Albérleti gondok


drbjozsef # 2020.09.30. 14:03

Nem, dehogy, semmiképpen.

Majd megvárja a kikötött idő lejártát.

david1111 # 2020.09.30. 13:30

drbjozsef,

köszi. A tulaj rokona szeretne az ingatlanba költözni. Ilyen indokkal nem történhet meg a szerződés felmondása akkor?

drbjozsef # 2020.09.30. 12:33

david1111,

Azonnali felmondással élhet. De ahhoz nagyon nyomós indokok kellenek.

Ahogy határozott idejű szerződésbe is bevehető a felmondás, úgy határozatlan esetén is kiköthető bármilyen eltérés. Szerződési szabadság van, ha a felek ebben megegyeztek, aláírták, akkor be kell tartani.

Bérbeadó esetén ez többszöri jelentős késedelem a fizetésben, illetve a bérlemény szándékos rongálása. Esetleg egyéb szerződésszegő magatartások (nem lakáscélra hasznosítás, ha benne van, akkor az együttélési szabályok be nem tartása, etc).

david1111 # 2020.09.30. 11:58

Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

"Szerződő felek rögzítik, miszerint a jelen bérleti szerződést a mai naptól kezdődően határozatlan időtartamra kötik.
Szerződő felek ugyanakkor jelen okirat aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy ezen határozatlan időtartamon belül egyik fél sem jogosult xxxx év yy hó zz napjáig rendes felmondással a jelen bérleti jogviszonyt megszüntetni."

Ez áll a bérleti szerződésben. A Bérbeadó milyen feltételek mellett mondhatja fel a meghatározott nap előtt a szerződést? És milyen következményekkel járna ez mind a Bérlő, mind a Bérbeadó részére?

Köszönöm.

drbjozsef # 2020.09.30. 08:17

evatunde,

Azt kérheted számon, ami szerepel a szerződésben.

Nyilván életszerű, logikus, és szokásos is, hogy el kell számolni a rezsivel és közös költséggel. De ha sikerült aláírnod egy szerződést, ahol ez nincs nevesítve, akkor annyit kér amennyit nem szégyell.

Ha nem felel meg, felmondhatsz. Ha a lakás mégsem felel meg, felmondhatsz.

A kaució visszajár, ha kárt nem okoztál a bérleményben, és nincs tartozásod a bérbeadó felé.

Hogy visszaadja-e, azt persze nem tudhatjuk. De legfeljebb visszaperelheted.

Zoltanuss # 2020.09.29. 18:20

evatunde evatunde !
kényszerített valaki egy általad nem megfelelőnek ítélt bérletbe leszerződni ?

Most üresen konganak a panziók. Oda kell menni ideiglenesen.
Aztán onnan szép komótosan bérletet keresni.
Ilyen egyszerű !!

evatunde # 2020.09.28. 13:09

Kedves Fórumozók! Három hete bérlek harmadmagammal egy lakást. Nem én néztem meg, megbíztam a testvérem ítélőképességében, mire szerződést mentem kötni, három napunk volt az előző bérleményből kiköltözni. Szorított az idő, kivettem, kifizettem összesen 360 ezret. 120 e. bérleti díj, mellé közös költség. A szerződésen nincs feltüntetve, hogy mennyi a díja, csak az, hogy én vállalom. Kiderült, 15 ezer havonta. Ez egy régi épület, az utcában ezeknek a lakásoknak a közös költsége max. 6-8 e.Ft. Megkérdeztem a tulajt, ez az összeg világítás, takarítás, szemétszállítás díja-e, mert sokallom. Azt mondta igen, 19 ezer, de elengedett nagylelkűen 4 ezret belőle, sőt, már csak 13 ezret kell fizetnem. Ha hivatalos dokumentumot nem kapok, mi mennyi (mert a felújítás és panelprogram tartozását nem akarnám fizetni helyette), mit tehetek ellene? Arról nem is beszélve, hogy egy nagyon lepusztult lakásról van szó, ahol csak a falak lettek lemeszelve (fürdő kivételével)Minden ragadt a kosztól, a wc deszkát kesztyűben mertem csak leszedni, én vettem újat. Rengeteg, menet közben kiderült hiba van, legtöbbről képet készítettem neki és elküldtem. A szerződésben az van feltüntetve, határozatlan időre, min. bérlési idő egy év. De az nincs leírva, ha korábban mondom fel a bérleményt, a kaució nem jár vissza. Annyi van még lefektetve, hogy jelen szerződést bármelyik fél jogosult írásban 30 napos felmondási idővel felmondani. Kérdésem tehát annyi lenne, a közös költségen kérhetem-e részletezve és a kauciót a szerződés ismeretében felmondhatom-e úgy, hogy a kauciót visszakapjam? Nagyon meg lettem vezetve, úgy érzem. Sürgetett az idő, a híd alá nem mehettem a 87 éves anyámmal. Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2020.09.19. 14:07

Akit hat éven át nem zavart, hogy ingyen laknak az ingatlanában, az jobban tenné, ha inkább elengedné az egészet, és nekiajándékozná azt a lakást. Saccperkábé 4000 évig fog tartani neki egy pereskedés.

Zöldövezeti11 # 2020.09.19. 12:45

Jutka70 !!

barátom 2014 ben kiadta a házát albérletbe,.....

de a bérlő már rá pár hónappal nem fizetett mostanáig semmit sem érte, sőt el sem akarja hagyni az ingatlan,

Nem semmi. De azért már 2020 -at írunk, ennyi idő alatt akár le is lehet bontani egy házat.
Itt más nem polgári vita van ... szerintem, hanem egy ellenséggel állunk szemben. Az ellenséget legyőzzük, végső soron megsemmisítjük. !

gerbera317 # 2020.09.12. 15:17

... és a hátralék megfizetése iránt is.

gerbera317 # 2020.09.12. 15:17

A rendőrség ilyenkor valóban halott ötlet.
Szabályosan kell mondani a bérleti szerződést, és azt bizonyíthatóan közölni kell a bérlővel, egyúttal fel kell szólítani a hátralékos tartozás megfizetésére. Ha a kiköltözési határidőig nem hagyja el az ingatlant, pert lehet indítani ellene a lakás kiürítése iránt.

Jutka70 # 2020.09.12. 13:16

üdv, egy barátom 2014 ben kiadta a házát albérletbe, határozatlan szerződés írtak, de a bérlő már rá pár hónappal nem fizetett mostanáig semmit sem érte, sőt el sem akarja hagyni az ingatlan, az áramot jogtalanul a nevére íratta, de nincs bejelentkezve. Most akarna tenni ellene, mert elege lett belőlük, hogyan kezdje el, mi az első lépés? a rendőrséget már kihívta de nem csináltak semmit, ajánlották szólítsa fel levélben hogy már nem érvényes a szerződés és 30 napon belül el kell hagynia az ingatlan.

Ági2013 # 2020.08.12. 11:19

Elárverezték az egyik ingatlanom, folyamatos árverésen volt kint hónapok óta, szó nélkül elvitték, azóta be is költöztek mert nem laktam benne.

Így utólag ha bizonyítom hogy nem kaptam értesítést tudok kifogást tenni ellene, illetve még át sem írta a földhivatal, mindaddig jogom lenne oda és a cuccaimra nem?

wers # 2020.07.31. 07:35

Sajnos kiköltözéskor nem írtunk alá semmi papírt, csak elszámoltunk a kaucióval és eljöttünk.

Semmi számla nem volt, tehát csak jöttek hónap elején a pénzért.

Véleményem szerint ez leginkább nekik sajnos. Akár úgy is emlékezhetnél, hogy pedig benne volt a rezsi.

Gabor_28 # 2020.07.31. 05:39

Sziasztok!

Van egy kis gondom a korábbi albérletemmel kapcsolatban. 3 évig laktam ott. Nemrég kiköltöztem, le is vontak a kaucióból, hogy őszinte legyek elég sokat (felújítanak a kiköltözés után, és sajnos olyan dolgokat is rajtunk, az utolsó lakókon akartak elverni, amik már 5 éve is ott voltak). Kiköltözéskor visszakaptuk a kaució egy részét. Nem álltam neki kötekedni, mert náluk volt ugye a pénzem, elfogadtam hogy ennyit kapok és kész. Viszont az utolsó rezsit elfelejtették, így már egész reális lett az összeg. Csak ugye utólag eszükbe jutott, hogy hát hoppá, aztán írták hogy mennyi lenne az elfelejtett rezsi.
Sajnos kiköltözéskor nem írtunk alá semmi papírt, csak elszámoltunk a kaucióval és eljöttünk.

Semmi számla nem volt, tehát csak jöttek hónap elején a pénzért. Szerződést írtunk, de semmi közjegyző vagy ilyesmi.

Mi a véleményetek, mit kellene tenni? Nyilván nem egy hatalmas összegről van szó, 20e Ft, de akkor is.

Előre is köszi a segítséget!

SolnesM # 2020.06.23. 16:33

Pál !

Azért azt a nyilatkozati engedélyt függőbe tenném attól is, hogy a bérlők friss pl. 2 -3 hó óta bérlők vagy a stabil már mondjuk legalább 1 éven túliak.
A friss bérlő ha alakítgatni akar az annak a jele, hogy elégedetlen a bérlettel és egy beruházással külön jogokat szerez rá.
Az elv legyen mindig , hogy így ahogy van megfelel.

Ezt pl. én általában megkérdezem, megismételtetem velük és a szerződésbe is beveszem.
A bérlő az nem tulajdonos.... ez néha fájó, de hát az élet ilyen !!

Ha tulajdonos lesz ott hajnaltól későestig alkothat, barkácsolhat.
Ha nincs tulajdona, dolgozzon a munkahelyén szorgalmasan, eredményesen vagy álljon tovább.

Rontó Pál # 2020.06.22. 14:36

:)
az már személyi szabadság korlátozása, az a kikötés semmis, mert kógens szabályba ütközik

Köszönöm szépen, hálás köszönet dr. B József!!!!!!

Meg neked is hálás köszönet Gerbera !!!!!!!!

gerbera317 # 2020.06.22. 14:05

én nem tudom az ilyen jogi dolgokat
Áh, csak tréfálsz. Amikor a három elemit végzett, írni-olvasni alig tudó cigányasszony csak azzal engedi el a lányát a Vanessza szülinapi bulijára, hogy ott nem beszélhet a zöldszemű Rikárdóval, különben kikapargya a szemit, akkor ezt a hozzájárulását gyakorlatilag ugyanezeknek az elveknek a mentén adja meg. Mindenféle jogi ismetetek nélkül. Nos?

drbjozsef # 2020.06.22. 13:40

Rontó Pál,

Bármi lehet, ami nem ellentétes jogszabállyal, és meg tudtok benne egyezni. Maradhat is a sütő, viheti is, ahogy megegyeztek. Logikusan, ha marad, akkor valami kis lakbér kedvezményt kérhet is akár, én nem gondolnám illőnek, hogy puszira szerelje be a saját pénzén. Persze, ha nem akarsz, nem járulsz máshogy hozzá - legfeljebb nem lesz megegyezés.

Legyenek benne a felek adatai, dátum, keltezés, lehetőleg két tanú a szükséges adataival, és a pontos, de egyszerű, minél rövidebb leírása a megállapodás tárgyának. Nem kell a cizellálás, nem kellenek paragrafusok meg jogi rizsa, csak legyen egyértelmű és világos.

Rontó Pál # 2020.06.22. 13:32

Szia Gerbera.

Köszönöm a válaszodat. Tudom, neked ez természetes, de én nem tudom az ilyen jogi dolgokat.

Szóval nyilatkozat. Köszi. Na most abban hivatkozni kell a szerződésre? És hogy annak ilyen és olyan pontja tiltja, de akkor ebben a nyilatkozatban azt a pontot ideiglenesen felülbíráljuk vagy hatályon kivül helyezzük?

És ahhoz kell valami, hogy kiköltözéskor ne vihesse magával, meg az ellenértékét se kérhesse? Mert hát tulajdonképpen ő most akkor tulajdonképpen nekem ajándékozza a sütőt, mert ugye beépíti, ki viszont már nem veheti, mert az ingatlan részévé válik? Valami? Semmi?

Ne haragudj már, hogy értetlenkedek, de nem vagyok ilyen jogi emberke.

gerbera317 # 2020.06.22. 13:23

Nyilatkozatnak hívják. És azt kell tartalmaznia, hogy ki, kinek, mihez, és milyen feltétellel adja a hozzájárulását. Jeeezusom.

Rontó Pál # 2020.06.22. 11:53

Tisztelt, kedves szakértők, fórumozók!

Vannak albérlőim. Nem velem laknak, hanem egy szeparált lakásban laknak, csak ők, az albérlők. Van szerződés. Ebben az van, hogy tilos bármilyen felújítás, átalakítás, módosítás az albérletben. Ez tulajdonképpen így jó. Ezt ők is tudják. Most megkértek, hogy szeretnék kivenni a nem működő mosogatót a tűzhely alól, és szeretnének helyette egy sütőt beépíteni. Láttam korábban az apa és a fiai munkáit, átalakításait, és gyönyörűek, hiba nincs bennük.

Szóval szeretném nekik ezt megengedni, de mondtam nekik, hogy várják a tőlem érkező engedélyt, és írják alá, és majd csak utána lehetséges.

Szeretnék írni egy ilyen egyszeri alkalomra szóló engedélyt. De nem tudom hogy kell.

Akkor ez most szerződésmódosítás lesz? De hát az nem jó, mert akkor örökre megengedném az átalakításokat, avagy utána vissza kéne módosítani a szerződést, hogy megint tilos. Vagy legyen engedély a neve? De ilyen jogi irat meg nincs szerintem. Akkor hogyan? A másik problémám, hogy szeretném kikötni, hogy a beépített sütő a lakás részét fogja képezni, és nem kiszerelhető ha elhegyják az albérletet. Azt is szeretném kikötni, hogy én nem adok pénzt ezért nekik, és le sem lakhatják a felújításnak (már ha annak) minősülő átalakítást. Ez nekik nagyjából jó is feltételnek, legalábbis szóban ezt mondták. Meg azt, hogy mivel gázról van szó, ezért a hálózatra rácsatlakoztatást csak engedéllyel rendelkező szakember végezheti.

Tehát hogy kérlek titeket, hogy segítsetek már, hogy mit és hogyan írjak, hogy védve legyek.

Köszönöm köszönöm köszönöm.

Zoltanuss # 2020.06.22. 02:45

Hát gondok azért a környezetemben is akadnak.
Egyik felnőtt cs.tag, az egyik lányom kiadta a lakását. Minden óvás ellenére nem körültekintően. Be költözött egy házaspár egy gyerekkel és már más félhónap után nem akaródzik a bérleti díj fizetése.
Még szerencse, hogy a szerződést valahogy nem vették át, Tehát az a lányomnál van, de van szerződés.
Milyen nyomás gyakorlás lehet ?
Van pótzár, tehát azzal ki és bezárhatjuk a lakást. A bezárás az durván törvénytelen,de talán a kizárás nem... mondhatjuk részegen elveszítették a kulcsot.
Aztán a villany manipuáció, de arra is hamar rájönnének. Marad a kazán. Az éves karbantartás okán egy alkatrész kiszerelése javítás címszó alatt és a visszaszerelés sohanapján.
Hová menne panaszra papír nélkül ?
A lényeg a taktikázás és a kontaktban maradás velük !

gerbera317 # 2020.06.19. 16:07

Rendőri intézkedés itt szóba se jöhet. Az a bérlő lakása, a rendőr szempontjából ő oda azt enged be, akit akár.
Te a bérbeadói jogaid: 1) felmondhatsz, 2) követelheted az ingatlan visszaadását, 3) ha nem adja, perben követelheted az ingatlan visszaadását, 4) ha azt követően sem adja, kérheted a végrehajtás elrendelését.
Ha közben annyi idő telik el, hogy a határozott idő lejár, akkor rögtön a 4) ponttal nyithatsz. Csak ne csináld azt, amit a közelmúltban itt egy iq-huszár kérdező: ő idő előtt kérte a végrehajtás elrendelését, amit a bíróság természetesen elutasított. Közben a határozott idő eltelt, ezért ha újra kérte volna, azzal már sikerrel járt volna. De ő folyton csak az elutasító végzés indoklásának egyik mondatát szajkózta, és nem lehetett meggyőzni arról, hogy akármit is mond az az indoklás, most már nincs szüksége perre.

Nulli # 2020.06.19. 15:18

Hívhatok e rendőrt, hogy a női bérlőm engedélyünk nélküli "éjszakai vendégeit" kirakja a lakásunkból?
A hölgy az egész lakást bérli, de benne van a szerződésben hogy azt csak a mi engdélyünkkel adhatja másnak használatba.
Van akinek még kulcsot is másolt, olyan sűrűn ott van....