Albérleti gondok


gerbera317 # 2020.04.12. 16:40

Kiköltözésre köteleztetni így is meg úgy is csak perrel lehet a kiköltözni nem akarót. Mire egy ilyen ítélet jogerőssé válik, már úgyis véget ér a vészhelyzeti moratórium.
Egyébként pedig, többen is vagytok itt, akik még mindig nem fogtátok fel, hogy a végrehajtók el vannak tiltva mindennemű személyes kontaktustól, így a végrehajtó helyszíni intézkedést sem foganatosíthat. Márpedig a kiköltöztetés éppen egy ilyen helyszíni intézkedés. Hiába van valami jogerősen elrendelve, ha a végrehajtó egész' egyszerűen nem megy oda, és nem foganatosítja, mert most tilalom van rá. Ez mitől olyan rémesen nehéz?!?

drbjozsef # 2020.04.12. 16:36

Vagy jól megválasztja a bérlőt ÉS vállalja a kockázatot, vagy nem adja ki, és akkor nincs veszteség. A bérbeadás egy befektetési forma, vannak kockázatai. A mostani helyzetben kicsit nőtt ez a kockázat, érdemes újramérlegelni.

Csuklósbusz # 2020.04.12. 16:15

Akkor még külön szerződésbeli kikötéssel sem lehet így szerződni?

Mert sajnos sokan gondolják most úgy hogy akkor ingyen van és mit tud tenni az ember?

gerbera317 # 2020.04.12. 16:11

Igen.

Csuklósbusz # 2020.04.12. 16:03

Üdv!

Aki most a vészhelyzet alatt lakást ad ki az számíthat rá hogyha a lakók a legelső alkalommal sem fizetnek akkor a vészhelyzet végéig esélytelen őket kilakoltatni?

valamiva # 2020.04.07. 17:49

*Pontosabban a tárgyhó előtti hónap végén esedékes a fix rezsit tartalmazó bérleti díj fizetése, rosszul fogalmaztam az előző hozzászólásomban, elnézést.

drbjozsef # 2020.04.07. 17:47

Hát igen, ebben a helyzetben ez tényleg nehezebb.

valamiva # 2020.04.07. 17:41

drbjozsef,

Válaszát nagyon szépen köszönöm. Itt mindig fixen fizetjük a díjakat tárgyhó előtti hónap megkezdése előtt, és ez a havi díj szintén egy fix rezsiköltséget is már magában takar; ez egy nagy társasház és ő felel az összes lakó költségeiért, az óraállásokat is csak ő tudja valahol megnézni - kicsit olyan, mintha egy hotel és egy diákszálló keveréke lenne.
Köszönöm az ötletét a tanúkról, sajnos most a járvány miatt nem hiszem, hogy nagyon tudnék ide ismerősöket tanúként hívni.

drbjozsef # 2020.04.07. 17:26

valamiva,

A bérleti szerződés írásban érvényes.
Ha átutaltál neki pénzt, az mindenképpen vita tárgya lehet : mert mire?
De ha most is ott laksz, akkor jogosan tartja vissza, vagy tart vissza belőle. Hogy mennyit, ha nincs megegyezés, majd eldönti a bíróság - ha elmegy odáig valaki. De egyelőre esetleg jogosan tart vissza belőle, hiszen még a rezsivel is el kell számolnotok.

Kulcs átadás : ez egyszerű. Ha tartasz tőle, hogy az átadás átvételt nem írja alá, akkor legyen két tanúd. Hívd el a birtokbaadásra, írjatok jegyzőkönyvet, rögzítsétek az óraállásokat, akár fényképezzétek le azokat, akár fényképezd körbe a lakást is, aztán írasd vele alá a jegyzőkönyvet. Ha erre nem hajlandó, írd rá ezt is, és írja alá a két tanú. Ha el sem jön, akkor tedd meg ugyanezeket a két tanúval, és a jegyzőkönyvvel és a tanúkkal menj el hozzá, és add át a kulcsot. Aláírásra ugyanez : ha nem írja alá, tanúzd le ezt. Bár ha már vannak tanúk, érdemes akkor is aláírniuk, ha ő is aláírja. Ártani nem árt.

valamiva # 2020.04.07. 16:25

Kedves Fórumozók!

Nagyon hálás lennék, ha az ápr. 3-án leírt problémám kapcsán minél előbb tudnának tanáccsal segíteni.
Igazából felmerült egy olyan kérdésem is, hogy most ugye új szerződés nélkül vagyok itt, (ahogy írtam, az előző március 31-én járt le), hogyan tudnám igazolni egy későbbi esetleges per során, hogy mondjuk 10-én adtam vissza a bérlemény kulcsát, tehát nem vártam meg a hónap végét?
Sajnos kizártnak tartom, hogy a főbérlő egyéb papírmunkába belemenjen a kulcsvisszaadás/kiköltözés napjáról, pont amiatt, mert szerintem az a helyzet talán nekem kedvezne később és ezt jól tudja.
Van esetleg erre a helyzetre valamilyen javaslatuk?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

matthiasi # 2020.04.03. 19:02

Sőt :
7 évig laktam egy albiban egy öreg családi házban. 2020. januar 27-én a víz le lett zárva magas vízszámla miatt, ill. a vízóra ment, bár nem voltam otthon...
2 hétig nem voltam otthon, aznap érkeztem haza. Találta

matthiasi # 2020.04.03. 19:00

6 év ottlakás alatt egy gondos lakáshasználó csak megkérdezi, hogy hogyan lehet a vizet elzárni.
A nem gondos pedig panaszkodik !!

valamiva # 2020.04.03. 14:35

@Grave7: Nem, nem írtam alá, ennek köszönhetem, hogy legalább a kauciómat hajlandó visszafizetni - de azt is úgy közölte velem, hogy azt csak az ő jószándéka miatt kaphatom vissza, holott írásban tényleg nem köteleztem még el magam a következő 3 hónapra...

Grave7 # 2020.04.03. 14:27

@valamiva: Aláírtad az új 3 hónapos szerződést? Abban mi szerepel?

valamiva # 2020.04.03. 13:51

Tisztelt Fórumozók!

Egy fontos kérdésem lenne: utólag időarányosan jogosult az albérlő visszakérni a havi bérleti díj ki nem használt részét, a tervezettnél korábbi kiköltözés esetén? Pontosabban:

A jelenlegi albérletemben a főbérlő 3 hónapos szerződéseket köttet a lakókkal, mely az én esetemben most március 31-én lejárt. Ennek lejárta előtt szerettem volna már kiköltözni - valójában csak 3 hónapra terveztem az ittlétemet-, de mivel én még március közepén tartottam attól, hogy esetleg a járvány miatt nálunk is kijárási tilalom lehet a hónap végén, megígértem a főbérlőnek, hogy még a következő 3 hónapra is maradok. Időközben azonban nem csak hogy kiderült, szabadon át tudnék költözni egy új albérletbe, ráadásul a jelenlegi helyen most csótányok is megjelentek, ezért én még inkább költözni szerettem volna, a korábbi ígéretem ellenére is. A főbérlő segítőkész volt és mivel máshol is voltak csótányok, csótányírtót hívott, aki az egész épületben elvégezte az irtást; a főbérlő asszisztense aznap azt mondta, még 2-3 napot kell várni a hatás eléréséhez. Aznap szerencsére abban egyeztünk meg, hogy megvárhatom ezt a 3 napot, és elég csak utána eldöntenem, hogy maradnék-e a következő 3 hónapos szerződésre.
Hogy egy kicsit bonyolítsam a problémát, akkorra már sajnos átutaltam az egész következő havi jelentős összegű bérleti díjat, mert már esedékes volt. 3 nappal később még mindig láttam csótányt, de erre tagadásba ment, hogy ők biztos nem három napot mondtak, odahívták a gondnokot aki akkor már 2 hetes határidőt mondott; addigra én már találtam magamnak egy új albérletet és kértem a jelenlegit, hogy részarányosan törlessze vissza az áprilisi bérleti díjamat, mivel ha hónap elején-közepén már kiköltöznék, nem szeretném feleslegesen a hónap hátralevő részét kifizetni.
Jogosan igényelhetem ezt vissza, vagy a főbérlő járt el jogszerűen ennek a visszautasításával?

Nagyon szépen köszönöm, ha tudnának ebben segíteni!

drbjozsef # 2020.04.03. 11:32

Olga27,

Nem ismerjük a szerződéseteket. Az új Ptk. engedi a feleknek, hogy határozott időre kötött szerződésbe is belevegyék a rendes felmondás lehetőségét. Ha ilyen nincs a szerződében, akkor nem mondható fel, csak rendkívül felmondással, a bérlő szerződésszegő magatartása esetén, indoklással, írásban. Ha ilyen nincs, akkor nem mondhat fel. Pláne nem kérheti a bérbeadó a teljes időre a díjat, ha ő mond fel, az teljesen nonszensz. Az esetleges kaució is visszajár természetesen.

Szomorú örökös # 2020.04.03. 04:43

Olga27

A bátyám albérletben lakik, és összekülönböztek a főbérlővel magánjellegű dolog miatt. A főbérlő erre kitalálta, hogy költözzön ki. A bérleti szerződés viszont augusztus végéig szól és a testvérem minden hónapban fizet.

Ha jól értem, akkor ez egy határozott idejű szerződés, amit úgy gondolom (csak laikus vagyok, nem jogász), hogy kizárólag nagyon nyomós indokkal lehet felbontani. Csak azzal, hogy a bérlő nekem valamiért nem szimpatikus már, kétlem, hogy megtehetné a tulaj.

Ezen kívül a főbérlő követeli a hátralevő időre szóló bérleti díjat is tőle

Azt nem igazán értem, hogy milyen alapon követeli, hiszen a tulaj mondott fel neki. Ez akkor járna neki, ha a bátyád hagyná ott önként az albérletet a szerződés lejárta előtt.

és még azt is, hogy fizesse ki a lakótársának a hátralékát aki szó nélkül lelépett.

Kivel kötötte a tulaj a lakótársra vonatkozó szerződést? Ha vele, akkor nincs miről beszélni, mert rajta kell követelje. A bátyáddal egyedül a saját részére lehet szerződése - így jogalapja is - követelni bármit is.

Molemar # 2020.04.03. 00:29

matthiasi !

Javaslom, másszon le egy életbeszélyes(!!!) lejáraton (3 rozsdás vascső a sarokban a "lépcső"!!!) egy aknába, vissza pedig úgy jőjjön, hogy. a 156 centis magasságához az alsó fok kb. mellmagasságban lehet.
A vizes se szívesen ment le amikor meglátta a lejutási lehetőséget, feljönni se könnyen tudott -szentségelt is rendesen-, de Ő nálam minimum 30 cm-rel magasabb volt.
Ő épeszú ember lévén nem csodálkozott, hogy nem merek lemenni abba vízaknába.
Ha lemegyek, valószínúleg ott is maradok.., mert ha le is jutok épségben a lépcsőnek titulált rozsdás csöveken, visszajönni biztosan nem tudok.
Egyébként én az elmúlt években éppen elég kisebb javítást megcsináltattam a saját kontómra, amik abból adódtak, hogy minden régi, már előttem se volt ott évek óta semmiféle felújítás.

Olga27 # 2020.04.02. 20:22

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni. A bátyám albérletben lakik, és összekülönböztek a főbérlővel magánjellegű dolog miatt. A főbérlő erre kitalálta, hogy költözzön ki. A bérleti szerződés viszont augusztus végéig szól és a testvérem minden hónapban fizet. Ezen kívül a főbérlő követeli a hátralevő időre szóló bérleti díjat is tőle, és még azt is, hogy fizesse ki a lakótársának a hátralékát aki szó nélkül lelépett.

Az a kérdésem, hogy ha ezt írásba adta, akkor lehet e rendőrséghez fordulni? Illetve, hogy a koronajárvány miatt egyáltalán felbontható e a bérleti szerződés?

gerbera317 # 2020.04.02. 08:01

Elköltözési szándékukat március 18-án jelezték a bérbeadónak
Ez lehet a félreértés oka: a bérbeadó ezt felmondásnak vette. Mondjuk, ettől ez még nem az, de tényleg nem lett volna hátrány, ha inkább úgy fogalmaztok, hogy a lejáró szerződést nem kívánjátok meghosszabbítani.

matthiasi # 2020.04.02. 07:16

Molemar !
Azért nem tartozol a gondos lakászhasználók kategóriába. sőt lehet minősíteni egy gondatlan valakinek !
Mert ? ! !
Ha valaki 7 évig lakik egy ingatlanban csak gondját viseli, figyel rá, még akkor is ha nem az ővé.
A gondatlansága már ott kezdődik, hogy 2 hétre elment az ingatlanból és a vizet nem zárta el.

drbjozsef # 2020.04.01. 14:39

TimiMami72,

Abban szeretnék megerősítést kérni, hogy ugye jól gondoljuk, hogy jogtalanul követelte az április bérleti díjat?

Teljesen. A szerződés lejárt április 1-én.

Határozott idő lejáratakor nincs semmiféle felmondási vagy bármilyen más idő.

A kaució visszatartása is teljesen szabálytalan.
Abból az elmaradt bérleti díjat vagy az ingatlanban esett kár összegét lehet visszatartani.

Átadás-átvételkor meg kell nézni az ingatlant közösen, ha nincs közüzemi díj elmaradás se, akkor visszajár teljes összegében.

Mondjátok meg neki, ha nem adja vissza, közjegyzőnél fizetési meghagyást bocsáttattok ki ellene.

TimiMami72 # 2020.04.01. 13:52

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni.

Lányomék albérletben laktak. Határozott idejű bérleti szerződésük volt, ami a mai -2020.április 1.-nappal lejárt. Elköltözési szándékukat március 18-án jelezték a bérbeadónak, a kulcsokat a tegnapi nappal visszaadták, a rezsit kifizették (a bérleti díjat értelemszerűen előre fizették, vagyis március hónapra az rendezve volt).
Viszont a bérbeadó nem adta vissza nekik az egész kauciót, arra hivatkozva, hogy van 30 nap felmondási idő, vagyis április 18-ig ki kell fizetniük a bérleti díjat.
A szerződés sehol nem tartalmaz felmondási időt,sőt, egyértelműen leírja, hogy amennyiben nem kötnek újabb szerződést a hosszabbításról,akkor automatikusan megszűnik április első napjával.

Abban szeretnék megerősítést kérni, hogy ugye jól gondoljuk, hogy jogtalanul követelte az április bérleti díjat? Egy határozott szerződésnek pont az a lényege, hogy az előre meghatározott napon megszűnik. Mégis mi alapján követelőzik?

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Tímea

Molemar # 2020.04.01. 09:16

Kedves József!

Köszönöm a válaszát!

SolnesM!

A házban nincs külön főcsap. A vizet lezárni kizárólag a vízóránál lehet, ami egy aknában van és 3 db rozsdás, max. 20 cm-es rozssás cső a sarokban a lejárat. Menjen le kedves ha mer, én nem mertem. A vízórát is a tulaj olvasta le, nem én.

A WC eldugult, de megcsináltattam, a saját költségemen, tehát nem használtam eldugulva. Este 8-kor értem haza, kb. 10-kor már kint volt a duguláselhárító, mert a pumpálás nem oldotta meg a problémát.

Nem én okoztam a kárt. Szakember megállapította, hogy falban csőrepedés van, a többletfogyasztásra semmiféle okot nem talált, ezt jegyzőkönyvben rögzítette. A vízórát is ellenőrizték és ment a vízóra, bár semmi nem volt nyitva. Okirati és a mérés közben készült fényképes bizonyítékom van.

Károm Nekem is lett és nem is kevés. Emellet megfosztottak a vizhezjutás emberi jogától, a penészesedés pedig egészségkárosító hatású.

Kedves SolnesM! Az Ön jóindulata, segítőkészsége, pártatlansága és szövegértése határtalan!

SolnesM # 2020.04.01. 08:27

a ezt elfelejtettem az elemzésből :

Szeretném megtudni a tények ismeretében milyen jogorvoslati lehetőségeim vannak, mire számíthatok!

Vajon mire gondol az illető ? Kárt okozott... igaz csak gondatlanságból, de akkor is.