Ittas vezetés

Traffic # 2006.07.03. 18:25

T. nrolcsi!

Jogilag van rá lehetőség, természetesen. Jól teszed, ha nem éled bele magad, aztán nagyobb lesz az öröm. :)

A horvát vezetői engedélyt elveheti a magyar rendőr, az Okmányiroda vissza is vonhatja.

Az már más dolog, hogy ha külföldi állampolgár bejelenti az Okmányirodában, hogy végleg hazamegy. Ekkor az Okmányiroda köteles visszaadni a külföldinek a külföldi hatóság által kiállított vezetői engedélyt.

De te magyar állampolgár vagy, nem?

Traffic # 2006.07.03. 18:34

A horvát (vagy bármilyen külföldi)vezetői engedéllyel kapcsolatosan:

35/2000. BM rendelet
31. §
(7) A vezetési jogosultság az eltiltással érintett kategóriára, alkategóriára, kombinált kategóriára vonatkozó vezetési jogosultság szünetelésének elrendeléséről, annak nyilvántartásba vételéről, a vezetői engedély visszavonásáról, valamint a külföldi hatóság által kiállított vezetői engedély bevonásáról a közlekedési igazgatási hatóság határozatot hoz.

(8) Amennyiben a vezetői engedély helyszíni elvételére nem került sor, a közlekedési igazgatási hatóság határozatában kötelezi az ügyfelet a vezetői engedély leadására. A határozat meghozatalával egyidejűleg a vezetői engedély visszavonását, bevonását és a vezetési jogosultság szünetelését nyilvántartásba veszi.

Közlekedési igazgatási hatóság = Okmányiroda

nrolcsi # 2006.07.03. 18:40

Köszönöm szépen mégegyszer!
Szép estét!

Traffic # 2006.07.03. 18:43

Nagyon szívesen!
Neked is szép estét!

jogoskodó # 2006.07.04. 12:13

Traffic, én is köszi a választ. Ezek szerint, ha most elkapnak, akkor az csak sima szabálysértés és max. 30 pénz. Az jó, mert bevallom, azért még vezetek (nappal, dugóban, akkor kisebb az esélye az igazoltatásnak, este, hétvégén, vidékre pl. Balatonra le nem vezetek).

• És ha majd jogerősen meglesz a végeredmény, mondjuk 1 év, akkor mire számíthatok ha ezalatt mégis vezetek és elkapnak?
  • Az utánképzés mit jelnet? Nem csak tehetem le a vizsgákat, hanem még a tanfolyamokat is újra be kell fizetni és elvégezni (az plusz 100 rugó kb.)? Mindegyik vizsgát újra le kell tenni?
Traffic # 2006.07.04. 16:27

T. jogoskodó!

Nem ajánlom, hogy vezess, mert a sűrű forgalomban valaki koccan veled, rendőri intézkedést kér és máris bukta. Ne bízz semmiben/senkiben.
Ha eltiltás tartama alatt vezetsz akkor (már szerintem többször leírtam) 150.000 forintig terjedő pénzbírság vagy elzárás a szankció, melyet szabálysértési Bíróság szab ki ellened.

Az utánképzés során először felmérik a tudásodat, majd oktatják az elméletet és a vezetést, továbbá pszichológus is tart előadást. Igen, majdnem olyan ez, mintha újból járnál tanfolyamra és újra vizsgáznál.
Az utánképzésen 1 oktatási óra díja a normál járművezetőképzés óradíjának ötszöröse!!! Súlyos tízezrekbe kerül az utánképzés, általában 100.000 forint (+/- pár tízezer) a végösszeg.
Nem kell mindegyik kategóriából újra levizsgáznod.

ptomi1230 # 2006.07.04. 17:26

Sziasztok!

Lenne egy problémám amiben segítséget szeretnék kérni: múlt hét csütörtök este segédmotorkerékpárral balesetem volt, egy megkülönböztett jelzéssel hátulról érkező tűzoltó kocsi az árokba lökött, könnyebb sérüléseket szenvedtem a helyszínen a tűzoltó a felelősséget nem ismert el. Engem kórházba szállítottak vérvételre+vizelet került sor, a késő délután és este folyamán kb. 3 üveg sört fogyasztottam. Ahogy számolgattam itt a netem kb. valahol 0,4-07 ezrelék körül lesz majd a véralkohol szintje. Volt egy tanu aki látta a balesetet,meg elég egyértelmű a szitu lehúzódtam az útról, de jobban már nem lehetett, mert egy árok volt a parton. Én az aszfaltra a motor az árokba esett. A traumatológián a teszt során az ügyeletes orvos azt állapította meg, hogy semmilyen alkoholos befolyásoltság nem látszot, minden kritérium negatív lett. Szóval most itt tartok. Mire lehet számítani???
Előre is köszönöm a segítséget!

Traffic # 2006.07.04. 17:38

T. ptomi1230!

A balesettel kapcsolatosan szabálysértési eljárás indul a baleset helye szerint illetékes rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályán a balesetet okozó tűzoltó ellen.
Az eljárást a vér- és vizeletvételi eredmény megérkezése után rád is kiterjesztik ittas vezetés szabálysértés elkövetése miatt. A 3 üveg 0.5 literes sör elfogyasztása, lebontást is figyelembe véve - feltehetően szabálysértési véralkohol értéket eredményez (0.21-0.8 ezrelék közöttit).
A szabálysértési hatóság 100.000 forintig terjedő pézbírsággal sújthat téged, illetve 1-től 12 hónapig eltilthat a közúti járművezetéstől.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy az ittasságod és a baleset bekövetkezése között ok-okozati összefüggés állapítható meg, úgy te is felelős leszel a balesetért.
(Bár ennek lehetősége véleményem szerint csekély, hacsak nem beinogtál a járműveddel vezetés közben és úgy kanyarodtál a tűzoltóautó elé).

ptomi1230 # 2006.07.04. 17:56

T. Traffic!

Köszi a gyors választ!
Semmilyen "előéletem" nincsen, ilyen esetekben mi a gyakorlat 1-12 hónap az nagyon tág határ.?? Az, hogy beinogtam gyakorlatilag kizárható. Gondolom a gépjárművezetéstől fogank eltiltani, magyarán a B-s jogsimat veszik majd el/hiába segédmotor volt/?? Fellebbezni hányszor lehet? Érdemes ügyvédet fogadni ilyen esetekben?

Előre is kösz!

Traffic # 2006.07.04. 18:08

T. ptomi1230!

Jogoskodó tapasztalata helytálló, amit Moke-nak írt (Moke ugyanabban a cipőben jár, mint te):
"Ilyenkor - ha nincsen a helyi rendőrkapitányság tele a te szabálysértési ügyeiddel - akkor simán lehet, hogy csak 20-30-40-ezres pénzbüntit kapsz és el se veszik a jogsit, vagy ha el is veszik akkor is kb. 30 rugó + 2-3 hónap körüli büntire számíthatsz."
Igen, a B kategóriára érvényes vezetői engedélyt "veszik el". A járművezetéstől eltiltás az összes meglévő kategóriát érinti ugyanis.
Első körben a szabálysértési hatóság döntése ellen kifogással lehet élni. Ennek vagy helyt adnak és módosítják (csökkentik a büntetést) vagy nem adnak helyt és elküldik a szabálysértési Bíróságra. A Bíróság szintén csökkentheti vagy helyben is hagyhatja a döntést. Ha jól tudom a bírósági végzés ellen jogorvoslanak helye nincs.
Az ügyvéd meghatalmazásának kérdésében nem tudok állást foglalni. Ha úgy érzed, hogy szükséges, akkor hatalmazz meg ügyvédet.

ptomi1230 # 2006.07.04. 18:38

T. Traffic!

Köszi a választ, ha lesz valami fejlemény az ügyben jelentkezem, hogy mindenki okuljon belőle!

Üdvözlettel.

daveke # 2006.07.06. 12:53

T. Traffic!

Nekem 8 hónapra lett bevonva a jogosítványom, amit lassan 2 hete visszakaptam, nem volt újraképzés!

Traffic # 2006.07.06. 13:55

T. daveke!

"Ismét fellebeztem enyhítésért, másodfokon természetesen eltúlzottnak találták az egy évet (közben eltelt 8 hónap), így azonnal visszakaptam jogosítványomat, de... a probléma most következik."
Nem írtál arról, hogy eltiltottak a járművezetéstől, csak arról, hogy bevonták a vezetői engedélyed a büntetőeljárásban (szünetelt a vezetésre való jogosultságod). Majd ugye visszaadták. Ha leírnád, hogy a másodfok hogyan döntött, milyen büntetést kaptál, akkor tisztázni lehetne a helyzetet.

daveke # 2006.07.08. 11:20

T. Traffic!

Bevonták a jogosítványomat, majd jött a városi bíróság, született ítélet, amit fellebeztem, lejjebb már ecseteltem. Most, 3 hete volt a II. fokú bírósági tárgyalásom, ahol eltúlzottnak találták az 1 év eltiltást, leszállították 8 hónapra az eltiltást, pénzbírságot jóváhagyták, 8 hónap is már lejárt, 2 hete az okmányirodában visszakaptam a jogsimat, ennyi, semmilyen utóképzésről nem volt szó!

Traffic # 2006.07.08. 20:33

T. daveke!

Aa jól értem, akkor a Bíróság másodfokon 8 hónapra tiltott el a közúti járművezetéstől.

Ez esetben tévedtek, hogy nem köteleztek utánképzésre.

Szerintem ne szólj erről senkinek.

Tittaaa # 2006.07.11. 07:38

T. Traffic!

Ha a bíróság 2 év eltiltást és 70 e Ft bűntetést szabott ki egy közepesen súlyos befolyásoltságban koccanásos baleset okozás miatt, érdemes -e a tárgyalás kérését kérni? Lehet-e lejjebb tornázni az eltiltás idejét?

Tittaa

péterapó # 2006.07.11. 15:48

Tisztelt olvasók !
Ismeri valaki,hogy zárult ez az ügy?
Ejnye-bejnye ?
Esetleg lecsukták a pincért és a rendőröket?
Részegen rátámadt a pincérre, majd a helyszínre érkező rendőrökre is a Balassagyarmati Városi Bíróság egyik bírója. A negyvenegy éves, büntetőügyekkel foglalkozó tanácselnök ügyében a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal jár el, de mivel mentelmi jog védi, még nem gyanúsították meg. A férfi lemondott bírói állásáról.
A negyvenegy éves büntetőbíró május 7-én este az egyik városi szórakozóhelyen iszogatott, amelynek következtében éjjelre annyira berúgott, hogy a pincér nem akarta kivinni az újabb rendelését. Ekkor a bíró hangos szidalmazások közepette hozzávágott egy tálcát, több üveg is eltörött, mire a pultos kihívta a rendőrséget. Az ítész azonban nekiesett a kiérkező egyenruhásoknak is, akik bilincsbe verve állították elő. A férfi megtagadta az igazoltatást, de a rendőrök átkutatták a ruházatát, s ekkor lepődtek meg: az önmagából kikelt részeg randalírozó nem más, mint a város egyik büntetőbírája.
Az eset után a bíró lemondott posztjáról – mondta el lapunknak Csonkáné Varga Margit, a Nógrád Megyei Bíróság elnökhelyettese. Vitéz Miklós, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője lapunknak elmondta: május 10-én indult a nyomozás garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt. Egyelőre a bíró személyét nem érintő bizonyítékokat szerzik be, s ha a gyanú megalapozottá válik, akkor a bíró mentelmi jogának felfüggesztését kérik a köztársasági elnöktől.

Forrás:
Rendőrökre is rátámadt a részeg bíró
Magyar Nemzet 2004. május 18. (17. oldal)

Polgár légy, ne alattvaló!

tracker # 2006.07.11. 15:48

Tisztelt "Topiclakók"!

Az egyik ismerősömnek gyűjtenék információt hasonló esettel kapcsolatban. Bújtam a témát, a komplex jogtárat, de konkrétumokat nem (teljesen) találtam, ezért érdeklődöm itt.
Ami történt vele:

• 2,38 g/l -el vezetett
  • utas ült mellette
  • felborultak
  • ez az első (és az utolsó) esete

Amit kapott:

• (vétség) 1 év 6 hónap eltiltás
  • büntetés+költségek: 100.000 Ft

Amit szeretne tudni:

• ez körülbelül reális?
  • ha sok, ügyvéddel érdemes a tárgyalást kérni?
  • A1-es jogsiját elveszik-e, és ha igen, abból is kompletten kell-e vizsgáznia?
  • lehet-e részletre fizetni? (munkanélküli)

Köszönettel:
Tracker

ObudaFan # 2006.07.11. 16:26

Részletfizetést lehet kérni, de kérni kell. (Ha tárgyalás lesz, legkésőbb a tárgyaláson érdemes, mert utána már illetékköteles.)
Így elsőre reálisnak tűnik, de nyilván a végzést látni kellene. Ha a végzés nem rendelkezik másként, akkor minden járműre kiterjed az eltiltás. Ha ez indokolatlannak tűnik, akkor már esetleg érdemes tovább firtatni az ügyet.

Traffic # 2006.07.11. 17:25

T. tittaaa!

Érdemes tárgyalást kérni. Esély van az eltiltás csökkentésének mérséklésére, de hogy meg is teszi-e a bíró, azt nem tudom.

T. tracker!

Egyetértek ObudaFan-nal.
Bár... Véleményem szerint a büntetés már-már az enyhe kategóriába sorolható.
Van lehetőség kérni a Bíróságtól a kategória eltiltást (csak B kategóriába tartozó járművek vezetésétől tiltsák el az ismerősödet) és ez esetben nem kell utánképzésre menni. Gondolom személygépkocsival követte el a bűncselekményt az ismerősöd.
Azt azonban igencsak meg kell indokolni, hogy miért is van szükség az A1 kategóriára.

tracker # 2006.07.11. 17:38

Köszönöm szépen a gyors válaszokat!

A büntiben akkor nem érdemes alkudni.
Az A1-nek jó indoka van, fél éve munkanélküliként felveszik (vennék) pizzafutárnak...

És ez esetben tárgyalást kell kérni? Mert ugye fellebbezés nincs, csak tárgyalási lehetőség, azt írták...

Ha nem lesz tárgyalás, a részletfizetést a bíróságtól kell kérni levélben, ugye?

Többet nem kérdezek ;-)

Köszönettel:
Tracker

ObudaFan # 2006.07.11. 18:48

Igen, akkor tárgyalást kell kérni. Ha nem lesz tárgyalás, beadványban lehet kérni a részletfizetést.

daveke # 2006.07.11. 20:58

T. Traffic

Igen, jól értetted. Amúgy megkaptam már a csekkeket, jogsit már előbb, ítéleltet is. Nem szólok senkinek :) Bár, hogy egy másodfokú bíróságon ilyent tévedjenek... nem tudom. Mindegy, örülök, hogy így történt.

Köszönök mindent

Szia

Traffic # 2006.07.12. 17:20

T. daveke!

A legjobbakat!

Waters hadnagy # 2006.07.13. 18:59

Üdv az olvtársaknak !

A következő üggyel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Másfél hónappal ezelőtt történt, hogy reggel munkába menet kisodródtam egy kanyarban, s felborultam az autómmal. Az oka elsősorban a fáradtság volt (éjjel keveset, pár órát aludtam), de alkoholt is fogyasztottam a vezetés előtt, a szonda 0,98 mg/l-t mutatott ki. Azóta annyi történt, hogy szakértőt rendeltek ki ezon kérdések megválaszolására:

1. a baleset idején alkoholos befolyásoltság alatt áltam-e
  2. orvosszakértőileg elfogadható-e az az állításom, hogy a baleset előtt 15 perccel fogyasztottam alkoholt

Ez volt június 13-án.
Ma kaptam egy újabb határozatot, melyben _ismételten_ szakértőt rendeltek ki, mert az első szakvélemény alapján nem eldönthető az 1. számú kérdés.

Kérdésem: mi ez az egész ?:) Mit nem tudnak eldönteni ? Elismertem, megmérték. És várhatóan meddig tarthat az eljárás ?

Előre is köszönöm a segítséget !