Ittas vezetés


nihil # 2006.10.30. 17:27

T.Traffic!
Az esetünkben a következő végzés született:engem ittas vezetés miatt vontak felelősségre;egy évi időtartamban a B kategóriába tartozó közúti járművezetéstől eltiltottak.Az eltiltásomba beletartozik a máj.6-a óta eltelt idő.(Akkor volt a baleset),a kormányt elrántó személyt pedig egy évre próbára bocsájotta a bíróság.Nagyon váratlanul ért minket,hogy egyéb mellékbüntetést nem róttak ki.(Még pénz büntetést sem kaptunk,egyedül a vérvételt,mint bűnügyi költségett vagyok köteles megtéríteni).
A lejjebb Ön által megírt jogi tanács alapján,nekem utánképzésben részt kell vennem,igaz? (Mert kategóriára szól az eltiltásom ugyan,de már a helyszínen elvették a jogosítványomat,pár hétre rá pedig az okmányirodától kaptam egy levelet,miszerint visszavonják a vezetői engedélyem,a bírói végzés pedig hónapokra rá született)

nihil # 2006.10.30. 17:36

T.Traffic és T.Többiek!

Ha ezt az utánképzést nem fogom megúszni (márpedig nagyon úgy áll a szénám),akkor ha bármilyen információjuk van arról,hogy ez mit takar (mind képzés fajtában,mind időben és anyagiakban),akkor legyenek szívesek engem felvilágosítani,mert semmit sem tudok mindezekről!(Értesítenek-e,vagy nekem kell egyáltalán utána menni ennek az egésznek?Ha igen hová kell mennem?)
Szóval nagyon várom az információkat!
Üdv.!

ObudaFan # 2006.10.30. 18:26

happyboy!
Tárgyalás mellőzésével másfél-két évi járművezetéstől eltiltásra, néhány tízezres pénzbüntetésre, és az eljárási költségek viselésére kötelezésre lehet számítani. A nagymamára tekintettel a pénzbüntetés tekintetében mindenképp érdemes részletfizetést kérni. A költségekre nem, mert azokra csak akkor adnak, ha foglalnak is.

Traffic # 2006.10.30. 21:14

T. nihil!

Ha jól emlékszem, előzőekben utaltam rá, hogy nem kell utánképzésen részt venned, még az ide vonatkozó törvényi utalást is beillesztettem.
Olvass vissza kérlek!

Arra kíváncsi lennék, hogy az utasod terhére milyen bűncselekményt állapítottak meg. Közúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt?

Giorgio73 # 2006.11.01. 04:43

T. Traffic

Tegnap este ittas vezetésen kaptak.A rendőr azt mondta,hogy "szerencsémre" a szabálysértési érték felsőhatárát jelezte a szonda,így nem követtem el bűncselekményt.Nem vittek vérvételre,nem vették el a helyszínen a jogosítványom. A szabálysértést elismertem.Mire számíthatok?Mennyi idő telhet míg meg lesz az ítélet?
Amit egy kicsit furcsálok,hogy nem kaptam papírt az intézkedésről.Ez természetes?
Válaszát előre is köszönöm.

Giorgio73 # 2006.11.01. 04:45

ja! pedig aláírtam egy papírt ahol elismertem mindezt!

Traffic # 2006.11.01. 14:33

T. Giorgio73!

Az alkoholszonda szerint elkövette az ittas vezetés szabálysértést. Ez a szabálysértés 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, illetve eltilthatják a járművezetéstől 1 hónaptól 1 évig terjedő időszakra.
A rendőri intézkedés jogszerű volt és szakszerű is.
Amennyiben a szonda szabálysértési értékhatárig színeződik el, abban az esetben lehetőség van egy nyilatkozat kitöltésére, melyen rögzítik a cselekmény elkövetésének körülményeit, az elkövető személyi adatait, az elkövető által bemondott alkoholfogyasztási adatokat, stb. Ezt a nyilatkozatot aláíratják a járművezetővel (ezen elismeri a szabálysértés tényét is). Lényegében ennyi az intézkedés.
Papírt nem kell adniuk az elkövetőnek, a nyilatkozat 1 példányban készül, azt a feljelentéshez csatolják majd.
A vezetői engedélyt a rendőr nem veheti el a helyszínen ittas vezetés szabálysértés miatt (csak bűncselekmény gyanújakor).
Azt nem tudom megmondani, hogy mennyi idő, mire a bírságot kiszabják (talán pár hónap). Az eljárásra a lakhely szerint illetékes rendőrkapitányság Igazgatásrendsézeti Osztálya az illetékes. Õk küldenek majd egy idézést, ott el kell mondani a történteket, ezek után hoznak egy határozatot, melyben kiszabják a bírságot.

Giorgio73 # 2006.11.01. 15:11

T. Traffic!

Köszöntem a gyors választ.Várom az idézést.Majd tudatom az eredményt :(

Fifuka # 2006.11.06. 19:13

T. Traffic!

Az én problémám egy kicsit bonyolult, de megprobálom összefoglalni. A nyáron egy kocsmai verekedésbe keveredtem a sógorjelöltemmel. Összeverekedtem vele, mire válaszul ő feljelentett engem súlyos testi sértés kísérlete címen. A vallomásomban azt mondtam, hogy ittas voltam, mivel azt hittem, hogy ez enyhítő körülmény. Õ azt vallotta, hogy én ittasan vezettem, nem vártam meg a rendőri intézkedést (én nem is tudtam róla, hogy valaki rendőrt hívott), elhajtottam a rendőr elől, aki tényleg épp akkor érkezett, de nem akart megállítani. Időközben kibékültünk, de ő már nem vonhatja vissza feljelentését. A múlt héten kaptam egy rendőri idézést, szabálysértési ügyben. Ok nem volt megjelölve, így fogalmam sem volt róla, hogy mi ez. Ma elmentem a rendőrségre, ahol kérdőre vontak, mivel a sógor azt vallotta, hogy ittasan vezettem ,nem álltam meg a rendőri intézkedéskor(se rendőri feljelentés, se rendőri intézkedés nem történt). Én elismertem (a nagy meglepetés közepette) a szabálysértési előadó hölgy befolyásolására, hogy 9 dl sört ittam meg. Az igazság az, hogy nem voltam ittas, de mivel az első vallomásomban azt mondtam, hogy ittam, nem mertem azt megváltoztatni.
A kérdésem az, hogy ebben a szabálysértési ügyben mire számíthatok. Az előadó azt mondta, hogy megüthettem emiatt a bokámat és a jogsim,at is bevonja. Vallomásomról semmiféle másolatot nem kaptam.
Esteleg van-e lehetőségem és értelme annak, hogy vallomásaimat megváltoztassam.
Köszönöm a segítséget előre is!

ObudaFan # 2006.11.06. 21:20

Annak, hogy te nem mondtál igazat a saját ügyedben, nem lehet jogi következménye, de nem árt, ha most már valamilyen összeszedett vallomást sikerül előadni, mert igen könnyen minősítik a hatóságok szavahihetetlennek a terheltet, aki gyakran változtatja a saját történetét.
A sógorjelölt viszont tanú volt, így mindenképpen bűncselekményt - vagy hamis tanúzást, vagy hamis vádat követett el az ismertetettek alapján. Ugyanakkor korlátlanul enyhíthetô, különös méltánylást érdemlô esetben mellôzhetô is a hamis vád elkövetôjének a büntetése, ha a vád hamisságát az alapügy befejezése elôtt az eljáró hatóságnak feltárja.
A büntetés korlátlanul enyhíthetô, különös méltánylást érdemlô esetben mellôzhetô is azzal szemben, aki hamis tanúzást követett el, de az alapügy jogerôs befejezése elôtt az eljáró hatóságnak az általa szolgáltatott bizonyítási eszköz hamis voltát bejelenti.

Fifuka # 2006.11.06. 21:40

A kérdésem már csak az, hogyha nem teszek semmit, valóban elvehetik a jogosítványomat ezen bizonyítékok ismeretében?
Ha megváltoztatom a vallomásomat, akkor valójában a sógoromnak ártok. Mit tanácsolsz?
Előre is köszönöm válaszod!

nihil # 2006.11.07. 10:12

T.Traffic!
Igen, közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt!

nihil # 2006.11.08. 23:48

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A balesetünkkel kapcsolatban még lenne egy kis gondom,mégpedig az,hogy kidöntöttünk egy villanyoszlopot,aminek e helyreállítási költsége kb 300ezer forint lesz!A kérdésem az,hogy ez kit terhel?
A gépkocsit,mely édesanyám nevén van,én vezettem ittasan,a kormányt pedig a mellettem ülő személy rántotta el,mely tényállásokat a bíróság is igazolt.Az ügyünkben ez az egy nyitott kérdés maradt! Üdv.!

Traffic # 2006.11.09. 17:21

T. nihil!

Attól tartok, hogy a jármű tulajdonosa által, a járműre kötött kötelező felelősségbiztosítás biztosítója. Ennek következménye az, hogy a bónusz kettővel csökkenni fog.

Amennyiben tévedek (remélem), kérem cáfoljanak meg!

nihil # 2006.11.09. 19:37

T.Traffic!
Tehát a bónusz kettővel csökkenni fog.O.K.De a biztosító által az áramszolgáltatónak megtérített összeget a biztosító nem fogja rajtam, vagy a gépjárműtulajdonoson később "bevasalni"?
Üdv.!

Traffic # 2006.11.09. 20:42

T. nihil!

Nem.

Felajánja esetleg, hogy fizesse ki a jármű tulajdonosa a megtérített összeget, s teszi ezt azért, hogy a bónusz ne csökkenjen. Ha a tulajdonos nem fizet, semmi gond, akkor a bónusz csökken.

_Lala_ # 2006.11.09. 21:14

A jogszabályban rögzített kötelező szabályok szerint:

9. (3) A biztosító, a Kártalanítási Számla kezelője, valamint a Nemzeti Iroda az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti:

  1. attól a vezetőtől, aki a gépjárművet az üzemben tartó vagy az egyébként jogosan használó engedélye nélkül vezette;
  2. a biztosítottól, több biztosított esetén bármelyiküktől vagy egyetemlegesen, ha a kárt jogellenesen, szándékosan okozták;

c) a biztosítottól, több biztosított esetén bármelyiküktől vagy egyetemlegesen, ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezették, illetve annak vezetését ilyen személynek adták át, kivéve, ha bizonyítják, hogy a vezető alkoholos vagy hasonlóan ható szertől befolyásolt állapotát nem ismerhették fel (alkoholos befolyásoltságnak tekinthető a 0,8 ezreléket meghaladó véralkoholszint, illetve a 0,5 mg/l értéket meghaladó légalkohol szint);

  1. a biztosítottól, több biztosított esetén bármelyiküktől vagy egyetemlegesen, ha a gépjármű vezetője gépjárművezetésre jogosító engedéllyel (igazolvány) nem rendelkezett, illetve a gépjármű vezetését ilyen személynek adták át, kivéve, ha bizonyítják, hogy a gépjárművet engedéllyel vezető esetében a gépjárművezetői engedély meglétét alapos okból feltételezték;
  2. az üzemben tartótól, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta;
  3. a vezetőtől, ha a kárt segítségnyújtás elmulasztásával, illetve foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel okozták;
  4. a biztosítottól, ha a szerződés megkötésekor, a biztosítási esemény bekövetkezésekor, vagy egyébként terhelő közlési, változásbejelentési, kárbejelentési kötelezettségét nem teljesítette, s ez a biztosító fizetési kötelezettségét lényegesen befolyásolta;
  5. az üzemben tartótól, ha a káresemény az e rendelet 8. § (3) bekezdésében foglalt 30 napos időszak alatt következik be.

(4) Ha a biztosított az (1) bekezdés c) és f) pontjaiban felsorolt esetekben köteles a megtérítésre, a teljesített szolgáltatások keretei között egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító legfeljebb 1 millió Ft-ig jogosult megtérítési követelésének érvényesítésére.
(5) Ha a biztosított az (1) bekezdés d) és e) pontjaiban felsorolt esetekben köteles a megtérítésre, a teljesített szolgáltatások keretei között egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító legfeljebb 500 ezer Ft-ig jogosult megtérítési követelésének érvényesítésére.
(6) Ha a biztosított bizonyítja, hogy az (1) bekezdés g) pontjában meghatározott kötelezettségét nem szándékosan szegte meg, a biztosító követelését az általa teljesített szolgáltatás keretei között legfeljebb 500 ezer Ft-ig jogosult érvényesíteni.

Ezek szerint, ha a mamád a tulajdonos (a biztosítás szerződője), és odaadta Neked az autót, Te pedig ittasan vezettél a balesetkor, akkor előfordulhat, hogy neki kell bizonyítania, hogy amikor odaadta az autót, akkor még nem voltál ittas (vagy nem látta rajtad).

nihil # 2006.11.09. 23:25

T._Lala_ és T.Traffic!

Köszönöm a felvilágosítást-külön köszönöm ezt a részletes jogszabályi ismertetést!
Átlátom és értem a leírtakat!Valószínűnek tartom,hogy mindezeket tudja a biztosító is!
Mennyire valószínű az,hogy mindezek ellenére megpróbálja majd kifizettetni az általa megtérített kárt?És ha megpróbálja,akkor mit kell tennem?

Fifuka # 2006.11.27. 18:33

T. Tagok!

Nem tudom emlékeztek-e az esetemre, de lejjebb még olvasható. A határozat 45 ezer+4 hónapra elveszik a jogsimat.
A kérdésem, hogy így határozat után célszerű-e még megváltoztatni a vallomásomat, hisz más bizonyíték nincs ellenem.
A másik problémám az, hogy a jogsim nélkülözhetetlen a munkámhoz. Mit tehetek, hogy büntetésemet enyhítsék. Az összeg még nem is probléma, csak legalább a jogsim maradjon meg.

ObudaFan # 2006.11.27. 21:44

Nem különösebben célravezető a vallomást meváltoztatni, ha nem tudod alapos okát adni, miért is változtattad meg. Eddig ugyanis a beismerő vallomás legalább enyhítő körülményként fennállt.

Traffic # 2006.11.28. 18:50

T. Fifuka!

Amennyiben már határozatot hozott a szabálysérési hatóság, úgy nincs lehetőség a vallomás megváltoztatására, hiszen az I. fokú eljárás lezárult.
Ha még van idő, kifogással kell élni a határozat ellen. A kifogásban le kell írni, hogy a szabálysértést elismered, tettedet megbántad, a történteket mélységesen sajnálod. Kéred azonban az eljáró hatóságot, hogy tekintsen el a járművezetéstől való eltiltástól, tekintettel arra, hogy munkád elvégzéséhez a vezetői engedély megléte feltétlenül szükséges. Vezetői engedély hiányában munkahelyed elveszíted, megélhetésed veszélybe kerül, egzisztenciális gondjaid támadnak.
Mellékletként csatolni lehet munkáltatói nyilatkozatot, melyben a munkáltató nyilatkozik arra, hogy miért kell a munkaköröd betöltéséhez a vezetői engedély és ennek hiányában nem tudnak tovább alkalmazni. Ha még valamit fel tudsz hozni a jogosítvány szükségességének bizonyítására, azt tedd meg.
Súlyosbítani nem fogják a büntetést, ettől ne tarts.
Két lehetőség van a kifogás benyújtása után:

  1. az elsőfokú szabálysértési hatóság elfogadja a kifogást és enyhíti a büntetést
  2. nem ért egyet a kifogással és továbbítja a másodfokú szabálysértési hatósághoz, azaz a bírósághoz az ügyedet és a bíróság dönt.

A bíróság kétféleképpen dönthet:

  1. helybenhagyja az I. fokú hatóság döntését
  2. enyhíti a büntetést.

Ha jól tudom a bíróság döntése ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

taxi548 # 2006.12.11. 22:40

T Traffic.
Most vagyok itt elöször ezen a forumon és a véleményedet szeretném kérni az alábbi ügyben. Van egy jó barátom aki már hosszú ideje vezet nemzetközi kamiont. Október végén utban hazafelé megállitották a rendörők és előállitották vérvételre aminek az eredménye 2.7 volt. A rendőrség továbbitotta az ügyet a Biróságra, amit a közeljövőben fognak tárgyalni. Szerinted mire számithatunk? Egyedűl tartja el az 5 fős családját. Teljes anyagi csőd elé néz. Várom válaszod. Üdv.

Pjotr # 2006.12.12. 11:37

A barátod családját sajnálom, de talán előbb kellet volna gondolkodni és utána csontrészegen vezetni.
Gonosz vagyok de remélem elveszik a jogsiját és többet nem engedik kamion közelébe.
De szerintem 2.7-nél mindenképpen ugrik a jogsi, pláne, ha olyan bírót kanak ki.
(de azért ne vedd szentírásnak! )

Traffic # 2006.12.12. 17:45

T. taxi548!

Amennyiben a kamionnal közlekedett ittasan, úgy nincs mit tenni, keresni kell másik munkahelyet.

Ha személygépkocsival volt, akkor kérni kell a Bíróságtól, hogy csak a B kategóriába tartozó járművek vezetésétől tiltsák el, ekkor megmarad a C + E kategória és tud tovább dolgozni. (Nem sok az esély, de hátha...)

Az eltiltás időtartama minimum 1, maximum 10 év. 1,5-2,5 év eltiltással számolhat és több 10ezres pénzbüntetéssel fogják sújtani.

Ha csak a B kategóriától tiltják el, akkor nem kell utánképzésre menni, ha a járművezetéstől (azaz minden kategóriától) akkor kell.

nrolcsi # 2006.12.13. 07:44

Sziasztok!

Csak azért írom le, hogy lássátok ilyen is van!Májusban elvették a jogsim egy évre + 60 rugó.0.57 volt a szintem.Kértem tárgyalást amit elég sokára, decemberre tűztek ki.Elmondtam saját kis védőbeszédem és a bírónő visszavonta az eltiltást és csak a pénzbüntit hagyta meg!Nem akartam hinni a fülemnek.Jövő héten megyek az okmányirodába átvenni a jogsim!Yesssss!
Ez volt az első alkalom, de az biztos,hogy soha többet nem ülök autóba ittasan!Még 1pohár sörrel sem!