A motiváció, na az jelen esetben nehezen megfogalmazható valami, amihez az egész rokonságomat, és azt a kivárosi létet ismerned kellene, amit, ha nem haragszol, most nem nagyon írnék le. Mégegyszer nagyon köszönöm a segítségedet!
ajándékozási szerődés
T Hozzáértök szeptember 8-án lesz az első perem ajándék visszakövetelése miatt,idézés megvan,biróságtól én kérhetem e,hogy a földhivatalban hogy a perbeni ingatlanra a perinditás tényét feljegyeztessék?Vagy én is bemehetek a földhivatalba?Ugyanis félek képesek eladni velem együtt,köszönöm
bíróságtól kell kérni
T.Hozzáértök lentebb irtam a kártéritésről.Mindkét perben utólag csatolom a kárigényemet,ez miből tevödhet össze?Közmüvet nem tudtam fizetni,gyakorlitilag ez miatt voltam,tartottak kórházban!(bizonyitható)A pénzből azért tudtam volna mit kezdeni,házat nem engedték,hogy bérbe kiadjam,haszonélvezetem van,tehát megtehettem volna,de necces házat nem igen vették volna ki. Kérdésem,milyen jogcimeken kérhetem a kárigényem?Illetve perkiegészitésben adjam be?:köszönettel
Bocsánat lemaradt:Anyagi követelésem átruházható e?:köszönöm
Üdv!
A kérdésem a következő, nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élek 50 -50 % tulajdoni részben birtoklunk egy házat.
Ha élettársam elajándékoz részemre tulajdonának 45%-át
milyen költségekkel járhat???
Ügyvédi költséget alapvetőnek tartom,
az elajándékozott 45% után hány százalék illetéket kellen fizetem így hogy nem vagyok egyenesági rokon.
KÖSZÖNETTEL
18 millió forintig 10% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%.
18 millió forintig 10%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 21%
35 millió forint feletti rész után 30%
Tényleg, Kollégák, a bejegyzett élettársakat (akik máshol mindenütt egy soron vannak a házastársakkal) itt kifelejtették? Haha, kodifikáció...
2009. évi XXIX. törvény
a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról
3. § (1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, vagy e törvény a rendelkezés alkalmazását nem zárja ki, megfelelően alkalmazni kell
- a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra,
- a házastársra vagy házastársakra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársra vagy bejegyzett élettársakra,
Köszönöm ObudaFAN és Kovács Béla Sándor!
Köszönöm gyors válaszukat!
Köszönöm kolléga úr, akkor már csak az a kérdés, hogy a Ptk-t módosító (a bejegyzett élettársi jogviszonyt beiktató) módosító törvény mi a csudának módosított több tucat másik törvényt csak azért, hogy a "házastárs" mellé mindig beszúrja, hogy "és bejegyzett élettárs"?
A jogbiztonság... :)
És mi a kérdésed ezzel kapcsolatban?
„Ha tulajdonjog át ruházással adok át ”
Lehet "tulajdonjog át ruházása" nélkül is? Szerintem inkább hanyagold a jogi zsargont.
Egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes. Azt a tényt, hogy a szerződő felek egyenesági rokonok feltétlenül rögzíteni kell az ajándékozási szerződésben!
Ha csupán használatra adod oda az ingatlant akkor azon teherként használati jog létesül, ami az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető. Csupán megjegyzem, hogy a használati jog nem azonos a haszonélvezeti joggal, attól szűkebb terjedelmű jogot biztosít a jogosult részére.
Minden tulajdonjog átruházásnak van valamilyen jogcíme (adásvétel, ajándékozás, csere stb).
Teljesen felesleges ezeket az iratmintákat letöltögetni. Egyrészt meglehetősen szakszerűtlenek - mint ez a "tulajdonjog átruházási szerződés" pl. -, másrészt úgyis kötelező az ügyvédi közreműködés, és egy jó ügyvéd sokkal jobban szereti maga szerkeszteni az iratot, amit ellenjegyez.
(Én pl, vagy 20%-kal drágábban vállalom a szerződést, ha a felek maguk hozzák az iratot, és azt kérik átnézni, javítani. Nagyobb munka, mintha magam írnám.)
Tisztelt Szakértők!
A tényállás a következő:
Egy hajléktalan birtokában volt két fajtatiszta kiskutya. A hajléktalant intézetbe és gyámság alá helyezték (meg nem erősített info), és a két kiskutyát már egy éve egy ún. ideiglenes befogadó tartja és gondozza.
Most végleges befogadóhoz kerülhetnének a kutyusok, viszont aggályos, hogyan lehet a kutyák "tulajdonjogát" megnyugtatóan rendezni? Milyen irattal, ki jogosult a tulajdonjogot átruházni, hogyan védhető ki a későbbi esetleges vita. A hajléktalan (ha ugyan az...) állítólag ragaszkodna a kutyákhoz, viszont az állatvédők szerint magát sem tudja ellátni, nemhogy még állatokat is.
Vagyis a kérdésem: mivel én lennék a végleges befogadó, hogyan tudnám a magam és a kutyusok érdekeit védeni és bebiztosítani.Még nem döntöttem, hogy magamhoz veszem-e a kutyákat, amit egyébként nagyon szeretnék, viszont szeretnék tisztán látni a dologban.
Köszönöm!
Ha a tulajdonos nem adja, akkor nem tudod megszerezni, legfeljebb a felelős őrző pozíciójába kerülhetsz. Ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezik, akkor a gondnok rendelkezhet, de ő sem fogja ingyen adni.
A hajléktalan embertárs sorsa nem érdekel annyira, mint a kutyák, mi...???
Egy kis pontosítás: az interneten keresnek gazdit a két kutyusnak. Mivel ideiglenes befogadónál vannak, aki ezek szerint nem rendelkezhet a kutyákról, vissza kellene göngyölíteni, ki lehetett az eredeti tulaj? Ennek igazolása? Okirat? Tanúk?
Ez azért túl sok problémát nem fog felvetni. Ahogy Béla írta, a felelős őrző pozíciójába kerülhetsz, és mint ilyennek, visszatartási jogod van, amíg a szükséges költségeidet a tulajdonos ki nem fizeti. Ha tehát egy hajléktalanról van szó, akkor az aligha lesz erre képes.
Köszönöm a válaszokat.
Az már akkor az én problémám, hogy belemegyek-e egy többesélyes helyzetbe. Mert egy kutyushoz nagyon lehet ám kötődni, akinek van vagy volt, az tudja...Mindenesetre még egyszer kösz a jogi megközelítést.
Kérdésem: gyermek ajándékozhat e ingatlant szüleinek? Amennyiben igen, milyen illeték tartozik az ajándékozáshoz ebben az esetben?
Ha a gyermek nagykorú, akkor minden további nélkül ajándékozhat. Illetéket nem kell fizetni. Ha kiskorú, akkor az ajándékozáshoz gyámhivatal engedélye szükséges, amit egészen biztosan nem fognak megadni.
Sőt. Ptk. 13/A. § (1) A kiskorú még a gyámhatóság jóváhagyásával sem tehet érvényesen olyan jognyilatkozatot, amellyel ajándékoz, idegen kötelezettségért megfelelő ellenérték nélkül felelősséget vállal, vagy amellyel jogokról ellenérték nélkül lemond.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02