Csalás ügyében kérdések


lewansuar # 2016.05.25. 19:00

Csalás bűntette miatt eljárást indítottak ellenem. Az egyik barátom kamu hírdetést adott fel, a meghírdetett mezőgazdasági gépre előleget kért, amit a barátnője számlájára utalt a vevő. Én mit sem tudva erről, segítségnyújtás képpen levettem a kártyájáról a pénzt, a kártyát ő adta át személyesen.
A felvételről videófelvétel készült. Mindketten tagadnak mindent illetve rám próbálják kenni az egészet. Először tanuként, de már gyanúsitottként is kihallgattak. Az ügyészségről kaptam nemrég levelet, hogy a nyomozást meghosszabbítják juliusig, további nyomozás szükséges ahhoz, hogy vádat emeljenek. Az lenne a kérdésem, illetve kérésem, hogy lehetséges-e az általuk okozott kárt megfizetni, hogy ne legyen ebből komolyabb bajom? illetve mit kaphatok ezért ha jogtalanul elítélnek? Kaphatok-e letöltendő börtönbüntetést? Ffogadnom kell-e ügyvédet?

folyami géb # 2016.05.27. 05:53

Azt mondjuk alap lenne tudni valamenyi kérdés megválaszolásához, hogy mennyi volt az elkövetési érték.

lewansuar # 2016.05.27. 06:14

Bocsi, igazad van. 200 ezer Ft.

folyami géb # 2016.05.27. 17:13

Az a törvény szerint "kisebb" érték. Hacsak nem vagy sokszorosan büntetett előéletű, végrehajtandó szabadságvesztést nem fogsz kapni, ha büntetlen vagy, még felfüggesztettet sem. Ha kártérítéssel meg akarod úszni, akkor közvetítői eljárást érdemes kezdeményezni, de ahhoz beismerés kell, még a vádemelés előtt. Ügyvéd sosom árt, de nem kötelező.

teologusmaca # 2016.06.01. 22:14

Tisztelt Fórumozók!
Tavaly novemberben testvéremmel együtt kölcsönadtunk egy barátomnak (úgy hittem az) több tízmillió Forintot. A kölcsön biztosítékaként egy zárt körűen működő részvénytársaság törzsrészvényeit kaptuk meg. Mivel biztosítékot adott, sajnos megállapodást nem írtunk a kölcsönről. A barátom (nevezzük így)azóta nem jelentkezik és nem is hajlandó kommunikálni velünk, a munkatársaival letagadtatja magát, akik folyamatosan azt hazudják, hogy már nem részvényesük és nincs is vele kapcsolatuk. Az általam ismert utolsó lakcímére (a zrt székhelye) fizetési felszólítást küldtem elektronikus levélben amiben kilátásba helyzetem, hogy ha nem válaszol és nem rendezi a tartozást akkor büntetőfeljelentést teszünk ellene. Nem jelentkezik továbbra sem. A zrt részvényei önmagukban mint kiderült nem sokat érnek (birtokolnak ugyan egy külföldi társaságot amely drága gépekkel dolgozik a tengerentúlon) de egyébként felfújt lufi társaság (minimális készpénz+százmilliós túlértékelt apport) és a zrt vezetése sem kapkod két kézzel a részvényeik megvásárlásáért. Idáig legalábbis ennek semmi jelét nem adták. Sajnos nagyon sok pénzünk úszott el, mert éppen lakásvásárlás előtt álltunk és szinte az összes pénzünket odaadtuk neki, mert a vállalkozását akartuk segíteni. A kérdésem az, hogy mit lehet tenni? Tegyünk meg a büntetőfeljelentést a rendőrségen vagy van-e lehetőség arra, hogy mondjuk felszámolási eljárást indítsunk ellenük és a gépeik értékesítésével szerezzük vissza a pénzünket? Jogi képviselőt illetve segítőt keresünk, akinek a tartozás 20 százalékát ajánljuk fel amennyiben visszaszerzi a pénzünket. Köszönöm a segítséget.

Dr.Attika # 2016.06.02. 04:07

Tisztelt teologusmaca!
Tegyék meg a feljelentést.A csalási szándékot már az bizonyíthatja, hogy a kölcsönvevő zrt. részvényeit ruházta át önök részére biztosítékként. A zrt-ben a többi részvényesnek elővételi joga van- vélhetőleg az átruházás ennek megsértésével történt- és ennek megsértésével kötött átruzásá szerződés semmis, tehát önöknek nincs biztosítéka. A zrt. ellen nem tudnak felszámolást kezdeményezni. A feljelentéssel annyit tudnak elérni, hogy a "barátjuk" részvényeire bűnügyi zárlatot kérnek.

Seven9 # 2016.06.13. 17:59

Tisztelt Ügyvéd Úr?

A segítségét kérném.
2012 nyarán a NAV bekérte cégem 2011-es évre vonatkozó könyvelési anyagomat (SZJA és Áfa ellenőrzésre). Véget ért a vizsgálat, a NAV megküldte a jegyzőkönyvet és a határozatot. Természetesen adóhiányt állapított meg, melyet az Ő általa megadott határidőre fizessek be. Azt is közölte a céggel, hogy a vizsgálat véget ért, és ezzel ezen időszak lezártnak tekintendő. Kérdésem az lenne: Bekérhető-e ugyanez az anyag vizsgálatra 2016-ban újra? Mert érdekes módon újból kérik. Mi okból kérnek tőlem 2016-ban, ebből a már megvizsgált anyagból másolatokat mikor nekik is megvan?
Várom válaszát.

Köszönettel:
Seven9

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.13. 20:16

Az adóhatósági vizsgálat és a büntetőeljárás két különböző dolog. Ne tévesszen meg, hogy egyes bűncselekmények - pl. a költségvetési csalás - ügyében is az nav nyomoz.
(De alighanem tudod te ezt, hiszen mi másért tetted volna ebbe a rovatba a kérdést.)

lajcsó # 2016.06.13. 21:13

Azt nem árt tudni, hogy ha egy hatóság valahol hiányosságot talál, oda máskor is visszetér ellenőrizni! (Ez nem csak NAV gyakorlat!)

dandik # 2016.06.16. 12:01

Tisztelt Folyami geb Ugyved Ur! Segitseget szeretnek kerni ez a masik ugyem juluus 11 re van kiirva a targyalas en kertem halasztast de a biro azt uzente hogy elfogato parancsot ad ki ha nem jelenek meg. Leirtam neki hogy igy odablesz a munkam kiraknak a szallasrol nem erdekelte ez van. Szeretnek egy ugyvedet fogadni mert a kirendelt vedo nem ugy alla dologhoz ahogy kene. Megalazoan beszel lenez. Akit viszont szeretnek annak aznap pont targyalasa van mas ugyben! Hogy oldjam meg kerem adjon tanacsot! Ez lenne az elso targyalas 6 oras lenne gondolom iteletet hoz majd. Kerem segitsen!


Segitséget szeretnék kérni, probaid?re vettek fel 2 honapra, de csak 1 napot tudtam dolgozni, utána táppénzre kerültem, telefonon felhivott a cég munka

dandik # 2016.06.16. 12:08

Meg azt szeretnem megkerdezni haza megyek jelenleg kulfoldpn vagyok de mondjuk veletlenul beteg lennek es a targyalas napjan kuldenek egy faxot arrol hogy hol szalltam meg es az orvosi papirrol kijonnek ellenorizni es adhat ki ellenem elfogato parancsot? Nem vagyok rossz ember csak szeretnem a masik ugyvedet es ha mar eleve igy all az ugyhoz a biro akkor nem sok eselyt latok arra hogy bele menne egy ugyved cserebe.


Segitséget szeretnék kérni, probaid?re vettek fel 2 honapra, de csak 1 napot tudtam dolgozni, utána táppénzre kerültem, telefonon felhivott a cég munka

gabriella25 # 2016.06.17. 14:38

sziasztok
olyan problémám lenne h kaptam beidézést szabálysértés miatt
2012 évi II.törvény 177§ b. pontba ütközö és a szerinti szabálysértés elleni és csalás szabálysértés elkövetése miatt
büntetett elö életem van
mire számithatok??
segitsetek

Öreg Tölgy # 2016.06.17. 15:31

A szabálysértés nem bűncselekmény. A két éven belüli korábbi szabálysértési felelősségre vonás súlyosít, de más következménye nincs.

nono09 # 2016.06.17. 19:43

Üdvözlet,segítséget szeretnék kérni.. Idézést kaptam tulajdon elleni szabálysértés miatt. Hogy egyszeruen és érthetően elmondjam en eladtam egy legzésfigyelőt ami müködött,de aki megvette vagy nem tudta beuzemelni vagy szállitás közben megsérült.es nála már nem mukodott Ő feljelentett...es összevissza dobálták az ügyet,igazábol a lényege az volt hogy a közelembe legyen a tárgyalás vagy a meghalgatás..de a mostaní idezesben az all hogy köteles vagyok megjelenni,es elŐvezetés rendelhetőel,ha nem jelenek meg és alapos okkal nem igazolom az elmaradásomat.szoval az lenne a kerdesem hogy hogy fogjak hozza egy bizonyitasi inditvány megirásához,amiben leirhatnám,hogy miert nem tudok megjelenni a tárgyaláson.pl.hogy! Egyedul nevelem ket kiskoru gyermekemet és se anyagilag nem tudom megoldani a több mint 300km re levő targyalásra az eljutast es a gyerekekre sem tudnam senkire bizni....egyszoval hogy tudnam megoldani hogy ne keljen megjelennem esne is vezesenek elo a rendorseggel?bocsánat nem mindig ir ekezetett a gépem.kerem valaki segitsen,mert én nagyon nem vagyok képbe ezekkel a dolgokkal,köszönöm!Noemi

Öreg Tölgy # 2016.06.18. 03:46

Kedves Noémi,

az a gond, hogy amit ön írni akar, az nem bizonyítási indítvány, hanem annak a bejelentése, hogy soha nem kíván a tárgyaláson megjelenni. Az meg - ha már egyszer megidézték - nem fog menni. Lehet trükközni mindenféle kimentéssel meg orvosi igazolással, ha szerencséje van, és sikerül elhúzni az ügyet 2 évig, akkor meg is szűnik az eljárás. Ez azonban elég kockázatos, nem nagyon éri meg, főleg annak tükrében, hogy amit leírt, abból fel sem merül a szabálysértés gyanúja. Ahhoz azt kellene bizonyítani, hogy ön előre tudta, hogy használhatatlan gépet fog küldeni, az meg szinte lehetetlen. Gondolom,ezért is idézték, mert ha "sima" lenne az ügy, tárgyalás nélkül is meghozhatnák a döntést, vagy a távollétében is megtarthatnák a tárgyalást.

Annyit talán meg lehetne próbálni, hogy leírná a helyzetét (gyerekek felügyeletének megoldhatatlanságát, anyagi gondok az utazásra stb.), no meg a védekezését (hogy amit eladott a jó volt, csak a szállításnál vagy a beüzemelésnél romolhatott el), és kérné, hogy a tárgyalást tartsák meg a távollétében. Mindezt még időben, hogy a bíróság válaszolhasson, de ha akkor is fenntartják az idézést, akkor el kell menni. De ha elfogadják a kérelmét, akkor is megvan az a kockázat, hogy ha nincs ott, nem tud védekezni az ellen, amit a másik fél mond.

nono09 # 2016.06.18. 16:16

Ertem.,köszönöm szépen a válaszát.es esetlek ilyen kérelmet hogy tudnék megfogalmazni,mit kell tartalmaznia,hogyan kell neki fogjak? Megprobálom megoldani az eljutást,de anyagilag tényleg nem tudom hogy oldom meg gyesből es családiból az eljutást úgy hogy maradjon is pénzünk.de ön szerint ez a legjobb ha megjelenek.,csak attól félek hogy így se zárodik le és többször meg kell tennem ezt a távot egy semmiségért.

Öreg Tölgy # 2016.06.21. 16:12

Le kell írni, amit szeretne, és amivel azt indokolja. Semmilyen formakényszere nincs.

Dr.Attika # 2016.07.02. 03:23

"A Pufin ad erőt és mindent legyőző akaratot."
Kincs ami nincs c.film Bud Spancer és Terence Hill főszereplésével.

atttillla # 2016.07.06. 05:31

Üdvözlet!

Még réges régen átvertek egy Vaterás vásárlás során: Elöreutaltam a 25K-t B-nek, aki A bankszámlaszámára kérte a pénzt (Direkt elkértem A személyigazolványának másolatát, hogyha netán történne valami gikszer). Aztán a Tabletem meg nem jött meg. Go Rendörség, feljelentés csatolva minden e-mailes beszélgetés, telefonszámok, A személyigazolványának másolata stb...

A következö határozat jött tegnap:

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

Kedves Ügyvédurak!
Elöre is köszönöm, hogy rátekintenek a dolgomra és, hogy idöt szánnak rá és azt is elöre megköszönöm, ha tanácsokkal látnak el az ügyben!

Tehát a kérdéseim a következöek lennének:

  1. Józan paraszti ésszel rendelkezö embernek ez a nyomozást megszüntetö határozat, mit kell, hogy mondjon?
  2. Önök, hogyan minösítenék a nyomozást?
  3. Javasolt-e bármiért is fellebbezni?
  4. Milyen egyéb teendöket javasolnak az ügy kapcsán?

Elöre is köszönöm a válaszukat!

GyGy1984 # 2016.07.06. 18:46

Jó napot!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy fél évet voltam előzetes letartóztatásban 3 büntársammal együtt, féléves tárgyaláson kiengedtek mindannyiunkat, úgy hogy a nyomozás még nincs lezárva. Lakhelyelhagyási kényszerintézkedés van rajtunk. Most félév elteltével meghosszabították a lakhelyelhagyást. Mi fellebeztünk, hogy legalább terjeszék ki a megyére. A törvényszék menyi idő után dönt és ad választ a fellebezésre??, mert már lassan 2 hét eltelt.
Előre is köszönöm a választ!

Öreg Tölgy # 2016.07.07. 06:07

Atttillla: a "nyomozás" a szokásosnak minősíthető. Panasszal élni mindenképpen érdemes. Csak két ötlet:
egyrészt nem hiszem, hogy azt is hirdették, hogy ők csak közvetítők, ez pedig már megalapozhatja a tévedésbe ejtést,
másrészt minden alapot nélkülöz az a logika, hogy mivel voltak sikeres üzletek is, ezért a (nagyszámú) nem sikeres már nem is lehetett tévedésbe ejtés. Ezek szerint, ha csinálok néhány sikeres tranzakciót, a többi már nyugodtan elcsalhatom. Bővebbet nyilván csak az összes irat ismeretében lehetne mondani.

GygGy: nyugi, azt még fel kell terjeszteni, a főügyészségnek véleményt kell mondania, a határozatot meg kell hozni, postázni stb., akár még egy hónap is lehet.

Öreg Tölgy # 2016.07.07. 06:07

Atttillla: a "nyomozás" a szokásosnak minősíthető. Panasszal élni mindenképpen érdemes. Csak két ötlet:
egyrészt nem hiszem, hogy azt is hirdették, hogy ők csak közvetítők, ez pedig már megalapozhatja a tévedésbe ejtést,
másrészt minden alapot nélkülöz az a logika, hogy mivel voltak sikeres üzletek is, ezért a (nagyszámú) nem sikeres már nem is lehetett tévedésbe ejtés. Ezek szerint, ha csinálok néhány sikeres tranzakciót, a többi már nyugodtan elcsalhatom. Bővebbet nyilván csak az összes irat ismeretében lehetne mondani.

GygGy: nyugi, azt még fel kell terjeszteni, a főügyészségnek véleményt kell mondania, a határozatot meg kell hozni, postázni stb., akár még egy hónap is lehet.

Öreg Tölgy # 2016.07.07. 06:08

Ja, hogy még nincs vád. Akkor bocs, főügyészség kiesik, és még kb. két hét a reális idő.

Öreg Tölgy # 2016.07.07. 06:08

Ja, hogy még nincs vád. Akkor bocs, főügyészség kiesik, és még kb. két hét a reális idő.

atttillla # 2016.07.07. 07:03

Köszönöm Öreg Tölgy!