Albérleti gondok


Csokréta # 2019.11.17. 18:32

drbjozsef

Profitól a "nem is rossz" számomra dicséret ugyan, köszönöm, mégis vitatok egy-két dolgot:
határozott idejű munkaszerződés esetén annak lejártakor távoznia kell a dolgozónak, másnap semmi keresnivalója nincs a munkahelyén. Tehát azonnal kipenderítik.
Nyilván lehetnek jogi viták bármelyik, úgy a határozott, mint a határozatlan idejű munkaszerződés megszüntetése kapcsán, azt értelemszerűen bíróság elé viszik az érintett felek.
De NINCS előírva, hogy valamennyi munkaszerződés felmondásának érvényességét csak a bíróság mondhatja ki!

(Mellesleg: a lakásbérleti szerződésnél megcsúfoljuk a magyar nyelvet is: bérlő az, aki bérli a lakást, lakbérért. Aki nem fizet sem rezsit, sem bérleti díjat, az nem bérlő. Nemrég olvastam: néhány európai országban ha nem fizet a bérlő, 2 hónapon belül automatikusan megszűnik a bérlői státusza, nincs joga a lakásban még hónapokig ingyen éldegélni.)

Tény, hogy úgy a cégek üzemeltetése, mint a lakás bérbeadása kockázatos, bukni is lehet. De ha mindenki bankban tartaná a pénzét, megszűnne a normális élet. (Hol dolgozna és lakna a többi ember?)
Tehát a vállalkozások kockázatainak a csökkentése kellene, hogy legyen a cél, nem a fölösleges túlszabályozás, adminisztráció, bürokrácia.

Immaculata # 2019.11.16. 21:49

Hinaichigo

Azonnali hatállyal mondjátok fel a szerződést hibás teljesítés miatt és költözzetek el.

drbjozsef # 2019.11.16. 20:40

Csokréta,

A munkaviszonyos analógiád nem is rossz, de így, ahogy leírtad, fals.

Ha határozott az a szerződés, akkor lejárta után a munkaadó nem peres eljárásban akár néhány hét után is ki tudja penderíteni a munkavállalót.

Határozatlannál nagyjából igaz is lehet a példád, de ott a másik oldal : az egy jogvita, hogy jogos-e, szabályos-e a felmondás. A valóságban is előfordul, hogy nem a munkáltatónak van igaza. Amikor a munkáltató csak ígérget, de a munkahely koszos, büdös, egészségtelen, mást kell csinálnia, minden nap túlóráznia, és a többi. Közben meg nem is fizet rendesen.

Nem mindig fekete vagy fehér a dolog.

Én is megismétlem, a Te analógiádra : céget üzemeltetni, és munkavállalókat felvenni kockázatos. Meló van vele, és bukni is lehet benne. Lehet helyette bankbetétben tartani a pénzt, csak hát akkor nemigen lesz hozam.

Csokréta # 2019.11.16. 20:21

Zöldövezeti11

Örülök, hogy Te is erkölcstelennek tartod azokat a törvényeket, amelyek szembemennek a bérbeadó érdekeivel!
Behelyettesítettem a munkavállalói szerződéssel a bérletit: egy munkaadó határozatlan időre szerződést köt egy munkavállalóval. A munkavállaló azonban nem hajlandó dolgozni, ezért hó végén a munkaadó felmond neki. Ennek ellenére a dolgozó bemegy a munkahelyére, ott lődörög, nem csinál semmit, de minden hó végén megkapja a munkabérét, mert törvény van rá, hogy míg nincs másik munkahelye, addig sem halhat éhen. A munkaadó a saját költségén pert indít, mert nem akar eltartani egy lusta disznót. Kb. 6 hónap után megszületik a bírósági ítélet: jogos a munkáltató igénye, vissza kell kapnia a pénzét a volt munkavállalójától. Ezután a munkáltató újra pert indít, most a végrehajtásért. Eltelik megint 6 hónap, de a végrehajtás végül sikertelen, mert a munkavállalónak nincs vagyona, és időközben kitelepült Angliába. Ésszerűtlen és életidegen,ugye?

Csokréta # 2019.11.13. 20:44

drbjozsef és Szomorú örökös!

Rosszul fogalmaztam: természetesen ki kell majd fizetnem a villanyszámlát, hisz a nevemem van az óra. De arra gondoltam, nehogy kikapcsolás előtt/helyett kötelezzenek rá. Elvileg ez abszurd, de Abszurdisztánban sajnos minden és mindennek az ellenkezője lehetséges.
A fizetési meghagyásról:környékünkön sokan dolgoznak feketén vagy ingáznak külföldre. Szinte reménytelen a behajtás.

Hinaichigo # 2019.11.13. 20:17

Tisztelt Segítők!

Augusztus végén költöztünk egy albérletbe. Megtekintéskor láttuk,hogy van egy kis vizesedés, a tulajdonos mondta,hogy jön majd kőműves, meg hívnak szakembert,hogy utánajárjanak a dolognak, szerintük az eresz miatt van a gond. Ne aggódjunk, rendbe lesz tetetve. Más probléma nem látszott. Költözéskor itt voltak a nagyszülők is, nekik is ez lett mondva.
Költözés után pár nappal a tulaj közölte, hogy az általa kihívott szakember nem tudta megmondani, hogy miért van vizesedés, a vakolással pedig most nem foglalkoznának. Szellőztessünk amíg jó idő van,hogy száradjon ki a 2 problémás falrész. 2 héttel később ki lett cserélve a pinceajtó egy szellőzős ajtóra, mondván mikor a tulaj lement,hogy becsukja a kéményajtót,akkor vette észre, hogy vizes az egész pince. Szellőztessünk, fűtsünk,hogy száradjanak a falak. Mostanra a közfalak is vizesek, penészes lett több fal is. Utólag tudtuk meg, hogy a konyhai fallal korábban is volt probléma, megtekintéskor ezt nem közölték. A bútor mögött fekete penészes a csempe, a konyhában körben a fuga fekete, nem győzőm takarítani, van ahonnan le sem jön. Hívtunk egy kőművest, aki azt mondta,hogy ez csak rosszabb lesz, nyáron kellett volna a tulajdonosnak ezt megcsináltatni, bontani kell a falakat, plusz mivel a konnektor felé ázik fel még életveszélyes is. A tulajdonos azt mondta,hogy nem tud ezzel az egésszel mit csinálni, ő mondta,hogy ez egy öreg ház, várjunk tavaszig, addig fűtsünk, meg szavózzuk a falakat, meg sokat szellőztessünk. A kislányunk szeptember vége óta nem jön ki a légúti betegségéből. A tulajdonos kéri, hogy mutassak orvosi papírt, hogy mi baja a gyereknek, mert a vizes falaktól semmi baja nem lesz, a penészt meg úgyis lemosom. Továbbá a korábbi lakók is kisgyerekkel jöttek, náluk semmi probléma nem volt. Beszéltem a volt lakókkal, akik ezt cáfolták, már náluk is megvolt a vizesedés de nem ilyen mértékben, nekik azt mondták,hogy a vízvezeték a rossz. Ők kiköltözéskor látták,hogy a szekrényük hátulja tiszta penész volt, ki is kellett dobni, gyermekük tartós hörgőgyulladásban szenvedett. Szeretnénk elköltözni, mert akárhogy szellőztetünk, fűtünk, semmi nem szárad ki, a vizesedés csak terjed. A tulaj össze-vissza beszél, legutóbb azt mondta, hogy mikor kihívták a szakemberüket, ő mondta,hogy nincs értelme vakolni,mert a pince miatt áznak a falak, szerkezeti hibás a ház, mondta azt is, hogy tavaly a szomszéd a házfalhoz hányta a havat és azért ázott be. Szeretnénk elköltözni minél hamarabb. Határozott idejű szerződésünk van, csak rendkívüli felmondással vagy közös megegyezéssel mondható fel. 60 napos felmondási idő van és 2 havi bánatpénzt is kell fizetni vagy az egyik, vagy a másik félnek, attól függően,hogy ki mikor mondja fel a szerződést. Közjegyző előtt nem voltunk, de 2 hete a tulajdonos nagyon ragaszkodik hozzá,hogy minél hamarabb menjünk el, mert mégiscsak jó lenne.. Szeretnénk visszakapni a kauciót,mert csak így tudunk elköltözni. Orvosi papírt is kaptunk,hogy javasolt a lakóhelyváltás. Küldenünk kell írásban levelet, hogy kérjük a vizesedés haladéktalan megszüntetését plusz határidő, vagy felmondhatjuk a szerződést, mivel többszöri kérésre sem történt semmi? A 60 napot le kell töltsük itt? Előre is köszönjük a segítséget!!

Szomorú örökös # 2019.11.13. 18:04

Csokréta

De józan paraszti ésszel nem is értem, mire való egy szerződés, ha a másik fél nyugodtan felrúghatja (nem fizet se rezsit, se bérleti díjat), hisz számára semmi hátrányos következménye nincs. A tartozását ugyanis nem lehet majd behajtani, mert alkalmi munkát végez feketén.

Hogyne volna? Fizetési meghagyást indítasz ellenük és igyekszel úgy intézni, hogy ne évüljön el a tartozásuk, azaz rendre megkapják az elévülést megszakító cselekményt. Előbb-utóbb úgyis el fognak helyezkedni munkahelyen és akkor egyből lecsap rá a végrehajtás szele.

bízom abban, hogy az áramszolgáltató kikapcsolja az áramot. Remélem, arra nem kötelezhetnek, hogy fizessem ki a számlát a nyugdíjambmól.

Ha a tiéd a lakás és a neveden van a mérőóra, akkor simán ez is befigyelhet...szóval marad a feltöltős óra.

Csuklósbusz # 2019.11.13. 16:24

Feltöltős villanyóra tudtommal csak a hozzá való kártyával tölthető fel.

Tehát ha nem adod ki a kártyát a kezedből... akkor elvileg nem tudják tölteni sem.

Kézbe a pénz, feltöltöd nekik. Macerás de biztonságos.

Feltéve ha ez még ígyvan, mert régen a feltöltőhelyen csak akkor tudtál tölteni ha van kártyád is hozzá.

Inkább maradjanak mint többszázezres villanyszámlát csináljanak a normál villanyórával én azt mondom.

Nade ha lejárt a szerződés, elvileg üres a lakás. Ha megbuherálják a villanyórát legyen akármilyen akkor kinek a nevére is küldi a büntit a szolgáltató?

Közjegyzői papír? Mennyire gyorsítsa meg a kilakoltatást?
Mert elkérnek már 100+ ezreket de mondjuk vidéken mikor 20 ezerért adja ki az ember a lakást akkor nem biztos hogy érdemes..

drbjozsef # 2019.11.13. 14:47

Remélem, arra nem kötelezhetnek, hogy fizessem ki a számlát a nyugdíjambmól.

Ha a mérőóra a neveden van, akkor nemcsak kötelezhetnek, hanem végre is fogják hajtani, mint a pinty. Letiltják a nyugdíjad egy részét, ha jelentős a tartozás, akár további végrehajtás is lehet (számlainkasszó, ingófoglalás, ingatlan árverezés).

A lakáskiadás kockázat. Olyan, mint a tőzsde. Nem csak nyerni lehet rajta.

Csokréta # 2019.11.13. 09:42

drbjozsef
Köszönöm a válaszát!

Csokréta # 2019.11.13. 09:41

Szomorú örökös!

Köszönöm! Gyanítottam, hogy így van.
De józan paraszti ésszel nem is értem, mire való egy szerződés, ha a másik fél nyugodtan felrúghatja (nem fizet se rezsit, se bérleti díjat), hisz számára semmi hátrányos következménye nincs. Sőt, csak előnye van, hisz hónapokig zavartalanul és ingyen élhet. A tartozását ugyanis nem lehet majd behajtani, mert alkalmi munkát végez feketén. Még a határozott idejű szerződés lejárta sem számít, akkor is a bíróságra határozatára kell várni.(Ha nem is annyit, mint a határozatlan idejű szerződés esetén.)
Feltöltős órát korábbi elképzelésem ellenére mégsem szereltetek fel, bízom abban, hogy az áramszolgáltató kikapcsolja az áramot. Remélem, arra nem kötelezhetnek, hogy fizessem ki a számlát a nyugdíjambmól.

drbjozsef # 2019.11.13. 07:48

Csokréta,

Írtam lejjebb, hogy az én véleményem, hogy az ilyen bérlőnek _szerintem_ lehetne korlátozni a közüzemeket, mert tulajdonképpen jogcím nélküli lakó, lejárt, és kiköltözésre felszólított lakót nem _kellene_ védenie a törvénynek ugyanúgy, mint a jogvitában álló feleket.

De tartok tőle, hogy szerintem is megkapná a birtokvédelmet.

Szomorú örökös # 2019.11.13. 04:35

Csokréta

A határozott idejű szerződés lejártának másnapján kikapcsoltathatom az áramot, mert lejárt a szerződés, tehát elvileg -az én szempontomból- üres a lakás. A birtokvédelme jogán a bérlő nem reklamálhat a kikapcsoltatás ellen?

Tuti, hogy a bérlő birtokvédelmi eljárást fog indítani ellened és nyerni fog, mivel ő van még birtokon belül. Szerintem egyértelműen a korábbi válaszoló leírta:

A jegyző birtokvédelemre irányuló vizsgálatának nem része a szerződés vizsgálata.

Szóval én nem tenném! Sajnos ez Magyarország... Marad a feltöltős óra. :-(

Csokréta # 2019.11.12. 22:30

drbjozsef
Bocsánat, de lenne még egy kérdésem!
A határozott idejű szerződés lejártának másnapján kikapcsoltathatom az áramot, mert lejárt a szerződés, tehát elvileg -az én szempontomból- üres a lakás.
A birtokvédelme jogán a bérlő nem reklamálhat a kikapcsoltatás ellen?

Csokréta # 2019.11.12. 22:03

drbjozsef

Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2019.11.12. 07:32

Másnap még a bérlő. A jegyző birtokvédelemre irányuló vizsgálatának nem része a szerződés vizsgálata. A bíróság nemperes eljárásban vizsgálja a szerződést és a határozatával teszi lehetővé a lakáskiürítés végrehajtását.

Csokréta # 2019.11.12. 06:51

drbjozsef
Határozott idejű szerződés lejártának másnapján ki kap birtokvédelmet, ha kér? A korábbi bérlő vagy a bérbeadó?

Szomorú örökös # 2019.11.12. 04:08

dedics61

Én laikusként úgy tudom, hogy a közjegyzői okirat csak azért fontos, hogy lakáskiürítési per nélkül is kirakhasd a renitens bérlőket a lakásból szimpla végrehajtással (amit neked kell elindítani), bár szerintem most a moratórium miatt ez nagy valószínűséggel nem lesz egyszerű:

Tévhit: A közjegyző előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik a téli kilakoltatási moratórium

A közjegyző előtt kötött szerződésekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az ügyvéd közreműködésével vagy két tanú aláírásával kötött szerződésekre. Az egyetlen különbség, hogy a közjegyzői okiratba foglalt szerződés megszűnését követően a bérbeadónak nem kell lakáskiürítési pert indítania a lakó ellen, elég mindössze végrehajtási eljárást indítania.

Forrás: http://utcajogasz.hu/…erbeadasrol/

Nem a közjegyző dolga, hogy az elmaradt bérleti díjat érvényesítse, mivel az egy szimpla polgári követelés a bérlőkkel szemben, hanem a tiéd, de ahhoz szerintem előbb muszáj lesz tértivevényes levélben felszólítani őket az elmaradás kifizetésére - ezzel a módszerrel tudod igazolni, hogy át is vették a levelet - majd jöhet fizetési meghagyás ellenük, ha pedig ellentmondanak, akkor következik a per, természetesen ezeknek a költségeknek a viselője te vagy egészen addig, amíg jogerősen fizetésre nem kötelezik őket.

Tehát a közjegyző szerintem az anyagi követeléseiddel rohadtul nem fog foglalkozni, ne reménykedj.

dedics61 # 2019.11.11. 16:55

Jó napot kívánok.A következőkben szeretném szíves segítségúket kérni.Lakásom bérbe adtam határozott idejů szerződéssel.A szerződés lejárata jövő év szeptembere.A bérlők nem fizetik a bérleti díjat,valamint tetemes kárt okoztak a lakásban.A szerződés közjegyzői okiratba lett foglalva.A kaució összege 200 ezer ft.A kérdésem az lenne,hogy van e arra szabály,hogy a kauciót,hogyan kell kóvetelések kielégítésére felhasználni,azaz megtehetem,hogy elösször a károk egy részét elégítem ki vele,az elmaradt bérleti díjat viszont a közjegyző érvénysítheti végrehajtás útján,mert gondolom a károkozás megállapítása nem a közjegyző feladata,a bérleti díj összegét viszont tudja a szerződésből.Mit tehetek,ha nagyobb a kár érték,mint a kaució? Birósághoz kell fordulnom?Csak annál a közjegyzőnél kezdeményezhető a végrehajtás,ahol a szerződést kötöttem? Válaszukat várom,köszönettel:Szücs Miklos

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:12

Csuklósbusz
#
e-mail
Jelentem!
2019.11.09. 17:44

Jó helyen kapisgálsz !!
Aztán írod :
Csakis feltöltős gáz és villanyórát hagyunk ott. Hát azok eléggé költségesek, de pl. villanynál egy rejtett kapcsoló sokat segíthet.

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:07

Ja hogy még itt vagy előttem !!!

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:06

A jelenlegi törvények a bérbeadóval szemben erkölcstelenek!

írja egy hozzászóló ! /Csokréta
#
e-mail
Jelentem!
2019.11.04. 15:29 /

Nagyon igaza van.

Csokréta # 2019.11.09. 18:36

Csuklósbusz
Állítsuk össze a kisokost!

közjegyzői záradék, befogadói nyilatkozat ...feltöltős órák: nem!

Először én is jónak találtam azért, hogy legalább azt fizesse a bérlő, ha már a bérleti díjat nem. De aztán rájöttem: ha nincs mit kikapcsoltatni, elveszik az egyetlen lehetőség arra, hogy mielőbb kiköltözzön a nemfizető.

Csuklósbusz # 2019.11.09. 16:44

Nincs itt valahol már egy kisokos hogyan adjunk ki lakást?

Pl bérlőtől munkáltatói igazolást kérünk.
Aztán csak a lakás felét adjuk ki, a másik felét nem. Egy szobát megtartunk magunknak. A szerződést csak határozott időtartamra kötjük, havonta hosszabbítunk.

Csakis feltöltős gáz és villanyórát hagyunk ott.

Csokréta # 2019.11.09. 16:21

drbjozsef
Abszolút logikus az érvelés, hogy a szerződő szempontjából üres a lakás, tehát kikapcsolhatók a közszolgáltatások, de: érdeklődtem az áramszolgáltatónál, ők is azt mondták, amit alfateam állít a vízkorlátozásnál: ha lakott a lakás, nem kapcsolják ki az áramot. Egyetlen esetben kapcsolják ki: ha tartozásom van. (De úgy tűnt, az ügyintéző sem volt igazán képben.)