Ittas vezetés


Lujo11 # 2022.12.07. 18:07

Köszönöm,első alkalom remélem ez lesz.

Slainte # 2022.12.07. 03:39

Az a büntetés fajtájától függ. Ha pénzbüntetés + járművezetéstől eltiltás lesz, akkor nem.

Lujo11 # 2022.12.06. 13:17

Tisztelt fórum társak!
Be vonták a jogositványomat ittas vezetésért.
Bűncselekmény lesz mert nagyon magas volt a véralkohol szintem.Ha lejár az eltiltás az erkölcsi bizonyitványomban büntetett előéletü fog szerepelni?
Válaszokat előre is köszönöm!

Majordomus # 2022.11.09. 21:21

De Magyarországon igen. Vezethetsz.

arpilee # 2022.11.09. 19:04

Időközbe jött egy e-mail a rendőrségtől, hogy MPU-t kell csináljak. Amikor kérdeztem még nem volt ez az e-mail, és akkor az volt a válasz, hogy vezethetek mert Magyarországon van a lakhelyem.

Szomorú örökös # 2022.11.09. 06:15

arpilee

Ezt a kérdést már idén június végén megkérdezted ugyanitt és ki is tárgyaltuk, amit lehet.
Most akkor teljesen újra akarod kezdeni? Miből gondolod, hogy más válasz lesz?

arpilee # 2022.11.09. 03:55

Jó napot. Ha valakit eltiltottak a vezetéstől Németországban 1 évre ittas vezetésért, azóta eltelt 5 év, és kötelezték MPU vizsgálatra, amit nem csinált meg, elévül az valaha? Vagy Németországban már soha nem vezethet.

Atis77 # 2022.11.07. 04:36

Üdv. Ha valakit 2010 ben meg fogtak ittasan majd kategória eltiltás lett a vége, majd idén megint meg fogták, a régi eset látszani fog meg a rendszerben? Előre is köszönöm a választ.

Nikon5100 # 2022.10.10. 17:05

Kedves Tastarossa,

Olvastam az Ittasvezetés Kis Nagyokosban a 13-as pontot, hogy lehet folyamodni a jogosítvány ideiglenes visszaszerzéséért, kevés sikerrel.

"13. Az eljárás tartama alatt nem fogod visszakapni a vezetői engedélyedet ideiglenesen. A törvény erre pedig lehetőséget nyújt, ez azonban 1:10000 arányban mérhető, hogy valakinél erre sor kerül. Hiába írsz, vagy az ügyvéded ír néhány levelet, azt sorra elutasítják, a gyakorlati tapasztalatok alapján. Ezért ne fizess ügyvédet: írd meg magad. Írd le, hogy hosszasan húzódik már az eljárásod, és bizonytalan vagy a végében, kérelmezed azt, hogy amíg „odafent” el nem döntik a sorsod, addig is adják vissza a lehetőségedet. Indokolj! Család, gyermek, rokonok, munka. El fogják utasítani, ahogy ha ezt ügyvéd pecsételi le, akkor sincs nagyobb esélyed ugyanerre."

Hova kell ezt benyújtani? A rendőrségre, bíróságra? Milyen formában, postán, emailben? Van valamilyen formai követelmény, vagy valamilyen sablon, ami alapján ezt meg lehet írni?

Azért kérdezem, mert tudom, hogy kicsi rá az esély, de nekem már 1 éve és 3 hónapja húzódik az ügy. Tavaly júliusban kaptak el a kékek, és még mindig ott tartunk, hogy orvos szakértőnél van az ügy. Először beadta a nyomozó a saját szakértőjükhöz, aki nem végzett vele 1 év alatt, ezért beadta magánba, de arról meg letiltották. Így újra beadta a sajátjához, de nem tud mondani semmit, hogy mennyi időt kell várni 1 héttől még több hónap is lehet. Ez már non-szensz. Már tényleg nem tudom, hogy mit tegyek. Beszéltem ügyvédekkel, de mindaz, amit leírtál teljesen igaz rájuk. 250000-ret kérnek azért, hogy már ne tudjanak tenni semmit, és max 20000-ret tudjanak csökkenteni a büntin (ezt az egyik ügyvéd mondta büszkén, hogy akár 20e-t is csökkenthet, hát kösz, de mellette 250e ment a levesbe). Mi a F....?Teljesen el vagyok keseredve, hogy ennek soha nem lesz vége.

Traffic # 2022.09.19. 11:48

Annyival kiegészíteném, hogy az alkohol lebontásáért elsősorban a máj (mint a legfőbb méregtelenítő szervünk) felelős, de szerepet játszik benne egy enzim is, az alkohol-dehidrogenáz.

Traffic # 2022.09.19. 11:44

Tehát aki azt feltételezi, hogy "ha én este lefekszem 'totálon', és még rá is kajálok, akkor reggelre kutya bajom" az kétszeresen csapta be magát:
Éjjel a szervezet nem úgy bont, mint aktívan
Az étel magába szívja az alkoholt (mint egy szivacs, a felmosóvödörben) és még hátráltatja is a lebontást (a felmosóvödörből már kipárolog a víz, a szivacsban marad legutoljára, aminek ki kell párolognia) + a szervezet megterhelése.

Ez téves.
A Nemzeti Szakértői és Kutatóintézet módszertani leírása az ittas állapot véleményezése kapcsán végzett igazságügyi orvosszakértői tevékenységről (4/2020. (VIII. 6.) NSZKK főigazgatói körlevél) nem így rendelkezik.
"(...) az ittasság bizonyítása szükségessé teszi a véralkohol koncentrációra történő orvosszakértői visszaszámolást.
A véleményezésnél szükséges lehet meghatározni a szervezetben jelenlévő összalkohol mennyiségét. Mivel a fogyasztott alkohol a szervezet víztereiben oszlik meg, az alkohol mennyisége, a testsúly és a vízterek nagyságára vonatkozó hányados ismeretében a várható véralkohol koncentráció kiszámítható.

A gyakorlatban az ún. Widmark képlet használatos:
A1=C1 x p x r,
ahol
A1 = az adott időpontban a szervezetben lévő alkoholmennyiség grammokban,
C1 = a vér alkoholkoncentrációja ezrelékben,
p= a vizsgált személy testsúlya kg-ban,
r = a megoszlási vagy Widmark féle faktor (a diffúziós egyensúly állapotában középértékben 0,7).
A biztosított vér, és vizeletminta alkoholkoncentrációja a minta vételének időpontjában meglévő alkoholkoncentrációt jelzi.
A visszaszámolást az alkohol felszívódásának és kiürülésének törvényszerűségei teszik lehetővé. Az alkohol anyagcsere kiürülési szakaszán a véralkohol koncentráció csökkenése közel lineáris. Ennek alapján általában a véralkoholszint csökkenése óránként (bontási ráta) 0,15 (15 mg%), ami 7 g alkohol lebontásának felel meg."

A lebontás szempontjából tehát közömbös az, hogy valaki alszik vagy sem.

Az elfogyasztott étel a fenti NSZKK-s normát megelőzően hatályban volt, az "Országos Igazságügyi Orvostani Intézet
13. módszertani levele az alkoholos állapot és alkoholos befolyásoltság orvosszakértői vizsgálatáról és véleményezéséről" alapján felszívódási veszteséget okozott, az alábbiak szerint.
"Az étkezés jellegétől függően az elfogyasztott alkoholmennyiség bizonyos részét le kell vonni, mint felszívódási veszteséget. Átlagosan 10‰ absorptiós veszteséggel célszerű számolni. "

Igaz, hogy a 13-as módszertani levél már nem hatályos, de jól jelzi, hogy az étel nem kvázi szivacsként viselkedik és elnyújtja a lebontási szakaszt, hanem a felszívódás akadálya.

Szomorú örökös # 2022.09.17. 05:48

Majordomus

Na ezt a "lebontást" kipróbálom

Inkább ne tedd! Túl sok a mellékhatása! :-)

Majordomus # 2022.09.16. 20:36

Na ezt a "lebontást" kipróbálom

adima28 # 2022.09.16. 07:01

Igen, és én is ott voltam az esküvőn. Ugyanis én voltam a tanú, Te pedig a zenekaroddal jöttél.
Ezért is emlékezem rá...

Szomorú örökös # 2022.09.16. 00:27

adima28

Az alvás soha nem volt megoldása az alkohol kiürülésének.

Szép dolog a tudomány, de a valóság sokszor fényévekre van tőle.
Pár éve egy lakodalomban volt dolgom. Úgy vállaltam el, hogy ott alszunk a végén és csak reggel jövünk haza. Este tízig kb. több pálesz is lecsúszott, ami nagyon finom volt, utána kb. éjfélig még egy-két sör, aztán már csak szódát ittam addig, amíg ott voltunk. Mindez úgy, hogy este minden alkalommal ettünk is, amikor arra sor került. Alvás reggel 9-ig, majd 10-kor indulás. Saját szondával indulás előtt ellenőrzés, ami zéró értéket mutatott. Ezek után a falu határában rendőri ellenőrzés és most fogsz meglepődni: a rendőrségi szonda is zéró értéket mutatott! És érdekes módon pont ennek mond épp ellent az a rengeteg hablaty, amit leírtál, mégis valahogy a valóság más volt akkor és ott. Mindez persze nem azt jelenti, hogy bárkit is ittas vezetésre buzdítanék, mert rizikós játék játszani a jogosítvánnyal. Én bizony akkor ott légalkohol méréssel zéró értéket fújtam, ezt nem fogja semmi már megcáfolni.

Volt már itt olyan fórumtárs is, aki képes volt akkora marhaságot leírni, hogy aki rendszeresen iszik, annak gyakorlatilag jobban lebontja a szervezete az alkoholt, mert „edzésben van”. Na ettől bevallom, majdnem lefejeltem a monitort, olyan jót röhögtem rajta. :-D

A tény, hogy aki ritkábban iszik, annak még nem telítődött a szervezete vele és így a természetes lebontás is sokkal jobban működik - főleg ha megfelelő testsúly is járul hozzá. Nos, én pont ez a kategória vagyok. A hét nagy részében vezetek, ezért soha nem fogyasztok ilyenkor alkoholt. Amikor viszont ezt mégis megteszem, akkor már aznap vagy nem vezetek, vagy jócskán messze vagyok tőle még, hogy volán mögé üljek. És ez így van rendjén!

Majordomus # 2022.09.15. 20:15

Már érdemes volt végigolvasni a hozzászólásokat,hogy ne igyak vezetés előtt.

adima28 # 2022.09.15. 19:14
adima28 # 2022.09.15. 18:59

Érdekes, hogy az emberek az alvást összekötik az alkohol lebontásával. Ahogy "Wolf Gábor mondja: amit az emberek fejébe egyszer beletesznek, azt onnan Isten ki nem szedi".

Alvás alatt, főleg ha még "pia után kaja is volt" a gyomor dolgozik. Az alvási ciklus voltaképpen "félalvás", mert a telt gyomor az idegrendszerre is kihat, tehát a pihenés sem teljes (lásd: edd tele magad este, és nézd meg magad reggel). Nem hiába mondják: alvás előtt ne egyél (igyál) lehetőleg 3-5 órával előtte (mert a szervezeted nem fog tudni emészteni, alkoholt bontani, az alvásod is kevésbé lesz 'minőségi") stb.

Tehát alvási ciklusban mitől is ürül az alkohol?

Az alkohol kiürülése:

1: ha kihányod (a legbiztosabb módszer)
2. ha kilélegzed (tüdőkapillárisok, a szonda is innen veszi az értéket, nem gyomorból) = alvásnál ez az egyetlen bontás
3. Vizelet (alvás közben max. bevizeléskor) :)
4. Izzadás, széklet (rendkívül alacsony százalékú bontás). Kivéve: ha álmodban izzadsz, és székletet ürítesz :)

Tehát aki azt feltételezi, hogy "ha én este lefekszem 'totálon', és még rá is kajálok, akkor reggelre kutya bajom" az kétszeresen csapta be magát:

  1. Éjjel a szervezet nem úgy bont, mint aktívan
  2. Az étel magába szívja az alkoholt (mint egy szivacs, a felmosóvödörben) és még hátráltatja is a lebontást (a felmosóvödörből már kipárolog a víz, a szivacsban marad legutoljára, aminek ki kell párolognia) + a szervezet megterhelése.

Az ittasság másnap is hat. Innen a "másnapos" kifejezés. Az, hogy valaki másnapos, nem csupán a szomjúság és az egyéb tünetek (verejtékezés, szédelgés, gyomorgondok) tünete, hanem az, hogy "még itt az alkohol a véráramlatomban".

Ezért is mondjuk azt, hogy egy 40 feletti embernél a másnap, az már harmadnap. Másnap a szervezet megkűzd a piával, "másodnap" a lélek és az idegrendszer (ingerlékenység), és 'harmadnap" a normalizálódás.

Mert az életkor előrehaladtával is csökken a bontási képesség (lásd: idősödő ember testi adottságai: sosem olyan, mint egy húszévesé).

Szóval száz szónak is egy a vége: sem "három sör" sem semmi nem indokolja, hogy az autóban sziesztázz - legyél a hátsó ülésen, vagy bárhol: kiszed a rendőr, és magyarázkodhatsz. Az ismert eljárási ritmus mellett ez ma, hazánkban 1-2 év, amire elmondhatod, hogy mit is kerestél az autóban "három sörrel" a hátsó ülésen. Közben már a jogosítvány elugrott...

Hát megéri?

adima28 # 2022.09.15. 18:46

"de ha valaki csak mondjuk megiszik 3 sört és nem hullarészeg, akkor azt egy rövidke pihenéssel, alvással el lehet intézni "

Az alvás soha nem volt megoldása az alkohol kiürülésének. Alvási periódusban a szervezet "standby" üzemmódba kapcsol, alíg bont alkoholt. A legtöbb este ivó személy még ezt meg is terheli étellel, gondolva, hogy majd attól hamarabb kijózanodik. Valójában az emésztésének "standby" módban ad többszörös munkát, tehát ébredés után fog kezdeni igazán bontani, amikor a szervezet "feléled".
Három sör: ha ez 3x5 dl 4.7% átlagos sörnek felel meg, az egy 90 kg-os férfiemberre kivetítve óránként ~9 gr alkohol bontása feltételehzető (nem standby üzemmódban), tehát éberen, tevényeken "teljes szervezeti működés" alatt.

"három sör" (3x4.7% alkohol) ~55 gramm.kiürülése, nem standby módban, 90 kg-ra vetítve ~7 óra.
Standby módban ~10 óra.

Aki három "sör" után képes 10 órát aludni az autóban... Hát....

Szomorú örökös # 2022.09.15. 17:53

adima28

egyébként az álló jármű volánjánál fellelt személy (aki ittas) lehet, hogy fél perccel azelőtt állt le. Akár azért, mert látta, hogy rendőrök jönnek, akár mert már eleve "végzett" a vezetéssel, de még ücsörög egy kicsit az autóban - ittasan.

Az általam korábban megnevezett fórumozó is kb. ezt csinálhatta szerintem, aztán valahogy kimagyarázta, hogy miért is ült ott.
Valamiért neki szerencséje volt, mert ki tudta dumálni, de ez egy karakánabb rendőrnél már nem fog összejönni.

Szomorú örökös # 2022.09.15. 17:49

adima28

Én nem értek egyet ezzel. Kerülje el az autót nagy ívben, ha ivott. Az autó nem lehet menedék. Oldja meg akárhogy.

Ebben is van igazság, részben én is egyetértek veled, de ha valaki csak mondjuk megiszik 3 sört és nem hullarészeg, akkor azt egy rövidke pihenéssel, alvással el lehet intézni és utána büntetlenül vezethet tovább. Nem biztos, hogy az illető - főleg mikor egy másik városban van, mint ahol lakik - meg tudja oldani, hogy inkább egy ágyban pihenje ki magát.

Szomorú örökös # 2022.09.15. 17:47

arra írtam, hogy senkit se érdekel

Mindig csak a magad nevében írj! Köszi!

drbjozsef # 2022.09.15. 17:22

Ha viszont az álló helyzetben a vezetőülésben ülő ittas személy nem vonható felelősségre, akkor nem létezik ittas vezető, hiszen mindenki áll, vagy megáll, amikor szondáztatják.

Ugyanmár. Nem bonyolult ez : az "áll" és a "vagy megáll" az nagyon nem ugyanaz az eset. Amikor felelősségre vonják, akkor persze áll, de ELŐTTE nyilván nem állt, követték, lefilmezték, éppen kiintették a forgalomból, mindegy. DE ÖNMAGÁBAN az, hogy egy járó motorú ÁLLÓ autót lát meg a rendőr, és odamegy szondáztatni, az teljesen más eset.

adima28 # 2022.09.15. 16:31

"Aludjak ki magát hátul, az a harctéri kutyát nem fogja érdekelni."

Én nem értek egyet ezzel. Kerülje el az autót nagy ívben, ha ivott. Az autó nem lehet menedék. Oldja meg akárhogy.

Mondok egy példát.
Vadászat. Törvény: "Éjjellátó célzóeszköz: birtoklása, vásárlása engedélyezett, és puskád is lehet. (párhuzam=alkoholt venni-inni szabad, és lehetsz autó tulajdonos is), de A vadászaton nem lehet nálad az éjjellátó célzóeszköz, mert az már bűncselekmény (mert ellenőrizhetetlen, hogy azt használod is, vagy csak ott van nálad). Ezen elindulva azt mondom, alkoholt vásárolni, inni szabad, és lehet gépjárműved is. Ám ha ittas vagy, az autóban NEM tartózkodhatsz. Én emellé állnék, és akkor ezen nincs mit vitázni.

Szomorú örökös # 2022.09.15. 16:20

gylab

Egyébként meg el kell olvasni a cikket, csak bizonyos intézmények környékén akarják ezt korlátozni és így rendben is van.