avirag írta - 2003.05.15 16:36
„
tegyük fel, hogy én egy szervezet vagyok, aki ügyfeleimnek postán küldök nyomtatott kimutatásokat (pl. egy bank számlakivonata havonta). Megkímélném magamat a nyomtatás költségétol (és a papírpocsékolástól), ha ezeket a szoftverem nem nyomtatóra küldené, hanem használva a magánkulcsomat és a tanúsítványomat digitálisan aláírná és e-mailben küldené el az ügyfeleknek, vagy pl. interneten letölthetové tenné a bejelentkezettek számára. Ebben az esetben az aláírást nem személy készíti, hanem a szervezet nevében egy szoftver! Kinek a nevére szól ilyenkor a tanúsítvány? (Egy szolgáltatónál láttam, hogy létezik szerveztre szóló tanúsítvány, de csak fokozott biztonságú aláírásra, minosítettre nem). ”
Az e-aláírási törvény tartalmaz rendelkezést a képviselet során használt aláírásra vonatkozóan.
A 10 § szerint:
'10. § (1) Elektronikus aláírás tanúsítványa kibocsátható olyan céllal is, hogy az az aláírót más személy (szervezet) képviseletében történo aláírásra jogosítsa fel.
Ebben az esetben a hitelesítés-szolgáltatás igénybevevojére, illetve az aláíróra vonatkozó szabályokat a képviselore kell alkalmazni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanúsítvány akkor bocsátható ki, ha a képviseleti jogosultságot igazolják. A képviseleti jogosultság meglétét a hitelesítés-szolgáltató
köteles ellenorizni. A kibocsátásról a képviselt személyt (szervezetet) haladéktalanul tájékoztatni kell.
...'
Ez azt jelenti, hogy a már létezo felhatalmazás (pl. társasági szerzodés) alapján a hitelesítés szolgáltató a tanusítványon többek között a képviseleti jogosultságot is feltünteti. (Ez kb. az aláírási címpéldány feladatához hasonlítható.)
Tehát a fenti esetben erre csak akkor van lehetoség, ha a képviselethez szükséges feltételek már teljesültek, de ha igen, akkor minden további nélkül aláírhatja a dokumentumokat.
Az elektronikus aláírást egyébként egyrészt minden esetben csak 'gépi' közremuködéssel tudja elhelyezni (de nem a gép vagy szoftver ír alá). Másrészt a törvény nem is adhat aláírási jogot másnak, mint természetes személyeknek, hiszen egyébként is kizárólag természetes személy lehet valamely szervezet képviseloje (vagy a képviselo képviseloje, pl. ügyvédi iroda esetén, stb., de akaratnyilatkozatot mindenképpen csak természetes személy képes tenni).