Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

connery # 2019.01.09. 16:50

Egy kérdésem lenne. A rendörségnél dolgozom közalkalmazott ként, de február 01. hatályjal at helyeznének a 2018. évi CXV. törvény hatálya alá. Kérdésem, ha nem fogadom el akkor melyik törvény alapján mentenek fel és jár e végkielégizés.

Köszönettel connery

Szandra86 # 2019.01.03. 11:34

Kedves Mindenki!

Hatályba lépett a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény.
Az idén tavasszal a törvény 144.§-a alapján álláshelyi elismerésre lennék jogosult.
A (2) bekezdés szerint "az álláshelyi elismerésre jogosító idő megállapításakor az egy adott álláshelyen eltöltött időt kell figyelembe venni."

Ez egyértelmű. Viszont gondolom rajtam kívül sokan vannak, akik munkahelyét a Kormány 2017. január 1. napjával beolvasztotta valamely másik közigazgatási szervhez.
Tehát jelenleg jogfolytonossággal, jogutód szervezetnél dolgozom, nem mondtam fel, nem önként kerültem oda ahova és a munkaviszonyom évekkel korábban a megszüntetett szervezetnél kezdődőtt.

Mi a véleményetek, segítsetek! Szerintetek ebben a helyzetben jogos az álláshelyi elismerésre vonatkozó igény?

BierB # 2019.01.02. 23:35

Sziasztok.

2008. január 01-től köztisztviselőként dolgozom a helyi polgármesteri hivatalban. Eddig sem volt egyszerű a helyzet nálunk, de 2018.febr-tól új jegyzőnk van.
Nincs munkaköri leírásunk és a törvény által előírt teljesítményértékelésünk sem.
December elején a jegyző jutalmakat osztott ki, rajtam kívül mindenkinek. Olyannak is aki 2 hónapja dolgozik ott.
A kérdésem, hogy hova tudok fordulni ebben az esetben. Képviselő-testület? A polgármester és a jegyző nem válaszolt írásos megkeresésemre, hogy miért maradtam ki.

drbjozsef # 2018.11.19. 05:14

Rea1013,

Én nem vagyok szakértő, szóval csak laikus véleményem van, de az az, hogy sajnos nem számít. Már ha arra gondolsz, hogy a bértábla besorolásnál mi számít bele a közalkalmazotti munkaviszonyba.

A közfoglalkoztatás egy speciális foglalkoztatási forma, saját törvénye van (2011. évi CVI. törvény). A Kjt (1992. évi XXXIII. törvény, Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) konkrétan felsorolja a 87/A paragrafusban, hogy mi számít a közalkalmazotti munkaviszonyok közé. A közfoglalkoztatás nincs közte.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Rea1013 # 2018.11.18. 19:42

Tisztelt Szakértők/Kedves Fórumozók!

Egy olyan problémával találtam szemben magam, ami számomra és sokak számára is érthetetlen. A történet a következő. Egy önkormányzatnál helyezkedtem el köztisztviselőként és a munkaügyes közölte, hogy a közmunka az nem számít munkaviszonynak éppen ezért nem is számítják bele jogviszony igazolások közé, ami elég nagy érvágás, mivel nem egy-két hónapról van szó. Leginkább az döbbentett meg, hogy így hangzott el a mondat, hogy a közmunka az nem számít munkaviszonynak. Akkor minek számít? Keresgéltem, de semmilyen jogszabályt nem találtam erre, sőt ami a legmegdöbbentőbb, hogy eddig mindenhol beszámították. Most akkor hogy is van ez?
Minden segítséget előre is köszönök!

drbjozsef # 2018.11.10. 10:51

sebestyeng.01,

sajnos nem tudom hol kellene utánanézned, első körben egészen biztosan azt tenném, amit wers írt : megkérdezni az egyetemet (ha jól értem, ők akadékoskodtak), hogy pontosan milyen szabályt sért a helyzeted. Nekem már az is fura, hogy "azt mondták" erre Te passziváltattad a félévet. Semmi papír, semmi indoklás?

wers # 2018.11.10. 10:27

Mosza, ezt mire értetted?

wers # 2018.11.10. 10:13

sebestyeng.01, ne bántsd, ma úgy tűnik szombati munkanapos frankó hangulat van :))

wers # 2018.11.10. 10:12

EU-s jogszabályt sért. ez oké, de melyiket? Gondoltam, elolvasom, de meg se találtam
lehet, gyenge ez a madzag, de talán bele lehetne kapaszkodni, kérd el tőlük hogy mire hivatkoznak.

wers # 2018.11.10. 10:05

dbjózsi ma nagyon ilyen hangulatban van :) a lakcímnél is rosszalkodott kicsit.

Apropó mosza, átnézhetnél az állandó / ideiglenes topikba, kíváncsi lennék te mit szólsz a házassági statisztikához (én is rosszalkodtam, de nem tudtam megállni)

sebestyeng.01 az alföldön láttam bemutatót, hogyan lehet egyszerre több lovon lovagolni.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:59

Nem érezni eléggé az iróniát, vagy mi a baj?
Most komolyan, mit válaszolsz erre értelmeset?

Kíváncsi vagyok.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:43

Tehát leírod, hogy egy EU jogszabályt sért, de megoldást keresel. Érdekes kérdés.

Hát az egyik lehetőség, hogy feketén dolgozol tovább. Vagy bejársz az egyetemre a munka mellett, de hamisítasz magadnak új személyazonosítót.

Vagy egyszerűbb egyből a diplomát hamisítani, és akkor nem kell baszakodnod az egyetemmel.

Szerintem ez pont nem az az eset, ahol kecskéd és káposztád is lehet.

drbjozsef # 2018.10.30. 05:17

Nekem mindig nehéz volt a felfogásom, de még mindig nem tudom, hogy a megszűnés esetén is ugyanúgy megkapja-e a végkielégítést, mint ha felmondanának neki amúgy mt. szerint. Ez tényleg benne van, csak nem értem, mert mondjuk szerinted evidens?

drbjozsef # 2018.10.30. 04:30

drmosza,

köszi az ötletet, és hogy rám is két hozzászólást pazaroltál, de hogy a kérdezőre is tudtál úgy kettőt, hogy a kérdését egyszer sem válaszolod meg, azért az is valami...

drbjozsef # 2018.10.29. 14:22

Az Mt. szerint természetesen a munkáltatónak kell felmondania ilyenkor (értelemszerűen : a törvényes végkielégítéssel együtt), ha a szerződésmódosítást nem fogadod el, csodálkoznék, ha a Kjt ilyen szempontból más lenne.

Jimbo75 # 2018.10.29. 13:51

Köszönöm, a törvényt Én is olvastam. Engem az érdekelne, ha felajánlott poziciót nem fogadja el az ember, akkor mi történik? Ez ugyanis nincs a törvényben.

Jimbo75 # 2018.10.29. 07:07

Üdvözletem!

Előre is elnézést kérnék, ha hosszú lesz, igyekszem felvázolni a problémát.

20 éve egyetemi könyvtárban dolgozom, ahol az egyetem nehéz anyagi helyzete miatt leépítésre kényszerül. 8 kolléga közül 4 kollégának távoznia kell. Más osztályon dolgozó munkatársaktól tudom, hogy az egyetem nem kíván végkielégítést fizetni, hanem
azt szeretné elérni, hogy magunktól mondjuk fel és távozzunk. Ezt többek között úgy próbálja elérni, hogy más pozicíóban ajánl állást, majd ha nem fogadja el a munkavállaló akkor szerintük jogosan
mondhat fel és nem fizet végkielégítést. Kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges és törvényes-e? Tehát kvázi "kiválthatja" a végkielégítést azzal, hogy más pozicióban ajánl állást, és ha nem fogadom el, akkor mehetek amerre látok végkielégítés nélkül?

A munkaköri leírásomban ez szerepel: "A munkaköri feladatok ellátásán túl a közalkalmazottnak utasítás adható munkakörébe nem tartozó feladatok ellátásra is. Ennek megfelelően a munkáltatói jogkör gyakorlójának utasítása szerint köteles más közalkalmazott munkakörébe tartozó feladatokat is ellátni. Ez azonban beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára vagy egyéb körülményeire
tekintettel rá nézve aránytalan sérelemme nem járhat"

Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2018.10.27. 19:16

Pontosan azok, amelyek a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben van.

FloraF91 # 2018.10.27. 18:36

Kedves Fórumozók!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. A jövő héten eldől hogy új munkahelyem lesz-e. Közalkalmazottként dolgozom egy művelődési házban, 3 éve. Szintén művelődési házba fogok kerülni ha összejön. A kérdés az, hogy milyen jogaim és kötelességeim lesznek felmondás alkalmával?
A segítséget előre is köszönöm!
Üdv: Flóra

Mandika # 2018.10.21. 11:24

Köszönöm a választ, ez annyira nem nyugtat meg. Nekem MOST nem lesz, csak egy negyed tanári állású jövedelmem, és nyilván azért vállaltam pluszállást, mert egy egész fizetésből nehezen lehetett kijönni. Ráadásul, ha ez is megszűnne, akkor negyed fizetés alapján számítanák a távolléti díjat és a végkielégítést. Többet vesztek az egészen, mintha nem vállaltam volna el a plusz részállást.

drbjozsef # 2018.10.21. 08:25

Nincs főállás, és nincs mellékállás, csak munkaviszonyok vannak.

Az a paragrafus meg 37§, de valóban, igazad van, nem jár a távolléri díj és a végkielégítés sem, de ha ezen a másik helyen megszűnik az állásod, akkor ott a végkielégítésnél beleszámít az előző ideje is majd.

Mandika # 2018.10.20. 20:37

Elnézést, csak az maradt ki, hogy a mellékállásban is közalkalmazott vagyok.

Mandika # 2018.10.20. 20:20

1992. évi XXXIII. törvény
36. paragrafus, 12. pont.
Ezt hogyan fogják figyelembe venni?

drbjozsef # 2018.10.20. 18:26

Mandika,
miért gondolnád, hogy nem?

Mandika # 2018.10.20. 14:48

Tisztelt Szakértők!
8 órás közalkalmazotti állásom mellett 2 órában egy másik intézményben vállaltam oktatási feladatokat, amit a közalkalmazotti törvény megenged. Ha a (fő)munkahelyem csoportos létszámleépítésre hivatkozva megszünteti a főmunkahelyemen a foglalkoztatásomat, jár-e felmondási időre fizetés, végkielégítés?