Osztatlan közös tulajdon és a tulajdonosok jogai


Pruny # 2024.09.05. 12:09

Szerintem nem ilyen egyszerű a dolog.

Mert használati megosztási szerződés esetén sem az van hogy a tetőt csak a közvetlen alatta lakó használja így fizeti, ha a lefolyó vagy csőtörés van, elvileg azt sem csak az fizeti akinek a "kizárólagos használatú" részén törik el a cső.

Tehát ha a kizárólagos részem alatt alatt eldugul a lefolyó akkor mindenki fizeti a javítást, csak azok fizetik akik rávannak kötve, vagy csak az fizeti akinek a területe alatt dugult/tört el?

Főfal dettó, ha kidől a falam, leomlik a lépcsőházam stb de a többi osztatlan közös de kizárólagos használatú lakás használható marad akkor ők fizetnek vagy sem a javításért?

Ugyanezt levetítve " Ingatlan: a föld és a földdel alkotórészi kapcsolatban álló minden dolog," részre akkor egy fa vagy fás szárú bokor által okozott kárt sem vagyok biztos hogy akkor mégis ki fizeti, akkor is ha van megosztási szerződés.

drbjozsef # 2024.09.05. 12:16

Szerintem meg a fa esetén ilyen egyszerű a dolog.
Minden, ami nem érinti a többi részt (homokozó, virágok, mittudomén, és egy fa), az a használó felelőssége. Hiszen ő bármikor megszüntetheti a saját területén a veszélyforrást - ha nem teszi, akár hanyagságból, akár mert ő nem ítéli veszélyesnek -, saját kontójára teszi, övé a kárfelelősség.

A lefolyó, a közös fal, a tető valóban más eset. De ott nincs szó veszélyességről, meg MÁSNAK károkozásról, mert a szomszédot nem érdekli a falad, lefolyód, tetőd. Azok közösek, közösen fizetendőek, magának - illetve a tulajdonostársának, tehát NEM harmadik személynek - okozhat kárt maga a felújítás, karbantartás elmaradása. De erre van Ptk. passzus : 5:76.§.