Csalás ügyében kérdések


jogiforum27 # 2017.05.02. 10:35

HATÁROZAT
a nyomozás megszüntetéséről
A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 373. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés a) pontja szerint minősülő kisebb kárt okozó csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt jogiforum27
alatti lakossal szemben folytatott nyomozást a Be. 190. § (1) bekezdés a) pontja alapján, - figyelemmel a 190. § (2) bekezdés első mondatára,

  • mivel a cselekmény nem bűncselekmény-

megszüntetem.
A határozatot kézbesíteni kell:

  1. Ajkai Járási Ügyészség, Ajka
  2. ZT
  3. jogiforum27 - gyanúsított

A határozat ellen a Be. 195. § (1) bekezdése alapján panasznak van helye, amelyet a közléstől számított nyolc napon belül a határozatot hozó nyomozó hatósághoz lehet benyújtani.
INDOKOLÁS
ZT ajkai lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2016.12.15. napon ajofogas.hu internetes oldalon megrendelt és utánvéttel kifizetett 130.000 Ft értékű Nvidia Geforce GTX 1070 típusú videokártya helyett egy 10.000 Ft értékű Nvidia Geforce GTX 260 típusú videokártyát küldött postai úton. A csalással okozott kár 130.000 Ft. Az eljárás során, a feljelentést követően megkeresést küldött hatóságunk a Magyar Posta Zrt. részére, hogy a csomag után a feljelntő által kifizetett 130.000 Ft-ot tartsák vissza, tekintettel arra, hogy azzal kapcsolatosan bűncselekmény gyanúja merült fel. A visszatartott összeg lefoglalásra került, azt a feljelentő részére kiadni rendeltük. Megállapítást nyert, hogy a kérdéses csomagot jogiforum27 székesfehérvári lakos adta fel a Székesfehérvár 2. számú postán. Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján jogiforum27 megalapozottan gyanúsítható volt a fenti bűncselekmény elkövetésével, ezért 2017.01.19. napon gyanúsított kihallgatására került sor, amelynek során a fenti bűncselekmény elkövetését tagadta. Folytatólagos kihallgatása során hatóságunk rendelkezésére bocsátotta az általa a feljelentő részére elküldött videokártyáról készült fényképfelvételeket, melyeken jól látható a videokártya gyári száma is.
Az eljárás során megállapítást nyert továbbá, hogy ZT a prohardver.hu és a jofogas.hu internetes oldalakon 2017. február-március hónapban eladásra meghirdetett 1 db Nvidia Geforce GTX 1070 típusú videokártyát, ugyanolyan típusút, melyet jogiforum27-tól rendelt. A videokártyát hatóságunk ZT lakásán lefoglalta, annak gyári száma megegyezik a jogiforum27 által meghirdetett videokártya gyári számával.
A fentiek alapján megállapítható, hogy jogiforum27 a feljelentőnek elküldte a megállapodás szerinti videokártyát, őt nem ejtette tévedésbe, neki kárt nem okozott, jogiforum27 bűncselekményt nem követett el. Tekintettel arra, hogy a feljelentés tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a nyomozás megszüntetéséről határoztam.Az eljárás során gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy ZT hatóságunkat félrevezette, hamis tényt állított, amikor feljelentését megtette, feljelentése illetve tanúvallomása alapján indult büntetőeljárás jogiforum27 ellen, akit az eljárás során gyanúsítottként hallgattunk ki, ezért ZT ellen hatóságunk feljelentést tesz igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények (hatóság félrevezetése vétsége, hamis vád bűntette) gyanúja miatt a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészségen.

Ajka, 2017. április 20.

Vadsuhanc # 2017.05.02. 07:11

Tisztelt Öreg Tölgy!

Az eddigi adatok kalapján a véleményem:

A postai küldeményt emlékezetem szerint csak hatósági eljárásban lehet visszatartani, így gyanítom, hogy a rendőrség a pénzküldeményt a rendőrség határozata alapján tartott vissza.

A rendőrségnek a feljelentés megtételekor le kellett volna foglalnia a "rossz kártyát" is.

A kérdező elleni eljárás megszüntető határozat rendelkező része nem jó. A feljelentett cselekmény nem bűncselekmény indokolás hibás helyette a " nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése " pontot lett volna szerencsésebb alkalmazni.

Az adatok nem utalnak arra, hogy a feljelentőt kihallgatták-e gyanúsítottként az ügyben. Véleményem szerint a hamis vád megalapozott gyanúja mellett más vagyon elleni bűncselekmény is megvalósult.

A vételár visszaadása a folyamatban lévő nyomozásban véleményem szerint hiba volt.

Azt hiszem lehetne még sorolni, de így hirtelen ennyi......

Öreg Tölgy # 2017.05.02. 03:41

Igen, én is azt akartam eldönteni, hogy a rendőrség foglalta-e le, vagy a posta tartotta vissza, de most sem értem. A kérdező 00:02-es beírásában egyértelműen szerepel, hogy a rendőrség foglalta le, de akkor nem értem, hogy adhatta ki még a nyomozás befejezése előtt. Ha tényleg így van, ezért szerintem kárfelelősséggel tartoznak.

Vadsuhanc # 2017.05.01. 17:57

És a megszüntető határozatban szó nincs arról - a lefoglalások mellőzésén kívül - hogy a feljelentő hamisan vádolt meg bűncselekmény elkövetésével és, hogy a keletkezett iratokat az ügyészségi nyomozó hivatalnak küldik meg ? Vagy erről külön értesítettek ?

Ez nagyon sok hiba szerintem.. válaszod megvárom.

jogiforum27 # 2017.05.01. 17:09

Lefoglalásokról és megszüntetésükről nem kaptam határozatot,
csak az Ajkai rendőrségen volt de ott több nyomozó foglalkozott vele. Először egy hadnagy később egy alezredes.
A múlt héten kaptam a megszüntető határozatott, idézem az indoklást „Az eljárás során megállapítást nyert továbbá, hogy ZT a prohardver.hu és a jofogas.hu internetes oldalakon 2017. február-március hónapban eladásra meghirdetett 1 db Nvidia Geforce GTX 1070 típusú videokártyát, ugyanolyan típusút, melyet jogiforum27-tól rendelt. A videokártyát hatóságunk ZT lakásán lefoglalta, annak gyári száma megegyezik a Heltay László által meghirdetett videokártya gyári számával.

A fentiek alapján megállapítható, hogy jogiforum27 a feljelentőnek elküldte a megállapodás szerinti videokártyát, őt nem ejtette tévedésbe, neki kárt nem okozott, jogiforum27 bűncselekményt nem követett el.

Tekintettel arra, hogy a feljelentés tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a nyomozás megszüntetéséről határoztam.

Vadsuhanc # 2017.05.01. 10:26

jogiforum27

Jól értelmezem ( Öreg Tölgy kérdése is erre irányult )
sem a lefoglalásokról sem a lefoglalások megszüntetéséről nem kaptál értesítést ( határozatot )?
Valami tényleg nincs rendben.

Őszintén hány kapitányság szerepel az ügyben ? Kettő ugye ? A " vevő " lakhelye és a Te lakhelyed szerint kapitányság ? ( A lényegen nem változtat )

Mikor kaptad a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot ( mi a megszüntetés indoka ) és mikor történt a kártya lefoglalása ?

Elnézést a sok kérdésért, de e nélkül nehéz véleményt mondani.

jogiforum27 # 2017.05.01. 07:44

Az első beírás (...kiadni rendeltük) az utolsó levelük mely a "HATÁROZAT a nyomozás megszüntetéséről" nevet viseli.

Vadsuhanc # 2017.05.01. 06:31

jogiforum27

Az első beírásod miből van idézve ? ( határozat lefoglalás megszüntetéséről ?)

Amennyiben igen azt mikor kaptad?

jogiforum27 # 2017.04.30. 22:14

Az első kihallgatási jegyzőkönyvben találtam még egy szösszenetet:

Közlöm Önnel, hogy a Be. 179. § (1) bekezdése alapján gyanúsítottként hallgatom ki, mert a rendelkezésre álló adatok szerint:

Ön megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016. december hónapban a jófogás.hu oldalra "XY" felhasználónévvel egy Nvidia Gforce GTX1070-es videokártya hirdetését tette fel, amely hirdetéssel kapcsolatban Ön tudatában volt annak, hogy az nem fedi a valóságot, azt kizárólag anyagi haszonszerzés céljából hirdette. 2016.12.15. napon az Ön által jófogás.hu oldalon "XY" felhasználónévvel hirdetett termék megvételére ZT KL lakos jelentkezett. A telefonos, valamint levelezésben történő egyeztetést követően megállapodtak abban, hogy utánvétes csomagként fogja küldeni a megrendelt terméket KL részére. A csomagot a Székesfehérvár 2-es postán adta fel. Ön a meghirdetett termék helyett azonban egy régi típusú, a beszerzett értékvélemény alapján 10.000 Ft értékkel bíró Nvidia Gforce GTX260 típusú videokártyát küldött a sértett részére, amellyel Ön a sértettet tévedésbe ejtette. Bán György a csomag átvételekor az előre kialkudott 130.000 Ft összeget kifizette, azonban ezen összeg az Ön részére nem került kifizetésre, az okozott kár az eljárás során megtérült.

Ennyi?!

jogiforum27 # 2017.04.30. 22:02

...lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2016.12.15. napon a jofogas.hu internetes oldalon megrendelt és utánvéttel kifizetett 130.000 Ft értékű Nvidia Geforce GTX 1070 típusú videokártya helyett egy 10.000 Ft értékű Nvidia Geforce GTX 260 típusú videokártyát küldött postai úton. A csalással okozott kár 130.000 Ft. Az eljárás során, a feljelentést követően megkeresést küldött hatóságunk a Magyar Posta Zrt. részére, hogy a csomag után a feljelentő által kifizetett 130.000 Ft-ot tartsák vissza, tekintettel arra, hogy azzal kapcsolatosan bűncselekmény gyanúja merült fel. A visszatartott összeg lefoglalásra került, azt a feljelentő részére kiadni rendeltük.

Ez az utolsó levelük, amiben megemlítik, hogy a rendőrség tartotta vissza. Eddig azt hittem a posta tartja vissza az utánvételi összeget. Ráadásul az első kihallgatás során a nyomozó többször jelezte ők nem kérték az összeg lefoglalását.

jogiforum27 # 2017.04.30. 21:37

Egyikről sem kaptam határozatot. Három levelet kaptam eddig a rendőrségről, kettőben meghosszabbították a nyomozás határidejét, a harmadikban pedig a nyomozás megszüntetéséről kaptam határozatot.

Ráadásul még a posta is technikai problémára hivatkozott a kifizetés késlekedése miatt s azok "elhárítása folyamatban van" címszóval a türelmemet kérték.

Öreg Tölgy # 2017.04.30. 04:59

Jogifprum27,

nem, nincs rendben. Rendőrségi határozat született a lefoglalásról és a lefoglalás megszüntetéséről is?

jogiforum27 # 2017.04.29. 21:00

És az rendben van, hogy a lefoglalt összeget, csak úgy visszaadták a feljelentőnek, még az ügy lezárása előtt, s úgy hogy ezt nekem nem jelezték? Erről nem kellene szintén valami hivatalos levelet kapnom, amire én fellebbezhettem volna? Ez nem egy eljárási hiba?

Peti2017 # 2017.04.29. 18:06

Nem kértem védőt. Az utolsó kihallgatásra telefonon hívtak be. Felhívott akihez mennem kellett, hogy mikor tudok bemenni és ennyi. Aztán kaptam egy papírt, amin a szakértő véleménye, vagyis "eredménye" szerepelt, az, amit elmondtam aznap, és kész.

Öreg Tölgy # 2017.04.29. 16:20

Gondolom, a kihallgatás végén nem idézést kaptál, hanem jegyzőkönyvet. Azt is csak gondolom, hogy feltehetően kértél kirendelt védőt, mert az ügyben - nagy valószínűséggel - nem kötelező. Azzal egyébként nem sokra mész, egy kihallgatásra biztos nem fog elmenni.

Peti2017 # 2017.04.29. 16:08

Az a fura, hogy a legutóbbi idézésről kapott papíron, amit kaptam a kihallgatás után az volt, hogy idézés ellenére sem jelent meg a kirendelt védő. Ez mit jelent?

Öreg Tölgy # 2017.04.29. 13:15

Hát az hiba. Ha tényleg az az álláspontod, hogy hajlandó vagy kártéríteni is, még akkor is, ha nem te hibáztál, akkor a legfájdalommentesebb megoldás a közvetítői eljárás és a tevékeny megbánás (ha ugyanis az sikeres, akkor megszüntetik az eljárást). Ennek feltétele azonban a vádemelés előtti teljes beismerés, ezért, ha még nem volt vád, és eldöntötted, hogy inkább fizetsz, mint harcolsz, akkor

  • feltétlenül kérj újabb kihallgatást,
  • ott tény teljes beismerő vallomást és
  • kérd az ügy közvetítői eljárásra utalását.
Peti2017 # 2017.04.29. 11:56

Erről sajnos nem tudok. Azt tudom, hogy elvileg ügyész rendelte el az újabb kihallgatást, miután a szakértő megállapította, hogy én írtam alá a papírt.

Öreg Tölgy # 2017.04.29. 11:48

Akkor talán valóban célszerűbb lett volna beismerő vallomást tenni, és akkor tevékeny megbánás mellett bármiféle szankció nélkül meg lehetett volna szüntetni az eljárást. Még mindig lehet, ha nem volt vádemelés.

Peti2017 # 2017.04.29. 10:40

Azt hiszem az lesz a legjobb, ha beszélek egy ügyvéddel is. Megnyugtattak kissé ezek a hozzászólások. Ha az ügyvéd is azt mondja, hogy letöltendőt nem fogok kapni, kivárom a végét. Nem akarok foglalkozni se új véleménnyel, se mással, így is egy éve húzódik az ügy. Csak azt szeretném, hogy végre legyen vége!

Öreg Tölgy # 2017.04.29. 10:35

Büntetlenként bizonyosan nem fogsz letöltendőt kapni egy 80 ezres csalásért. Szívem szerint azt mondanám (ha bizonyosan nem Te írtad alá), hogy új szakértői véleményt kell kérni (beszerezni), az írásszakértés azért korántsem egy egzakt tudomány, láttam én már ellentétes véleményeket, felülvéleményt, és utána látványost retirálást. De így többe lenne a leves, mint a hús.

Peti2017 # 2017.04.29. 10:15

Nekem csak az számít, hogy ne kapjak letöltendő szabadságvesztést. Soha nem voltam még büntetve... Ha felfüggesztenek, vagy visszafizetésre ítélnek, vagy egyben a kettő, nem számít. Csak úgy érjen véget, hogy ne kelljen ülnöm. Nem akarom hosszan és részletesen ide leírni, hogy mi történt, de a főbérlőnek tulajdonképpen "fölöslegesen" fizettem több mint 300.000 Ft-ot, és most még ez a 80.000 is....

alfateam # 2017.04.29. 10:07

Fizesd vissza és talán megúszod egy megrovással.
Ha a büntetőeljárást lefolytatják elmarasztalnak és a sértett is beperel polgári perben és ott is veszítesz, nagyon sokba fog fájni ez a kis kalandod.

Peti2017 # 2017.04.29. 09:57

Nem volna egyben 80 ezrem hirtelen, de kész lennék arra is, hogy visszafizessem, csak legyen vége.

alfateam # 2017.04.29. 09:53

Sürgősen fizesd vissza a 80 pénzt.
Ez tevékeny megbánásnak minősül és a büntetési tételt nagy mértékben csökkenti.
A bérbeadó is rád vall és az írásszakértő is téged tart elkövetőnek...