Ittas vezetés


Szomorú örökös # 2022.09.15. 16:18

gylab

elég nehezen emészti a szervezetem, hogy azért, mert mivel ott ült, és járt a motor, és akár vezethetett is volna, megbüntetik ittas vezetésért. Amikor nem vezetett

Ez ilyen egyszerű! Ha valaki piás, akkor kerülje esélyét is a félreértéseknek, amit legjobban azzal tud megtenni, ha eleve nem a volán mögé ül be. Aludjak ki magát hátul, az a harctéri kutyát nem fogja érdekelni.

Amúgy meg technikailag is szinte értelmezhetetlen a járó motor, egy startstopos autó maga indítja, vagy állítja le a motort

Na az lenne igazán bukta, mert ezt már csak akkor teszi az autó, ha beindítottad és mentél is már vele jó néhány métert előre. Látszik, hogy nem volt még ilyened. Nekem a második ilyen kocsim van. Egyrészt ki is lehet kapcsolni, másrészt meg a mostani már nem áll le, az egyik korábbi tulajdonos kiiktatta ezt a funkciót szoftveresen. Szóval rossz a válaszod.

Szomorú örökös # 2022.09.15. 16:09

drbjozsef

Kutya nem kérdezte, miért jelent meg ez a cikk

Tehát akkor lehet ide írni, ha te mondjuk kéred? Mi van? Elfelejtetted reggel megint bevenni a gyógyszered Józsi? Egyébként ha nem tudsz kulturált választ adni, akkor inkább lapozz és akadj le rólam! Köszi!

adima28 # 2022.09.15. 15:11

ja még annyit a tisztánlátáshoz, hogy ha nem jár a motor, az sem feltétlen előny. le is állíthatta, amikor meglátta a rendőrt. Ilyenkor megtapogatják a motorháztetőt, hogy meleg-e. Ha meleg, akkor talán járt a motor azelőtt. de hogy mennyivel azelőtt, és mennyire meleg, és hogy egyhelyben járt a motor, vagy menet közben - ezt nincs ember, aki kitapogatná a meleg motorháztető kapcsán. Lehet, hogy valaki csak egy utcát ment ittasan. az is ittas vezetés. az alatt nem melegszik jelentősen a motor, de már tapogatható. Azt viszont nem vizsgálják, hogy a rendőrök valóban igazat mondtak-e amikor azt állították, hogy a motor meleg volt, "tapogatásra". Ha rendőrök azt mondják, az el is van fogadva. És ha azt mondják, "láttuk vezetni is" az sem vonható kétségbe. Tehát piásan kerülni az autót kivül-belül, mert még azt is mondhatják ha valaki ott ténfereg az autó közelében, hogy ittasan vezetett, megállt, kiszállt, és távozni akar éppen. Jobb, ha ott sem vagy az autónál, mert magyarázkodhatsz, és ilyen mélységekig - hogy mennyire volt meleg a motor - nem fogják vizsgálni. A rendőrök közlik a tényt, és el van fogadva. És ha ők azt mondják, látták vezetni - ez elég is. Ha nem lenne elég, minden ittas vezető azt mondaná, hogy őt nem láthatták vezetni, hiszen ha nincs kamerafelvétel, akkor tagadható a vezetés ténye is.

adima28 # 2022.09.15. 15:06

egyébként az álló jármű volánjánál fellelt személy (aki ittas) lehet, hogy fél perccel azelőtt állt le. Akár azért, mert látta, hogy rendőrök jönnek, akár mert már eleve "végzett" a vezetéssel, de még ücsörög egy kicsit az autóban - ittasan. De az is lehet, hogy csak inni ült be a volánhoz. Ha viszont az álló helyzetben a vezetőülésben ülő ittas személy nem vonható felelősségre, akkor nem létezik ittas vezető, hiszen mindenki áll, vagy megáll, amikor szondáztatják. Innentől kezdve a rendőrök bárkire rámondhatják, hogy vezetett, aki egy autóban ül, és ittas. Akárhol is ül - hátul, vagy az utasülésben. Mondhatják, hogy "megállt, és hátraült", akár olyan személyre is, aki hátul alszik ittasan az autóban. Tehát jobb elkerülni azt, hogy az ember az autójában, vagy annak közelében legyen, ha ittas. Mert mit csinál, ha a három rendőr közli, hogy látták amint vezetett? Sehogyan nem tudja az ellenkezőjét bizonyítani 3 józan rendőrrel szemben. Akár még valóban ártatlanul is gondba kerülhet, pusztán azért, mert ittasan a gépkocsinál matatott. Kerülni kell ezeket a szitukat. Jön 3 rendőr, látja hogy jár a motor, odalép, kiveszi az embert a kocsiból (mindegy hogy hol ült) és rámondják, hogy fél perce látták egy másik utcában közlekedni. Ki az aki be tudja bizonyítani, hogy nem így volt?

adima28 # 2022.09.15. 14:58

Még SOHA nem igazoltattak senkit, mozgó járművel! Minden ittas vezető ÁLLÓ helyzetben kerül igazoltatásra. Vagy eleve áll, vagy megállítják. Amikor már áll, akkor tudják a szondát a szájához emelni, ez menet közben nem lehetséges (pld. fut a rendőr az autó mellett).
Tehát minden járművezető akinek áll az autója, lehet ittas vezető is. Ha jár a motor, ha nem. Autó - motor nélkül - is le tud gurulni a Mátrából, 40 kilométeren át is. Kormányozni, fékezni lehet, motorja nincs. Ittasan nem vezethető mégsem.

gylab # 2022.09.15. 14:45

Elnézést kérek, ha az irónia nem jött le... Csak arra utaltam, hogy elég nehezen emészti a szervezetem, hogy azért, mert mivel ott ült, és járt a motor, és akár vezethetett is volna, megbüntetik ittas vezetésért. Amikor nem vezetett. Tudtommal az "ittas vezetés kísérléte" nem büntetendő tényállás (bár ha lenne, ahhoz is bizonyítani kellene a szándékot). Adott esetben lehet olyan jogszabályt is hozni, ami azt bünteti, hogy ittasan a vezetőülésbe üljön, akkor meg is áll a bünti. Mint a tengeren túlon az italos palack az autó utasterében. De az akkor is furcsa, hogy a jogszabály "ittas vezetést" ír, amit a rendőrség, vagy adott esetben akár bíróság is úgy értelmez, hogy ha ott ülsz, és akár vezethetnél is, akkor az vezetés. Amúgy meg technikailag is szinte értelmezhetetlen a járó motor, egy startstopos autó maga indítja, vagy állítja le a motort, és még csak nem is hibridről beszéltem, egy elektromosnál meg mi az a "járó motor"?
p.s. Bár erősen zöld vagyok, de nagyon nem sötétzöld, és remélem csak úgy szimplán sötét sem. :) De ha egy autó az ablakom alatt éjszaka járatná a motorját, amikor én aludnék nyitott ablaknál, ahol csak a motor zaja és kipofugógáza jön be, lehet, nagyon haragudnék. Legalábbis itt falun, a Nagykörúton valószínűleg fel sem tűnne, de nem is próbálnék nyitott ablaknál aludni...

drbjozsef # 2022.09.15. 13:51

Kutya nem kérdezte, miért jelent meg ez a cikk, te viszont azt írtad "marhaság".

Szerintem amúgy igaza van. Miért ne járathatná a motort? A buszosok is azt csinálják télen (majd ilyen gázolaj áraknál nem fogják), ezek szerint ők is közlekednek?

Szomorú örökös # 2022.09.15. 12:17

drbjozsef

Megértem az iróniát, de az általam említett fórumozó arra hivatkozott, mikor ittasan, járó motorral az autó volánja mögött ülve szondát fújattak vele, akkor ő nem vezetett. És egyébként is fűtés vagy hifi működtetése céljából ő járathatja a motort, legalábbis szerinte. Igaz a rendőr szemszögéből nézve akkor „áll” az autó, ha egyhelyben áll és a motor se jár.

Szóval ez a cikk ezért itt jelent meg, hogy ezután nem biztos, hogy szabályosan tudja ezt megtenni.

drbjozsef # 2022.09.15. 10:14

Nem marhaság, hanem úgynevezett irónia. Ha a buszosból sem esett le, akkor helló Sheldon!

drbjozsef # 2022.09.15. 10:13

Ettől még én is büntetném, aki járatja a motort

Hú de kemény zöld vagy. Százmillió autós teszi ezt a forgalomban, nap mint nap a világon... :D

Szomorú örökös # 2022.09.15. 09:51

gylab

Ez marhaság! Miért ne szállhatnak be hátulra utasként, ha ivott? Vagy szerinted akkor mindig gyalog menjen haza? Ugye viccelsz?

gylab # 2022.09.15. 06:46

Szerintem meg hátulra se üljön be! Utasként sem! Sőt, tömegközlekedési eszközre se szállhasson fel, ha ivott. Ha mégis felszáll a buszra, büntessék meg ittas (busz/villamos/vonat)vezetésért! Vagy akár közterületen vizelésért, mert kb. pont annyi köze van az ittas vezetésnek az autóban való horkoláshoz. Ettől még én is büntetném, aki járatja a motort, de nem ittas vezetés miatt, hanem mert szennyezi (zajjal, gázzal) a környezetet.

Szomorú örökös # 2022.09.14. 23:13

Emlékszem, amikor valakit - talán Carella névre hallgatott - azért akartak megbüntetni, mert ittasan ült az álló autóban, de járó motor mellett és szerinte ez nem volt ittas vezetés. Akkor ő ezt állítólag megúszta, de hamarosan jön az, hogy már nem is járathatja a motort álló helyzetben, mert a tervezet szerint egyelőre csak Miskolchoz, később pedig hasonlóan szerintem több településen - később akár már az egész országban - ezt be fogják vezetni és én csak helyeselni tudom. Ha valaki ittas, akkor vagy ne üljön autóba, vagy ha mégis, mert nem sokat ivott, akkor inkább hátul pihenje ki magát és várjon, amíg kellően kitisztul belőle az alkohol és esélyt se adjon, hogy esetleg ezért megfircangolják a rendőrök. Rossz duma lesz ezek után, hogy ő csak fűteni akart, vagy hifit hallgatta.

https://alapjarat.hu/…ra-figyelmet?…

...több európai országban igen keményen büntetik azt, akit rajta kapnak, hogy álló helyzetben járatja a motort. Szlovákiában 20 euró, Ausztriában 75-150 euró, Németországban 10 euró, Svájcban 60 frank, Belgiumban 130 euró a büntetés.

Slainte # 2022.07.21. 09:02

Ha moist vezetsz, az újabb bűncselekmény.

Szomorú örökös # 2022.07.21. 04:18

kiss

még nem kaptam határozatott hogy mikor kell le adnom a jogositványt.az lenne a kérdésem hogy addig vezethetek e még le nem adom a jogsim.

Ha úgy ellenőriznek, mint ahogy engem pár hónapja, azaz hogy csakis a személyi igazolványt kérik és az alapján ellenőrzik online a jogosítvány és forgalmi meglétét, akkor máris buktál. Egyébként ha elkérik a jogsit, tudtommal akkor is leellenőrzik a rendszerben. Szóval én nem kockáztatnék a helyedben, mert még súlyosabb lesz a következő bünti.

Majordomus # 2022.07.20. 21:45

Nem. Eltiltás hatálya alatt vagy.

kiss # 2022.07.20. 18:51

jó estét.5hónap vezetéstől való eltiltást kapttam ami jogerős már 1 honapja de az okmány irodábol még nem kaptam határozatott hogy mikor kell le adnom a jogositványt.az lenne a kérdésem hogy addig vezethetek e még le nem adom a jogsim.

drkatona # 2022.07.20. 10:46

Tisztelt Lujo11!

Ha korábban valóban nem volt hasonló ügye, akkor egy vaskos járművezetéstől eltiltásra, illetve pénzbüntetésre számíthat, valamint arra is készüljön hogy utánképzésben is részt kell vennie. A pénzbírság összege az anyagi helyzetétől függ, az eltiltás tartalma pedig elég sok mindentől. (védekezés, bíró, bíróság stb.) Legalább 10 hónappal lehet kalkulálni.

Továbbá hasznos információkat itt talál:

https://www.drkatonacsaba.hu/…-vezetesert/

Tisztelettel,

dr. Katona Csaba ügyvéd

Lujo11 # 2022.07.19. 18:30

Most jött meg a véralkohol szint eredménye.
Telefonon az előadó azt mondta hogy alkohol mérgezés szintű az eredmény.
Egy villanyoszlopnak mentem neki,egyedül voltam,személyi sérülés nem történt.
Ez volt az első alkalom,30 éve vezetek egyszer büntetek meg gyorshajtásért
50 helyett 59-el mentem.
Milyen büntetésre számíthatok?
Várom válaszaitokat!
Köszönöm!

Lujo11 # 2022.07.19. 18:24

Természetesen nem akarok.
De egy "jól" informált kollégám ezt mondta!
Szerintem is hülyeség.
De gondoltam megkérdezem.

Szomorú örökös # 2022.07.19. 17:24

Lujo11

Magyarországon ittas vezetésért bevonták a Német jogosítványom.
Németországban vezethetek?

Bevonták. Jogsi nélkül akarsz vezetni? :-O

Lujo11 # 2022.07.19. 16:57

Tisztelt fórumozók!
Magyarországon ittas vezetésért bevonták a Német jogosítványom.
Németországban vezethetek?
Várom a válaszokat!
Köszönöm!

Majordomus # 2022.07.08. 20:09

szerintem nyugodtan...

Frankye6565 # 2022.07.08. 17:14

Németbe vezetni. :)

Majordomus # 2022.07.03. 20:13

Akkor nincs gond.