ajándékozási szerődés

Mariann1969 # 2011.11.28. 19:28

Érdeklődni szeretnék, hogy ha a testvérem a nevén szereplő ingatlanrészét el szeretné ajándékozni a lányomnak, akkor mennyi az illeték, illetve ha nekem, akkor van-e különbség?

Nasika # 2011.11.29. 07:32

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretném ha segítenének abban, hogy mi a pontos menetrendje a gépjármű ajándékozásnak. Én úgy tudom, hogy: 1. Szerződés kötés tanuk elött. 2. eredetiség vizsgálat. 3. Bejelentés az Önkormányzatoknál (ajándékozói és megajándékozotti) 4. Kötelező biztosítás kötés (a szerződés dátumától, vagy az ajándékozási hónap elejétől?) 5. illeték befizetés.
Az ajándékozási szerződés ingódolgokra (személygépkocsi) (tájékoztató jellegű iratminta) Ezt lehet használni?
A határidőket is kérem hogy írják meg, valamint az összes felmerülő fizetési kötelezettséget.

Nagyon köszönöm gyors válaszukat: Nasika

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.29. 10:02

Ebből az 1. az ajándékozás. (A tanúk nem feltétlenül kellenek, sőt, még írás sem.) A többi az már más.

ObudaFan # 2011.11.29. 10:19

Van különbség. Ha a részedre ajándékozza, lakóingatlan esetén :
18 millió forintig 8%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 10%
35 millió forint feletti rész után 16%

nem lakóingatlan esetén:
18 millió forintig 15%
35 millió forintig 21%
35 millió forint feletti rész után 30%

Ha a lányod részére:
lakóingatlan esetén:
18 millió forintig 10%
35 millió forintig 21%
35 millió forint feletti rész után 30%

nem lakóingatlan esetén:
18 millió forintig 21%
35 millió forintig 30%
35 millió forint feletti rész után 40%

Mivel te illetékmentesen ajándékozhatsz a lányodnak, ezért ha az a cél, hogy ő kapja végül, akkor érdemes két lépcsőben intézni.

ObudaFan # 2011.11.29. 10:20

Ez Mariann1969-nek szólt.

Krisztike87 # 2011.11.30. 07:30

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

Régebben írtam már Önnek a szüleim válásával kapcsolatban és minden esetben kimerítő választ kaptam, ezért mostani problémám kapcsán is szeretnék Öntől tanácsot kérni, ha ez lehetséges!

Leírom úgy, mintha egy idegen személyről írnék és így talán könnyebb elmagyarázni a történetet.

Van egy férfi, aki elvált, viszont a lakás fele a volt feleségének a tulajdona. A váláskor a feleség lemondott a ház tulajdonjogáról és megígérte, hogy a gyerekek nevére íratja át és kijelentkezik onnan, mert állandó lakcímként volt oda bejelentve. Ennek fejében 300 ezer Ft-ot kér, de ezt csak az átírással egyidejűleg kell, hogy megkapja. Ezen kívűl még kéri a konyhaszekrényt illetve a mosógépet, amire a válástól számított 15 napja volt. Ezekért azóta sem jelentkezett, viszont követeli a pénzt , de a lakást azóta nem hajlandó átíratni!

Röviden ennyi a lényege a történetnek. A kérdésem a következő lenne: vissza lehet-e perelni a lakást tőle, úgy , hogy a férj nevére kerüljön az egész lakás ne a gyerekekére???? Nagyon fontos lenne, hogy megtudjuk , mert egyre rosszabb a viszony , ugyanis a kisebbik gyerek láthatását sem teszi mindig lehetővé. Továbbá az lenne még a kérdésem, hogy ha a nagyobbik gyerek betölti a 18. életévét (ő van az apánál elhelyezve), akkor a feleség követelhet-e gyerektartást a kisebbik gyerek után (aki nála van). Egyébként a válás márciusban volt..

Kérem Önt, hogy amennyiben tud, segítsen és várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel:

Svak Krisztina

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.30. 07:35

Nem és igen. (A kapcsolattartásnak és a gyerektartásnak egymáshoz és az anyagi vitához semmi köze, azokat összekapcsolni nem szabad.)

Krisztike87 # 2011.11.30. 12:50

Akkor sem lehet visszaperelni, ha a férj fizeti a lakáshitelt amióta a feleség elment? Üdv: S. Krisztina

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.30. 13:12

A törlesztőrészletek felét követelheti megtéríteni.

KöZsö # 2011.12.08. 09:46

Tisztelt Szakértő!
Első fokon veszítettünk egy 15 milliós ajándék visszakövetelésén. Ok: az idős hölgynek szóban tettek ígéretet arra,hogy a pénz ellenében gondozzák, figyelnek rá. A szerződés ezt nem tartalmazta, mert a fiatalok nem akartak eltartást kötni,nem akarták azt, hogy őket ezért jogi felelősség terhelje. A pénzt a fiatalasszony nevére írták,mert ápolónő,és az idős hölgy tőle várta a törődést. A pénzből családi házat építettek,ahová őt is elhozták. Amióta itt van, nem figyelnek rá,bejárnak a részére kialakított lakásába, elzárják a vizet,meg az áramot,idegesítik,el akarják üldözni. Most arra hivatkoznak,hogy a fiatalasszony megélhetése forog kockán,ha ezt a pénzt vissza kell fizetnie,mert kevés a havi bevétele. A férj már kb.10 éve alkalmi munkákból él,nagyrészt a szomszédos országban az állam felé évek óta semmi adót nem fizet. Papírok bizonyítják,hogy ebből a pénzből megvételre került egy másik ingatlan is,ami 50%-ban az övék,jelenleg a férfi anyja él benne. Az ajándékozás szerződés kitér arra,hogy zaklatás,illetve más büncselekmény (pl.magánlaksértés) miatt is visszakövetelhető az összeg. Na már most ez szerintük megáll,csak kérdem én,hogy tudja bizonyítani egy 83 éves hölgy,hogy a falu utolsó házában ezt művelik vele?
Kérdésem az, hogy érdemes-e másodfokra menni, van-e esély arra,hogy ott megváltozik az ítélet?

KöZsö # 2011.12.08. 10:12

Tisztelt Szakértő!

Kérném,hogy válaszát az e-mail címemre küldeni szíveskedjen. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.08. 11:08

Kérdésem az, hogy érdemes-e másodfokra menni, van-e esély arra,hogy ott megváltozik az ítélet?
Legfeljebb, ha költségmentességet kapott az idős hölgy. De az alperesek ügyvédjét még akkor is ki kell fizetnie.
Ez bizony egy vesztett ügy, örülni lehet, ha továbbra is biztosítják legalább a lakhatását. Mert ezek szerint csak szívességből teszik.
(Nem lehetett volna a szerződéskötés előtt kérdezni?)

bosziica # 2012.04.19. 16:45

Tisztelt hozzáértők!
Csatlakoznék az előttem szólóhoz és én is szeretnék kérni egy készpénz ajándékozási szerződés mintát, amennyiben lehetséges.Egyáltalán nem szeretnénk ügyvéddel ellenjegyeztetni,mert nem szeretnénk illetéket fizetni utána.
e-mail címem: bosziica@freemail.hu
A segítséget előre is köszönöm!

szaki27 # 2012.04.24. 07:26

Tisztelt Jogi Fórum!
Ha lehet szeretnék kérni egy készpénz ajándékozási szerződés mintát, amennyiben lehetséges.
e-mail címem: szakalyszabolcs@hotmail.com
Nagyban megkönnyítenék a dolgom.
Előre is köszönöm a segítségüket!
Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.24. 07:36

Nem az ügyvédi ellenjegyzés keletkezteti az illetékfizetési kötelezettséget.

fejesn # 2012.05.16. 14:25

Tisztelt Jogi Fórum!
Ha lehet szeretnék én is kérni egy készpénz ajándékozási szerződés mintát.
e-mail címem: fejesn@citromail.hu

Előre is köszönöm a segítségüket!
Üdv

hirszsu # 2012.05.17. 08:25

Tisztelt Jogi Fórum!
Szeretnék én is kérni kézpénz ajándékozási szerződés mintát. Nagyon nagy segítség lenne, és igen sürgős!
Továbbá az lenne a kérdésem, hogy Nagyszülő vérszerinti unokának ajándékoz kézpénzt kell-e illetéket fizetni?

e-mail címem: zsuzsanna.hirs@freemail.hu

Segítségüket előrre is köszönöm!

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.17. 08:30

Szokott valaki ilyet küldeni, Kollégák?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.17. 08:31

Nagyszülő vérszerinti unokának ajándékoz kézpénzt kell-e illetéket fizetni?
Ha átutalással történik az ajándékozás, akkor pedig rokonsági foktól függetlenül illetékmentes.