ajándékozási szerődés

haszi # 2004.04.26. 09:00

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy tudna-e nekem valaki küldeni egy ajándékozási szerződés mintát? Az ajándékozás tárgya készpénz, méghozzás a szülő ajándékozza a fiának és a menyének abból a célból, hogy azt a pénzt ingatlanépítésbe fektesse. Cserébe a szülő haszonélvezeti jogot kap a felépítendő házon.
A kérdésem még az, hogy ezt a szerződés ügyvédnek vagy közjegyzőnek ellen kell-e jegyezni?
Várom a gyors válaszokat, előre is köszönöm.
Amennyiben valaki tudna küldeni egy ilyen mintát, akkor azt az alábbi címre várom:
haszi7@mailbox.hu

Köszönöm mégegyszer!!!

Zoltán György # 2004.04.26. 16:52

Haszi!

A feltételekben ti állapodtok meg, de ez nem ajándékozás!!!!!!!
Ajándékozás a saját vagyonomból más részére ellentételezés nélkül való juttatás.

Itt haszonélvezeti jogról és annak megváltásáról van szó!

Ne az egész ingatlanra jegyezzetek be haszonélvezeti jogot, hanem csak a ténylegesen általa használt részre!!!!
Sok kellemetlenségtől meg tud kimélni a késöbbiekben.
Mint ingatlannal kapcsolatos, földhivatali bejegyzéshez kötött, ügyvéd által ellenjegyzendő!

De ezt át kell rágni!!!

haszi # 2004.04.27. 11:22

Köszönöm!

Igaziból egyáltalán nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a szerzösében benne legyen az, hogy cserébe haszonélvezeti jogot kap. Csak gondoltuk, akkor már ezt is bele írhatnánk. De ha ilyen bonyolult, akkor inkább nem. Viszon a pénzröl valóban szeretnénk, ha lenne valamilyen papírunk (és az anyósomnak is), hogy azt nekünk ajándékozta, azzal a céllal, hogy lakásépítésre fordítsuk. Egyébként tényleg arra szeretnénk fordítani. Így is ellen kell jegyeztetni? Azért fontos ez az egész szerödéses macera, mert az anyósom örökölt egy házat,amit tavaly eladott. Mivel nem használta fel lakásvásárlásra egy éven belül az összeget, márciusban adót kellett utána fizetnie. Viszont ha közeli hozzátartozója ingatlanvásárlásába/építésébe fordítja, akkor x hónapon belül (talán 60 hónap) visszaigényelheti az adót.
Szóval, gondoltuk, hogy egy ajándékozási szerödéssel mégjobban meg tudjuk erösíteni, hogy közeli hozzátartozójának, a fiának a lakásépítésére fordítja az összeget.

Így mi a helyzet? Tudna valamilyen ésszerqbb megoldást javasolni?

Elöre is köszönöm!

Zoltán György # 2004.04.27. 16:38

Igen, ez íy működik.
Nem kell ellenjegyeztetni, de nem árthat.

Bubó # 2004.04.27. 23:27

Kedves Haszi!
Az ingatlan értrékesítéséből származó jövedelem lakáscélú felhasználása esetén nem az szükséges, hogy a pénz átadását igazolja anyósod az apeh felé!
Csupán az kell, hogy egy közeli hozzátartozója (csak a fia az, a menye nem!) pl. lakást építsen, megszerezze a használatbavételi engedélyt, rendelkezzen az építtető nevére szóló építési számlákkal.
Tehát az építkezés befejeztekor a jövedelemmel egyező összegű, a fia nevére szóló számlákkal, a használatbavételi engedéllyel, a fia születési akv-i kivonatával együtt küldjön be egy kérelmet az APEH Eljárási osztályra, érvényesítendő a lakáscélú kedvezményt.
Erre egyébként tényleg 60 hónapja van anyósodnak, a jövedelem megszerzésétől számítva.
Azt egyébként nem kéri igazolni semmivel az apeh, hogy ténylegesen átadta-e a pénzt a fiának az anyósod. Esetleg azért lehet jelentősége az ajándékozási szerződésnek, hogy férjednek a házassági vagyonközösségen kívüli tulajdona utólag is igazolható legyen (pl. öröklés, vagy válás esetén).
Üdv.

haszi # 2004.04.28. 04:26

Kedves Bubó!

Köszönön az Ön megerősítését is. Valami ilyesmire gondltunk mi is, csak nem igazán tudtuk a menetét. Ha lenne rá esetleg módja, akkor nem tudna nekem véletlenül küldeni egy ajándékozási szerződés mintát? Nagyon hálás lennék, ha nem kéne ezzel is ügyvédhez fordulnunk.

Köszönöm!

Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.01. 13:09

Az ingatlan értékesítésből származó jövedelem akkor adómentes, ha azt az adózó a saját vagy közeli hozzátartozója részére lakóingatlan vásárlására, építésére stb. fordítja, méghozzá a jövedelem megszerzését követő 60 hónapon belül.
( Figyelem, itt nem az ingatlan teljes vételáráról, hanem csak az értékesítésből származó tényleges jövedelemről van szó, azaz az ingatlan eladási ára, csökkentve a szerzéskori értékkel, és az értéknövelő beruházások, stb. értékével )
Ha a felépülő ház 1/2 -része a közeli hozzátarttozó nevén lesz ( fiú ) ez még nem elég, szerintem igazolni kell azt is, hogy a ház részben az adózó pénzéből épült meg. A leghelyesebb emiatt az, ha az építőanyagok beszerzéséről szóló, vagy a mesterek által kiállított számlák ( ha lesznek ilyenek egyáltalán ) egy része a mama nevére szól.
A használatbavételi engedéllyel tehát a nevére szóló számlákat is be kell mutatnia a mamának, és így igényelheti vissza a már megfizetett SZJA-ját.
A használatbavételi engedély kiállítását követően külön szerződést kell kötni a mamával a haszonélvezeti jogra vonatkozóan, amelyet ügyvéd jegyez ellen. Ez egy ingatlant terhelő vagyoni értékű jog ( haszonélvezet ) alapításáról szóló olyan visszterhes szerződés lesz, amelyben a mama pénzért megszerzi az egész ingatlan, ( vagy annak egy része ) feletti haszonélvezet jogát. A szerződésben rögzíteni kell, hogy az ellenértéket a haszonélvező már megfizette, amikor az építőanyagokat saját maga megvásárolta.
A szerződésből feltétlen ki kell tűnnie annak, hogy a ház már eleve részben a mama pénzéből épült meg, mert különben az Illetékhivatal a Földhivatalhoz utólag benyújtott szerződést az ingatlant terhelő vagyoni értékű jog szerződéssel történt utólagos megvásárlásának, - vagy még rosszabb esetben ajándékozásának - tekintheti, és emiatt egy rakás ingatlan szerzési illetéket szabhat ki.

soma66 # 2011.02.17. 08:46

Üdv!
Ahhoz kérnék segítséget, hogy ingatlan ajándékozás esetén mi a szabályos eljárás, ha a megajándékozott külföldön él?
Arról van szó, hogy a szülő lakóingatlant ajándékozna a nagykorú fiának, de az az USA-ban él már hosszabb ideje, és nem tud ezért hazajönni.
Meghatalmazott aláírhat-e helyette?
A meghatalmazásra milyen tartalmi és formai szabályok vonatkoznak? (pl. elég-e, ha egy faxban írva meghatalmazza a másik szülőt, aki nem ajándékozó, kell-e ehhez két tanú, vagy ott az USA-ban közokiratba kell foglaltatni, itthon meg hiv. fordító irodában lefordíttatni, stb.)
Egyáltalán nyilatkozhat-e a megajándékozott helyett meghatalmazott?
Várom a segítő szakértői válaszokat!
Tisztelettel:
soma

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 08:49

Stb. :)

Ügyvédkényszer van, a kolléga majd elmondja a részleteket.

soma66 # 2011.02.17. 09:04

Köszönöm a gyors választ. Ami azt illeti tudjuk, hogy ügyvéddel kell elkészíttetni, de oda akkor szerettünk volna menni, ha már megvan a meghatalmazás. Mert az esetleg több hét, amíg megjön.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 11:43

És akkor még mindig lehet, hogy nem lesz jó. Na, ezért kell az ügyvédet előtte megbízni, megkérdezni. Ne aggódj, tud várni, amíg megjön a meghatalmazás. (Egyébként külföldön közokiratba kell foglaltatni, és a nagykövetséggel felül kell hitelesíttetni - ún. apostile.)

soma66 # 2011.02.17. 14:00

Kösz' az értékes segítséget, Kedves K. B. S.!

londonier # 2011.07.31. 14:27

Sziasztok! Ajándékozási szerződést szeretnénk kötni a Szüleimmel, aminek keretében ők az ingatlanjuk tulajdonjogát nekünk ajándékozzák (a saját gyerekeinek), cserébe ők haszonélvezeti jogot kapnak az ingatlanon. Ez szerintetek így lehetséges? Másrészt, azt tudom, hogy mivel egyenesági rokonok közötti ajándékozásról van szó, illetékmentes az ügylet, de a megajándékozottnak be kell vallania és kell utána adót fizetni, mert ebbe teljesen belebonyolódtam.

Előre is köszönöm a segítséget!!!!

ObudaFan # 2011.07.31. 14:29

Lehetséges. Nem kell adót fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.31. 14:30

Milyen adót kellene fizetni utána?

ObudaFan # 2011.07.31. 14:36

Az lenne az illeték, ha kellene fizetni. :)

londonier # 2011.07.31. 16:41

Köszönöm Mindkettőtöknek a segítséget, így most már világos. Az ügyvéd ugyanis, aki írni fogja azt mondta, hogy 18 milla feletti értéknél adózni kell utána, és mivel tudtam, hogy illetékmentes az egész, és ha jól olvastam egyenági rokonoknál mindegy az érték, így nem értettem az adózást...

Köszönöm mégegyszer!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.31. 18:46

Talán másik ügyvédet kellene keresni. Hátha mást is rosszul tud.

kepike1 # 2011.08.04. 13:19

T. Hozzáértők...már benyújtottam az ajándék visszaköveleteléséről szoló keresetet,most már unokaöcsém sem fizeti,elég,ha a perirat alapján nyújtok be ellene is,vagy teljesen új keresetet nyújtok be?Másik ebből az egész kisemmizésből hatalmas károm keletkezett,fütés,gáz,T-HOME,KÁR IGÉNYT CSAK A MEGNYERT PER UTÁN NYÚJTHATÓK- e BE?KÖSZÖNETTEL

ObudaFan # 2011.08.04. 13:26

Ennél egy kicsit részletesebben leírhattad volna a tényállást, de ha jól sikerült felfognom, akkor mehet az egész egy perben.

londonier # 2011.08.05. 05:33

Kedves Hozzáértők! Még egy dolgot szeretnék kérdezni. Ha létrejön az ajándékozási szerződés, melyben a Szüleim a Testvéremnek és Nekem ajándékozzák az ingatlant, utána mi magunk között írhatunk olyan megállapodást, amely azt rögzíti, hogy amennyiben az ingatlan eladásra kerül, a vételár a szüleimet illeti? Mert ugye az ajándékozás egy szükséges lépés, de a Szüleim attól félnek, hogy valamelyikünk megbolondul vagy isten tudja mi lesz (bízom benne, hogy semmi), és ők ha eladásra kerül az ingatlan, nem látnak belőle egy fillért sem, mivel már nem lesznek tulajdonosok. É szerintetek egy ilyet egy ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyez vagy hitelesít? Köszönöm előre is a választ!

kepike1 # 2011.08.05. 05:40
  1. ajándék visszakövetelés ,lemondtam testvéreim javára az anyai örökrészem,de egyezséget kötöttünk,havi 20ezer forintot fizetnek,hugom egyszer,öcsém 3-szor fizetett,unokaöcsém idáig fizetett....,ebböl eredt a sok adósságom.
  2. öcsém apai örökrészem "vásárolta" meg,egy fillért sem kaptam,de papiron az ingatlan értékét 6milliora értékelték fel,ezt feltünő érték aránytalanságért támadtam meg,ebből még nagyobb,bizonyitható károm kelettkezett Keresetleveleket beadtam,utolag beadhatom e a kárigényemet?KÖSZÖNETTEL
Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 05:45

Londonier: írhattok ilyen megállapodást, csak éppen ezzel bizonyítjátok, hogy az ajándékozás színlelt, ezért érvénytelen. Azzal együtt szerintem találtok hozzá ellenjegyző ügyvédet is.

Ha azért "szükséges lépés", mert a szüleidnek adóssága van, akkor kár költeni rá, mert fedezetelvonó jellege miatt a hitelezőkkel szemben hatálytalan.

londonier # 2011.08.05. 05:54

Kedves Béla! Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál!Közben én is utánaolvastam, mert polgári területen nem vagyok járatos, és arra jutottam, hogy talán az a "legegyszerűbb" megoldás, ha ténylegesen eladásra kerülne az ingatlan, hogy akkor majd felbontjuk az ajándékozási szerződést, és töröltetjük a haszonélvezeti jogot, és visszaáll az eredeti állapot, és újra a Szülők lesznek a tulajdonosok. Egyébként hál Istennek nincs adósságuk. Erről a megoldásról mi a véleményed?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 06:08

Az, hogy nem látom az értelmét, és nem szeretem, amikor valaminek nem értem a motivációját.