Ittas vezetés


Szomorú örökös # 2023.01.31. 18:22

Slainte

Itt nem az a kérdés, hogy mennyi a pénzbírság, mert az nagyjából már tudható, kiszámolható.
Vivien arra esküdözik, hogy ha csak szabálysértés, akkor nem veszik el a jogsit.
Na már most azt már a helyszínen elvették és marad pár hónapig a hatóságnál.
De hát erről őt nehéz volt meggyőzni, pedig a zéró tolerancia bevezetése óta így van.

Slainte # 2023.01.31. 17:56

Érdemes elolvasni ezt is:

https://njt.hu/…018-40-B0-8E

Ebből kiderül, hogy a hiteles mérőkészülék számít, de az egyáltalán nem kizárt, hogy a helyszínen lévő rendőrnél is van ilyen.

Slainte # 2023.01.31. 17:46

Szerintem pedig - ha biztosra akarunk menni - nem ügyvédi honlapokat kell nézegetni, hanem célszerű magát a jogszabályt.

A közigazgatási bírság jogalapja az 1988. évi I. törvény 20. § (1) bekezdés k) pont kd) alpont:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A bírság összege pedig: 156/2009. (VII.29.) Korm. rendelet 11/D. Melléklet:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ennyike.

Szomorú örökös # 2023.01.31. 17:02

Vivien

Na, Kedves Szomorú örökös, akkor fussunk neki megint, utoljára, mert nem, Te még mindig nem tudod:
A Btk. szerint ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Én eddig is tudtam, hogy nem ihatok vezetés mellett, mert kurvára elveszik a jogsimat, te még ezek szerint nem jutottál el idáig. Viszont akkor a te párod tettét az első mért értéke alapján bűncselekményként fogják elbírálni. Te írtad le az értéket, nem én.

A 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó érték esetén kizárólag szabálysértés megállapítása lehetséges. Ennek keretében az ittasan vezető személy – a büntetőpontok mellett – pénzbírság kiszabására számíthat. Fontos kiemelni, hogy ilyen esetben a vezetői engedélyt a helyszínen elvenni nem lehet
Melyik része nem világos a leírtaknak?

A te párod vezetői engedélyét már a helyszínen elvették - nem is értem, hogy ez miért nem egyértelmű számodra - és nagy valószínűséggel nem is fogják visszaadni holnap. De ha már ennyire a szabálysértést mantrázod, akkor itt egy másik ügyvédi oldal - igaz ez nem téged igazol, de ettől még hivatalos az infó:

Szabálysértés esetén
Amennyiben az ittas vezetést gépi meghajtású járművel közúton követte el, úgy cselekményét a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény alapján bírálják majd el. Ez azt jelenti, hogy a szervezetében lévő alkohol mennyiségétől függően, 30.000.- forint vagy 100.000.- forint bírságot kell megfizetnie a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül......Emellett a szabálysértési hatóság egy hónaptól egy évig terjedő időre történő járművezetéstől eltiltást is alkalmazhat. Amennyiben Önt 6 hónapnál hosszabb idejű vezetéstől eltiltásra ítélik, kötelező részt vennie egy utánképzésen, melynek költsége 70-140 ezer forintig terjedhet

Melyik része nem világos a leírtaknak? ;-)

Sőt olvasgasd Dr. Katona Csaba oldalát is, ő ugyanis szokott idejárni tanácsokat adni.
Még lehet, hogy neked is válaszol, ha majd ráér (ez ugyanis nem kötelező számára)
És milyen érdekes, tőle sem olvashatsz mást, mint tőlem.

https://www.drkatonacsaba.hu/…-vezetesert/
Ittas vezetés szabálysértés vagy bűncselekmény?
Az ittas vezetés esetén az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően lehet szabálysértés és bűncselekmény is. Az egyik eset amikor az ittasság foka nem haladja meg a 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket. Ebben az esetben a jóval enyhébb szankcióval járó szabálysértésről beszélünk. Ha és amennyiben az ittasság foka fenti értéket meghaladja akkor már bűncselekményről beszélünk. Mindkét esetben általánosan alkalmazandó a járműveztetéstől való eltiltás illetve a pénzbüntetés. A bűncselekményi kategória esetén azonban az eltiltás néhány esetet (pl. szükséghelyzet) kivéve kötelezően alkalmazandó.

Van valami, ami nálad nagyobb információs értékkel bír, az pedig a vonatkozó jogszabály és annak magyarázata!

Valahogy nekem az a véleményem, hogy te ide nem kérdezni jöttél, hanem vitatkozni. Ehhez képest eléggé erőszakosan követelted a választ, amit viszont megkaptál, majd mindenféle zugügyvédek oldaláról másoltad be azt, ami szerinted tuti infó. Hogy egyik válasz sem tetszett neked, az legyen a te bajod. Viszont akkor én is javasolnám számodra, hogy a jogszabályokat olvasgasd a zugügyvédek oldalai helyett - de ne csak azt, amelyik neked tetszik. És ne lepődj meg, ha holnap mégsem kapja vissza a párod a jogosítványt. De legalább legyen benned annyi kurázsi, hogy utána idejössz és leírod az eredményt! Köszi! :-)

Vivien # 2023.01.31. 15:09

Na, Kedves Szomorú örökös, akkor fussunk neki megint, utoljára, mert nem, Te még mindig nem tudod: "A Btk. szerint ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

A 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó érték esetén kizárólag szabálysértés megállapítása lehetséges. Ennek keretében az ittasan vezető személy – a büntetőpontok mellett – pénzbírság kiszabására számíthat. Fontos kiemelni, hogy ilyen esetben a vezetői engedélyt a helyszínen elvenni nem lehet"
Melyik része nem világos a leírtaknak?

A Btk. nem a Buta tudálékos kóklerek rövidítése....forgasd, megéri......
Azért, mert ennyiszer leírod, még nem lesz igazad...
Kérlek most már egyedül szomorkodj, egyáltalán nincs értelme annak hogy írogatsz, mert nem fedi a valóságot! Annyi butaságot írsz le, hogy már fáj! Van valami, ami nálad nagyobb információs értékkel bír, az pedig a vonatkozó jogszabály és annak magyarázata! Próbáld értelmezni.....csak kérlek, az én esetemet engedd már el! Nem érdekel a véleményed!

Szomorú örökös # 2023.01.31. 14:29

Vivien

Azokat az arrogáns fazonokat nem értem, akik elolvasnak a témával kapcsolatban három sort és máris minimum jogásznak hiszik magukat, ezáltal jogot formálnak arra, hogy bárkit megvezessenek!

Érdekes, te pont ezt csináltad, ha nem vetted volna észre. Én konkrétan tudtam, te meg netről szedett háttér nélküli infokkal akartál engem megcáfolni. A jogsit pedig már elvették, pár hónapig nem lesz, sőt a kasszát sem árt kinyitni, mert kelleni fog, nagyon súlyos mostanság az elbírálás összeg tekintetében.

De akkor még egyszer: amióta zéró tolerancia van, minden ittas vezetőtől el kell vennie a jogosítványt, nincs a rendőrnek mérlegelési jogköre. Ha mégis megteszi, ahogy az ismerősöd, akkor az állását kockáztatja...főleg ha még ezt te itt büszkén ki is kürtölód.

Hogy szabálysértés vagy bűncselekmény az érték, egyedül után képzés elrendelése esetén számít. Ezt előttem már leírták itt, csak vissza kellett volna lapozni kicsit.

Vivien # 2023.01.31. 14:11

Örsön nem fújtunk, csak a helyszínen kettőt!
Meglátjuk, holnap okosabbak leszünk!

Pjani # 2023.01.31. 14:06
Vivien! Vagy a helyszinen elengedi, ami "talán" de már az örsön fúj-azt sosem. Ha a szonda 24, helyszinen, törvény szerint is asszem, mérlegelhet
  • hogy továbbengedi-de a szabálysértési bírság befigyelt volna.
A rendőrség pár napon belül kiküldi a holnapit. Az ügyfélkapudon van lehetőség még-30 napig-benyújtanod, kifogást, véleményt. Azaz, holnaptól-30 napra kerül a biró elé. Nekem több ötletem nincs. Sok szerencsét
Vivien # 2023.01.31. 13:37

Pjani, nem gondolom, hogy Te észt osztanál, a tapasztalatod osztod meg és beszélgetsz velem, ezt pedig köszönöm!
Azokat az arrogáns fazonokat nem értem, akik elolvasnak a témával kapcsolatban három sort és máris minimum jogásznak hiszik magukat, ezáltal jogot formálnak arra, hogy bárkit megvezessenek! Nehéz erre bármit is mondani....
Pici mellékinfó, volt rendőr ismerős, aki elmondta, hogy ilyen második értékkel elengedte volna a delikvenst....főleg ha láthatóan nincs alkoholos befolyásoltság alatt.... Igen mi is kaptunk sok-sok papírt! "Blokkot", idézést, stb..... Sajnos 0,25%-tól bűncselekmény, az alatt szabálysértés, a 0,25% még valóban nem elég! Egyébként abban van az igazság, hogy a 0% a megfelelő, ha valaki autóba ül és vezet.
Holnap meglátjuk! Ha tudok az esetemmel segíteni, mindenképpen megírom! Köszönöm!

Pjani # 2023.01.31. 13:21

Ja, és nekem is-mindenkinek- az első-hitelesitett-NEM amit a járőr használ-lesz a mérvadó. EZ 100% És ez-Nektek-és nekem is-30- :-(

Pjani # 2023.01.31. 13:19

Vivien.
Ne haragudj-nem akarlak elkeseriteni, de a járőrnek nem nagyon vannak jogi ismeretei-jobb esetben tapasztalata.
A rendőrség rendszeresitett mérőeszközei, kiadnak egy hitelesitett "blokkot" (lehet netes kapcsolatban is állnak szerverrel) Ebből kaptatok Ti is. Azon, rajta van a mérés eredménye. Itt-az előadónak-nincs mérlegelési lehetősége. 30 lesz alapból, alku nincs. Az én esetemben, pl. a rendőr azt mondta, amikor 26-ot fújtam, és mondtam 1 kellett volna megúszom.... hogy "a 25 nem elég. 25 alatt kell" Pedig de. 25 már jó. (A nulla a jó)
Azért ne keseredj el. Ettől nem dől össze a világ. Nem osztom az észt, de olvass vissza, még 1x kérlek, minden!!! le van írva. A legszerencsésebb, 2-4 hónap, valamennyi pénz, és "csak" a gk vezetői engedély. De inkább rosszabbra számits!!!! A bíró, az alapján fog itéletet hozni, amit a rendőrség átad. Vannak tények, és holnap tudtok mondani dolgokat, amiket jegyzőkönyvbe vesznek, és enyhébb itélet lesz. Az biztos-nem kapod vissza holnap a jogsit. Sajnálom, szurkolok Neked..... Írd meg majd mi lett, másnak tanulságos lehet.

Vivien # 2023.01.31. 13:09

Szomorú örökös, az érték valóban hasonló! De csak hasonló! A rideg tény az, hogy a második érték szabálysértésnek minősül. Erre pedig nem találtam precedenst eddig sehol!

Vivien # 2023.01.31. 13:05

Kedves Pjani!

Köszönöm a válaszod! Igen, olvastam az eseted és köszönöm azt is, hogy megosztottad! A helyszínen eljáró rendőr tanácsolta, hogy a szerdai meghallgatáson kapaszkodjunk a második fújás eredményébe, ami már "csak" szabálysértés. Szerinte ez csak az eljáró jóindulatán fog múlni...hát, majd meglátjuk!
Persze mindent megpróbálunk, de mivel vállaljuk a felelősséget a tetteinkért, ha nem sikerül azt is el kell fogadni! Ha pedig így lesz, nagyon reménykedünk, hogy csak a B kategóriát vonják be! Aztán győzzük kivárni az eljárás lefolytatását....
Köszönöm még egyszer a hozzászólásod!

Vivien # 2023.01.31. 12:58

Meg sem lepődtem, hogy támad és nem ész érvekkel cáfol.
Arra vártam volna reakciót amit belinkeltem! Esetleg részletes magyarázatát a Btk. hatályos paragrafusainak!
Azért vontam kétségbe azonnal, mert a válaszából egyértelmű volt, hogy nem teljes körűen tájékozott és nincs tisztában a hatályos jogszabályokkal. Csak egy internetes oldalról olvasva okoskodik, zéró háttértudással! Ott pedig kizárólag a bűncselekményről írnak a szabálysértésről és a közigazgatási bírságról nem! Pedig, mint látta, létezik ez a kategória is! Érdemes máshonnan is infót szerezni esetleg ismerni a Btk-t, nem csak játszani az okost és a hozzáértőt! De ahogy írta is, igaza van, ezek szerint valóban tájékozottabb vagyok Önnél! Így már nem is értem mit keresek itt! Bízom benne, hogy az általam megosztott link segítségére lehet majd valakinek, aki szintén azért fordul ehhez a fórumhoz, amiért én tettem, segítségért!
Azért jöttem ide, mert mint írtam, reméltem, hogy hozzáértők adnak tanácsot, esetleg az eset kapcsán megosztanak saját tapasztalatot! De csak azt látom hogy fantázia név mögé bújt ember osztja az észt ész nélkül, nyilvánvaló tudás nélkül! Ha pedig a tényekkel cáfolom, mást nem tud csak támadni és rosszindulattal válaszolni! Kedves Szomorú örökös, ez tényleg szomorú!

Pjani # 2023.01.31. 12:32
Vivien! Én sem vagyok szakértő, csak egy nemrégiben elkövető. Sztem Neked van igazad, de az első fújás mértékét veszik alapul, aza
  • biztos a vétség -és a jogositványmegvonás.
A második a lebontás miatt van, hogy tudják, mikor ittál-én 11 órával előtte.... (én hülye) Szerdán meghallgatás lesz, a jogsi már az okmányirodában van :-( Olvasd el a véleményeket az én esetemről (0.30-0.26 ezrelék) Az első 2-3 oldalon, minden kérdésedre megkapod a választ. Holnap adjátok elő a hattyúk tavát, és találjátok ki, miért csak a személyató jogsit vonják be. ez lényeges-mert így megússzátok a legnagyobb szivást-az utánképzést. Jó ez a fórum, amúgy.
Szomorú örökös # 2023.01.31. 12:27

Vivien

És elég lett volna ebben a topikban kicsit vissza olvasni. Hasonló fújt értékre ugyanaz volt mástól is a válasz, azaz eltiltás is van a pénzbírság mellé.

További szép napot!

Szomorú örökös # 2023.01.31. 12:22

Vivien

Ez nem hozzáértés, csak okoskodás!

Azon kívül, hogy nem kicsit erőszakosan követelted a választ, amikor megkaptad, utána egyből kétségbe is vontad. Itt én már bántam, hogy válaszoltam, mert egyre jobban látszott, te mindent IS jobban tudsz. Ezek után ne lepődj meg, ha mégsem kerül vissza az a jogsi. De legalább viseld méltósággal!

Vivien # 2023.01.31. 11:32

Valamiért azt gondolom kedves Szomorú örökös, hogy a rendőr ismeri az aktuális jogszabályokat és nem Ön!
Valamiért azt is gondoltam, hogy itt nem botcsinálta jogi szakértők írogatnak, hanem az ember kaphat tapasztalatból adódó segítséget, vagy esetleg olyan valaki válaszol, aki ért is ahhoz, amihez hozzászól!

Ez nem hozzáértés, csak okoskodás!
Ennyit erről a fórumról!

Vivien # 2023.01.31. 11:26

Kedves Szomorú örökös!

A Btk. szerint ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

A 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó érték esetén kizárólag szabálysértés megállapítása lehetséges. Ennek keretében az ittasan vezető személy – a büntetőpontok mellett – pénzbírság kiszabására számíthat. Fontos kiemelni, hogy ilyen esetben a vezetői engedélyt a helyszínen elvenni nem lehet.

Forrás:https://drme.hu/…ttasan-vezet?…

Szomorú örökös # 2023.01.31. 11:14

Vivien

Akkor én is idézek:

Az ittas járművezetésért kötelező bevonni a vezetői engedélyt már a helysíni intézkedés során. A rendőrnek nincs joga ezt mérlegelni és másként dönteni. Kivételt képez, ha Ön nem tudja átadni a rendőrnek az okmányt. Ha vezetői engedélyét nem tartja magánál, az további bírságot képez, ebben az esetben néhány napon belül egy bevonó határozatot kap postai úton, (ügyfélkapun) aminek értelmében le kell adnia vezetői engedélyét, egyúttal bejegyzik vezetési jogosultsága szüneteltetését.

Forrás: https://ittasvezetes.hu/…aro-buntetes

Vivien # 2023.01.31. 10:57

Egy ügyvédi iroda ismertetője, az iroda nevét szándékosan nem írom le:
"Szabálysértés esetén az ittas vezetésért járó pénzbüntetés egy közigazgatási bírságot jelent, melynek összegét 30.000 és 100.000 Ft között határozzák meg. Egyéb szankcióra azonban nem kell számítson, és jogosítványát is megtarthatja."

Vivien # 2023.01.31. 10:55

Nem 0,25%-tól bűncselekmény?

Szomorú örökös # 2023.01.31. 10:54

Vivien

Az intézkedő rendőr szerint ha a 0,24%-ot fújja elsőnek megúszta volna helyszíni bírsággal

Mit szívott az a rendőr? Én is kérek belőle!!! De komolyra fordítva a szót szerintem az a rendőr nem ismeri a szabályokat.

Szomorú örökös # 2023.01.31. 10:52

Vivien

szabálysértés! Szabálysértés esetén nem minden esetben történik vezetéstől való eltiltás

De! Többnyire igen, mert ezt már nem az érték szabja meg, hanem a zéró tolerancia.

Vivien # 2023.01.31. 10:35

Köszönöm az infót!
Még akkor is, ha a második fújás 0,24%-os légalkohol szint? Az már "csak" szabálysértés! Szabálysértés esetén nem minden esetben történik vezetéstől való eltiltás. Az intézkedő rendőr szerint ha a 0,24%-ot fújja elsőnek megúszta volna helyszíni bírsággal. Ezért is mondta, hogy a meghallgatáson jó esélye van annak, hogy visszaminősítik!