Ittas vezetés


Giorgio73 # 2006.12.13. 21:16

Tisztelt Traffic,tisztelt mindenki!

2006.11.01.-én írtam le hogy elkaptak ittas vezetésért.A szonda 0.49-et mutatott.
Nemrég megkaptam a határozatot,hogy 35 ezret fizessek és adjam be 3 hónapra a jogsimat.Azért próba cseresznye írtam egy szívszorító levelet ami után most kiderült hogy csak 25-öt kell befizetnem és nem veszik el a jogsimat.Azt mondta a rendőr akivel beszéltem telefonon,hogy szerencsém volt mert általában 60-70 ezer az induló összeg,de mivel tiszta volt a múltam így kisebbről indult a történet.
Ajánlom mindenki figyelmébe amit a Tisztelt Traffic úr leírt a 2006.11.28.-ai hozzászólásában.A kifogást nyugodtan írjátok meg!!!Én ugyan ezeket írtam bele és eredményes volt!Ami viszont nagyon fontos, hogy A lap tetejére azt írjátok,hogy "Kifogás"
mert ha azt írjátok,hogy kérelem és más miegymás akkor az 2200 pezeta.
További józan és balesetmentes vezetést mindenkinek!

Csá

malcsik # 2006.12.15. 08:52

T. Traffic!

Sajnos én is belefutottam egy ilyen negatív élményben idén november 11-én.

A Lion szondát alkalmazva éjjel 23 15 kor megállapították , hogy az alkoholszintem 0.75 ös értékű,
majd bevittek a füredi kapitányságra, ahol 23 25 kor a seres szonda mért értéke 0.72 es értékett mutatott,
a seres szonda második mérésére pedig 23 49 kor 0.66 ot mutatott.

Rendőrök megnyugtattak még a kapitányságon, hogy mázlim van, mivel 0.8 alatt van az alkoholszintem.
Közölték, hogy 3 hónapra és max. 100 e. ft.-ra büntethetnek!! Ez persze vakításnak tűnt!!

Hát ebben kételkedek ,mivel információm szerint a seres értkékét kétszeresen kell venni, ezáltal bűncselekménynek minősül.

Beidéztek tegnap egy rendőrségi kihallgatásra, ahol nem kívántam vallomást tenni, iratismertetés után kiderült, hogy ittas vezetéssel gyanúsítanak.
Azonban nem vettek vért, sem vizelet mintát sem a rendőri eljárás során.

Priusz lapomat lekérve látható teljes erkölcsi tisztaságom.

Amennyiben tájékoztatást tudna adni körülbelül mire számíthatok, megköszönném válaszát.
Munkám során nagy szükségem van jogosítványom meglétére.

Köszönettel.

nihil # 2006.12.15. 12:57

Üdvözlök mindenkit!A vér alkoholszint kiszámolásával kapcsolatban a következőket szeretném megosztani,hátha tudja valaki majd hasznosítani, ki tudja!Remélem segítek vele valahogy!Az ügyemmel kapcsolatban nagyon sok jogi segítséget kaptam ezen fórumon,én pedig evvel tudok hozzájárúlni a témához!
Az alkohol egy része zsírral lép reakcióba és víz lesz belőle, ugyanígy aminosavakkal reakcióba lép, ezt nevezzük felszívódási deficitnek. Ez attól függ, hogy ettünk-e az alkoholfogyasztás előtt, vagy hogy mennyit. A felszívódási deficit kb. 10 – 20 %.
Az alkohol fajsúlya 0,83, tehát ha egy sör 5%, akkor 5x0,83=4,15g alkohol!
1 óra után van a csúcs, az első egy órában összevisszaságot mutat az alkoholgörbe, ezért nem lehet az alkoholos befolyásoltságot mutatni. A vizelet alkohol görbe eleinte elmarad a véralkoholtól, a csúcstájékon megelőzi a véralkoholt és 1,2-dl-el felette halad. Az alkohol felszívódási sebessége egyénenként, helyzetenként változó. Befolyásolhatja az is, hogy mit ettünk, az is, ha van valami baja az illető gyomrának (pl.: hurut). De attól is függ, hogy mikor van a csúcs, hogy éhgyomorra iszik, vagy lassan kortyolva teli gyomorra. Ha egy órán belül ivott valaki nem lehet meghatározni, vagy rámondani, vagy megmondani, hogy mennyi oszlott el. Mivel az alkohol a legjobban vízben oldódik, ezért az alkohol a szervezet nedveiben oszlik el, tehát a szervezet alkoholtartalma attól függ, hogy mennyi a víztartalma. A szérumban ez a testsúly szorozva 0,7-el.
Az is fontos, hogy az alkohol kb. 5 %-a ürül lehelettel, illetve verejtékkel. Az alkoholt az alkohol-dehidrogenáz, a kataláz, és a meos bontja. De az alkohol-dehidrogenáz a lényeg, ami egyenletesen dolgozik, tehát a csúcson és a görbe végén is ugyanúgy dolgozik. A meos és a kataláz működése függ az alkohol koncentrációtól, ezért csak később lépnek akcióba. 7 – 12 g alkoholt bont le óránként. Ha ráivás történik, akkor a lebontási szakaszba a görbe újra kezdődik, így nem lehet bebizonyítani a balesetokozás előtt ittak-e vagy nem. Általában két vérvétel és 1 vizeletvétel kell az ittas vezetőknél.
A vér alkohol szintjét ezrelékben pedig a következőképpen tudjuk kiszámolni, a fentebb kiemelten jelölt mondatban foglaltak segítségével:

Alkohol (grammban kifejezve) osztva testtömeg kg x 0,7

Tehát egy 100 kg-os ember ha megiszik egy 45%-os pálinkát, akkor neki:

45x0,83 (37,35g) / 100x0,7 (70) =0,53 ezrelék a vér alkohol szintje!

Üdv.!

s.o.b. # 2006.12.15. 14:40

Malcsik!

Vmi sántít a történetben. Ha gyanúsítottként hallgatnak ki, akkor azt a kihallgatás elején közlik és nem iratismertetésen veszi észre az ember (tanúknak pedig nem naon tartanak ilyet,m inkább terheltnek)! A jegyzőkönyvön pedig a neved alatti részen ott volt a gyanúsítási tényállás, amire áldásod adtad a kézjegyeddel a lap alján (mivel a kihallgatási jkv. minden oldalát alá kell írni).

0,75-0,72 mg/l légalkohol koncentráció sacc közepes befolyásoltság megállapítására alkalmas. Nem kell feltétlenül vérvétel az ittasság megállapításához.

Ha legalább az ittas jv. tényét elismerted, akkor valszeg tárgyalás mellőzésével pénzbünti fog kinézni járművezetéstől eltiltással párban. Jogsit elég nehéz ilyenkor visszakönyörögni.

Ha pedig tárgyalás lesz az ügyben, az igen kellemetlen az eljárások elhúzódása miatt (öröm az ürömben, h a jogsi tényleges elvételétől számított, az ügydöntő határozat meghozataláig tartó időszakot beszámítják az eltiltásba tartamába).

malcsik # 2006.12.15. 17:11

Kedves S.O.B, Traffic!

Tárgyaláson voltam már és nem tettem vallomást a nyomozás ezen szakaszában,
persze már a tárgyalás előtt megkaptam a gyanusított idézésére szóló papírt. Tudtam, hogy bűncselekmény miatt megyek!!

Vagyis ha seressel mérnek és 0.4 feletti az érték akkor bűncselekményt követ el az ember??

A seres szonda bizonyíték a bíróságnak??

ObudaFan # 2006.12.15. 21:46

Persze, hogy bizonyíték. Ezzel együtt igen jó eséllyel tárgyaláson kívül kiszabnak pénzbüntit és járművezetélstől eltiltást. Aztán ha az túl sok, még mindig lehet tárgyalást kérni.

Marinero # 2006.12.17. 09:56

Sziasztok

Segítségeteket szeretném kérni, hogy mire számíthatok.
Ittasan 0,08 felett felbotultam az autómmal. Senki sem sérült meg egyedül voltam, és az autón kívül semmiben nem esett kár. A helyszínt elhagytam, de a feleségem a rendőrők előtt ott volt, hogy az autó elszállításáról intézkedjen. Minden beismertem, miután a rendőrők értem jöttek.

Kaphatok valami mást is mind pénzbüntetést, és jogis elvételt.

Előre is közsi

Traffic # 2006.12.17. 14:22

T. Giorgio 73!
Ajánlom mindenki figyelmébe amit a Tisztelt Traffic úr leírt a 2006.11.28.-ai hozzászólásában.
Khm... Nem úr, hanem hölgy . :) Bár ez itt igazán nem lényeges.
Örülök, hogy megosztottad velünk a kifogásod eredményét.

T. Malcsik!
A Seres által mért 0,72 g/l légalkohol-koncentráció enyhe fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg. A Seres által mért értékek bizonyító erejűek a Bíróságon. Nem tettél vallomást, ezáltal tárgyalás megtartására fog sor kerülni. (A rendőrségen nem tárgyalás volt, hanem kihallgatás.) A mért értékeidet figyelembe véve sajnos nincs "trükk" a büntetés elkerülésére, csupán a beismerő vallomás és az őszinte megbánás enyhíthet a helyzeten.
A büntetésed vélhetően pénzbüntetés (több 10ezer) és járművezetéstől eltiltás (1-2 év) lesz.
Vagyis ha seressel mérnek és 0.4 feletti az érték akkor bűncselekményt követ el az ember??
Seresnél 0,51 g/l és e fölötti értéktől bűncselekmény, ez alatt szabálysértés.

T. Marinero!

Nem kaphatsz mást elvileg. Amennyiben csak a járműved rongálódott meg és nem volt utasod, továbbá nem ütköztél más járművel, a helyszín elhagyása miatt sem vonhatnak felelősségre.

Marinero # 2006.12.17. 14:35

Tisztelt Traffic

Köszönöm szépen a válaszod, és szerinted mire számíthatok kb. 0,92 mértek a szondával. A munkámhoz, meg kellene az autó, főleg, hogy 3 kisgyermeket is kellene hurcibálnom.Soha nem volt semmilyen rendőrségi ügyem.

A HÜLYESÉG NEM ISMER HATÁROKAT.

Marinero

Traffic # 2006.12.17. 14:35

T. nrolcsi!

Ez volt az első alkalom, de az biztos,hogy soha többet nem ülök autóba ittasan!Még 1pohár sörrel sem!

Köszönöm az összes közúton közlekedő nevében! Bízom benne, hogy "sorstársaid is így gondolják!
(Pedig már megfogadtam, hogy nem moralizálok...)

Traffic # 2006.12.17. 14:42

T. Marinero!

Ha szondát említettél, akkor a valószínűleg Seres Ethylométer volt. Mivel a helyszínt elhagytad, akkor viszont két vér- és két vizeletvételnek kellett volna lennie. A részleteket remélem megosztod.
Amennyiben Seres volt, úgy a 0,92 g/l közepes fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg. Úgy vélem nincs esély arra, hogy ne tiltsanak el a járművezetéstől, csupán azt lehet elérni, hogy az a lehető legkevesebb legyen. A minimum 1 év, erre készülj fel.
Milyen kategóriáid vannak? Milyen járművel közlekedtél? Úgy értem milyen kategóriával vezethető az a jármű?

Marinero # 2006.12.17. 15:49

Kedves Traffic

A vizelet, és vérvétel megvolt, mivel a rendőrök értem jöttek, az eredményét nem tudom. Csak B jogsim van, és egy Opel-el megcsúsztam és felborultam városon kívül a pusztában egyedül. Lehet, hogy józanul is meg történt volna de ez soha nem fog kiderülni. Mikor a feleségem visszament, hogy trailer hívjon akkor érkeztek a rendőrök.

Olvastam hogy kifogás írásával lehet csökkenteni. A rendőrők nekem 6 hónapot és 100 000 pénzt mondtak.

üdv
Marinero

Traffic # 2006.12.17. 16:05

T. Marinero!

Térjünk vissza a témára akkor, ha már tudod az eredményt. Addig fölösleges bármilyen találgatás.

A kifogás írása csak szabálysértések esetében használható. Büntetőeljárásban kicsit mások a lehetőségek.

A rendőr tippje csak szabálysértésre vonatkozott. Ne vedd készpénznek!

Marinero # 2006.12.17. 16:22

Kedves Traffic,

Köszönöm és még jelentkezem, meg felkeresek egy ügyvédet, hogy hogyan tovább.

Üdv
Marinero

malcsik # 2006.12.17. 19:30

Köszi Traffic!!

De remélem megúszom valahogy és nem lesz több, mint fél év.
De a rendőrök az örsön mikor bevittek miért nem adnak tájékoztatást?
Miért mondták, hogy szabálysértés ez??
Na itt van a gond kiért is vannak ők??!!
Most egy kicsit elbizonytalanodtam e téren!

Vagy a kedves füredi kapitányságon dolgozik két nem hozzáértő közlekedési rendőr?

Vicces fiúk voltak akkor!!!

Köszi azért Traffic.

Pjotr # 2006.12.18. 07:49

Annyi a hülye rendőr mint égen a csillag....
Ha konkrétan megmondják nekik, hogy ezt és ezt kell lenyomozni, mondjuk olyan bonyolult dolgot, hogy egy telefon imei kódja, akkor ők háromszor képesek teljesen mást beküldeni, vagy kiküldik őket tanut meghallgatni akiról annyit lehet tudni, hogy valószínűleg a 10 vagy 12-es házszám alatt lakhat, akkor visszajön, hogy ott nincs ilyen, pedig ha belenézett volna a telefonkönyvbe, akkor látná, hogy rosszul emlékezett a másik tanu, mert valójában a 11-ben lakik....

malcsik # 2006.12.18. 16:02

Ez igaz, de mi nagyobb hülyék és balekok, vagyunk, akik ALKOHOLOS ÁLLAPOTBAN VEZETÜNK.

Csak röhögnek rajtunk a zsaruk akiket elkapnak és kaparnak a jogsijukért!!!

Nem hiába a szlogen iszik, vagy vezet!?

Pjotr # 2006.12.19. 14:17

Ezzel nem akarom azt menteni aki iszik és vezet, csak azt akartam mondani, hogy a zsaruk szavában nem kell 100%-ig megbízni...

jogoskodó # 2006.12.19. 16:43

Nekem régebben (amikor még zsigával, meg kispolákkal közlekedtem) többször volt, hogy el akarták venni a forgalmit, mert lejárt műszakival közlekedtem, mindig ment a szöveg, hogy az 50-100e Ft, meg szigorított műszaki. Aztán mindig jól megijedtem és többször fizettem 10-20e-ket zsebbe nekik.
2-3 éve, már normál kocsival egyszer elfelejtettem, hogy lejárt a műszaki és tényleg elvették a forgalmimat. 15e volt a pénzbünti és normál műszaki vizsgára elvittem és ennyi az egész.

Szóval szerintem van, amikor szándékosan ijesztegetnek a pénzbünti mértékével, ezzel is felfelé alkudva a zsebbe fizetendőt...

malcsik # 2006.12.19. 17:35

No comment!

Én a héten még iszok egy jót, de gyalog megyek!!

Traffic # 2006.12.20. 19:49

T. Malcsik!

De remélem megúszom valahogy és nem lesz több, mint fél év.

Ha a járművezetéstől való eltiltásra gondoltál a fél évvel, akkor sajnos el kell, hogy keserítselek. Bűncselekmény esetén az eltiltás alsó határa: 1 év.
A 0,72 g/l az enyhe fokú alkoholos befolyásoltság felső határa közelében van, így nem tudlak azzal bíztatni, hogy a minimumot, azaz az 1 évet kapod.

jogoskodó # 2007.01.02. 17:42

Általában azt szokták, hogy annyi hónap (felfelé kerekítve), ahány 10-ed ezrelék a véralkohol. Nekem 2.15-re adtak 2 évet, a 0.72-es légalkohol kb. 1.4-es véralkoholnak felel meg, ez alapján legvalószínűbben másfél évre veszik el.

jogoskodó # 2007.01.02. 17:58

Vagy 1 év 3 hónapra, ha esetleg ki szoktak ilyet is szabni...
Másfél év alatt örülhetsz, az 1 évhez meg rohadt nagy mázlidnak, hülye bírónak, jó papírjaidnak kell lennie.

ObudaFan # 2007.01.02. 18:10

Legalábbis Budapesten a legtöbb kerületi bíróságon ez a gyakorlat. Vidéken szerintem nem mindenhol.

jogoskodó # 2007.01.10. 10:37

Holnap lesz a tárgyalásom.
Drukkoljatok.
Aki nem tudná: májusban vezettem, hajnalban 0.0 forgalom mellett kb. 300m-t egy Balatoni településen (odáig jutottam a kocsmától). Se baleset, se semmi. Viszont 2.15 ezrelék. 2 évre vették el. Tárgyalást kértem, hátha le tudom alkuldni másfélig (1-ig biztos nem).