Ittas vezetés


semmi # 2006.09.14. 17:14

Kedves ptomi1230!
Nem vagyok szakember a jogban, de józan paraszti eszem az van!Remélem amit janusznak írtál véletlen volt!Bár szakember nem vagyok, de az egészségügybwen dolgozom s ha gondolod még statisztikát is tudok mutatni, hogy a vétlenek körében ki és mennyire sérül meg ill.hal meg.MINDIG AZ ÁRTATLANOK!!!Elfogult vagy, mert volt egy ilyen sztorid s te voltál ittas, de nem a hibás!Szerinted!Lehet ha nem lettél volna ittas elkerülöd a balesetet!!!

Tisztelt szszm!

Nagyra becsülöm a szaktudását!
Az hogy kinek vannak ismeretelméleti hiányosságai arról jobb nem beszélni!Nem sértegetni kéne egymást, hanem segíteni egy ilyen oldalon, szerintem ezt azért találták ki!Janusz hozzászólását jobban el kéne olvasni s mindjárt más lenne a hozzáállása a témához.Igazából a végén REMEKÜL válaszolt Ön.REFORM kéne!S ezt janusz is más megfogalmazásban írta!Akkor miről is beszélünk!?
A büntetés mértékéről pedig annyit, lehet hogy Ön így jónak látja, de nem úgy van.Halált okozó ittas vezetés 2-8 évig terjedőt kaphat!Ön szerint ez így reális!!???REFORM! és REFORM!!!

semmi # 2006.09.14. 17:31

Tisztelt szszm!
TE EZT egy kis ballépésnek nevezed!S még leírod magadról a korod stb....
A helyedben hallgatnék s nem sértegetnék!Ezért vagy ELFOGULT!!!!
Majd ha "véletlen" a halál szele Téged is megérint azt hiszem akkor tudod majd felfogni mit is írt janusz!Majd ha egy ilyen balépésnek a gyermeked lesz az áldozata!!!TUDOD!!!Az ilyen ember ne dumáljon!!Remélem rájöttél közünk van egymáshoz janusszal!Õ a gyermekem!!AKI MÉG ÉL!MERT AZ ILYEN BALLÉPÉS MIATT A FIAM 19 ÉVESEN MEGHALT.Egy erősen ittas ember miatt!!Õ józan volt!19 évesen!Tudták ha buli van ki az aki vezet s nem iszik!
remélem érted már a szituációt?Szerinted erre elég egy ilyen büntetés?
IGENIS LAZÁN NEMTÖRÕDÖM ember!!57 évesen!!!!KÖNYÖRGÖM!!!Hol van itt a pédamutatás?!

janusz # 2006.09.14. 17:35

Sziasztok!

Azt hiszem, hogy túl zaklatott vagyok ahhoz, hogy akár figyelemmel is kísérjem ezt a fórumot. Meggondolatlanul cselekedtem.
Sajnos ha 57 éves emberek nem tudják felfogni az általuk elkövetett cselekményt, az már hatalmas probléma. Szerintem nem arra kéne hivatkozni, hogy kinek milyen a bűnlajstroma, hanem egyszerűen elgondolkodni, mit okozhatott volna ha...
Elárulom a 19 éves, egyetlen öcsémet vesztettem el a nyáron. Hogy miért is??? Mert egy meglehetősen ittas fiatalember egy kanyarban átsodródott az ő sávjukba. A tesómék teljesen vétlenek voltak, de ez hol és kit érdekel, amikor emberek felelősség nélkül ülnek be a volán mögé vezetni sebességkorlátokat is meglehetősen túllépve...

Ja és az alkövetőnk mit is kaphat ezért, össze-vissza 2-8 évig terjedő szabadságvesztést! Btk. 188.§ (2)

szóval szerintem még mindig a prevención kéne, hogy legyen a hangsúly
Megelőzni és megelőzni, és éppen a felsőbb korosztálynak példát statuálnia a fiatalok számára!

Õszintén bocs, ha bármelyik ittas vezetőnek gondot okoztam, de nem kívánom senkinek, hogy egyik este elmenjen a tesója, és pár óra múlva arra keljen fel, hogy közlik vele nincs többé testvére!

tesóm emlékére

szszm # 2006.09.14. 17:36

Kedves "Semmi"!
El kell keserítselek, nekem semmi jogi szaktudásom nincs. Ha elolvasod az előzményeket, akkor rájössz, hogy én is bűnöztem. Most várom a kihallgatást és a büntetést. Közepes fokú ittas vezetésért a fórum szakértői szerint legalább 1-1,5 év eltiltás, kb. 100 Ft nagyságrendű pénzbírság és ismétlővizsga vár rám. Janusz szerint ez túl enyhe büntetés. Szerintem attól függ, mihez képest! Ha feltételezzük, hogy az ittas vezetések kb. 10%-a kerül felderítésre, akkor nagyon igazságtalan!

szszm # 2006.09.14. 17:46

Kedves "Semmi" és "Janusz"!
Miközben írtam az előző hozzászólásomat, még nem tudtam erről, őszinte részvétem mindkettőtöknek!
Most már ezt tudva egészen másképpen értékelem a hozzászólásaitokat. Most nem is tudok semmi okosat mondani, úgyhogy inkább hallgatok...
Ha sértő lettem volna, elnézést: Joe bácsi

semmi # 2006.09.14. 17:50

Kedves szszm!

Lehet a helyedben én is így gondolkodnék, de jelen helyzetemben sajnos nem tudok s úgy gondolom a büntetés kevés!
Azon kéne elgondolkodni amit írtam!
Ha a gyermeked hívását várod a kórházban(mert ott dolgozok - intenzív osztályon)s megtudod mi történt vele.Van gyereked?Így mutatsz példát!Azt gondoltad, azért írtam a szaktudásodat, mert komolyan gondoltam!Pillanatok alatt kiderült, hogy halvány lila f...-d sincs a jogról, de TE SÉRTEGETSZ!Tudod én olyan embert sem sértek meg akiről tudom, hogy kevesebbet tud, nem hogy fordítva!Ezen gondolkodj!S örülj, hoigy élnek a hozzátartozóid, főleg ha van gyermeked.S örülj, hogy nem ért még Téged így tragédia, hogy az ilyen ballépések miatt haljon meg a GYERMEKED!!!!

semmi # 2006.09.14. 17:51

Ez így volt okos Tőled kedves Joe bácsi!

janusz # 2006.09.14. 17:57

Szia Joe bácsi!

Csak azt remélem őszintén, hogy ez eléggé elrettentő példa mindenki számára...

ptomi1230 # 2006.09.15. 11:59

Kedves semmi!

Nagyon sajnálom a történteket, de azt gondolom, hogy nem mindenki pontencális gyilkos aki alkoholt fogyaszt és járművet vezet. Én pl.: egy segédmotorkerékpárral maximum magamat ölhettem volna meg...

semmi # 2006.09.15. 14:15

Kedves ptomi1230!

Ha elolvasod újból, hogy mit írtam, akkor láthatod, hogy ilyenről szó sem volt, hogy aki alkoholt fogyaszt és járművet vezet az potenciális gyilkos!Látszik milyen gyakorlatod van a balesetek terén, mint már előzőleg írtam nekem van "egy kevés", hivatásomból adódóan is!Látszik, hogy nem tudod, hogy még egy segédmotorral is tudsz olyan balesetet okozni ahol nem te halsz meg hanem a másik fél!
Neked is azt tudom csak mondani és írni amit szszm-nek!Majd ha megérint a halál, akkor talán belátod, hogy hogy is van ez!
De tudod, mindenki azt csinál amit akar s úgy cselekszik ahogy akar.Lelked rá!

Kyjan # 2006.09.15. 19:00

Kedves ptomi1230!

Sajnálatos módon azt kell mondanom, hogy téved. Aki alkohol vagy kábítószer befolyása alatt gépkocsiba/motorra ül, az bizony potenciális gyilkos. Ez így talán kicsit erősnek hangzik, jöjjenek az érvek:
Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy a közlekedés egy nagyon veszélyes üzem. Ebből kifolyólag mindenkinek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy mit csinál, mi történik körülötte.
Aki alkoholt fogyaszt, annak jelentősen csökken a reakcióideje. Orvosszakértői kérdés ugyan, de évek tapasztalatával a hátam mögött azt tudom mondani, hogy az átlagos ember reakcióideje egy nem várt közlekedési szituációra nagyjából 1 másodperc körül van. Ez az egy másodperc az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően 2-3-4 másodpercre is felmehet. Innentől pedig egyszerű számtanpélda: hány métert tesz meg az az autó, amelyik 2 másodperccel tovább halad 50 km/h sebességgel?
A válasz: nagyjából 28 méterrel! Rengeteg!
Természetesen, én is rengeteg alkalommal hallottam azt a kifogást, hogy nem volt más megoldás, autóba kellett ülni, mert a család egyik tagja valamilyen nem várt betegségbe esett. Erre mindig az jutott eszembe, hogy a XXI. században van pénz autóra, de nincs pénz arra, hogy valaki felemelje a telefont, és taxit, súlyosabb esetben mentőt kérjen?
A másik kedvenc érv mindig az volt, hogy de csak északa közlekedtem, nem volt senki a környéken. Ahhoz, hogy egy baleset bekövetkezzen, 1, azaz egy figyelmetlen ember is elegendő.
Nagyon régen olvastam valahol egy statisztikát. Nem tudom sajnos a forrást megjelölni, de egyetlen mondat megmaradt bennem: Minden ezredik balesetveszélyes szituációból következik tényleges baleset. A többit a közlekedés egyéb résztvevői elhárítják. Az ittas ember nem képes elhárítani, lelassul a reakcióideje - lásd fent - így bár adott esetben nem vétkes a baleseti szituáció létrejöttében, magában a baleset bekövetkezésében igen, ugyanis nem tett meg mindent azért, hogy a következményeket elhárítsa.
Bocsánat, ha kicsit hosszú lett, de összefoglalva csak a legelső mondataim egyikét tudom megismételni: aki ittasan kocsiba ül, az potenciális gyilkos.

Üdvözlettel: Kyjan

szszm # 2006.09.15. 19:56

Kedves Kyjan!
Akkor csak arra az egy kérdésre adj valami elfogadható magyarázatot, hogy miért vannak olyan országok, ahol nem a zéró-tolerancia elvét követik? Ott eleve felmentést adnak a potenciális gyikosoknak?
Üdv: Joe bácsi

Kyjan # 2006.09.15. 20:39

Kedves szszm!

Nincs magyarázat. Az emberiség sokszínű és sokféle - bár ez egy elcsépelt közhely. Én a saját véleményemet tudom elmondani ebben a kérdésben.
Ha jól tudom - mihelyt lesz időm, utánanézek, most csak hallomásból mondom - az Egyesült Államok néhány államában sem a 0-tolerancia elve érvényesül az ittas vezetések kapcsán.
Ellenben, ha valaki így netán halálos közlekedési balesetet okoz, azt szándékos emberölésért vonják felelősségre.

Üdv, Kyjan

semmi # 2006.09.16. 07:38

Kedves Kyjan!

Nagyon jó amiket írtál!
Igen azt hiszem ha ilyen törvényünk lenne, akkor most az én lelkem is valamivel nyugadtabb lenne, mert tudom méltó büntetést kap.IGEN,EZ SZÁNDÉKOS EMBERÖLÉS!!!Tisztába van vele hogy ittas s még autóba,motorra ül valaki!Az igazság az, hogy az a baj, hogy sok a nem így gondolkodó.
Sőt!!!Nekem szól a rendőrség (az elkövetőt szinte védve!!), hogy ne fenyegessük őt (amikor a baleset megtörtént, szerintem abban a lelki állapotban nem csoda!!)azt mondtuk "megölöm".Ki az aki ne mondott volna ilyet amikor a 19 éves KÖZELI hozzátartozója ílyen TRAGIKUS körülmények között hal mag.
A szomorú, hogy akik ittasan vezetnek nem hogy tanulnának, hanem még ők háborognak, hogy sok a büntetés!Erről pedig már leírtam a véleményet korábban.

ptomi1230 # 2006.09.16. 09:34

Kedves Kyjan és semmi!

Nem védeni akarom az ittas vezetőket, én pl.: soha többet nem ülök ittasan motorra vagy autoba éppen azért, mert ha valami baleset történik akkor nem tudom majd bebizonyítani a magam igazát. Évekig jártam piásan soha egy koccanásom nem volt. Egyébként azt gondolom, aki balesetet okoz azt vonják felelősségre és büntessék meg, de ne általánosítson senki, hogy aki iszik egy keveset az potenciális gyilkos-aki ezt mondja az saját magáról állít ki bizonyítványt. Azt gondolom, ha most egy gyorshajtó okozta volna a balestet, akkor a gyorshajtókat gyűlölnétek. Meglátásom az, hogy általánosítani a legnagyobb butaság a világon és a leginkább szűklátókörűekre jellemző!

Üdvözlettel

semmi # 2006.09.16. 09:45

Kedves ptomi1230!

A sértegetéseket a helyedben befejezném, mert nem mi ültünk ittasan se motorra, se autóba, hanem TE a saját akaratodból.A szüklátókörüséget kikérem mindkettőnk nevében.Az hogy a véleményed esetleg is változzon az egész "élet"szóval kapcsolatos felfogásodon kell változtatni.Tudod mit?Én szívesen cserélnék most akár veled vagy hasonló dolgot elkövetővel.Miért?Mert a fiam akkor élne, engem elítélnének x évig, ezt harmadolnák jó magaviseletért s kész.
Próbálj úgy gondolkodni, hogy meghal a gyermeked, mert ez a legszörnyűbb dolog ami szülővel történhet, vagy veszítsd el így a testvéred!Akkor mi lenne a véleményed, akkor is ez???Nem hiszem!

Kyjan # 2006.09.16. 10:45

Kedves ptomi1230!

Szűklátókörűnek nevezni egy embert, anélkül, hogy ismerné, meglehetősen nagy bátorságra vall. Részben igaza van, hogy nem szabad általánosítani, ugyanakkor ma Magyarorszgára - bármennyire is fájó - az esetek jelentős részében nem jellemző az önkéntes jogkövetés. Hogy ennek milyen okai vannak, nem ennek a fórumnak a témája, ugyanakkor megjegyezném, hogy aki szabályt sért, az felelős a szabály megszegéséért.
Mind a gyorshajtás, mind az ittas járművezetés szándékos szabálysértés. Nekem ne mondja senki, hogy véletlenül ivott meg 2 sört, vagy pedig hogy hát istenem, egy kicsit nehezebb a jobb lábam! Azért ment gyorsabban/ivott meg két sört, mert EZT AKARTA TENNI!
Ha pedig megtette, akkor viselje a következményeket. A gyorshajtókkal kapcsolatban engedjen meg nekem még egy megjegyzést: a baleseti okok között "előkelőbb" helyen szerepel a gyorshajtás, mint az ittas járművezetés.
Évekkel ezelőtt volt szerencsém részt venni egy ügyben, amiben egy 13 (sic!) éves lány kötötte el a barátnője édesapjának a gépkocsiját, és "mentek egy kört". Az eredmény 2 súlyos, 2 könnyű, és egy maradandó sérült.
Ismételten azt tudom mondani, amit már korábban is leirtam: a közlekedés nagyon veszélyes üzem, és még a szabályok betartása esetén sem vagyunk beoltva egy baleset ellen. A bekövetkezése pedig nagyságrendekkel nagyobb, ha mi magunk is megszegjük a szabályokat.

Tisztelettel: Kyjan

ptomi1230 # 2006.09.16. 11:19

Kedves Kyjan!

Ez egy parttalan téma, nekem szilárd a véleményem abban a tekintetben, hogy nem volna szabad ittasan vezetni és gyorsan sem hajtani mint ahogyan az sem jelenthető ki, hogy minden ittas vezető potenciális gyilkos.
Az önkéntes jogkövetés talán azért nem jellemző, mert nevetségesen rossz törvényeket, szabályokat hoznak a jogalkotóink. Talán jobb lenne ha sokkal elnézőbb törvényeink lennének és a kirívó eseteket büntetnék sokkal nagyobb szigorral!

Üdvözlettel

szszm # 2006.09.16. 17:18

Kedves ptomi1230!
Tökéletesen egyetértek veled, ahol az emberek értekrendjében ennyire alulértékelt a jogkövető magatartás, ott valami baj van a törvényekkel.
Üdv: Joe bácsi

Waters hadnagy # 2006.09.19. 09:56

Sziasztok !

Megkaptam a bírósági végzésemet a topik témájával kapcsolatban, amelyben pénzbüntetés is szerepel. De arról nem találok semmit, hogy ezt mikor, hogyan, milyen úton kell befizetni és egyátalán kinek ? Esetleg hol lehet ennek utánanézni ?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.19. 12:00

Küldenek csekket.

jogoskodó # 2006.09.22. 16:09

Kedves mindenki!

Szeretnék pár gondolatot hozzáfűzni a "vitához". Először is őszinte részvétem Janusznak és Joe bácsinak.
Sajnos én is tudom, milyen elveszíteni egy balesetben ártatlanul közeli hozzátartozót (tavaly az édesapám hunyt el). És sajnos idén van egy ittas vezetéses ügyem. Úgyhogy érintett vagyok mindkét részről.
Általánosítani és gyilkosnak hívni minden ittas vezetőt bután túlzó és nyilvánvalóan a gyász fájdalmától elfogult dolog. Ezzel az erővel minden gyorshajtó, minden záróvonalon előző, kopott gumikkal és gyenge fékkel közlekedő, de még rossz látási viszonyok között rossz helyen parkoló, stb. stb. is az. De tovább megyek. Gondatlan balesetet okozni lehet otthon egy csúszós konyhán egy konyhakéssel, kiszáradt karácsonyfa mellett egy gyufával stb. stb. Nem helyes mindenkire azonnal rásütni a GYILKOS jelzőt. Tény, hogy vannak veszélyes üzemek, ahol sokkal jobban elvárható a felelősségteljes magatartás. A közlekedés ilyen és a fenti gondolaton túl valóban az egyik legfelelőtlenebb, ha ittasan veszek részt benne. Azonban mint ahogy a világon semmi sem fekete fehér, így ez sem az. Távolról sem mindegy ugyanis, hogy ezt milyen fokban, milyen körülmények között tetted meg. (2 sör után megtenni párszáz métert egy üres útszakaszon összehasonlíthatatlanul veszélytelenebb, mint mondjuk a hirhedt 51 úton latyakban előzni 130-al, vagy akárcsak idegesen késésben végigszlalomozni a Hungárián). Ezért nem lehet se morálisan se jogilag általánosítani. Szerintem ittas vezetés ügyében a hazai bűntetés elég szigorú. (én pl. biztosan sose fogok egy korty után se vezetni). És egyetértek az előttem szólókkal abban, hogy sokkal inkább a felderítésen van a hangsúly. Sose értettem pl., hogy nagy diszkók előtt, vagy egy kistelepülés/környék egyetlen éjjel is nyitva lévő kocsmája előtt miért nem szondáztat minden elinduló autóst rendőr. És éjjel nem csak úgy néha-néha, hanem autómatikusan mindenkit megszondáztatnék. Kb. 1-2 év ilyen szigor mellett és nagymértékben visszaesne az ittas vezetők száma.

jogoskodó # 2006.09.22. 16:59

Még néhány kiegészítés. Ezzel nem azt akartam kijelenteni, hogy az én ittas vezetésem nem bűn. Az. Tisztában vagyok vele és meg se próbálnám ezt elbagatelizálni, enyhíteni, stb. Sőt. Tökéletesen megérdemlem majd a bűntetést is. De nem vagyok gyilkos, még potenciálisan sem. És nem tartom magamat bűnösebbnek, stb., mint bárki mást, aki pl. a közlekedésben, vagy más veszélyes helyen hasonlóan felelőtlenül vétséget követ el.

szszm # 2006.09.22. 18:14

Kedves Jogoskodó!
Én is ittas vezető vagyok, összekevertél "semmi" nevű fórumtárssal, a fiatal áldozat édesapjával, akit mellesleg én is (utóbb érthető módon) elfogultnak tartottam.
Az általad felsorolt példák nagyon jók. Én sem tudom még, hogy mekkora büntetést fogok kapni, de egy biztos: elégséges visszatartó erejű lesz, többet én sem kockáztatok!

Janómanó # 2006.09.26. 00:04

Üdv!

Annyiból mindenképpen hasznos ez a téma, hogy elgondolkoztat olyanokat akik eddig esetleg beültek ittasan (még ha csekély mértékben ittasan is) az autóba.
Szerintem az ittas vezetés tényleges és a lehetséges következményeit és a jogkövetkezményeit erőteljesebben kellene kommunikálni az emeberek felé.