Csalás ügyében kérdések


Dr.Attika # 2016.11.14. 21:38

Remélhetőleg a budapesti ügyvéd kollégák sem keverik és a védőbeszédet nem nyújtják be keresetlevél formájában, ahogy már megtörtént egy pár esetben.

Öreg Tölgy # 2016.11.15. 04:46

Biztos sértetti vagy pótmagánvádlói képviseletre gondolt. :)

Rawel # 2016.11.17. 09:03

Üdvözlök Mindenkit!
A követező ügyben kérnék tanácsot:

2010-ben egy nagyobb összegű pénzre lett volna szükség. Férjem testvére vállalta, hogy felvesz nekem, amit persze én fizetek, mivel akkor nem volt bejelentett munkahelyem.
A banknak nem volt elég egy személyben ő a hitelhez, ezért adóstársnak a férjét is be akarta vonni. Mivel ők akkor már különéltek, ezért én írtam alá a férj helyett az adóstársi papírt. Az egész ceremónia postán zajlott, arról a bankról van szó, amely mindent postán intéz.
A hitelt megkapta így a sógornőm, a férje nem tudta, hogy adóstársként meg lett jelölve. Én fizettem a hitelt rendben, már több, mint a fele vissza lett fizetve. Sajnos az utóbbi időben nem tudtam fizetni, ezért felmondták, ekkor tudta meg a sógornőm férje, hogy az ő nevében lett aláírva a hitelpapír. Feljelentést tett, egyenlőre a sógornőm ellen, de persze magamra szeretném vállalni, mivel én írtam alá a papírokat. Kérdésem, hogy mi lehet ebből az ügyből? A hitel összege nem volt 2 millió Ft, most a tartozás 1.000.000 Ft körül van. Át lehet a hitelt terheltetni az én házamra, vagy milyen megoldás létezik?
Köszönöm a válaszokat

lajcsó # 2016.11.17. 10:57

"Feljelentést tett, egyenlőre a sógornőm ellen, de persze magamra szeretném vállalni, mivel én írtam alá a papírokat."
Ez szép tőled, de nem fog menni mert a sógor is sáros az ügyben.

"Kérdésem, hogy mi lehet ebből az ügyből?"
Bíróság, szerencsés esetben pénzbüntetés.

"Át lehet a hitelt terheltetni az én házamra, vagy milyen megoldás létezik?"
Ha nem tudtok fizetni, akkor a végrehajtás során mindenképpen ráterhelik a házatokra. Úgy, hogy csak a tiédre, az nem fog menni, mivel egyetemleges a felelősségetek.

Rawel # 2016.11.17. 11:08

Köszönöm a választ, még azt kérdezném, hogy esetleg, mivel 2010-es ügyről van szó, nem évült -e el a dolog?

lajcsó # 2016.11.17. 14:32

Nagyon sanszos, hogy elévült. Főleg, ha a régi Btk. szabályait kell alkalmazni.
Ekkor meg nincs mitől félnetek, de a pénzt ettől függetlenül vissza kell fizetni!

Rawel # 2016.11.17. 14:43

Köszönöm

Badforest # 2016.11.17. 15:40

Tiszteletem! A következő ügyben kernék tanácsot! Van egy barátom aki egyik jó ismerősétől többszöri alkalommal kért pénzt épitőipari munkálatokra és azt mondta neki h beveszi a cégébe es jó pénzt fog keresni vele persze cég az nem is volt.nem irtak semmilyen szerződést egymás között csak utalások vannak. Közbe telt az idő és feljelentették pedig irt ügyvéddel levelet h elismeri a kölcsönt és fentartja a fizetési szándékát felé csak akkor abba a pillanatban nem volt olyan anyagi helyzetben! Most kapot rendőrségről levelet csalás büntette megalapozott gyanujávalAz összeg 1800000 összesen. A kérdés igazából az h igy h fizetni akar és fog is mire számíthat

Dr.Attika # 2016.11.17. 15:55

"Biztos sértetti vagy pótmagánvádlói képviseletre gondolt. :)"

Nem gondolt ez semmire. Ez egy lehúzós kókler. Levesz pár szerencsétlent, azután eltűnik.

Hoorus # 2016.11.17. 21:03

Badforest!

Mindenek előtt FIZESS-en az ismerősöd! Törekedjen a megegyezésre mindenképp. Azt a bíróságon figyelembe fogják venni. A végén lehet belőle börtön is akár..

Hoorus # 2016.11.17. 21:04

A végén lehet belőle börtön is akár.. ha nincs megegyezés. ez lemaradt) És akkor is ki kell majd fizetni.. Le fogják iltani a jövedelméből..

Badforest # 2016.11.18. 06:45

Köszönöm a gyors választ, szerintem megtudnak egyezni.. a kérdésem még az lenne ha most megegyeznek a nyomozást akkor is lefolytatják?

Badforest # 2016.11.18. 06:50

Az lemaradt h büntetlen előéletű gondolom ez is enyhítő körülmény

Hoorus # 2016.11.18. 11:46

A nyomozást le fogják folytatni, mivel a cselekmény (csalás) megvalósult attól függetlenül hogy történt-e megegyezés, avagy sem. Viszont majd a nyomozás közben/bírósági szakaszban nagyon nem lesz mindegy az elbírálás szempontjából hogy történt-e idő közben megállapodás. Ha megállapodnak és kifizeti az okozott kárt, akkor talán még meg is úszhatja a komolyabb büntetést. Minél előbb hivatalos megállapodást kell kötni, amiben elismeri az ismerősöd a tartozását és meg kell állapodni a törlesztés feltételeiben. Az lenne a legoptimálisabb, ha még a bírósági szakaszba érés előtt vissza tudná fizetni a teljes tartozást..

A büntetlen előélet enyhítő körülményként való értékeléséhez nem tudok hozzá szólni. Lehet, hogy nyom valamennyit a lattba, de azért erre nem alapoznék.

Badforest # 2016.11.18. 12:43

Értem..még a rendőrségi kihalgatás előtt találkozni akarnak h megálapodjanak!mert a srácnak is az a lényeg h a pénzét visszakapja csak ez addig húzódott mig lett egy feljelentés! De a srácnak nincsen tanuja a csalásra és semilyen szerződése csak amit ő maga elmondott! A lényeg h a barátom kölcsön kérést fog elismerni semmi mást! És azt h hajlandó is visszafizetni sőt már most vissz neki egy nagyobb összeget!mert ugye már az elején irt ügyvéddel papirt h elismeri a kölcsönt és hajlandó fizetni még a feljelentés előtt csak nem állt olyan anyagi helyzetbe!a lényeg h a rendőrség azon kívűl amit a gyerek elmondott semmit nem tud csupán az utalások vannak meg!amiit persze kölcsönnek ismer el

Hoorus # 2016.11.18. 14:01

Az első hozzászólásodban írtad, hogy csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt kapott levelet a rendőrségtől. Nos, a gyakorlat azt mutatja, hogy a Rendőrség bemondásra csak úgy nem szokott nyomozást indítani. Ők sem szeretnek dolgozni, ahol csak lehet kihúzzák magukat a munka alól és nem indítanak nyomozást. Az, hogy az ismerősöd kapott egy levelet tőlük azzal, hogy csalás megalapozott gyanúja áll fennt, az már azt valószínűsíti, hogy ott azért írhattak egy elég komoly feljelentést, ami mellett a rendőrség nem tud csak úgy elmenni és kibújni a munka alól és valószínűleg bizonyíték is lehet a feljelentő kezében..

Ezek persze mind csak találgatások és feltételezések, de ha józan ésszel végig gondolod, akkor ez valószínűsíthető. Többet már nem tudok hozzá szólni a témához, remélem megnyugtatóan fog rendeződni mindkét fél részéről. A legjobb tanácsom jelen helyzetben továbbra is az, hogy fizesse vissza a pénzt az ismerősöd sűrű bocsánatkérések és megbánások közepedte. Ez a legtisztább út. Majd írd be ide a végkifejletet, kíváncsi vagyok mi lesz belőle. :)

Üdv

Kiss Éva # 2016.12.08. 13:24

Szorult helyzetem miatt bevittem a Blaha Lujza téren egy ékszerházba minden ékszeremet, összesen 48,7 gr aranyat.Azt ígérték, hogy értékesítik, és kifizetik, de már 2 hónapja se a pénzt nem adják, se az ékszereimet nem adják vissza. Simán gúnyból lenyomnak, hogy mit pattogok itt a filléres cuccaim miatt. Közben már több károsulttal találkoztam a bolt előtt, megtudtam hogy már tiz feljelentés van ellenük a rendőrségen, és 3 végrehajtás van a Kft-re rájegyezve. A károm cca félmillió Ft. Az ékszerház folyamatosan működik. Mit tudok tenni? Hogyan tudom visszaszerezni a pénzemet, vagy az ékszereimet? Kérem, aki tud, segítsen.

groszfater@gmail.com # 2016.12.08. 13:38

Telefonod nincs ?

eszs # 2016.12.08. 20:03

Tisztelt Fórumozó!

Olyan problémába kerültem, hogy egy munka miatt átvertek, kicsaltak tőlem 80E ft-ot.

Részletesebben:

Egy kedves hölgy, külföldi munkaajánlatot tett fel egy bizonyos oldalra. Erre a hirdetésre jómagam is felfigyeltem, mivel jelenleg pont munkanélkülin vagyok, és szerettem volna egy jobb munkát találni ami jobban jövedelmező. Tehát felhívtam a hölgyet aki, elmondta hol és milyen munkafolyamatokat kellene végezni, milyen időbeosztással, mennyi pénzért. Reálisnak tűnt amit mondott, azonban előre elkérte az utazás költségét és a szállási költségeket is, amely 80E FT. Mondván, utaljam át bankszámlára ennek nyoma lesz és így biztosan nem fognak átverni, mert ők nem olyanok, ne is gondoljak ilyesmire. Utána néztem a telefonban említett cégnek, létezett, a külföldi cég, és mint fentebb írtam nagyon hiteles volt a megfogalmazása a munka miatt. Többször is hívtam ha kérdésem adódott, mindig készségesen fogadta a hívásom.

Elutaltam a kért összeget, utána felhívott és közölte megérkezett az összeg, ez egy pénteki napon volt, azt ígérte másik héten hétfőn, reggel 8 és 12-között érkezni fog a futár a szerződésekkel. Persze a futár nem jött, hívtam is aznap hétfőn, felvette, mondta biztos késik várjak este 20-óráig.

Vártam is, felhívtam másnap (keddi napon) akkor már nem volt elérhető, ezt követően feljelentést tettem.
Gyanakvó voltam és, hangfelvételt is késztettem a legtöbb beszélgetésünkről is. A rendőrségen beadtam, a hirdetésről készült képet, mert készítettem, ugyanis mint írtam, miután elutaltam a kért összeget óvatos voltam és arra gondoltam ha átver minél több bizonyítékom legyen ellene. A nevét is megkérdeztem, viszont így utólag, úgy vélem áll nevet használt a csalás során. Tehát van a hirdetésről egy képem amelyen a dátum idő látszik hogy mikor készült, az átutalásról is kinyomtattam a bizonylatot, és van egy bankszámla szám is amelyre ugye a kért összeget kérte.A bankszámla szám, nem az ő nevén volt, hanem egy férfi nevén. Van hangfelvételem is, a beszélgetésekről, nem tudom ez használható a nyomozás során?
Kérhetek ki folyamatosan információt hogy mire jutott a rendőrség a nyomozás során? Ha igen, személyesen, telefonon, e-mailben vagy levélben célszerűbb?

Ami talán a legfontosabb, vissza kaphatom valaha ezt az összeget? Ugyanis, családapa vagyok, nem tudok mindig megnélkülözni, ilyen nagy kidobást, nehezen lehet spórolni, nekünk ez a "pénzkidobás" is, rosszul jött pláne így karácsony elején.

Vagy jön majd a papír két vagy három hónap után hogy bizonyíték hiányában lezárták az ügyet?

Saját elgondolásom szerint, valami összeköttetés lehetett a bankszámla és a csaló között, vagy tudta az internetbank adatait, vagy nála volt a bankszámlához megadott mobilkártya. Ezt azért gondolom, mert azonnal látta amint megérkezett az összeg, ez körülbelül 3-őrát vett igénybe, ezt követően értesített hogy megkapta a kért összeget.

groszfater@gmail.com # 2016.12.09. 12:49

Kiss Éva !
A telefonszámodat nem kell ide kiírnod, meg egyébként, senki nem hívna fel, hogy segíthessen.
A telefonodat segítségkérésre használhatod.
Ha a bizományiban nem engedik visszaváltani a zálogtárgyat akkor kell segítséget hívnod...

RhinoCoke23 # 2016.12.30. 13:07

Kedves Fórumozók, Tagok!

Kíváncsi lennék, hogy mire számíthatok a következő esetben:

Internetes reklámok értékesítésével foglalkozott a cégünk legálisan éveken át.
Nyomozást rendeltek el ellenünk. Amiért elindult a nyomozás, az nem állt meg a nyomozati szakaszban, viszont "találtak" mást.
Egy követeléskezelő cégtől kaptam névhasználati jogot, barter üzlet gyanánt. Viszont ők nem küldték vissza a szerződést, kidobták anno, mivel 2 évig őriznek meg minden dokumentumot, így azt nyilatkozták (gondolom) hogy nem volt jogom a nevüket használni.Egyébként összesen annyi volt a bélyegzőn, hogy Tájékoztatjuk, hogy a ki nem fizetett számláink érvényesítését a .......követeléskezelő Kft végzi. Ergo nem céges pecsét volt, "csak" egy szöveg a nevükkel. Ezt 18 alkalommal használtam is az időben nemfizető ügyfeleimnek.
Vádemeléssel tovább adja a rendőrség az ügyemet jövő héten, a vád a következő:
18 rendbeli hamis magánokirat felhasználás vétsége (a bélyegző végett), 3 alkalommal szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett csalás vétségének kísérlete, 5 rendbeli szabálysértési értékre elkövetett üzletszerűen elkövetett csalás vétsége (200.000FT) és 10 alkalommal elkövetett, kisebb értékre üzletszerűen elkövetett csalás BŰNTETTÉNEK elkövetésével (720.000). Ezek meg mert ki is fizették a tartozásukat, bár ezek az ügyfelek úgy nyilatkoztak, hogy nem is tartoztak nekem stb., meg sem rendelték a szolgáltatást. Többi x száz ügyfelem "érdekes" módon megrendelte.
Büntetve még nem voltam, 33 vagyok. Jelenleg nem is dolgozom, mert kaptam egy vagyonosodásit a nyomozás közben és a cég is felszámolás alá került. Van egy gyermekem 5 hónapos, bár nem egy helyre vagyunk bejelentve. Jövő hónaptól munkahelyem lesz. A családfenntartói szerep miatt írtam csak le.
Kérdésem az lenne; hogy mire számíthatok, mi lehet jó esetben, rossz esetben, mi a birói gyakorlat hasonló ügyekben. Köszönettel: Rhino

RhinoCoke23 # 2016.12.30. 19:30

Ez egy internetes szakmai névsor volt, komoly szolgáltatással, telemarketinges értékesítéssel a távollévő felek közti szerződéskötési szabályoknak megfelelően. De azért köszönöm a jókívánságokat. Az ilyen buta emberek miatt vagyok most szarban, mert keverik a szezont a fazonnal. Megrendelnek valamit, hitegetnek hónapokig, aztán kikérik maguknak, hogy ők nem kértek semmit.

RhinoCoke23 # 2016.12.31. 08:59

Hogyne lenne csalás?!
De nem mindegyik reklám cég ilyen aljas módszerekkel "szerzi" az ügyfeleket...
Mi pont a csalódott, átvert ügyfeleknek, (mert sajnos ez volt a jellemző) biztosítottunk egy nagyon korrekt szolgáltatást...majd meghúztuk az oroszlán bajszát. Valakinek nem tetszett, hogy jól csináljuk amit csinálunk. 2 éve tönkretettek...nav, rendőrség, média és még sorolhatnám.
Legalább most már tudjuk, hogy amivel elkezdtek b*szogatni, nem állta meg a helyét, persze, találtak valamit...szolgálunk és védünk! Amikor megállít a rendőr, ha akar, úgyis megbüntet..

Flecky # 2017.01.06. 18:01

Tisztelt Fòrumozòk!
Tud nekem valaki segíteni? Ma felhívott egy ügyvéd akinek az ügyfele feljelentést akar tenni nagyértékű csalàs címén.Kaptam egy adàs vételi szerződést ami 2015.febr.15-én lett alàírva. A vételàrnàl az volt: a mai napon a szerződés alàíràsakor egyidőben utalässal egyenlíti ki a vevő.Sajnos a mondat tovàbb folytatòdott a szerződés alàiràsàval ezt az eladò elismeri.
Persze a pénz a mai napig nem érkezett meg így én nem adtam àt a vàsàròlt dolgot.
Valaki azt mondta köteles vagyok àtadni a vàsàròlt dolgot mivel egy évem van rà hogy a szerződést érvénytelenítsem.Mivel én azt hittem ha nem fizet akkor nem jàr neki semmi ezért nem tettem semmit.
Tényleg àt kell neki adnom a ki nem fizetett dolgot??? Esetleg valami tanàcsot tudna vki adni mit tegyek?
Köszönöm a segìtséget!Szép estét

dandik # 2017.01.16. 14:02

Tisztelt Ugyved Urak! Segitseget szeretnek kerni, de kerem ne azt a valaszt adjak hogy van ügyvedem!
Üzletszeru csalast kovettem el. A rendorseg 2 helyen nyomozott igy 2 ugy lett belole. Az egyik helyrol paksrol megjott a vegzes felfugesztetett kaptam. Most a kirendelt vedö azt mondja nem lehet hogy felfuggesztett kapjak a masik ugyben, mert mar van 1 felfuggesztettem, csak bortont, csutortokon lesz az első foku targyalas, itelet hozatal, ha valakinek mar van felfugesztetje nem kaphat masikat? Ez 1 ügy volt csak az egyik reszet pakson, a masik reszet tatabanyan nyomoztak, targyalták, targyaljak. Mire szamithatok? Igy is elvagyok keseredve, kérem ne rugjanak önök is belém!


Segitséget szeretnék kérni, probaid?re vettek fel 2 honapra, de csak 1 napot tudtam dolgozni, utána táppénzre kerültem, telefonon felhivott a cég munka