elbirtoklás


kores # 2009.12.23. 09:12

Értem,ügyvéd kell a dologhoz ,de nem rajta múlik hanem a Bíróságon hogy bejegyezteti vagy sem a perlekedést a tulajdoni lapra??

Mallinalli # 2009.12.23. 08:58

Nem. Ha az elbirtoklás megállapítása iránt pert indítasz, akkor kérésedre a bíróság feljegyezteti az ingatlan tulajdoni lapjára a perindítás tényét. Amíg ez a kérelem nem kerül legalább széljegyre, addig bármi történhet, azután elviekben nem.
Az egyet nem értés köztünk abban áll, hogy mit csinál a földhivatal a te kérelmeddel, merthogy te nem kérheted a perindítás tényének feljegyzését azon az alapon, hogy a keresetlevelet jegyzőkönyvbe mondtad.

kores # 2009.12.23. 08:52

akkor ha jól értem előfordulhat hogy amíg perlekedünk addig eladja az ingatlant ,s az új tulajdonos átíratja a nevére mi meg mehetünk a híd alá??
Ez elég bizarr.

Mallinalli # 2009.12.23. 08:32

Nem szívesen szólok bele, de azért óvatosan javasold egy laikusnak, hogy maga álljon le bizonyítani a sajátjaként szakadatlan birtoklást (pláne közös tulajdon elbirtoklásánál).
A másik fele, hogy egy közepesen értelmes földhivatali ügyintéző úgy elutasítja a tulajdonos perfeljegyzési kérelmét, hogy csak úgy porzik a postán, szóval bár ez bejöhet, de azért eléggé kétséges, hogy széljegyként kihúzza addig, míg a végzés megszületik és jogerős lesz.

Dr.Attika # 2009.12.23. 08:22

Sia!
Nagyjából. Az elbirtoklással a mama a leírtak alapján inyt-on kívüli tulajdonos lett. Ezt a tulajdonjogot kell bejegyeztetni a földhivatalnál a lent leírtak miatt. Az elbirtoklás tényét rögzítőbírósági határozat érdekében nem kell szükségszerűen ügyvéd. Lehetőség van arra, hogy a mama a helyi bíróságon a keresetlevelet jegyzőkönyvbe mondja és ezzel elindul a per. A jegyzőkönyv másolattal kell megkeresni a földhivatalt. Na ehhez már szükséges ügyvéd. A jegyzőkönyvben kérni kell, hogy a bíróság rendeljen el perfeljegyzést. A földhivatal széljegy formájában feltünteti a perindítás tényét és innentől nem szerezhető harmadik személy részéről jóhiszemúen tulajdonjog. Innentől már mindegy mikor lesz jogerős határozat.

kores # 2009.12.23. 07:42

Sziasztok!
Szerintem nyilatkozatot nem fog adni,akkor marad a per.
Ha jól olvastam vissza a fórumot akkor a sorrend:keresünk egy ügyvédet, elbirtoklási pert indítunk,bejegyeztetjük a földhivatalba a peres eljárást nehogy kitolásból akár csak egy forintért is eladja nevelt apám a házat.pereskedünk néhány évig,majd ha megnyertük akkor a tulajdoni lapra rávezetjük a tulajdonszerzést.
ez egyszerűnek tűnik,mik lehetnek a buktatói?
Pl fogad ő is jogi képviselőt, mivel hivatalosan még házasok!! bár külön élnek 16 éve.Az elbirtoklási eljárásban gondolom illene mindjárt bontópert is csinálni zusammen??
Ha nem jön össze valamiért az elbirtoklás akkor vagyonmegosztás:a mi serpenyőnkben a karbantartás és felújítás,az ő oldalán a mi lakás túlhasználat áll ha jól olvastam az eddigi történeteket .

kores # 2009.12.23. 07:41

Sziasztok!
Szerintem nyilatkozatot nem fog adni,akkor marad a per.
Ha jól olvastam vissza a fórumot akkor a sorrend:keresünk egy ügyvédet, elbirtoklási pert indítunk,bejegyeztetjük a földhivatalba a peres eljárást nehogy kitolásból akár csak egy forintért is eladja nevelt apám a házat.pereskedünk néhány évig,majd ha megnyertük akkor a tulajdoni lapra rávezetjük a tulajdonszerzést.
ez egyszerűnek tűnik,mik lehetnek a buktatói?
Pl fogad ő is jogi képviselőt, mivel hivatalosan még házasok!! bár külön élnek 16 éve.Az elbirtoklási eljárásban gondolom illene mindjárt bontópert is csinálni zusammen??
Ha nem jön össze valamiért az elbirtoklás akkor vagyonmegosztás:a mi serpenyőnkben a karbantartás és felújítás,az ő oldalán a mi lakás túlhasználat áll ha jól olvastam az eddigi történeteket .

Dr.Attika # 2009.12.22. 19:15

Viszont valamilyen okiratot produkálni kell. Legegyszerűbb, ha a neveltpapa ad erre vonatkozó nyilatkozatot. Ha nem ad, akkor a jognyilatkozatot a bíróság ítéletével pózolhatja. Lehetőség van az elbirtoklás tényének megállapítási keresetet előterjeszteni. Mindenesetre a tulajdonjogot a mama megszerezte. ( ingatlan-nyilvántartáson kívül.) Azért kell bejegyeztetni, hogy azt ne szerezhesse meg más, inyt-ban bízó johiszemú személy. A perindítás tényének feljegyzését viszont minnél hamarabb kérni kell a földhivataltól.

Dr.Attika # 2009.12.22. 19:05

" Az ingatlan-nyilvántartás szabályaiból sem következik, hogy elbirtoklással szerzett tulajdonjog bejegyzésére csak jogerős bírósági ítélet alapján kerülhetne sor ( LB.Kfv. VI. 37.546/2001/4.)."

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.22. 17:38

A földhivatal meg élből elutasítja. A bejegyzés ugyanis csakis jogerős bírósági határozat alapján lehetséges.

Dr.Attika # 2009.12.22. 17:19

Ha valaki valamilyen jogcímen: bérlet, haszonbérlet,lízing , szivességi használat stb. jogcímen birtokol egy ingatlant, akkor az elbirtoklás nem áll fenn. Jelen esetben más a helyzet és az elbirtoklás a neveltapa tulajdoni hányadára lehetséges. Annyi a teendő, hogy kérni kell édesanyádnak, hogy jegyeztesse be a földhivatalban a tulajdonjogát elbirtoklás jogcímen.

kores # 2009.12.22. 16:15

Szia!
Elméletben Ő a nevelőapám jogilag,de gyakorlatilag én többet neveltem(próbáltam) rajta.
KBS említette a jogcímet,ebben az esetben nem él az elbirtoklás intézménye,kizáró ok??
vagy??
Kösz.
Kores

Dr.Attika # 2009.12.22. 14:59

Jó eséllyel. ugyanis a közös tulajdon esetében is lehet elbirtokolni, de fokozottan kell vizsgálni az elbirtoklás feltételeit. Nyilván a mama itt a nevelt apa ( Érdekes jogi kategória. Én eddig csak nevelőapáról hallottam.) tulajdoni hányadát kívánja elbirtokolni. A leírtak alapján a feltételek megvannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.22. 14:47

Szvsz semmilyennel. Mert van jogcímetek a használatra.

kores # 2009.12.22. 13:40

Sziasztok!
Történet röviden:
Édesanyám és nevelt apám 1976-ban házasodtak.1979-ben a házasság előtt már nevelt apám tulajdonában levő telekre felépítettek egy lakóházat ,amire 1981-ben lakhatási engedélyt kaptak.
A lakásban édesanyám, nevelt apám és én kezdtünk el lakni.
Szüleim között megromlott a viszony ,olyannyira hogy nevelt apám 1994-ben "lelépett" egy nőcskével.
(addig is elég zűrös alkoholista életet élt)
Sokáig nem is tudtuk hogy hol van,nem is érdekelte sem anyámat sem engem.
A házat 1994-től a mai napig mi lakjuk és tartjuk karban.
Időközben történtek nagyobb beruházások
(komplett tetőcsere,homlokzati szigetelés,műanyag nyílászáró cserék meg sok kis apróság amit egy családi ház évek alatti karbantartása megkíván)
Nevelt apám a mai napig ide van bejelentkezve ide jönnek a bírságai is amit rendszeresen továbbítunk a már általunk is ismert ideiglenes tartózkodási helyeire.
1994.-óta itthon nem járt,de még a faluban sem ahol lakunk,részt nem vett semmiben,rendelkezni nem rendelkezett.
Milyen esélyekkel indulna édesanyám vagy én egy elbirtoklási perben?
Köszönettel fogadok minden választ.
Kores

lala82 # 2009.12.17. 17:00

Kedves lewho!

Köszönöm a válaszodat. Azzal mi a helyzet, ha az ajtó nyitva volt már azt megelőzően, hogy én bementem volna?
Vagy hogyan tudom jogosan "elkezdeni elbirtokolni"?

ObudaFan # 2009.12.17. 12:57

Ha a jogelődöddel együtt legalább 15 éve birtokoltátok háborításmentesen, akkor pert indíthatsz az elbirtoklás megállapítása iránt. Ha nem, akkor csak reménykedhetsz.

nova01 # 2009.12.17. 11:32

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket kérem az alábbi ügyben. 2002-ben megvásároltam egy nagyobb telket, nemrég egy precíz felmérés során kiderült, hogy valójában több területet használok, mint amennyit vettem. Sajnos ezt a szomszéd is meg fogja előbb-utóbb tudni. A kerítés évtizedek óta ott húzódik, ahol most, valószínűleg időtlen idők óta téves adatok voltak a telekkönyvben. Mit csináljak? Én nem tudtam, hogy a telek kb 80 m2-rel nagyobb, mint ami a tulajdoni lapon fel van tüntetve. Mit kérhet a szomszéd tőlem? Én nem szeretném visszaadni azt a területet, mert a telek vásárlásakor nem tudtam, hogy nagyobb. Előre is köszönöm segítségeteket.

Nova

lewho # 2009.12.16. 13:49

"Elbírtoklás csak akkor lehetséges ha a tulajdonos tudtával használod és ez ellen ő nem tesz semmit"

no ez nem teljesen igaz:)

Konkrétan nem is kell róla tudnia...gondolj bele, ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonos tulajdonát nem lehetne elbirtokolni!

Az üres ház birtokbavételekor alkalmazott erőszak kizárja az elbirtoklást.

végrehajtó1 # 2009.12.16. 13:22

kígyócomb

Van bérleti szerződésed azt önkormányzattal?

végrehajtó1 # 2009.12.16. 13:18

Elbírtoklás csak akkor lehetséges ha a tulajdonos tudtával használod és ez ellen ő nem tesz semmit.

lala82 # 2009.12.16. 12:50

Kedves Fórumozók!

Én egy lakóingalant szeretnék elbirtokolni. A szóban forgó ingatlan évek óta elhagyatottan áll, senki nem gondozza, rá sem néznek. Arra gondoltam, hogy beköltözök, felújítom, és rendeltetésszerűen használom a továbbiakban. És majd 15 év múlva, ha addig zavartalanul vagyok, akkor elindítom az elbirtoklást. Csak ha jól értelmezem, akkor amennyiben erőszakos úton jutok az ingatlanhoz, esélyem sincs az elbirtoklásra. Ez mit takar? Ha betöröm az ajtót/ablakot, hogy bejussak, majd megjavítom, zárat cserélek... akkor támadható lesz az elbirtoklás ilyen úton?
Vagy ha nyitva volt az ajtó és én csak bementem, akkor ezzel kivédhatő?
Illetve ha a tolajdonos/örökösök/akárki felszólít, hogy hagyjam el az ingatlant, akkor van-e lehetőségem az addigi felújításra fordított pénzemet valahogy visszakövetelni.

Gyors válaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.06. 08:54

Miért van elővásárlási jogod?

kígyócomb # 2009.12.06. 07:20

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi sürgős ügyben szeretném a segítségüket kérni:

A családom közel 40 éve műveli a "kertünket", ami az önkormányzat tulajdonában van. Valamikor régen elvették ezeket a kerteket, azonban úgy tudom, mindenkinek visszaadták később- legalábbis a szomszédaink és az utca többi lakója már rég tulajdonos. Mi valahogy ebből kimaradtunk. Talán nem véletlenül, ugyanis szélesebb a többihez képest, annak idején sok gyerek után osztották a nagyszüleimnek. (A ház forgalmas főút mellett helyezkedik el és ha összekötjük a kerttel, akkor egy széles, ráadásul utcahosszúságú telket kapunk- talán ezért nem reagált az önkormányzat, amikor évekkel ezelőtt a szüleim felkeresték őket az elbirtoklás ügyében. (Sajnos ez szóban történt).

A szomszédunk vállalkozása időközben több helyet igényelt. Bár a kertjük még megvan, de nem építhetik be. Most a mi kertünket akarják ( bár nem értem, akkor az miért lenne beépíthető) és mivel az önkormányzatnál jó cimborák dolgoznak, el is intézték, hogy még a decemberi testületi ülésen döntsenek a kert sorsáról. A szomszédunk kijelentette, hogy lenyom minket, ha licitálásra kerül a sor.(hát az nem lenne számára nehéz feladat)...

De nehezen tudom elképzelni, hogy az önkormányzat eddig példátlan módon elvegye a kertünket, hogy a szomszédnak adja, 3 kisgyerek is van már és az utcában mi lennénk akkor az egyedüli kert nélküliek, mindenképpen kirívó eset. Kaptunk egy levelet, hogy nyilatkozzunk, mi a szándékunk, mert a kertre ajánlat érkezett. Szerintem a levél szabálytalan: nem ajánlott-tértivevényes volt, csak sima és nem tartalmazta, hogy az ajánlattevő rendelkezik-e elővásárlási joggal és ha igen, akkor milyen címen. Arról is "elfelejtettek" értesíteni, hogyha 15 napon belül nem válaszolok, akkor elévül az elővásárlási jogom. Kérdés, hogy tényleg elévül-e, ha egyszer a levél szabálytalan volt?

Beadhatom-e még az elbirtoklási kérelmet- immár hivatalosan, írásban- vagy már késő? Igaz, hogy az önkormányzat nem köteles elfogadni ezt a kérelmet?

Ha nem menne az elbirtoklás, jól tudom-e, hogy nekem nem kell licitálnom, viszont a kialkudott árról kötelesek tájékoztatni (ha elővételi jogom van) és ha ezt elfogadom, akkor az üzlet velem köttetik? Kérdés, hogy enyém-e az erősebb elővételi jog? (remélem, hogy igen, mert a kertet én használom, igaz évek óta nem veteményes, hanem legelő, de gyümölcsfák is vannak. A telek pedig szám szerint is hozzám áll legközelebb. A ház 70es helyrajzi számú, míg a ház mögötti kert 70/a. A szomszédnak a kertje határos. Az ő kertje párhuzamosan az "enyém" mellett fekszik. )

A szomszéd azt mondta, ha licitre kerül sor, ő bármi árat meg tud adni és már az önkormányzatnál is licitről beszéltek, amikor a testvérem bement érdeklődni. (a ház a testvéremmel közös, a kertet is annak tekintjük) Úgy tűnik, az önkormányzat 1-2 héten belül le akarja zárni ezt az ügyet és fogalmam sincs mit tehetnék ez ellen.

Minden hozzáértő választ nagyon köszönök!

ObudaFan # 2009.09.16. 13:39

1.Jól értelmezem-e, hogy az elbirtoklást nem befolyásolja a tulajdonos megváltozása!

Akkor befolyásolja, ha a tulajdonnal való rendelkezésnek minősül.

2. Kell-e mindenképpen ügyvédet fogadnunk, vagy elég egy beadvány a bíróságra!

Ügyvédkényszer nincs, de nehéz lesz jogi szakértelem nélkül.

3. Mivel kell bizonyítani a megszakítás nélküli használatot?

Leginkább tanúkkal lehet.