tartásdíj megszünése

Kago (törölt felhasználó) # 2004.07.14. 09:43

A Családjogi Törvény ( Csjt ) szerint, ha a bíróság által megállapított tartási kötelezettség alapjául szolgáló körülményekben utóbb lényeges változás következik be, kérni lehet a bíróságtól a korábbi döntése felülvizsgálatát, és megváltoztatását.
Eszerint: Ha a tartásdíjat fizető személyes körülményeiben, ( vagy a tartásra jogosult körülményeiben ) jövedelmi, vagyoni viszonyaiban lényeges változás következik be, kérni lehet a korábban megállapított tartásdíj felemelését, leszállítását.

Hasonlóképpen, ha a tartási kötelezettség megszűnik, ( a tartásra jogosult nagykorúváv válik, vagy a nagykorú tartásra jogosult befejezi a tanulmányait ) szintén kérni kell a bíróságtól a tartásra vonatkozó korábbi rendelkezése hatályon kívül helyezését.
( Én próbáltam hasonló helyzetben a felek között létrejött - a tartásdíj fizetési kötelezettség megszűnésére vonatkozó - egyszséget beadni a bíróságra azzal, hogy adja hozzá a jóváhagyását, de a bíróság a tartásdíj megszűntetése ügyében mégis kitűzte a tárgyalást. )

kaszni # 2004.07.07. 11:47

Hello,

nagyon lámer vagyok, ami a jogot tekinti, keresgéltem a neten, de konkrétumokra nem akadtam. Talan tud valaki segíteni:

A tartásdíj milyen okok miatt szüntethetô meg?

Gondolom van errôl valami törvény, de nem tudom, hogy melyek vonatkoznak ide pontosan. Elôre is köszi a segítséget! Kaszni