GYED,GYES, táppénz


sissy074 # 2014.01.23. 09:05

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg GYES-en vagyok,az adó kedvezmény igényléséhet szükséges formanyomtatványt megküldtem a munkáltatómnak.Aki azt nem küldte még vissza kitöltve.Így férjem nem tudja igénybe venni az adókedvezményt.Tavaly GYED-en voltam,az OEP kitöltötte a munkáltatói részt.Ilyenkor mit tudok tenni??Nem fogjuk tudni csak a következő adóbevallásnál érvényesíteni a kedvezményünket?
Köszönöm a választ előre is.

pazs # 2014.01.23. 08:35

Napi 8 órában vagy 4 órában köteles "visszavenni" (ha meg tudtok állapodni, akkor lehet napi 6 óra is) és azonnal elküldhet, ha egyébként van oka rendes felmondásra, a védettség csak addig él, amíg gyereknevelés céljából fizetés nélküli szabadságon vagy.

KISANODA # 2014.01.23. 07:55

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem!!!!!
2014.01.07-én lejárt a GYED-em, munkaviszonyom határozatlan a cégnél.....amikor jelentkeztem munkára azt mondták nem kötelesek visszavenni amíg GYESt kapom és menjek vissza akkor ha a gyerek 3 éves lesz.
Most itthon vagyok a GYES összegéből 3 gyerekkel.Bent van a szabim a végkielégítésem és a felmondási időre járó pénzem.A cég nem akar felmondani, mert nem akar végkielégítést fizetni.Azt mondták mondjak fel én......hát nem vagyok hibbant
Írtam nekik levelet, amiben jeleztem, hogy visszatérnék a munkába, de nem is reagáltak.Törvényes ez, ahogy bánnak velem????
Segítsen aki tud!!!!
KÖSZÖNÖM

Nüncüs # 2014.01.22. 20:12

Köszi a választ.
Kérdés én napi 8 órában (40 óra/hét) dolgoztam.Hány órában köteles visszavenni?hozzáteszem én 6 órában kértem, ő azt írta,hogy csak 4 órában tud foglalkoztatni egyenlőre.Ha az ajánlatát visszautasítom, mikor mondhat fel 2014. szeptemberben lesz 10 éves munkaviszonyom.
A gyermekem jövő évben lesz 3 éves
Üdv.

capisca # 2014.01.22. 16:08

Kedves Nüncüs!

Ha vissza mész dolgozni GYED vagy GYES alatt simán felmondhatnak neked, mert nem vagy fizetés nélküli szabadságon (védelem a fizetés nélküli szabadság fennállása alatt jár).

Mi van ha én visszautasítom az ő ajánlatát?
Semmi, nem vagy köteles elfogadni.

Ha jól gondolom ő most egy új munkaszerződést kötne velem, és az határozatlan időre szólna 4 órában, tehát a Gyes lejárta után is maradna ez a felállás?
Az a szerződés szövegezésétől függ, de akár tartós is lehet.

Nüncüs # 2014.01.22. 15:08

Sziasztok.Jogi tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben:
Jelenleg Gyeden vagyok.Jeleztem írásban a munkáltatóm felé, hogy idén vissza szeretnék menni március elejével(mert addig kivenném az eddig felhalmozott szabadságomat, hogy a kis fiamat beszoktassam a bölcsibe) dolgozni 6 órában.Ő közölte, hogy 4 órában tud visszavenni, és 1 hét múlva, azaz február elején kellene kezdenem,mert én csak a szabim 1/4-ével rendelkezem, tehát 7 nappal.így összesen 1 hetem marad a bölcsődei beszoktatásra.azt mondta majd márciusban visszatérünk a felhalmozott szabira.Na most akkor mi van?Gyes alatt ha jól tudom nem rúghat ki.Mi van ha én visszautasítom az ő ajánlatát?Ha jól gondolom ő most egy új munkaszerződést kötne velem, és az határozatlan időre szólna 4 órában, tehát a Gyes lejárta után is maradna ez a felállás?
Válaszokat köszönöm.
Nüncüs

pazs # 2014.01.22. 12:36

Donnni: igen

Pikipakany: Ha felmond, ki kell fizetnie a szabadságodat. Felmondhat februárban. Ha közös megegyezést írsz alá, mindenképp vegyétek bele a szabadság kifizetését is. Ha nem írod alá a közös megegyezést és nem mond fel, vagy kiadja a szabadságot vagy kifizeti.

Pikipakany # 2014.01.22. 11:17

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg GYES-en vagyok. Nyilatkoztam a munkáltatómnak, hogy 3 éves lesz a gyermekem, és februárban megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat.
Ezt írásban tettem, és eddig írásban semmilyen választ nem kaptam.
Van egy határozatlan idejű munkaszerződésem.
Kb. egy hónapja behívta a következő félévben visszatérő kismamákat a munkáltatóm.
Gyakorlatilag felvételiztettek minket. Tesztbeszélgetés volt.
Közölték, hogy mindenkit nem tudnak visszavenni, és hogy akikre nem esik választás azoktól közös megegyezéssel szeretnének elválni. Ha aláírjuk a közös megegyezést kifizetik a végkielégítést plusz egy hónapot.

Kérdésem:
Van 76 nap szabadságom.
Mi történik a szabadságommal, ha nem írom alá a közös megegyezést?

Februárban felmondhat nekem? Vagy csak a szabadság letelte után?

Válaszát előre is köszönöm!

timcsab # 2014.01.22. 07:59

tisztelt szakértő.
az lenne a kérdésem, hogy mi a teendőm, abban az esetben ha december 10-én kaptam utoljára gy.á.s.-t azóta viszont nem kaptam semmit...
telefonon érdeklődtem, hogy esetleg tudnak e segíteni az o.e.p-nél, de azt a választ kaptam,hogy látják a rendszerükben hogy nem kaptam meg a pénzt de az okát nem tudják....
azt ígérték, hogy 7 munkanapon belül kivizsgálják a panaszomat, de már az is letelt..
azóta nem tudok érdemben beszélni senkivel. mit tegyek? kérem segítsen...

Donnni # 2014.01.21. 10:54

Üdvözlöm!

A Gyed-extráról lenne egy kérdésem.
Kisfiam 2012 decemberében született. Jelenleg Gyedet kapok. Jelenleg várandós vagyok, várható születés 2014 július vége. Érdeklődnék, hogy ha most visszamennék dolgozni, majd kivenném az összes szabadságomat és utána elmennék táppénzre a szülésig, úgy kaphatok-e a jelenlegi Gyed mellett táppénzt. A gyed-extrából én arra következtettek, hogy igen, mivel az 1 éves elmúlt kisfiam mellett visszamentem dolgozni. Lehetséges ez?

Várom megtisztelő válaszát!

Katus82 # 2014.01.20. 14:25

Üdvözlöm!
Második gyermekemmel vagyok itthon gyesen!A gyerekek egymás után születtek 2009 májusában mentem el betegállományba az első gyermekemmel!A cég ahol dolgoztam egy nagy vállalat(GE)!Az a telephely,ahol én dolgoztam bezárt,de a jogutódja az Pesten van!ha a gyermekem betölti a három évet,akkor sem fogok tudni oda menni dolgozni,mert nem tudom megoldani a bejárást!Mikor megszűnt az a telephely,ahol dolgoztam,nem írtam alá semmilyen papírt az áthelyezésemről!
A vállalat kötelezhet rá.hogy Pesten álljak ismét munkába?
Ha a bejárást nem tudom megoldani,fel kell,hogy mondjak,vagy van rá lehetőség,hogy nem fogadom el a munkát és akkor elküldjenek végkielégítéssel?(2000,09,04-től állok alkalmazásban a cégnél!)
Válaszát köszönöm!

Sziszmarek # 2014.01.20. 13:18

Tisztelt Pazs!

Köszönöm a gyors választ.
3-as ponthoz:
Vállalaton belül tudnának alkalmazni,csak egy másik csoportnál,de azonnali munkakezdés lenne és én pedig a felhalmozott szabik miatt nem kezdhetek.
Valóban TB csalás lenne ha leszámolnék, kifizetik a szabikat és utána újra felvesznek ahhoz a munkacsoporthoz ahol van hely?

Köszönöm

renci24 # 2014.01.20. 13:14

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg GYED-en vagyok, pár hónap múlva angliába költözöm, le kell mondanom a gyedet?

Nem kaphatom tovább angliában? Nem fogok kinnt egyhamar dolgozni.

Segítene nekem értelmezni ezt az írást?

Köszönöm:Renci24.

A tagállamok többsége biztosítási alapon működteti a gyed-hez hasonló ellátásokat. Amennyiben valamelyik tagállam bizonyos biztosítási időt követel meg egy szociális ellátás igényléséhez, és az igénylő nem rendelkezik az adott országban az ehhez szükséges idővel, a koordinációs rendelet összesítés elvének alapján köteles elfogadni a másik tagállamban megszerzett biztosítási időt. Ehhez az S1 jelű (korábbi E 104) formanyomtatvány kiváltása szükséges annál a biztosítónál, ahol az illető biztosított.

A gyermekgondozási díjat (gyed) ugyan az egészségbiztosítási törvény szabályozza, továbbá megállapítása a korábbi biztosítási jogviszonyra tekintettel történik, de - ellentétben a terhességi-gyermekágyi segéllyel - a tartalmát és az általa lefedett kockázatot figyelembe véve családi ellátásnak minősül. A magyar egészségbiztosításban érvényesülő szolidaritási elv miatt továbbá a gyed nem tekinthető elő-takarékossági formának, és ezen az sem változtat, hogy a gyed összege a korábbi keresettől függ (a jogszabály által előírt mértékben).

Magyar vonatkozásban - a Cst. végrehajtására kiadott 223/1998. (XII.30.) kormányrendelet 27/F. § (1) bekezdése értelmében - a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendeletek alkalmazása szempontjából pénzbeli családi ellátás a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és a gyermekgondozási díj

pazs # 2014.01.20. 12:51
  1. De. Viszont azonnal fel is mondhat például azért, mert megszűnt a munkaköröd.
  2. Nincs összefüggés a kettő között. Ha felmond, akkor a bennmaradt szabadságaidat is ki kell fizetnie.
  3. Nem egészen értem, de az nem igaz, hogy nem lehet kifizetni a szabadságot, pláne ha megszűnik a munkaviszonyod.
Sziszmarek # 2014.01.20. 12:26

Tisztelt Szerkesztő!

Azt gondolom,hogy a problémám nem egyedi még is érdekes.
Jelenleg GYED-en vagyok 2. gyermekemmel.(kb.100 nap felhalmozott szabadsággal, mert sorba jöttek a gyerekek egymás után)A munkáltató nem vesz vissza mert már nincs meg a pozícióm,létszámstop van meg egyébként is sokan vannak!

  • Valóban nem köteles visszavenni?
  • Ha máshol kapnék állást akkor ki kell neki fizetnie a szabadságaimat?
  • Előfordulhat az, hogy azért nem állhatok munkába jelen munkáltatóm al-vállalkozójánál mert a meglevő munkáltatómnál a szabadságomat nem vettem ki (szerinte törvényi szabály miatt nem fizetheti ki)az új munkahelyen pedig azonnal kellene kezdeni.Van itt akkor megoldás?

Köszönöm

capisca # 2014.01.20. 08:25

Kedves takacszita!

Köteles a munkáltatód ugyanabba a munkakörbe visszavenni, amelyikből elmentél szülni.

Mt. 133.§ nézd meg.

Véleményem szerint jobb lesz, ha keresel egy másik állást, mert úgy látom nem szívesen várnak vissza.

Kedves j.ivett!

Munkaügyi pert kell indítani, de sürgősen.

takacszita # 2014.01.20. 07:27

Üdvözlöm!
Segítségét szeretném kérni.
Gyesen lévő kismama vagyok, 2,5 éves a gyerek. Jeleztem a munkáltatómnál, hogy a 3 éves kora előtt vissza szeretnék menni dolgozni 6 órában.
A munkakörömet 2 ember tölti be, akiket akkor vettek fel határozatlan idejű szerződéssel, amikor én szülési szabadságra mentem.
Megkeresésemre azt a választ kaptam, hogy nincs üresedés a munkáltatónál.
Kérdésem az, hogy a munkáltató nem köteles e a korábbi munkakörömet felajánlani nekem annak ellenére, hogy az most más tölti be (hiszen ez az én munkaköröm, és nem az én hibám, hogy helyettem nem határozott időre vettek fel valakit)?
Illetve milyen jogszabályokra hivatkozhatok a munkám megtartásának érdekében?
Válaszát előre is köszönöm.

j.ivett # 2014.01.17. 15:43

Tisztelt szakértők!
Azzal a problémával fordulok önökhöz, hogy 2013 május 22-én aláírtam egy munkaszerződést, melyet a munkáltató aláírt, lebélyegzett. A szerződés egy bruttó 200.000 ft-os személyi alapbért és 4 órás munkaviszonyt foglalt magában. Erre azért volt szükség, hogy a 2013 decemberében született kisfiam után némileg megemeljük a TGYÁS, illetve GYED összegét. A jelenléti íveket is minden hónapban tisztességgel aláírtam, ám ezeken kívül más papírral pl. bérszámfejtés, pénztári kifizetés, stb. nem találkoztam a hónapok alatt. Mint ahogy szóban megegyeztünk pénzt nem vettem át, mivel abból fizették az utánam fizetendő járulékokat. Azonban most megkértem a könyvelőt, hogy állítsa ki nekem a TGYÁS-hoz szükséges jövedelemigazolást, hogy mihamarabb pénzhez jussunk. Meg is kaptam a papírt, ám azon bruttó 49000.-ft-os fizetés volt feltüntetve. Kérdésemre miszerint ez mégis hogy lehetséges azt a választ kaptam, hogy az ügyvezető utasítására a minimálbérre jelentettek be, aminke a 4 órás változata bruttó 49000 forint. Én erről semmilyen szerződést sem papírt nem írtam alá és nem is láttam az elmúlt 9 hónapban. Tehát jelenleg szülési szabadságon vagyok és a várt TGYÁST,nem tudom igénybe venni, mert erre a bejelentettre az összege csaknem megegyezik a GYES összegével! Hogyan tudnék pénzemhez jutni, illetve mit tudok tenni hogy a szerződésemet érvényesíthessem és az abban szereplő összeg után kaphassam meg a TGYÁST ?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

nail # 2014.01.15. 19:38

A napokban Magyarországról váratlanul kivonult, az itteni részleget felszámoló nemzetközi cégnél vagyok alkalmazásban, jelenleg GYED-en, ami augusztusban jár le. Az aktív dolgozókkal már felvették a kapcsolatot és aláíratták velük a kilépési papírokat (több havi fizetést kapnak végkielégítésként), velünk, GYED-en lévő dolgozókkal azonban még nem vették fel a kapcsolatot. Minket a magyar törvények szerint elbocsátani nem lehet, mire számíthatunk? Elvileg az új rendelkezések szerint akár vissza is mehetnék (akarhatnék menni) dolgozni, GYED mellett is. Várjak tovább, mert mindenképpen keresni fognak, vagy lépjek én? Mik a jogaim, amelyekhez ragaszkodhatom?

Köszönettel

nail

wert123 # 2014.01.15. 14:30

Tisztelt Szakértők!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ilyenkor mit tehetek és kihez fordulhatok?
Lejárt a GyED-em. Ezt 40 nappal előtte írásban jeleztem a munkáltatómnál,(tértivevényes levelet átvette) és szeretnék menni dolgozni gyes extrát igénybe venni. A munkáltatóm nem válaszolt, telefont nem veszik fel. Ilyenkor mit tehetek? Kihez fordulhatok? Nekem már az is elég volna ha kiadnák a papírjaimat és máshol tudnék dolgozni. De nem tudom elérni sehogy. Kérem, mielőbbi válasza nagyon fontos lenne. Köszönettel: wert123

kuzin # 2014.01.14. 12:18

Tisztelt Szakértő,
Szeretnék segítséget kérni.
Most töltöm várandósságom 24. hetét. Az orvosom ma mondta, hogy jó lenne lassan otthon maradnom sajnos. Május 1-re várjuk a babát. Az lenne a kérdésem, hogy ha otthon kell maradnom, akkor a TGYÁS-ig a táppénzt tudom csak igényelni, ugye? A táppénz összegét hogy tudom kiszámolni? Bruttó 250000 Ft esetén mekkora a táppénz összege? És ha én igényeltem eddig a családi adókedvezményt, azt táppénz mellett is igényelhetem, ehhez kell külön nyilatkozat, vagy elég amit a munkahelyen leadtam?

Köszönettel,
Kuzin

Vali77 # 2014.01.13. 08:28

Tisztelt Szakértő!

Én jelenleg gyeden vagyok 2015.03.29.-ig a kislányommal, a maximum gyedet kapom.

Tervezünk még egy babát mi az a legutolsó időpont, amíg a kistestvérnek meg kell érkeznie, hogy ugyan így a maximum gyedet kapjam?

Ha gyesen vagyok, és úgy szülök, akkor miből számolnak? És számít-e, hogy hány hónapot vagyok gyesen, ha pár hónapon múlik?

Válaszodat előre is köszönöm

Katalin65 # 2014.01.12. 20:25

Köteles-e a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztatni a Gyes-en lévő munkavállalót?
Ha igen, köteles-e ugyanabban a munkakörben alkalmazni, amelyben a szülési szabadság megkezdése előtt dolgozott, vagy foglalkoztathatja-e más, a végzettségének megfelelő munkakörben?

NMV0 # 2014.01.12. 07:26

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem hogy megyei kórház közalkalmazottjaként táppénz állományban vagyok várandósság miatt!

A férjem kapta eddig a Gyed-et a kislányunk után aki /2012,03,20/ született.
Most a férjem vissza megy dolgozni,így Én szeretném táppénz alatt igényelni a kislányunk után a GYES-t!

Lehet-e táppénz alatt GYES-t igényelni???

Gabo82 # 2014.01.10. 13:29

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni a következő kérdésben:

2012.04.03-án született kisfiam után 2014. áprilisig GYED-ben részesülök, majd azt követően Gyes-t szeretnék igényelni. Lombik kezelés alatt állok, remélhetőleg február hónapban megtörténik a beültetés. A munkáltatómmal már beszéltem a terveinkről, és abban maradtunk, hogy újra állományba kerülök, és a szabadságom kivételét követően táppénzen leszek, mint veszélyeztetett terhes, a baba születéséig.

A kérdésem az lenne, hogy a táppénz jár-e nekem 2 éves kisfiam után a Gyes?

Válaszár előre is köszönöm!