elbirtoklás


varnewr # 2009.07.06. 13:42

Van egy hatalmas telek, egy ember tulajdonában, a telken van több épület, szinte mind más-más tulajdonában, köztük egy rokonomé is. A rokonomék az előttük lévő telket gondozzák, a többi mind el van hanyagolva. A ház már 10 éve az ővéké, azóta gondozzák az udvart is (ezek régi céges üdülők voltak, de már rajtuk kívül senki nem jár oda). A telek tuladonosa el akarja adni a telket, de egyben, amire nekik nincs pénzük, viszont az új tulajdonos, ha akarja, az összes épületet lebonthatja. Én anno úgy tanultam, hogy az elbirtoklás 10 év után lehetséges, de már mást olvasok mindenhol. Ezek szerint a rokonoméknak semmi esélyük, csak ha az egészet megvennék? Vagy van valami kiút?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.17. 16:13

Minden elhúnytnál le kell folytatni a telek tekintetében a hagyatéki eljárást, különben nem tudsz ki ellen elbirtokolni.

biczokb # 2009.06.17. 15:59

Szia!
Először is köszönöm a választ.
Nem volt egy örökös sem, anyit tudtam meg, hogy most a földhivatalnál még a halott tulajdonosok nevén van, mert nem foglalkozott vele senki.
Már vagy 30 éve mi gondozzuk, tartjuk rendben a telket.
Szerinted?
Köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.17. 14:10

utolsó? mindig van egy, ha más nem, akkor az állam.

rockmachine # 2009.06.17. 14:08

üdv biczokb,

és mi történt az örökösökkel?
ha már 15 év eltelt hogy meghalt az utolsó tulajdonos is, akkor van rá esély..

amúgy:

Az elbirtoklás

121. § (1) Elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot sajátjaként ingatlan esetében tizenöt, más dolog esetében pedig tíz éven át szakadatlanul birtokolja.

(2) Aki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához, elbirtoklás útján nem szerez tulajdonjogot.

(3)

(4) Az ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján akkor sem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei csak a föld egy részére vonatkozólag állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

(5) Ha az elbirtokló a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyezteti be, a tulajdonszerzésre nem hivatkozhat azzal szemben, aki az ingatlanon az ingatlan-nyilvántartásban bízva ellenérték fejében jogot szerzett.

122. § Az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely elődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült.

123. § Ha a tulajdonos menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy tulajdonosi jogait gyakorolhassa, az akadály megszűnésétől számított egy évig az elbirtoklás akkor sem következik be, ha egyébként az elbirtoklási idő már eltelt, vagy abból egy évnél kevesebb volna hátra.

124. § (1) Az elbirtoklás megszakad, ha

  1. a tulajdonos a birtokost a dolog kiadására írásban felszólítja vagy eziránt bírósághoz fordul,
  2. tulajdonos a dologgal rendelkezik (112. §),
  3. a birtokos a birtokot akaratán kívül elveszti, és azt egy éven belül nem szerzi vissza, illetőleg egy éven belül nem kéri a bíróságnál, hogy a dolog újabb birtokosa a dolgot adja vissza.

(2) Ha az elbirtoklás megszakad, a birtoklásnak addig eltelt ideje nem vehető figyelembe, és az elbirtoklás a megszakadást okozó körülmény elmúltával újból kezdődik.

biczokb # 2009.06.17. 13:09

Sziasztok!
Akkor mi van, ha az ingatlan üres, csak telek, és a 6 db tulajdonosa már rég meghallt, és már több mint 30 év mi gondozzuk a telket? A saját családi házunk mellett van közvetlenül.
Hogyan tudjuk elbirtokolni?
Mit kell hozzát tenni? Mi van akkor ha lekerítjük a területet, mert állandóan oda mászkálnak a csövesek?
Köszönöm a seítséget. Bea

laszlo81 # 2009.06.06. 13:33

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm a segítségüket!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.05. 19:07

A tulajdonostársakkal szemben megszakad az elbitoklás öröklés vagy átruházás esetében.

ObudaFan # 2009.06.05. 18:41

Hogy van-e, az attól függ, hogy mi az oka annak, hogy már ennyi ideje édesapád gondozza a területet. Egyébként a folyamat annyi, hogy pert kell indítani a tulajdonostársak ellen.

laszlo81 # 2009.06.05. 18:34

Tisztelt Fórumozók!

A következő témában kérném a segítségüket!

Egy olyan építési ingatlanról lenne szó amely valaha lakó ingatlan volt csak a ház már nem alkalmas lakhatásra, amelyben az édesapám 50% tulajdonhányaddal rendelkezik a másik 50% tulajdonhányaddal 12-en rendelkeznek.
A terület 100%-át 441 m2 édesapám közel 50 éve gondozza.A kérdésem az lenne, hogy elbirtoklásra van-e lehetőség, mi ennek a jogi folyamata és nagyságrendileg menyibe kerül.

Válaszukat előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.28. 18:46

Megveheted, vagy kizárólagos használatba kérheted a Társasháztól a területet.

Tegyél ki cserépben tujákat, vagy egy asztalt székekkel, napernyővel, alakítsd úgy, hogy az lekerítse a bejárati részedet.

sjulianna # 2009.04.28. 18:40

Tehát ha az ajtón kilépve az oszthatatlan közös tulajdonra jutok(terasz és udvar), nincs módom megtiltani, hogy az ajtó előtti helyre telepedjenek, és a magánéletünket nézzék a teraszajtón át? Így az én magánszférám sértik, nem? Mert eddig hallgatólagosan ez a teraszrész hozzánk tartozott, viszont amióta társasház vagyunk, és tulajdonosok, egy-két egyén megkergült, de ők az udvar másik sarkát kisajátították a virágaik számára.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.27. 06:57

Haj, nincs.

sjulianna # 2009.04.27. 06:44

És ha már nem birtokolhatom el a területet, mivel mi lakunk csak a földszinten, és a teraszajtó előtti rész megvédésére van vmi jogszabály, hogy a lakástól mekkora távolságra jöhetnek oda?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.24. 17:06

Kedves Julianna!

Nem birtokolhatsz.
Ha jól sejtem, akkor földszinti lakásban laksz, ami közvetlenül a kertre nyílik. Azt tudnám tanácsolni, hogy a bejárati ajtó fölé szereltess fel egy tetőt, az eső és a nap ellen, az ablakaid alatt pedig rakj ki cserépben, vagy ládában virágokat. Azt is lehet, hogy növényt, sövényt, vagy tujákat ültetsz a lakásod elé, az segít a takarásban.

A 2.-nál te tudod. Ha nincs szükséged, levághatod.

Én azért nem hagynám azt a megvett udvarrészt, az később gondot is okozhat nektek. Egyrészt, ha hivatalosan veszi meg tőletek, alapító okiratot kell módosítani, megnő a tulajdoni hányada, és több közös költséget kell fizetnie.
Ha nem történt alapító okirat módosítás, akkor a tulaj azt is megteheti, hogy árcsökkentést kér az eladótól, mert olyan területet adott el, aminél nem volt tulajdonos. Ha nincs szüksége rá, akkor tegye ezt. Azt gondolom, hogy az albetéte nem is nőtt azzal a telekrésszel. Neki is hátrányos, hiszen ha nincs bejegyezve az ingatlannyilvántartásba, akkor az eladásnál nem tudja a többletet érvényesíteni. Ezt tisztázza.

sjulianna # 2009.04.24. 15:46

Köszi a választ. Ez a társasház régen jó közösség volt.

  1. És ha én a sajátként kezelt ajtó előtti füves részre tartanék igényt, lenne-e rá jogalapom, miután 13 éve gondozzuk, nyírjuk a füvet, saját költségen? Ha más odamegy, pont belát a lakásunkba.
  2. Most új verzió, közös tárolóban nem tartható 50 cm3 feletti jármű, de mi felszereltük a tárolót tartókkal, hogy a biciklik is elférjenek (a miénk az udvaron ázik), akkor nyugodtan levághatjuk a tartókat, nem?
  3. A fölső szomszéd kéz alatt adta el a lakást, 5 éven belül, úgyhogy az új tulaj nem nagyon tud mit tenni pl: a megvett udvarrésszel.
Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.24. 11:15

Nehezen hihető, hogy 2008-ban ennyi szabálytalanság közepette létezzen egy társasház.

1. Egyik tulajdonos sem adhatott el a közös területből. Ehhez csak a társasháznak van joga közös döntés alapján, és a befolyó vételár a társasházat illeti. Meg kell támadni azt a szerződést, mégpedig a közös képviselő felhatalmazása alapján. Az eladó nem áll abban a helyzetben, hogy eladó lehessen.

2.A másik szomszéd nem tervezhet semmit a Társasház közös határozata nélkül. Kérelmezze az egész házat, hogy szeretné bérelni, vagy megvenni egy bizonyos részét az udvarnak parkolás céljára. Ti azt megvétózhatjátok, hogy pont azt a területet bérelje, vagy megvásárolja, amelyik közvetlenül az ajtótok előtt van. Sőt azt is, hogy egyáltalán hozzájusson ahhoz a területhez. Márpedig ha ti nem egyeztek bele, akkor nem is valósulhat meg a terve.

3. A saját tulajdonotokat művelitek, saját tulajdont elbirtokolni nem lehet. Ha nehezetekre esik fel kell venni egy kertészt, aki az egész udvarra gondot fordít. Pont erre találták ki a közös költséget.

Úgy tűnik, nem Mo-on laktok, hanem az űrben.
A közös tulajdon lényege az, hogy minden a tulajdonosok osztatlan közös tulajdonában van, ott mindegyik tulajdonostárs használhatja a területet a másik tulajdonostárs használatának megzavarása nélkül. Építkezés, de még homokozó felállítása is a Társasház hatáskörébe tartozik, minden csak közös megegyezéssel történhet. Ha nem mindenki akar az udvarban parkolni, csak egy-két tulajdonos, azt is meg lehet akadályozni, ugyanis az a parkolóhely is közös.

sjulianna # 2009.04.24. 10:47

Üdvözlet mindenkinek!
Én abban kérnék tanácsot, hogy 1996. nov. óta béreltük a honvédségtől a szolg. lakást, majd 2008. máj-ban eladták nekünk. A párom azóta tartja rendben saját költségen a füves részeket, főleg, ami a teraszajtónk előtt van. (10 lakásos társasház,598 m2 területtel)A tulajdoni hányad 92/1000, de az egyik volt tulajdonos az udvar egy részét is eladta parkolóként. A kérdésem az lenne, mivel sajátként kezeltük a területet, igényt tarthatunk-e az "oszthatatlan tulajdon"-ból erre (elbirtoklás). A másik szomszéd közvetlenül az ajtónk elé tervezne parkolót, a teraszajtónktól fél méterre, van-e ehhez joga? Köszönettel: Juli

ObudaFan # 2009.04.24. 08:42

Véleményem szerint nem.

cvccili # 2009.04.24. 06:31

Köszönöm a gyors választ, már csak annyit kérdeznék: akkor sem lehet elbirtoklásról szó, ha telekhatár-rendezéssel a szóban forgó teleksáv a mienkhez csatolható? (Nagy területű, széles telkekről van szó, tehát a szabályozási terv alapján ez a kiszabályozás megoldható lenne.)

ObudaFan # 2009.04.23. 18:53

Ingatlan egy részének az elbirtoklásáról csak akkor lehet szó, ha ez a rész önálló ingatlanként kialakítható, tehát ebben az esetben valószínűleg nem.

cvccili # 2009.04.23. 14:33

Segítséget kérnék!! 1984-ben vettük házas ingatlanunkat. A szomszédban a tulaj által megbízott gondnok (bérlő?) és családja lakott több évtizede. 2007 nyarán nekik felmondva a tulajdonos vette ingatlanát tényleges használatba. 2008 telén a tudtunk és jelenlétünk nélkül az "új" szomszéd kitüzette a telekhatárt, aminek következtében a teljes telekhosszban kb. 1,5-2 m-rel keskenyebb lett a telkünk. (A telkek között nincs kerítés, ez az egész falura jellemző, üdülő-tájvédelmi terület). Kérdésem, hogy 25 év után, ha eddig mi használtuk, gondoztuk ezt a kérdéses sávot- ami legjobb tudomásunk szerint a mienk-és ezt soha senki nem kifogásulta, van-e elbirtoklás, vagy le kell mondanunk erről a nem kis területről?
Köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.19. 19:18

magyarán szólva, a tulajdonosváltozással bárminemű elbirtoklás megszakadt. A szívességi használat pedig jogcím a művelésre, nem birtokolható.

Sz.Márton # 2009.04.19. 18:41

Tisztelt Aneek!

A konkrétan művelésre átengedésnek nem következménye az elbirtoklás!

Aneek # 2009.04.19. 18:33

Üdv!

Tanácsot szeretnék kérni a következőkkel kapcsolatban: kb. 2 hete írtunk alá egy vidéki ingatlan adásvételéről szerződést (vevők vagyunk), ahol az örökösök elhalálozás után értékesítették az ingatlant. A telket egy kis patak osztja ketté. Mint utóbb a szomszédoktól megtudtuk, a patakon túli részt valaki gondozza régóta. A régi tulajdonos (aki már meghalt) engedte át a területet művelésre (a tulajdoni lapon nincs nyoma a megosztásnak).
Kérdésem az lenne, hogy az adásvételi szerződésünkkel szemben van-e elbirtoklási lehetősége a területet művelő idegennek?
Köszönöm!
Aneek