Ittas vezetés


Slainte # 2022.03.25. 12:02

Kedves Joodi,
csak kettőt kellett volna visszaolvasni, ott volt a válasz. Ezek szerint a kormányablakban is tudnak nagy marhaságot mondani.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2022.03.25. 09:43

Tisztelt Joodi!

A jogerős ügydöntő határozatban nem fog szerepelni, hogy utánképzésen köteles részt venni. Amennyiben a járművezetéstől eltiltás nem kategóriára korlátozott, úgy automatikusan utánképzési kötelezettség keletkezik. Célszerű a lakóhelyéhez legközelebb eső utánképzéssel foglalkozó intézménynél jelentkezni. A jelentkezéskor szüksége lesz a jogerős döntésre, valamint - amennyiben kapott - a kormányhivataltól kapott határozatra. A jelentkezést követően az utánképzés teljesítése egy feltárással kezdődik, majd az alkoholos befolyásoltság mértékére, illetve a feltárás eredményére tekintettel valamely programba besorolják és a program teljesítését követően fogja tudni a jogosítványát visszaszerezni.

Bővebb információért látogasson el a https://lorik.hu/…armuvezetes/ honlapra.

Joodi # 2022.03.25. 09:01

Kedves Mindenki!

Jelenleg a jogerőre emelkedett határozatot várom -már fél éve-. Az utánképzésről lenne kérdésem, hogy aki már kapott végzést abban szerepel valami az utánképzésre vonatkozóan? A büntetővégzésben nem volt szó róla, csak pénzbüntetés és 5 hónap vezetéstől eltiltás. (0.27-et fújtam)
A kormányablakot felhívtam és ott tájékoztattak, hogy ha a határozatban nem lesz szó utánképzésről, akkor nem kell mennem.
Kérem az írjon aki már kapott jogerőre emelkedett határozatot a bíróságtól. Abban szerepelt-e az utánképzés és utána hogy ment tovább a jogosítvány visszaszerzése?
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!

boruzsf # 2022.02.19. 08:10

Tisztelt szakértő!ittas vezetés végleges eltiltásnál van e lehetőség 10év után felülvizsgálatot kérni jogositvány szerzéshez?van e erre törvényi lehetőség? válaszát köszönöm

Slainte # 2022.01.17. 14:41

Kedves wers,

tisztelettel kérlek, ha valamit nem tudsz, akkor ne vezesd félre az érdeklődőket. Amit írtál annak nagyjából mindennek pont az ellenkezője az igaz.

Az utánképzés nem büntetőjogi szankció, a Btk.-ban egy szót sem találsz róla, ezért bírósági ítéletben (büntetővégzésben) soha nem szerepel az utánképzési kötelezettség előírása. Ez azonban nem azt jelenti, hogy akkor nincs is ilyen kötelezettség. Az utánképzési kötelezettség egy közigazgatási előírás, amiről bizony éppen hogy a kormányhivatal maga dönt, pontosabb írja elő, mert nincs mérlegelési lehetősége. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 18. § (4) bekezdése szerint utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek

  1. akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve
  2. akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá
  3. akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta.

Tehát bűncselekmény miatt kiszabott járművezetéstől eltiltás esetén a törvényből eredően kötelező az utánképzés (kivéve a kategóriás eltiltásnál - 18. § (5) bekezdés). Itt járművezetés ittas állapotban bűncselekményéről van szó, és nem kategóriás eltiltásról, tehát ha ez lesz jogerős, az eltiltás kötelező, amit majd a kormányhivatal ír elő.

always182 # 2022.01.17. 10:41

koszonom szepen a valaszokat! :)

wers # 2022.01.17. 04:48

Szerintem annak is benne kellene ​lennie, hogy előírják-e az utánképzést. A kormányhivatal maga nem fog ebben dönteni.

Konkrétan benne fog szerepelni, ha köteleznek rá. Ha nem írnak róla semmit, akkor nem írták elő.

Amennyiben utánképzésre köteleznek azt az ország bármelyik képző központjában elvégezheted.

Szomorú örökös # 2022.01.16. 18:05

always182

0,8-at fujtam (kozepes szint)

Az már bűncselekmény kategória. Készülhetsz szerintem az utánképzésre is, mert nem fogod megúszni.

always182 # 2022.01.16. 17:10

0,8-at fujtam (kozepes szint) bekescsaban tortent. utankepzes mindenkepp kell majd? vagy meg az is benne van hogy nem koteleznek ra? mert nem is emlitettek a leveben (bar irtak bele olyan igazoltatast is ami 1 oraval elotte volt es en arra nem is jartam erdekes :D na de ez nem is lenyeges) kb 2-3 kmet tettem meg autoval de mar hazafele indultam csak messzirol lattam (kb 800 m) hogy kovet egy auto es igy lefordultam kisutcakba de sajnos tovabb kovetett :D
penzben egyebkent 60 ezer ft a buntetes, es a 10 honapos eltiltas.
annyi kerdesem lenne ezt az utankepzest a lakohelyemen is lehet csinalni? mert en azert nem fogok pestre jarni, most meg foleg hogy megyek kufoldre dolgozni.

Frankye6565 # 2022.01.16. 14:25

always182
Szia,
Tudhatunk többet az esetről? Pl. mennyi volt az alkoholszint, hogy mérték , hol történt.

Slainte # 2022.01.16. 07:14

A leírásból egyértelmű, hogy az első levél szólt a vádemelésről, a második pedig a bíróságtól jött és az tartalmazta a büntetővégzést. Természetesen a fizetési lehetőségekről jön majd külön levél, ha jogerőre emelkedik a vlgzls (hiszen azzal szemben még mind a vádlott, mind az ügyészség kérheti tárgyalás tartását). Az utánképzés pedig majd a jogerős eltltást végrehajtó közigazgatási határozatban lesz benne.

wers # 2022.01.14. 18:01

a mai napon kaptam egy masik levelet,

Kitől?

always182 # 2022.01.14. 14:11

udv
erdeklodni szeretnek. ittas vezetesert elvettek a jogositvanyom. decemberben. beszeltem a nyomozoval. később jött egy levél hogy vádat emeltek, semmi mast nem irtak bele. a mai napon kaptam egy masik levelet, melyben szerepelt a penzbuntetes (nem nagy osszeg) es hogy 10 honapra eltiltanak a jarmuvezetestol, mely lejarta utan az okmanyirodaban szerezhetem vissza a jogisitvanyomat. de se csekket, se baankszamlaszamot nem kaptam. talan kapok meg 1 levelet es abban lesznek ezek. de utánképzésrol szo sincs a levelben. ez erdekelne igazabol hogy ilyenkor van utankepzes vagy sem? meg 8,5 honap van az eltiltasbol. koszonom a valaszt.

ABCD # 2021.11.08. 13:26

Üdv!
Köszönöm a válaszokat Slainte -nek, és Tastarossa -nak is!

Volna még pár kérdésem.
Nyáron követtem el ezt a bal.a.z.ságot, még mindíg nem hívtak be a rendőrségre (sem) pedig előállítás volt, mintavételre.
A helyszínen részletesen beismertem mindent. Lehet nem is hívnak? Honnan lehet tudni hol tart az ügy?
Lehet csak határozatot kapok x idő múlva?

Ittasan (0.95 légalkohol) anyagi kárral járó balesetokozás esetén a biztosító által megtérített kárt a baleset okozóján behajtja -e a biztosító?

balazsbodor # 2021.09.17. 10:44

Slainte, nagyon köszönöm az infót!

Slainte # 2021.09.16. 17:24

Beadsz egy nyilatkozatot, högy a bejelentett fellebbezésed visszavonod. Ha csak te fellebbeztél, akkor a nyilatkozatod beérkezésének napján a határozat jogerőre emelkedik.

balazsbodor # 2021.09.16. 14:41

Afelől szeretnék érdeklődni, hogy mit kell tennem azesetben, ha lejárt a büntetésem (10 hónapra eltiltottak a vezetéstől), de az ügyem még fellebbezés alatt áll? Tudom, hogy vissza kell vonnom a fellebbezést, de mennyi időt vehet igénybe? Van-e erre valamilyen megoldás, hogy mihamarabb átvehessem a jogosítványom?

drbjozsef # 2021.09.16. 07:10

Tastarossa,

Semmi baj, nem is számítottam másra.
Monduk, aki állít (hülyeséget), annak kellene igazolnia, de mondom, nem leptél meg.

Tastarossa # 2021.09.16. 06:45

József én szeretnék elnézést kérni tőled hogy most nem ülök autóba és nem indulok el az M7 es autópályán fotózni a kedvedért remélem ezt meg tudod érteni a helyzet az hogy az autópályák mentén óriásplakátok vannak végig az M7es az M1 es autópályán valószínűleg a többi mellett is a plakáton egy elhomályosodott börtön és egy ki élesített bilincs képe látható hatalmas betűkkel fel van írva hogy idén már börtön jár az engedély nélküli vezetésért József javaslom most olcsóbb már a balatoni szállás te is meg tudod fizetni kérlek hogy próbálj meg elutazni

Szomorú örökös # 2021.09.16. 04:39

Tastarossa

Csak azért írtam ezt le, hogy be ne dőljön semelyik ittas vezető a hatalmas riogatásnak!.....Magyarországon hatszoros túlterhelése van a BVI-nek, senki ne gondolja, hogy ez így is lesz.

Szerintem teszteld őket! Vetesd el valamilyen indokkal a jogsidat, aztán rendre vezess utána jogsi nélkül. Kíváncsi lennék a tapasztalataidra. :-D

drbjozsef # 2021.09.15. 19:30

Tastarossa,

Mutatnál egy óriásplakátot, amin az van hogy "aki jogositvány nélkül vezet, börtöntöltelék lesz" ?
Köszi.

Tastarossa # 2021.09.15. 19:20

Idén nyártól megjelentek az óriásplakátok az autópályák mellett, amely szerint "aki jogositvány nélkül vezet, börtöntöltelék lesz".
Magyarországon hatszoros túlterhelése van a BVI-nek, senki ne gondolja, hogy ez így is lesz. Eddig született 7 felfüggesztett, az én tudomásom szerint, és ez nagyjából egy százas statisztikából.
Nem eszik forrón a kását...

Tastarossa # 2021.09.15. 19:17

Igen, kategóriára.
Csak azért írtam ezt le, hogy be ne dőljön semelyik ittas vezető a hatalmas riogatásnak!
Ha olyan a bíróság, akkor "jól" fog kijönni, ha nem, akkor viheti a Zacher Gábort orvosszakértőnek, Ruttner Györgyöt védőnek, akkor sem lesz jobb a helyzete...

wers # 2021.09.15. 09:17

Ezt tényleg megnézném. Ha 8 hónapeltiltás akkor hogyan nem jött szóba az utánképzés? Csak kategóriára tiltották el?

Félre ne érts, nem vitatkozni akarok.

Tastarossa # 2021.09.14. 13:40

Csak hogy ki mire számíthat, és mivel riogatják az ügyvédek:

Budapest, 2021 Nyár, baleset nélkül szonda, súlyos fok.
Ügyvéd prognózisa: "Ez kb. két és fél év, 600 ezer forint, utánképzés, és esetleg egy felfüggesztett. De én 200 ezerért ezt felgyorsítom, leröviditem stb."

Ügyvéd nélkül a következő történt:
8 hónap eltiltás
120 ezer forint büntetés
utánképzés, felfüggesztett: szóba sem jött.

Riogatós banda!

(megtörtént esete valakinek..)