Csalás ügyében kérdések


megavit77 # 2016.07.10. 15:05

Tisztelt cím!
Érdeklődnék hogy a volt élettársamat szabálysértési értékhatárt meg nem haladó üzletszerűen elkövetett csalás miatt feljelentették!Mindeközben 14 rendbeli csalás félrevezetés miatt szintén meggyanúsitották jelenleg megkapta mind a kettő ügyben a vádiratot! Előéletében 2 rendbeli okirtahamisitás szerepel.ami miatt elitélték de pénzbüntetéssel kiváltotta! Van 4 kiskorú gyermeke! Mire számithat a büntetés terén?

Öreg Tölgy # 2016.07.11. 05:01

Azt nem írtad, hogy az elsőként írt ügyben hány rendbeli cselekmény van a vádban, mert feltehetően nem egy. Ezzel együtt vélhetően felfüggesztett szabadságvesztés, de az számtalan más körülménytől is függ, úgyhogy ennyiből pontosabbat vagy biztosabbat nem lehet mondani.

ka.laszlo # 2016.07.12. 19:55

Tisztelt Fórumozók,

a következő ügyben kérem a véleményüket: egy utazásszervező cég rendezvényén üdültetéssel kapcsolatban ígértek átlagosan 40% kedvezményeket, minimum 4 csillagos szállodákban, ellátással, amelyért cserébe 90 ezer forintot kértek, 5 éves tagság fejében. Jó ajánlatnak tűnt, így hát elfogadtuk. A probléma ezzel az, hogy a cég által kínált ajánlatok között eléggé szellősen fordulnak elő a marketingszövegben meghatározott paraméterű lehetőségek, és azok sem jelentenek nagy megtakarítást a szállodák ajánlataihoz képest, sőt; számos esetben vendéglátóhelyek weboldalán elérhető ajánlatoknál arányaiban 10-20%-kal drágábbak.

Ezt én úgy ítélem meg, hogy megtévesztettek, és mivel egyáltalán nem partnerek abban, hogy békésen elváljanak útjaink, mérlegelem annak lehetőségét, hogy jogi úton szerezzek érvényt az akaratomnak és igazamnak.

Mit gondolnak a Hölgyek és Urak, milyen módon és eséllyel érdemes belevágni?

Köszönöm előre is, üdv:
László

ObudaFan # 2016.07.13. 04:52

Ha nagy az eltérés a szerződés szerinti és a tényleges szolgáltatás között, akkor írásbeli elállás, majd per.

smallville # 2016.07.13. 19:39

Röviden, amennyire ismerem a történetet, megpróbálom felvázolni!

Gyerekkori barátomról van szó, az ügy az a bizonyos "unokázós" csalás, ketten vannak benne, nem tudom ő hanyadrendű vádlott. Azt hiszem kb. 11 rendbeliségről van szó (annyit tudok hogy nem folytatólagosan elkövetett a dolog, mert nem egy sértettről van szó) dehogy az ő esetében alkalmaznák-e a halmazati szabályokat, arról nekem nincs tudomásom (de tegyük fel hogy alkalmazzák) akkor így 1-5ös minősítés helyett már 1,5-7,5 a minősítés, ha jól sejtem.
Tagadásban van, ha jól tudom! Közvetítői eljárásra úgy tudom nem került sor, viszont bűntetlen előéletű (azaz első bűntényes), és van 2 kiskorú gyereke!

Az lenne a kérdésem, hogy mire számíthat ítéletként?
Ja és hogy az számít-e, hogy melyik bíróság tárgyalja az ügyét? Tudom, hogy nincs két egyforma ügy, de az interneten hiába keresek rá ilyen ítéletekre, nem sok eredményt találok!

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.07.13. 20:25

A halmazat az alsó határt nem emeli fel, csak a felsőt. Egyebekben nagyjából annyit lehet csak elmondani, hogy a középmértékből kell kiindulni, mert annyira kevés körülményt írtál le. HA legalább az elkövetési értéket lehetne tudni, akkor esetleg lehetne tippelni valamit.

Dr.Attika # 2016.07.14. 05:42

3 év börtön. Ebből 2-t kell leülni. 1 év feltételes.

Öreg Tölgy # 2016.07.14. 06:17

Hát ha 11 rendbeli, akkor biztos, hogy alkalmazzák a halmazati szabályokat, 11 ugyanis több, mint 1. Ha pedig a bűncselekmények száma több mint egy, akkor a bíró nem teheti meg, hogy "szimpatikus nekem ez a II. rendű, nála egynek tekintem".

Közvetítői eljárásra pedig bizonyosan nem kerül sor, ha tagadásban van, az ugyanis törvényi alapfeltétel. Mondjuk 11 rendbelinél egyébként sem szokták, és 1-5-ös büntetési tételnél, felnőttkorú esetében egyébként is csak a korlátlan enyhítés lehetőségét adná meg, a megszüntetését nem.

smallville # 2016.07.15. 08:34

Üdv!

Válasz ObudaFan Úrnak!

Az elkövetési értéket sajnos nem tudom megmondani, mert nem tudok vele beszélni, ezeket is csak a tesójától tudtam meg, de gondolom vannak bizonyos összeghatárok, amiket Ön fejből vág, gondolok itt arra, hogyha az elkövetési érték összesen ennyi, akkor ennyivel számít bele az ítéletbe, de ha már meghaladta a határt, akkor nő az ítélet mértéke is, és így tovább. Nem tudom mettől meddig terjednek ezek az értékhatárok, sajnos én ezzel nem vagyok tisztában...

És az lenne mégegyszer a kérdésem, hogy az számít-e, hogy melyik bíróság tárgyalja az ügyet? Tehát számít-e például, hogy egy ügyben egy monori járásbíróság vagy egy dabasi járásbíróság, vagy éppen egy budakörnyéki törvényszék mond ki ítéletet? Vagy teljesen mindegy a terhelt szempontjából?

Válaszukat előre is köszönöm!

Öreg Tölgy # 2016.07.15. 18:47

Nem az összesített érték számít, hanem sértettenként külön-külön. Ráadásul, mivel 11 rendbeli esetről van szó, nyilván van üzletszerűség, és mivel ezt nem lehet egyedül elkövetni, sőt kifejezett szervezettséget igényel, feltehetően legalább bűnszövetség is. Ennek figyelembe vételével az 500.000 - 5.000.000 forint közötti kategória vonja maga után az 1-5 (halmazatban: 1-7,5) éves büntetési tételt.

smallville # 2016.07.18. 17:15

Üdv!

Az lenne még a kérdésem az első kérdésem alapján, hogy a feles kedvezmény az illető esetében kizárt?

Öreg Tölgy # 2016.07.18. 18:53

Ha összességében nem kap öt évnél többet, akkor a törvény alapján nem kizárt, de 11 rendbeli, ilyen jellegű cselekmény esetében a gyakorlatban szinte esélytelen.

smallville # 2016.07.25. 15:17

Üdv!

Akkor lenne még egy kérdésem látogató bv. intézeten kívüli fogadása ill. kimaradás és rövid tartamú eltávozás témakörben! Azt értem hogy valamelyiket jutalomból, valamelyiket pedig szimplán törvény adta lehetőségből is lehet adni, de kb. mindegyikhez úgy fogalmaz a törvény, hogy pl. börtön fokozatban legalább 6 hónapot, fogház fokozatban pedig 3 hónapot kitöltött!

Itt jön az én kérdésem! Ismerőseim úgy magyarázták, hogy hiába ült bele előzetben mondjuk másfél évet és van még neki hátra fél év a kedvezménnyel való szabadulásig (most a börtön fokozatról beszélek), esélye sincs abban a fennmaradó 6 hónapban neki legalább egyszer hazajönnie? Mert jogerősen nem ült bele 6 hónapot az ítéletbe?

Értem én, hogy jogerősen beleülni valamennyit egy ítéletbe, de az a másfél év előzet megfelel másfél év fegyháznak, ugye? Azt is megértem, hogy az előzetes letartóztatás "CSAK" egy kényszerintézkedés, de az ítéletbe akkor is beleszámít, és mindenki azt mondja, hogy az előzetes letartóztatás konkrétan megfelel a fegyház fokozatnak, de ha úgy gondolok rá, akkor még rosszabb is, mert egy fegyházasnak is lehet látogató bv. intézeten kívüli fogadása ill. kimaradása és rövid tartamú eltávozása, míg egy előzetesen letartóztatottnak nem...

Öreg Tölgy # 2016.07.26. 04:25

Az ismerőseid jól magyarázták. A törvényhozó így döntött. Akit meg mondjuk 6 hónap börtönre ítélnek, az egyáltalán nem részesülhet ilyen kedvezményben, akkor sem, ha egy percig sem volt előzetesben.

Az pedig, hogy "az előzetes fegyház fokozatnak felel meg", egy jól hangzó védői szlogen, van is benne igazság, de jogszabályi alapja nincs. Azaz nincs olyan rendelkezés, ami azt mondaná ki, hogy az előzetesben töltött időt kitöltött fegyháznak kell tekinteni.

Öreg Tölgy # 2016.07.26. 04:25

Az ismerőseid jól magyarázták. A törvényhozó így döntött. Akit meg mondjuk 6 hónap börtönre ítélnek, az egyáltalán nem részesülhet ilyen kedvezményben, akkor sem, ha egy percig sem volt előzetesben.

Az pedig, hogy "az előzetes fegyház fokozatnak felel meg", egy jól hangzó védői szlogen, van is benne igazság, de jogszabályi alapja nincs. Azaz nincs olyan rendelkezés, ami azt mondaná ki, hogy az előzetesben töltött időt kitöltött fegyháznak kell tekinteni.

smallville # 2016.07.29. 15:20

Akkor lenne még egy kérdésem!

Egy weboldalon olvastam az enyhítő és a súlyosbító körülményekről, és 2 dolgon megakadt a szemem! Az egyik egy súlyosbító körülmény, mégpedig az, ha a sértettek időskorúak. Na mármost ehhez az lenne a kérdésem, hogy amikor a bíró mérlegel az ítélet kiszabásánál és ugyebár a középmértékből indul ki, akkor ez a körülmény eltolhatja-e felfelé a középmértéktől az ítélet időtartamát, és ezt azért kérdem, mert nála a büntetési tétel változott, pontosan az időskorú sértettek miatt, vagyis 0-3 büntetési tétel helyett 1-5-ről indul. Szóval már alapból egyszer felfelé súlyosbítottak nála, akkor az ítélet mérlegelésénél ezt mégegyszer számba fogják venni?

A másik pedig egy enyhítő körülmény, az alacsony műveltség, iskolázatlanság. Ha jól tudom 8 osztálya van, ez számít valamit?

Ja és még eszembe jutott 2 kérdés:

1. ha már lezárták a nyomozást, hogyan állhat még fenn nála a tanúk befolyásolása nevű pont, amikor egyetlen egy sértettet sem idéztek meg a tárgyalásra?
Vagy lehet hogy az összebeszélés veszélyéről van szó?

2. volt neki 1 napi elzárása, nem tudom hogy miért (5000 Ft-os tételről van szó), de ki lett fizetve, így nem kellett leülnie, kérdésem hogy ez benne szerepel-e a priuszában? Vagyis hogy ez már büntetett előéletnek számít, ha nem kellett leülnie?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Öreg Tölgy # 2016.07.29. 16:01

Alapvető büntetőjogi alapelv a kétszeres értékelés tilalma, tehát ha valami a bűncselekmény minősítésében már értékelést nyert, akkor az nem lehet egyúttal súlyosító körülmény is. Viszont, mivel az szinte biztos, 11 rendbeli csalásnál van üzletszerűség is, ezért ehelyett belép súlyosító körülményként a bűncselekmény "többszörös minősülése".

Önmagában a 8 általános iskolai végzettség nem enyhítő körülmény.

Amíg a bizonyítási eljárás be nem fejeződik, addig tanúkihallgatásra sor kerülhet, és abban is biztos vagyok, hogy valamilyen módon a bíróság ki fogja hallatni a sértetteket. Mivel idősekről van szó, lehet, hogy írásbeli vallomástételre vagy kiküldött bíró általi kihallgatásra fog sor kerülni.

Az 5000 Ft - 1 nap elzárás nyilvánvalóan szabálysértési eljárásban keletkezett, az nem elítélés, attól még maradt teljesen büntetlen.

smallville # 2016.07.29. 17:01

És eszembe jutott még 2 kérdés.

Ha bv. intézetben van és ott dolgozik, és dícséreteket szerez, az érdekelheti az 1. fokú bírót? Mert abból következtethet arra, hogy ez az illető ha eddig nem is, de ezután be szeretne illeszkedni a társadalomba így a minél hamarabbi szabadulás felé tolná el a középmértéktől az ítélet időtartamát?

A 2. pedig: az időmúlás! Mennyi idő elteltével lehet kimondani azt a védő perbeszédében, hogy: "Kérem vegye figyelembe enyhítő körülményként az időmúlást"

Öreg Tölgy # 2016.07.29. 17:54

Húúú, de termékeny vagy! :)

Az első kérdésedre nem a válasz. Az előzetes letartóztatás és a büntetés végrehajtása alatt tanúsított magatartás nem érinti a büntetés kiszabását; majd a feltételes szabadságra bocsátásról való döntésnél, a bv. bíró előtt lesz jelentősége.

Az időmúlásnál pontos időtartam nem határozható meg: jelentősége van a bűncselekmény tárgyi súlyának (minél nagyobb, annál kisebb az időmúlás enyhítő nyomatéka), a vádlott előéletének (minél kevésbé volt büntetve, annál nagyobb), és annak is, hogy előzetesben van-e. Az Általad leírt körülmények alapján - ha végig előzetesben van - egy év után már lehet hivatkozni rá, de igazán nagy súlyúnak csak úgy kb. 2 év után lesz tekinthető.

Azért megjegyzem, azt a középmérték-dolgot nem kell nagyon mereven értékelni, ez nem matematika, és a bíróság nem fogja beárazni az enyhítő és súlyosító körülményeket, hogy pl. ez + 2 hónak, az - 3 hónap, stb.

Az Általad leírtak alapján a középmérték 4 év 3 hó, igaz, hogy a 11 rendbeliség az nagyon sok, de nem hiszem, hogy középmérték feletti büntetés lesz.

Öreg Tölgy # 2016.07.29. 17:54

Húúú, de termékeny vagy! :)

Az első kérdésedre nem a válasz. Az előzetes letartóztatás és a büntetés végrehajtása alatt tanúsított magatartás nem érinti a büntetés kiszabását; majd a feltételes szabadságra bocsátásról való döntésnél, a bv. bíró előtt lesz jelentősége.

Az időmúlásnál pontos időtartam nem határozható meg: jelentősége van a bűncselekmény tárgyi súlyának (minél nagyobb, annál kisebb az időmúlás enyhítő nyomatéka), a vádlott előéletének (minél kevésbé volt büntetve, annál nagyobb), és annak is, hogy előzetesben van-e. Az Általad leírt körülmények alapján - ha végig előzetesben van - egy év után már lehet hivatkozni rá, de igazán nagy súlyúnak csak úgy kb. 2 év után lesz tekinthető.

Azért megjegyzem, azt a középmérték-dolgot nem kell nagyon mereven értékelni, ez nem matematika, és a bíróság nem fogja beárazni az enyhítő és súlyosító körülményeket, hogy pl. ez + 2 hónak, az - 3 hónap, stb.

Az Általad leírtak alapján a középmérték 4 év 3 hó, igaz, hogy a 11 rendbeliség az nagyon sok, de nem hiszem, hogy középmérték feletti büntetés lesz.

smallville # 2016.07.29. 18:19

Hát igen, foglalkoztat a téma, de így legalább nem leszek annyira teljesen tudatlan, és tanulok is valamit! :-) Más kérdés már nem is jut eszembe hirtelen!

Köszönöm a válaszokat!

Öreg Tölgy # 2016.07.29. 19:10

Szívesen, és ha lesz még kérdésed, ne fogd vissza magad! :)

smallville # 2016.07.30. 04:52

Jajj, eszembe jutott még egy! :-)

Ez a kedvezmény megadásával kapcsolatos, amit majd ugye a jövőben fog elbírálni neki a bv. bíró.
Szóval, most ugye előzetesben van, és nem tudom hogy a jogerős elítélése között lesz-e ő szabadlábon, nem is tudom hogy ez lényeges-e, de mikor bekerült, összeszedett magának 3 fegyelmi ügyet, amiből 1et megszüntettek, 1ért feddést, 1ért pedig kiétkezéscsökkentést kapott. Hogy milyen ügyek ezek, azt nem tudom, de azóta csak csak javuló tendenciát mutat, mert azóta dolgozik, és összeszedett már 3 dícséretet is, mind benti munkáltatásból kifolyólag. Szóval Ön szerint így is megkapná a kedvezményt az illető? És a bv. bíró megnézi a fegyelmi ügyeit? Illetve bv. bírói tárgyaláson megkérdezi tőle hogy hogy is voltak ezek az esetek?
Vagy egyáltalán a bv. bíró értékeli a javuló tendenciát?

ObudaFan # 2016.07.30. 07:25

Kellenek jutalmak ahhoz, hogy megkaphassa.

smallville # 2016.07.30. 08:01

Bocsánat, rosszul mondtam, mert ebből csak 1 volt dícséret, a második jutalom-javaslatára soron kívüli beszélőt kapott, a harmadikat jutalom javaslatát pedig úgy tudom még nem bírálták el neki, szóval az is lehet, hogy jutalomból még el törölhetik neki az egyik fegyelmi ügyét...