Felmondási idő alatt táppénz

Dödölle1 # 2012.02.29. 12:19

Katóka54

A dolgozó igényelhet táppénzt, de az igényét határozattal el kell utasítania a TB ügyintézőnek!!!!

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

47.§ (2) Nem jár táppénz

1. a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amelyre a biztosított átlagkeresetre jogosult, illetőleg, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában keresetveszteség nincs, továbbá a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha az azt követő munkanapon (munkaszüneti napon) a keresőképtelenség már nem áll fenn,
  2. a keresőképtelenségnek arra a tartamára, amelyre a biztosított a teljes keresetét megkapja, illetve, ha a keresetét részben kapja meg, a részben megkapott kereset után,
  3. a gyermekgondozási segély folyósításának az idejére, ide nem értve a segély mellett végzett munka alapján járó táppénzt,
  4. az előzetes letartóztatás és a szabadságvesztés tartamára,
  5. a saját jogú nyugdíj folyósításának időtartamára,
  6. a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék folyósításának az idejére, ide nem értve a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, illetve az átmeneti bányászjáradék mellett végzett munka alapján járó táppénzt.

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.
(2) A munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.
(3) A munkavégzés alóli felmentés időtartamára a munkavállalót átlagkeresete illeti meg.

A fentiekből megállapítható, hogy a dolgozó táppénz ellátásra nem jogosult.

137. § (1) A munkavállalót a betegsége miatti keresőképtelenség idejére - ide nem értve a társadalombiztosítási szabályok szerinti üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget, valamint a veszélyeztetett terhesként történő gondozásba vételt követő, terhesség miatti kereső képtelenséget - naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadság illeti meg.

(3) A betegszabadság időtartamára a munkavállaló részére távolléti díjának 70 százaléka jár.

Tehát a dolgozót évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg, amelyre a munkáltató fizeti a távolléti díj 70%-át.

Ha az átlagkeresetet sem tudja kifizetni hogyan fogja kifizetni a jóval kevesebb betegszabadségos bért?

A 70% miért jobb a 100%-nál a dolgozónak?

Katóka54 # 2012.02.29. 10:30

nem veszi be, de mit tud tenni? a felmondólevelében benne van, hogy fordulhat a munkaügyi bírósághoz.
jár neki a betegszabi? tb ügyintéző azt mondta, hogy mivel 02.05-től fel van mentve a mkavégzés alól, ezért
mivel ellátás illeti meg, így nem igényelhet táppénzt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.29. 10:10

de mivel a cég végelszámolás alatt van, sem a felmentésre sem végkielégítésre járó pénzt nem kap a dolgozó, mivel nem tudja a cég finanszírozni.

És ezt a munkavállaló bevette?

Katóka54 # 2012.02.29. 10:08

1 dolgozónak rendes felmondással okt.5-el megszűnik a munkaviszonya. febr.3-án megkapta a felmondást, mely szerint febr.4-től okt.5-ig fel van mentve a munkavégzés alól, de mivel a cég végelszámolás alatt van, sem a felmentésre sem végkielégítésre járó pénzt nem kap a dolgozó, mivel nem tudja a cég finanszírozni.(jogutód nélkül szűnik meg) febr.6-án a dolgozó elmegy orvoshoz, aki felveszi betegállományba Kérdésem: jár-e neki betegszabadság? ha megkapná a felmentésre járó átlagkeresetét akkor biztos, nem jár neki. de így ? köszönöm a segítséget

Attus # 2006.04.06. 21:57

Kála, azt gondolom, igazad van. Tulajdonképpen éppen azért írtam ma ide be, mert a konkrét témában nézeteltérésem támadt a főnökömmel, aki némi hazitálás után úgy döntött, simán elengedjük a srácot (nekem volt közvetlen beosztottam).
Végül nem én döntöttem, így aztán hagytuk.

Kála # 2006.04.06. 10:48

Nem hiszem, hogy a minimálbér alapján járó táppénz miatt kellene fellépni, hanem azért, hogy a többi munkavállalónak a jövőben ne jussanak eszébe ilyen jogellenes megoldások. Ehhez néha elég figyelmeztetni arra, hogy amit tesz, illetve tenni akar, az bűncselekmény, néha viszont (ha mégis megteszi) nyugodtan lehet eljárást kezdeményezni, különben a rossz példa igen ragadós lehet.
Ja, és persze amíg a munkáltató nem lép fel ez ellen, addig ne nagyon siránkozzon, hogy már megint elment egy embere...

Attus # 2006.04.06. 10:33

Örülök, hogy egyesek ilyen "hivatalosan" látják a dolgot, de a valóság sajnos az, hogy ez rendszeres. Tegnap lépett ki tőlünk egy kolléga. Még aznap hozta is a táppénzes papírját, mosolyogva közölte is, hogy semmi baja, de hétfőn kezd az új munkahelyén - természetesen feketén.
De természetesen nem kezdünk eljárást, nem éri meg egy minimálbér után járó táppénz miatt...

Tamás73 # 2006.03.30. 11:57

OK Kála,köszi.

Kála # 2006.03.30. 07:40

Nézd, ha ez így lenne, akkor erre "hivatkozással" kérhetted volna hogy ugyan mentsenek már fel a felmondási idő letöltésének kötelezettsége alól.
Ha viszont ezt nem tetted, akkor az, hogy valaki más jogszerűtlenül járt el, nem jelenti azt, hogy ezt te is megteheted, de ha megteszed, akkor számolni kell a következményekkel.

Tamás73 # 2006.03.30. 07:37

Köszi a választ Kála.
Van elég vaj a cég feje felett amit ha én is kiolvasztok gondjai lehetnek.

Kála # 2006.03.30. 07:33

Ismét rossz hír: a betegszabit még a munkáltatód állja, és nincs kétségem, hogy simán a nyakadba fog rakni egy TB ellenőrzést ha csak a legkisebb kétsége merül fel a "betegséged" fennállásának.

A bejelentés nélküli munka igen érdekes gondolat, ezzel te is és a munkáltató is bűncselekményt követtek el - megjegyzem egy olyan helyért felmondani, ahol a munkáltató nemhogy elnézi, de megköveteli a jogszabálysértést, igen érdekes döntés (pl. van valami biztosíték arra, hogy később be fog jelenteni?).

Tamás73 # 2006.03.30. 05:55

Kála.
Köszi a választ így gondoltam.
Az a lényeg,hogy így el tudok menni a másik helyre addig bejelentés nélkül.
Egy másik kérdés.A táppénzt már nem a volt munkáltató fogja kifizetni hanem az állami kassza ugye?
15 napig lehet elmenni betegszabira és utána jön a táppénz,jól gondolom?

Kála # 2006.03.28. 19:07

Rossz hír: ha táppénzen vagy, akkor nem csak a régi helyeden nem dolgozhatsz, hanem természetesen az új helyen sem...
Egyébként ha indok nélkül mész (illetve vesznek) táppénzre, akkor az egyben táppénzcsalás is.

Tamás73 # 2006.03.28. 17:13

Rendes felmondásom beadtam a munkáltatóhoz ami 1 hónap de nekem kellene kezdeni hamarosan az új helyen.Ezért megtahetem,hogy elmegyek táppénzre és már csak a felmondás végére megyek be az igazolásaimért és a fizetésért?
Tamás