elbirtoklás


Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.23. 14:26

édesapád = nevelőapád

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.23. 14:24

Kedves Kores!

Nem ártana tényleg minél hamarabb tisztázni a helyzeteteket, mert ha nevelőapád meghal, ahogyan kérdezted is, akkor bonyolódhatnak a dolgok.

Úgy tűnik nekem, mert erről nem volt szó, hogy az ingatlannyilvántartásban csak nevelőapád van bejegyezve tulajdonosként, igaz?
Ha így lenne, akkor azért kellene pert indítanotok, hogy megállapítsák édesanyád tulajdonszerzését a (ráépítés) építkezés kapcsán. Ez valamivel kevesebb lesz mint 50%, mert nevelőapád telkére építkeztetek.

Tulajdonképpen egy vagyonmegosztási szerződésben is megállapodhattok a tulajdonviszonyokról, meg ott lehetne dönteni az ajándékozás dolgában is.

A munkahelyi jogászotok attól tart, hogy a vagyonmegosztás során kevesebb jut nektek annál, mint amivel most a rendezetlen helyzetetekben rendelkeztek.

Ha édesapád újra házasodott, esetleg gyereke is született, amiről nem tudtok, pillanatok alatt az utcára kerülhettek.

Mallinalli # 2009.12.23. 14:15

Úgy jön az alapproblémához, hogy csak mert már volt rá példa, hogy egy bíróságon valami átment, nem szükségszerű, hogy akár azonos tényállással hasonlóan átmegy a másikon is (de még az se, hogy ugyanazon átmegy még egyszer) - ha van mibe belekötni akár a bíróságnak, akár a másik félnek.
Példának okáért én ugyanazzal a beadott okirattal 3 különböző bíróságon tudok mutatni egy elutasítást (másodfok helyben hagyta), egy több elemes hiánypótlást és egy csont nélkül elfogadást is, és ez itt még csak nem is egy okirat, hanem egy feltehetően szövevényes, tanúbizonyítást is igénylő tényállás.

Dr.Attika # 2009.12.23. 13:56

Mallinalli!
Most megfogott. Hogyis jön ez az alap problémához?

Mallinalli # 2009.12.23. 13:14

Dr. Attika:
Én meg záradékoltattam már hitelkeret-szerződést probléma nélkül, de azért ha valaki megkérdezi, simán záradékolják-e, akkor elmondom, hogy nem biztos; lehet, hogy csak akkor, ha a kölcsönszerződések is közokiratba vannak foglalva. És akkor tudja, mire adja ki a 150.000 Ft-ot.
Üdv.

Mallinalli # 2009.12.23. 13:13

Dr. Attika:
Én meg záradékoltattam már hitelkeret-szerződést probléma nélkül, de azért ha valaki megkérdezi, simán záradékolják-e, akkor elmondom, hogy nem biztos; lehet, hogy csak akkor, ha a kölcsönszerződések is közokiratba vannak foglalva. És akkor tudja, mire adja ki a 150.000 Ft-ot.
Üdv.

Dr.Attika # 2009.12.23. 12:54

Mallinalli!
Jogásznak mindíg nagy a felelőssége. Emberek életét könnyíthetjük helytálló jogi tanácsunkkal, tévedésünkkel súlyosíthatjuk.
Jelen problémát én már végig vittem egyszer. Helyettesítse be kores édesanyját a nővéremmel, neveltpapát a sógorommal ( mindketten elhunytak azóta). Korest pedig unokaöccsémmel és unokahúgommal.
Utóbbi kettő jól járt.
Van egy mondás: "Aki tenni akar az mindenre talál megoldást, aki nem akar tenni az mindenre talál kifogást."
Bízzuk Koresre és édesanyjára, hogy ennyi tanács után mit lépnek.

Mallinalli # 2009.12.23. 12:32

Dr. Attika:
Minden jogásznak nagy a felelőssége abban, hogy mivel kecsegteti a laikust. Egy elbukott pernek például van perköltsége, ezért egy fórumba leírt hozzászólás alapján elég nagy körültekintéssel kell szerény véleményem szerint a perindításra buzdítani.
Ezen túlmenően nagyon szép dolog a hozzászólása alapján azt mondani neki, hogy simán megáll az elbirtoklás, csak majd a bíróságon is produkálni kell, és ott még az is előfordulhat, hogy jelen lesz egy ellenérdekű fél a maga eltérő véleményével. Erre nem árt előre felkészülni, ahelyett, hogy azt hisszük, hogy ez egy lefutott meccs, nincs más dolgunk, mint bemenni a bíróságra és jegyzőkönyvbe mondani, hogy 15 éve megszakítás nélkül birtokban vagyunk, ezért elbirtokoltuk. Már az én véleményem szerint.

kores # 2009.12.23. 12:19

Ok,értem,köszönöm.
K.

Dr.Attika # 2009.12.23. 11:57

Nézze Kedves Kores!
El lett látva minen szükséges információval. A jogi problémájuk a kedves mamával együtt nem csalájogi, hanem polgári jogi jellegű. Sok sikert a jogérvényesítésükhöz.

kores # 2009.12.23. 11:22

Ez már csak januárban lehetséges.De akkor ezzel kezdjük az új évet.
Céges jogász,aki szerintem(halkan mondom )nem ért a család joghoz,valamit ok fejtegetett hogy az elbirtoklást és a házasság megszüntetését két külön perben lenne célszerű megcsinálni,mert....
De olyan kutyafuttában és szakzsargont használva mondta el hogy fel sem tudtam fogni.
Mi lehet ez??
A józan ész azt diktálná hogy egyszer és mindenkorra legyen kettéválasztva a két ember anyagilag és házasság szerint is,de ő azt fejtegette hogy ha egyben történne a dolog akkor könnyen átcsúszhat vagyonmegosztásba,vagy valami ilyesmi.
K.

Dr.Attika # 2009.12.23. 11:11

Kedves Kollégák!
A kérdezőnek ,"kores", nem arra van szüksége, hogy "Ha a nénémnek pöcse volna a bátyám volna" okfejtést értelmezgesse. Lépni kell, de minnél hamarabb.

Mallinalli # 2009.12.23. 10:58

Nyugszik az elbirtoklás, ha a tulajdonos menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy a tulajdonosi jogait tudja gyakorolni. Hogy rá lehet-e ezt húzni valamire, ahhoz leginkább a nevelőapád életét kéne behatóan ismerni, ez majd egy esetleges perben az ügyvédjének adatik meg.
De valamilyen, a birtoklásra jogosító jogcímre való rámutatás is eredményezheti az elbirtoklás meghiúsulását.
Plusz lsd. amit Immaculata beidézett.
Összességében korántsem biztos ez az elbirtoklás, miként egyáltalán nem is lehetetlen az elmondottak alapján.

kores # 2009.12.23. 10:38

Igen de hogyan,valami kézzel fogható (írásos )dologgal??
Vagy??
Mik lehetnek ezek ,mire készüljünk fel?

Mallinalli # 2009.12.23. 10:32

Ha pont 15 éve megy a dolog, nekem az lenne az első kontrám, hogy pár hónapra bizonyítom az elbirtoklás nyugvását.

kores # 2009.12.23. 10:25

Még egy kérdés:mi van ha már meghalt??

kores # 2009.12.23. 10:21

Szerinted belemegy??

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.23. 10:13

Kössetek vele ajándékozási szerződést. A per legyen a legutolsó lépés.

kores # 2009.12.23. 10:03

Kedves Immaculata!
Elég alapos ok lehet a Bíróságon ha elmeséljük hogy mielőtt elment: egy józan pillanatában kijelentette hogy eleget szenvedtünk az alkoholista életmódja miatt, ő elmegy és itt hagyja ránk a lakást?

lewho # 2009.12.23. 09:53

illetve amiről még nem tudunk (a plusz jelet nem szeresse a fórum), sok minden egyéb is fontos lehet

lewho # 2009.12.23. 09:52

Kontra:

pl.: Ha az édesapád nem fizetett gyerektartást, annak fejében, hogy az egész házat használjátok, nincs elbirtoklás.

Ha találnak egyéb jogcímet a használat átengedésére, nincs elbirtoklás.

  • amiről még nem tudunk
Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.23. 09:50

Íme:

Tulajdonostársak közti elbirtoklás esetén különös jelentősége van a sajátjaként történő birtoklás megítélésének, amit csak akkor lehet megállapítani, ha a birtokos nemcsak külső megnyilvánulások szerint birtokolja a dolgot sajátjaként, hanem maga is alapos okkal feltételezi azt, hogy sajátjaként birtokol, tehát szubjektíve is abban a tudatban van, hogy birtoklását más személy, így a tulajdonos sem szakíthatja meg.

A Legfelsőbb Bíróság eseti döntései közül a BH 1979. 62. szám alatt közölt ügyben a bíróság úgy foglalt állást, hogy egymagában abból, hogy a tulajdonostárs jogaival nem élt, a sajátjakénti birtoklás nem állapítható meg. A BH 1996. 142. szám alatt közzétett ügyben pedig a bíróság kimondta, hogy közös tulajdon esetén önmagában a tulajdoni aránytól eltérő használat nem vezethet a többlettulajdon elbirtoklásához.

Dr.Attika # 2009.12.23. 09:49

Kores!
A teendő a következő:

  1. Tulajdoni lap hiteles másolat kikérése a körzeti földhivatalban.
  2. Mama bemegy az ingatlan fekvési helye szerinti helyi bíróságra.
  3. Kéri, hogy vegyék jegyzőkönyvbe az elbirtoklás tényét megállapító keresetlevelét. Ott adjon elő minden tényt: neveltpapa mikor ment el, többé az ingatlan felé sem nézett, a mama fizette a rezsit, felujítást, az ingatlan közterheit, közüzemi számlákat stb. Kéri továbbá, hogy a bíróság rendelje el a perindításának tényének feljegyzését az ingatlan-nyilvántartásba. Ha ez meg van elmentek a földhivatalba és kéritek a tulajdonjog bejegyzését. Ezt a földhivatal el fogja utasítani, mert nincs bejegyzésre alkalmas okirat, illetve jogi képviselet. De széljegyen ezt felfogja tüntetni, tehát ha valaki ezt követően próbálná megvenni a neveltpapa tulajdoni hányadát már nem jóhiszemű és így nem szerezhet tulajdonjogot. Januárban kerestek egy helyi ügyvéet és megbízzátok a teljes képviselettel. Innentől majd ő jár el.

Addig is édesanyád ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos, csak ez még nincs bejegyezve a tulajdoni lapra. Mindaddig tulajdonosnak kell tekinteni, amíg a bíróság jogerős ítéletében esetlegesen ki nem jelenti, hogy nem történt elbirtoklás.

kores # 2009.12.23. 09:44

ok.értem
Elbirtoklásnál megvan a 15 évünk 1994-óta folyamatosan használjuk az ingatlant,költünk rá,a csekkek(víz-gáz-stb) édesanyám nevére jönnek.Az OTP hitelt amit közösen vettek fel anno,mi fizettük vissza.Az egyik felújítási munkánál az iparossal perben állunk ,mert kontár munkát végzett és nem tudtunk peren kívül megegyezni,egyszóval édesanyám és én minden olyan dolgot cselekszünk amit egy gondos gazdának a tulajdona érdekében kell tennie.
Megszakítás nélkül itt lakunk.
Mik lehetnek olyan okok amik a Bíróságon az elbirtoklás ellen szólnak?

Mallinalli # 2009.12.23. 09:21

Fel fogja jegyeztetni, csak nem azonnal.
Dr. Attika arra tett javaslatot, hogy addig is hogyan óvd meg az ingatlant az esetleges elidegenítéstől.