Zaklatás


helaj # 2011.10.10. 17:41

Köszi a gyors választ!!A fenyegetést azt ugy tudom bizonyítani hogy a párom hallotta mert ki voltam hangosítva.Az sms-k elvannak mentve..

hunfrakk # 2011.10.12. 06:06

nem

ObudaFan # 2011.10.12. 07:21

Nem kiabálhatja. Csak ez nem zaklatás, hanem rágalmazás, vagy becsületsértés.

C a s a b l a n c a # 2011.10.12. 10:20

Miért nem rögzíted hangfelvételen e gyöngyszem maradandó kiabálmányokat???

ObudaFan # 2011.10.12. 12:48

Rágalmazás, becsületsértés.

helaj # 2011.10.12. 15:43

Sziasztok!!Ma két nagy darab pasival megjelent nálam az exem.Megfenyegettek hogy az eddigi 20ezer helyett 40ezret fizessek..Mit tegyek??Mondtam hogy megyek a rendörségre azt mondták mennyek nyugodtan.Nem zavarja öket..persze azért mert ök 3an voltak mi peig 2en a párommal.ez igy 2 állítás 3 tagadás

pazs # 2011.10.12. 16:16

Ha bíróság előtt polgári perben bizonyítás céljából használod fel, akkor nem. Az élettárs is lehet tanú.

ObudaFan # 2011.10.12. 20:21

Egyáltalán mivel fenyegettek?

Gerisson # 2011.10.25. 21:30

Sziasztok!

A barátomnak meg adtam a telefonszámaimat kapcsolat tartás céljából és ő állandóan hívogat mobilon és vezetékes telefonon. Fenyegetőzik, hogy tönkre teszi a családom és a közvetlen környezetem életét. Ráadásul a testvéreim és édesapám számát is megszerezte és ezzel fenyeget, nyomást gyakorol. Totál kész vagyok idegileg mert attól rettegek mikor hívja fel őket. Azt szeretném megkérdezni ilyen esetben ez zaklatásnak minősül-e?

Dr.Attika # 2011.10.25. 21:42

A zaklatás büntető törvény szerint büntethető törvényi tényállása a következő:

BTK 176/A.§

(1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Aki mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját félelemkeltés céljából személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(3) Aki a zaklatást

  1. volt házastársa vagy volt élettársa
  2. nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére követi el, az (1)bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel, a (2) bekezdéseben meghatározott esetben büntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Itélje meg Ön, hogy a történeti tényállás (ami történt) ez alá egyediesíthető -e( jogi szakszóval szublimálható)

bokriszta # 2011.10.26. 18:33

Több , mint két éve külön vagyunk és több mint egy éve elváltunk. A volt férjem lépett le és hagyott itt a két kicsi gyerekkel. Ennek ellenére azóta hol ritkábban, hol sűrűbben folyamtosan zaklatott. Ez az idén nyáron odáig fajult, hogy életveszélyes és mocskos üzeneteket küldözgetett nekem. Én természetesen elmentem a rendőrségre. Feljelentettem. Szembesítésre nem is került sor, mert bevallotta a fenyegetéseket. (30 smst, és többszáz telefont nem tudott letagadni). Az lenne a kérdésem, hogy a rendőrségi nyomzás lezárása után mi fog történni? Nekem ott azt mondták, hogy ügyészségre kerül a ügyünk.Milyen büntetésre számíthat? Ellenem tud ott még vádaskodni? Készüljek majd ügyvéddel? Várom szíves válaszukat!

gallér # 2011.11.10. 13:31

A történet: Barátnőm, és a férje külön költöztek.A lánynak nyomós okai voltak erre(a férje évek óta nem dolgozott rendesen,bár lett volna rá lehetősége, nem foglalkozott nagyon sem vele,sem a gyerekükkel, többször kábítószerezett,és barátnőm gyedéből és pluszmunkás pénzéből tartatta el magát) Most hogy a lány elküldte esett le neki hogy mit veszített, és próbálkozna visszamenni, de a lány már döntött véglegesen.Így a férje nekiállt a bűnbakkeresésnek,a lány több ismerősének is irt az interneten, hogy adjanak neki tanácsot, többek közt nekem is, hogy hogyan mehetne vissza hozzá.Én megírtam neki a véleményem, hogy nem tartom jó ötletnek hogy nekem ír, és hogy nem tudok segíteni neki ebben.Ezek után többször is irt ebben a témában de már nem válaszoltam, most legutóbb egy fenyegető levelet küldött(legalábbis én annak éreztem), melyben arról ír hogy szerinte félig én tettem tönkre a családját mert bujtogattam a barátnőmet ellene.Ebben engem elhord még egy két dolognak,ezt nem részletezném, és ezután közli, hogy " legyél tudatában annak,hogy ha átadod xynak(barátnőm),akkor Te jársz rosszabbul,mert én is továbbítom,amik nem lennének olyan jók.." Itt velem kapcsolatos információkra gondol, amiket igazából a páromnak címezne, csak ő nem tudja, hogy mi a párommal mindent tudunk egymásról, konkrétan ezeket is, emiatt nem is lenne félnivalóm, de ez a facebook közösségi oldalon történt levelezés, és vannak olyan dolgok amik nem tartoznak mondjuk egy ismerősömre sem akár kolléga főnök családtag vagy barát,csak rám és a páromra.És itt azzal fenyeget meg hogy ezeket kitálalja: "ne hidd azt kérlek,hogy erről senki sem tud...arról már nagyon lekéstél,hiába véded az oldaladat...privacy control ehhez kevés" És emellett tisztában vagyok vele én is és a barátnőm is amit itt írt hogy "privacy control ehhez kevés", hogy feltörte a facebook profilunkat, és lementette a levelezéseinket.Ez már régebben kiderült számunkra, de itt le is írta ezzel. És még 2 dolgot emelnék ki a leveléből amit fenyegetőnek éreztem: "családért család jár.....és akkor majd elgondolkodsz és érezni fogod de nagyon,nagyon" "szemet szemért,aminek vonzata lesz,ezt biztosítom,hogy elgondolkodj". Ezek után én töröltem magam ezekről a közösségi oldalakról, mert jó okom van feltételezni, hogy fellép, és a nevemben ir az ismerőseimnek.(ezt azért gondolom, mert nemrég zárult le egy ügye, ahol neten egy ismerőse képeivel élt vissza, itt pénzbüntetésre itélték.)
Viszont egyedül ezt az utolsó levelét mentettem el, azért hogy a páromnak meg tudjam mutatni, a többit, hogy már többszöris irt nekem ezzel kapcsolatban, bár azok nem voltak fenyegetőző levelek, azokat nem mentettem.
A kérdésem az lenne, hogy tudok-e jogilag valamit tenni, ellene?van-e ebben olyan ami kimerít bármilyen jogilag vett fenyegetést?Tudom-e ezzel a lementett levéllel bizonyítani az igazam? A profil feltörésével kapcsolatban lehet-e tenni, valamit, vagy azzal, hogy a profilunkról magánlevelezést tulajdonított el és tárol?És ha igen, ez hogyan bizonyítható?

ObudaFan # 2011.11.10. 13:56

Az, hogy feltörte a levelezéseteket, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény. Amit írt, azzal pedig a veszélyes fenyegetés szabálysértését valósíthatta meg. Mindkét ügyben a rendőrségen tehetsz feljelentést.

Agent Cooper # 2011.11.12. 00:35

Kedves Gallér!

Először is azt javasolnám, hogy pár dolognak nézzen utána. Ha jól veszem ki a hozzászólásából, akkor tulajdonképpen a barátnőjének a férje az Ön és a barátnője közötti facebook oldalon történt privát (nem publikus) levelezéshez jutott hozzá jogosulatlanul. Ez leginkább háromféleképpen történhetett:

  1. a levelezést (azaz az internet forgalmat) "lehallgatta" (teljesen kizártnak tartom),
  2. az Ön facebook profilján keresztül fért hozzá a levelezéshez (kevéssé valószínű, Önnek kell átgondolnia, hogy megfelelően "erős" jelszavat használt-e, illetve számítástechnikai rendszere megfelelően védett-e),
  3. a barátnőjének facebook profilján keresztül fért a levelezéshez (valószínűsíthető, mivel párjának megszokott jelszavait akár jogszerűen is ismerhette).

Ugyan valóban történhetett számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény is, azonban egy sokkal súlyosabb bűncselekmény, a magántitok jogosulatlan megismerése bűntett megvalósulása még inkább nyilvánvaló számomra. Ha tudja bizonyítani, hogy a férj jogosulatlanul hozzáfért az Önök levelezéséhez, akkor mindenképpen érdemes megtennie a feljelentést.

Amennyiben Ön, a barátnőjének férjével történt legutolsó kommunikációja során kérte őt, hogy a továbbiakban "hagyja Önt békén", de ennek ellenére ismétlődően keresi Önnel a kapcsolatot, amit Ön elutasít, úgy zaklatás vétsége is megállapítható.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

tavasz65 # 2011.11.14. 08:03

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen esélyem vagy jogsérelmem orvoslására, vagyis érdemes-e egyáltalán feljelentést tennem a következő ügyben.
Röviden a történet: Kb. 7-8 éve a társasházunkban lakó két idős hölgy folyamatosan zaklatja kislányomat, aki ma már 16 éves. Menhelyről kapott egy kis szálkás szőrű tacskót, akit szorgalmasan visz sétálni. Ahogy azonban kilép a ház kapuján, vagy viszi a lépcsőházban lefelé, már nyílik is mind a két ajtó - jelzem a két hölgy is kutyás -, és már megy a sértő megjegyzés. Vidd innét a kutyád, ne nyomkodd a telefonod (??) te moslék, szemét, hulladék, k.va, stb. Ezek a legszebb szavak amit mondnak rá. Az utcán ugyan ez van, ha szembe megy pont velük a kiskutyával, rögtön meg a kifejezetten durva beszólás. Többször szóltam, kértem, de nem volt foganatja, sőt még durvábban szólnak be a lányomnak. A kislány remegve, sírva, dühösen indul az iskolába többször, alig bírom megnyugtatni. Ma reggel telt be a pohár. Eddig bírtam én is idegekkel. Ma szeretnénk feljelentést tenni a rendőrségen, de nem tudom, hogy van-e értelme? Kérem Önöket, ha lehetséges akkor még a mai napom válaszoljanak. Nagyon köszönöm.

Aggódó. # 2011.11.15. 15:06

Én ugy tudom,hogy az új jogszabályba már nincs lehetőség közérdekű munkára,vagy pénzbüntetésre,ha valakit zaklatás miatt itélnek el.Rosszul tudom?

ObudaFan # 2011.11.15. 19:01

Rosszul.

Gabicsek # 2011.11.15. 19:11

te moslék, szemét, hulladék, k.va

A szidalmak esetleg becsületsértésre lehetnek alkalmasak.Magánindítványt tehetsz 30 napon belül az elkövetés helye szerinti bíróságon.

Agent Cooper # 2011.11.15. 21:49

Azért nem árt, ha van pár fültanú is... Bár még az is elképzelhető, hogy a hölgyek majd még a bírót is meg akarják győzni :)

Mindenesetre egy gyanúsítottkénti kihallgatás és rabosítás csodákat tud tenni az ilyen hölgyekkel. Ha tényleg nincs más lehetőség, akkor fel lehet jelenteni őket (de csak akkor érdemes, ha a másik irányban viszont nem történt 'büdös banyákolás' vagy hasonlók).

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Roces # 2011.11.18. 10:11

Tiszteletem mindenkinek!

Szeretnék tanácsot kérni az alábbi történetben.Kb 1 hónapja vagyok együtt a Párommal,de ismerem már régebbről is.Kb 2 hónapja szakított a most már volt pasijával.De azóta szinte folyamatosan zaklatja telefonon.A kapocsolatuk szüneteiben szintén voltak ilyen zaklatások személyesen is.Volt hogy egy adott városban a buszmegállóban várt egésznap és úgy tudott találkozni vele.Vagy odahívatta magát egy rokonához és ott mikor kettesben voltak nem szem előtt tapétavágó késsel saját magához tartva könyörögte vissza magát.Volt eset amikor a lakásához kellett kihívni rendőröket mert ott zaklatta.A mostani zaklatások ugyan telefonosok,de szintén vannak öngyilkos fenyegetések benne."Vonat elé ugrik","megkeresi a munkahelyén és hasba szúrja magát."stb.Fenyegetőzések,hogy"Bántani fogja nem fizikailag,hanem mentálisan."Telefoncsörgések,de ő egyiket sem vette fel.Egyet én felvettem és elmagyaráztam neki,hogy amit művel zaklatásnak minősül és a törvény bünteti,és mondtam feljelentés lesz.Ő pedig bíztatott,hogy nyugodtan jelentsem fel.A legutóbbi fenyegetése,hogy kicis az ay X város és össze fognak futni előbb utóbb.Nos én javasoltam a páromnaka feljelentést,ami megtörtént.De a helyzet az a félelem keltés ezekkel a fenyegetésekkel.2 hónapa alatt több mint 100 sms.és ki tudja mennyi telefonhívás,hogy a Párom fél.
Feljelentésen kívül mit tehetünk még?
Telefonszámcsere nem old meg semmit hisz tudja hol lakik,hol dolgozik,munkahelyi telefont is ismeri.Illető neve telefonszáma ismert.Bár az sincs kizárva,hogy lopott a telefon.
Van még más lehetőségünk?

Tisztelettel:Roland

nixxike89 # 2011.11.23. 16:27

olyan kérdésem lenne, hogy az egyik ismerősöm feljelentett zaklatás miatt, mert többször hívtam magántelefonszámról, amit ő vagy felvett vagy nem....szóval feljelentést tett és most kaptam meg az idézést a rendőrségtől...kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a feljelentést visszavonhatja az illető, ha megbeszélem vele hogy vonja vissza, vagy azt nem lehet?
a másik kérdésem,hogy milyen büntetésre számíthatok..légyszi segítsetek...nagyon fontos lenne, a munkahelyem miatt is....köszönöm

Gabicsek # 2011.11.23. 20:02

Feljelentést visszavonni nem lehet.

Zaklatás
176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

nixxike89 # 2011.11.23. 20:13

köszi Gabicsek!

ez azt jelenti hogy most le fognak csukni?????

Gabicsek # 2011.11.23. 20:58

Ha sosem voltál büntetve, kötve hiszem, hogy elsőre lecsuknának, kiszabhatnak egy pénzbüntetést is, vagy alkalmazhatnak intézkedést, ha megállapítják a bűnösséget. De hát jósok persze nem vagyunk, az ügyet és a körülményeket nem ismerjük.

nixxike89 # 2011.11.23. 21:00

kb két éve voltam büntetve pénzbüntetésre....ebben az esetben?
mert a törvényben csak annyi van h szabadságvesztés...ezért úgygondoltam hogy nem lehet pénzbüntetés már, vagy mégis?