Ittas vezetés


Traffic # 2006.08.21. 15:58

T. tajti!

Szabálysértési eljárásról írtál.

Trance esetében azonban büntetőeljárásról van szó, ellene a Btk. 188. § (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő járművezetés ittas vagy bódult állapotban vétség megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást.
A járművezetési jogosultság szünetelésének kezdőnapja a helyszíni elvétel napja. Ha nem vették el a helyszínen a vezetői engedélyt, akkor az eljáró rendőrhatóság értesítése alapján az illetékes Okmányiroda felszólítja a járművezetőt, hogy adja le a vezetői engedélyét. Ebben az esetben az engedély leadásának napjától kezdődik a járművezetési jogosultság szünetelése, melynek időtartama beleszámít a Bíróság által kiszabott eltiltás időtartamába.

bridgedjonas # 2006.08.21. 16:15

traffik! Lehet, hogy kollegák vagyunk?

Traffic # 2006.08.21. 16:36

T. bridgedjonas!

Nem hinném.
Személyem csupán némely jogszabályt (főként közlekedésit) ismerő ember.

bridgedjonas # 2006.08.21. 16:46

Bocsika Traffik! Pedig mertem volna esküdni, mivel csak az tudja ilyen szakszerűen leírni a jogsz. aki ebben él.

szszm # 2006.08.25. 15:37

Kedves Traffic!

Tanácsodra átjövök ide a "Joga van-e a rendőrnek ..." témából, mivel én is ittas vezetésben vagyok érintett. Szóval nálam akkor a szonda elzöldült, de ha jól emlékszem, akkor egy szóval sem mondták, hogy mennyi az érték, hanem vérvételre invitáltak. Teszt alatt én a becsukott szemmel végzendő kunsztokat értettem, az után sem hangzott el egyetlen értékelő szó sem. Most várom az értesítést, ezek szerint az illetékes Rkság bűnügyi osztálya még behívhat kihallgatásra, fényképezésre, újjlenyomat vételre? Mi van, ha időközben újabb, másjellegű bűncselekménnyel (pl. kisértékre elkövetett lopással) vádolnak meg, ahol egy másik Rkság-on már ez a fényképezkedés és újjlenyomat-vétel megtörtént?

Beleolvastam itt az előzményekbe, és teljesen elhűltem, hogy az "élvezetek" halmozásáért akár börtönbe is kerülhetek...

Traffic # 2006.08.25. 20:58

T. szszm!

A Spiratest szonda eredménye 3 féle lehet. Nem reagál, azaz sötétsárga lesz: nem történt szeszesital fogyasztás. 0,8 ezrelék alatt vagy 0,8 ezrelék felett színeződik el zöldre. Ennél pontosabb információval nem szolgál, a vérvétel eredménye lesz a mérvadó.
Vélhetően azért állítottak elő vérvételre, mert a szonda 0,8 ezrelék feletti értéket mutatott.
A vérvételi eredmény 2-3 hét alatt megérkezik, ez után döntetnek arról, hogy szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményeznek veled szemben.
Az általad említett teszt a klinikai tünetek vizsgálata. Az orvos nem mond semmit, hanem a vérvételi jegyzőkönyvön megjelöli, hogy milyen fokban talál téged ittasnak. Ha már enyhe fokban, az azt jeleni, hogy szeszes italtól befolyásolt állapotúnak lát, ekkor az intézkedő rendőr köteles elvenni a vezetői engedélyed.
Ha jól tudom, a becsukott szemmel végzett "gyakorlat" a nehezített Romberg teszt volt. Ez is egyik eleme a vizsgálatnak.
A lakóhelyed szerint illetékes rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya illetékes az eljárás lefolytatására. Ha onnan kapsz gyanúsítottkénti idézést, akkor biztos lehetsz abban, hogy bűncselekménnyel fognak meggyanúsítani. Ekkor -a kihallgatást követően- nyilvántartásba kell téged venni, azaz megtörténik a fényképezés és az ujj- és tenyérnyomatvétel.
Elméletileg (és gyakorlatilag is) akkor is meg kell ezt tenni, ha időközben más kapitányságon is lefényképeztek és levették az ujj- és tenyérnyomatot.

Ismerek több olyan személyt, akit végrehajtandó fogházbüntetésre ítéltek ittas járművezetésért...

szszm # 2006.08.26. 07:41

Kedves Traffic!
Köszönöm az értékes kiegészítő infókat. Annyiban pontosítanám a kérdésemet akkor, hogy a lakóhelyemtől távol történt ittas vezetés után kb. egy héttel a lakóhelyem szerinti illetékes Rkság-on történt a kisértékre elkövetett lopás kísérlete miatti meggyanúsítás. Ha jól értem, akkor 2-3 hét múlva itt fog landolni az az ügy is. Ergo, nem kell mégegyszer fényképezkedni és újjlenyomatot venni, csak kihallgatni?

Traffic # 2006.08.27. 15:21

T. szszm!

Tulajdonképpen meg kell ismételni a nyilvántartásbavételt (fénykép, ujj- és tenyérnyomat). Hogy megteszik-e még egyszer, nem tudom.

2-3 hét, mire megjön a véreredmény, mire átteszik a másik kapitánysághoz, az még kb. egy hét. Egy hónapon belül ne számíts semmire...

szszm # 2006.08.27. 19:19

Kösz, majd jelentkezem, ha lesz valami új fejlemény.

szszm # 2006.08.29. 05:22

Kedves Traffic!
Bocs, de eszembe jutott még egy apróság, sejtem a választ, de a biztonság kedvéért megkérdezem. Van-e annak valami jelentősége az ittas vezetés, illetve a várható ítélet súlyosságának a szempontjából, hogy milyen napszakban, milyen forgalmas útvonalon, milyen sebességgel és főleg hogy milyen távot tettem meg, mielőtt kivontak a forgalomból?

Traffic # 2006.08.29. 14:59

T. szszm!

Igen.

Triton # 2006.08.30. 08:10

Tiszteletem!

Kérdésem a következő lenne: Eddig, sajnos 2-szer értek ittas vezetésen, először enyhe alkoholos befolyásoltságom miatt pénzbírságra ítéltek csak,de sajnos az eljárás alatt jogosítvány nélkül, közepes alholos befolyásoltság miatt 2 évre bevonták a vezetői engedélyemet + utánképzés. Mindez 15 évvel ezelőtt történt.
Minap azonban, valószínűsíthetően erős, de minimum közepes ittas állapotban éjjel elvesztettem uralmamat a gépjármű felett és az 1-szer, vagy 2-szer megpördülve, közben egy közlekedési lámpát elsodorva balesetet szenvedtem. Forgalomnem volt. A kocsiban egyedül voltam, ami totálkáros lett.
A később arra közlekedők kihívták a rendőröket, akik előállítottak vérvételre, mivel a szonda elszineződött. Nagy mennyíségű sört ittam előtte (10 üveggel kb.).
Viszont az előző 15 év alatt semmilyen kihágásom, még egy tilosban parkolásom sem volt.
Milyen következményekre számíthatok? Érdemes lenne-e ügyvédet fogadnom?

ObudaFan # 2006.08.30. 16:51

Érdemesnek valószínűleg érdemes. A 15 évvel ezelőtti események a büntetést nem nagyon fogják befolyásolni, az erős befolyásoltság miatt viszont több évi járművezetéstől eltiltás van kilátásban pénzbüntetés és a bűnügyi költségek megfizettetése mellett, valószínűleg tárgyalás mellőzésével.

szszm # 2006.08.31. 07:12

Kedves Traffic!
Lenne még egy sürgős kérdésem. Nekem most ugye ittas vezetés vétségének gyanúja miatt bevonták az "A" és "C" kategóriás vezetői engedélyem. Vezethetek-e a bevonás ideje alatt "M" kategóriás segédmotoros kerékpárt?

Traffic # 2006.08.31. 16:07

T. szszm!

A vezetésre való jogosultság szünetelése alatt nem vezethetsz olyan járművet, amelynek vezetését engedélyhez kötik.
Magyarán csak kerékpárral közlekedhetsz és kézikocsit tolhatsz.

ptomi1230 # 2006.09.06. 18:47

Kedves Traffic!

A bíróság jelenlétem nélkül meghozta az ítéletet: 54000 Ft pénzbüntetést és 16500 Ft bűnügyi költséget szabott ki ,közben a jogsimat az okmányirodában leadtam. A végzésben nem írják, hogy bevonják a jogsimat. Ilyenkor mi van? A jogesrős végzéssel vissza kell adniuk?

Üdvözlettel.

ptomi1230 # 2006.09.06. 19:40

Kedves Traffic!

Lenne még 1 tiszteletteljes kérdésem, mivel a munkám során gyakran kérnek erkölcsit ezt még megkaphatom majd? Másik forumon ezt olvastam:
"Kaphatsz tiszta erkölcsit, mivel a Btk.
102. § (1)szerint a törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

  1. pénzbüntetés esetén az ítélet jogerőre emelkedésének napján."

Ez igaz?

Üdv.

Traffic # 2006.09.06. 19:50

T. ptomi1230!

Amit az erkölcsivel kapcsolatosan olvastál, az igaz.

Amennyiben a bíróság nem tiltott el a közúti járművezetéstől, abban az esetben a Bíróságon írattasd rá az ítéletre (végzésre), hogy az jogerős. Ezt követően menj el az Okmányirodába, ott vissza kell kapnod a vezetői engedélyed. Vigyázz rá a jövőben! :)

ptomi1230 # 2006.09.06. 19:57

T. Traffic!

Akkor még be kell mennem:

"A végzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de annak kézhezvételétől számított 8 napon belül tárgyalás tartása kérhető."

Ez mit jelent én nem fogom kérni, akkor ez most nem jogerős?

Üdv.

Traffic # 2006.09.06. 20:03

T. ptomi1230!

Még nem jogerős, csak akkor válik azzá, ha letelt a kézhezvételtől számított 8 nap és te nem kérted a tárgyalás megtartását.

Úgy gondolom azonban, hogy nem kell megvárnod a 8 nap elteltét, hanem bemehetsz a Bíróságra és kijelentheted, hogy lemondasz arról a lehetőségről, hogy kéred a tárgyalást. Ekkor jogerőssé válik, ezt pedig kérd, hogy vezessék rá a végzésre (ebben azonban nem vagyok teljesen biztos).

ptomi1230 # 2006.09.06. 20:09

T. Traffic!

Köszi a gyors választ /válaszokat/! Asszem többet nem vezetek piásan, remélem megúszom ennyivel. Ha esetleg nem zárul le az ügy még írok.

Köszönettel

szszm # 2006.09.07. 06:19

Kedves "ptomi1230"!
Figyelemmel kísérve az esetedet nekem most úgy tűnik, hogy olcsón megúsztad a dolgot! Az biztos, hogy te határeset voltál, végül is bírói ítélettel kevesebbet kaptál, mint amennyit szabálysértési eljárásban kaphattál volna. Most már hogy túl vagy rajta, elárulnád, hogy mennyit ittál? Én ugyanis még mindig azon izgulok, hogy nekem 4-5 korsó sör és 2 unicum után vajon mennyi lesz ...
Üdv: Egy sorstárs

Traffic # 2006.09.07. 18:10

T. szszm!

Amennyiben megadod az általam kért adatokat, ki tudom számítani, hogy kb. mennyi volt az etilalkohol koncentráció a véredben.
Szükséges:

  • pontosan mikor, mit és pontosan mennyit ittál
  • mikor állítottak meg a rendőrök
  • mennyi a testsúlyod
szszm # 2006.09.07. 20:45

Kedves Traffic!
Ez a kísérlet nagyon tetszik, lássuk mit tudsz!
Szóval du. 4-kor indítottam féldeci Unikummal, és este 10-ig egyenletes eloszlásban megittam óránként 1 korsó Dréhert azaz összesen 3 litert, majd a végén még egy féldeci Unikumot. Természetesen közben vacsoráztam is. A szondázás és a vérvétel kb. hajnali 1/2 1 és 1 óra között történt. A testsúlyom 75 kilogramm.

monalisa1 # 2006.09.08. 08:46

Még 1 korsó sör hagyján a vacsora után...

De hogy lehet unicumra sört inni (...) és a sörökre ismét unicumot.

Jó gyomrod lehet neked!...