GYED,GYES, táppénz


capisca # 2014.02.07. 08:24

Kedves VojtZsóka!

Most már veszett fejsze nyele az egész, mert aláírtad a közös megegyezést, nem tudsz mit tenni.

Fee2 # 2014.02.06. 16:05

Kedves VojtZsóka! Én is csak egy fórumozó vagyok,aki itt kér és kap tanácsot a szakemberektől,de véleményem szerint azt igen nem jól tetted,ha aláírtad a közös megegyezést.Rosszul látom szakértők?

VojtZsóka # 2014.02.05. 18:33

Üdvözletem
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy közmunkaprogram keretében tanfolyamra kellene járnom,ahonnan maximum 10% a megengedett hiányzás. Ha ezt túllépem vissza kell fizetni a tanfolyam árát. Múlt hét csütörtökön viszont volt egy kis probléma és a miskolci kórház nőgyógyászati ambulanciájára kellett mennem, ahol veszélyeztetett terhesnek minősítettek és szigorú ágynyugalmat javasolt az orvos. Ezzel a papírral elmentem a háziorvoshoz, aki felvett táppénzre, és szóltam az önkormányzatnak is, a történtekről. Itt viszont azzal fogadtak, hogy a tanfolyam miatt nem mehetek táppénzre, hanem vigyek el minden orvosi papírt a terhességemről ők azt lefénymásolják és január 31. napjával megszüntetik a munkaviszonyom. Ma alá is íratták velem a szerződés bontást amin közös megegyezés szerepel. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy jogszerűen járt-e el az önkormányzat, illetve ha nem, akkor mi ilyenkor a teendő? Válaszukat megköszönve tisztelettel
Erzsébet

Fee2 # 2014.02.04. 13:40

Köszönöm capisca!

capisca # 2014.02.04. 11:03

Kedves Fee2!

Amint visszamész dolgozni megszűnik a felmondási védelem.

Ez olyan munkakör ami nélkül nem létezhet az a részleg a Cégnél.
Akkor kérd meg a céget, hogy indokolja miért szünt meg a munkaköröd. Az adott munkakör ki között került szétosztásra.

Amennyiben bizonyítható a céged válaszából vagy valószínűsíthető, hogy meg van a munkakör. Akkor munkaügyi pert kell indítani.

Fee2 # 2014.02.04. 08:39

Köszönöm capisca!
Biztos vagyok,hogy nem szűnt meg a munkaköröm,csak átalakulhatott.Gondolom én,hogy hozzájött ez meg az.Még nem kaptam róla infót.Ez olyan munkakör ami nélkül nem létezhet az a részleg a Cégnél.Ha nem fogadom el a felajánlott munkakört,akkor felmondtam? Szuper.Ha elfogadom akkor is kirúghatnak utána,nem igaz?Köszönöm!

capisca # 2014.02.04. 07:05

Kedves Fee2!

Ha jól látom megszünt a munkaköröd. Ilyenkor másik munkakört kell neked felajánlani, ha nem fogadod el akkor úgy kell tekinteni, hogy "felmondtál"
Természetesen a munkáltatóüdnak a korábbival azonos vagy hasonló munkakört kell felajánlania.

Fee2 # 2014.02.03. 21:21

Üdv,kaphatnék választ a január 24.-én feltett kérdésemre?

anne01 # 2014.02.01. 07:52

anikocska1

Ha nem fizetnek járulékot, akkor nem leszel jogosult tgyásra és gyedre, illetve lehetőség van a diplomás gyedre, ha megfelelsz a feltételeinek:
http://www.oep.hu/…OZLEMENY.PDF

anne01 # 2014.02.01. 07:45

óraadó

Az alanyi jogon járó ellátások fognak járni: anyasági támogatás, családi pótlék, gyes.
Mivel nem leszel biztosítási jogviszonyban tgyást, gyedet nem igényelhetsz.

anne01 # 2014.02.01. 07:43

eszgabor

Ez csak akkor lenne igaz, ha szimplán gyesen lenne, de mivel dolgozik is, a táppénz és gyáp is jár.

anikocska1 # 2014.01.31. 11:29

Tisztelt Szakértő!

Főiskola mellett heti 8 órában gyakornokként dolgozom. Diákszövetkezeten keresztül történik a foglalkoztatásom. Jövedelmemből csak az adó kerül levonásra.
Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen feltételek mellett van lehetőségem gyed-hez vagy tgys-hez jutni?

Segítségét előre is köszönöm!

óraadó # 2014.01.29. 10:40

Tisztelt Szakértő!

Tájékoztatást szeretnék kérni esetemmel kapcsolatban.

Kismama vagyok, a baba születése szeptemberben várható
2012-ben nem dolgoztam sehol, munkaviszonyom nem volt
2013 szeptemberétől óraadó vagyok /mindössze heti 3 órában, 1800.-/óradíjért/ egy általános iskolában.
Természetesen a megbízatási díjamból levonásra kerülnek a kötelező dolgok, a kézbe kapott összeg kb. mindössze 16.000.-
Szerződésem június 15ig szól

Kérdésem az lenne, milyen ellátásban részesülhetek a baba születését követően?

Köszönettel.

eszgabor # 2014.01.27. 17:14

Tisztelt Szakértő,

A következő érdekes helyzet állt elő: feleségem tobb év gyed után munkábaállt idén január 8-ával és mivel hallottuk, hogy a gyes igényelhető teljes munkaidős foglalkoztatás mellé, ezért még január elején megigényeltük.
A nagyobbik gyerek ovis és lebetegedett (megfázás), de a munkahelyén azt mondják, hogy nem jöhet táppénzre, mert egyszerre csak egy ellátást kaphat a MÁK- tól. Van megoldás arra, hogy a feleségem a beteg gyerekkel itthon maradjon? Vagy át lehet íratni a gyest az apa nevére?
Előre is köszönöm!
Gábor

Mea31 # 2014.01.27. 16:21

Tisztelt Jogászok, kedves fórumozók!
Munkáltatómat kértem hogy GYES alatt dolgozhassak részmunkaidőben,de létszám stopra hivatkozva nem adott lehetőséget, majd ugyanezzel az indokkal a gyermek 3. éve betöltése után közös megegyezést kínált. Ekkor hivatkozva a gyermek tartós betegségére, továbbra is fizetetlen szabadságon maradtam, hogy ne rúgjon ki, illetve teljen a biztosítási időm..
Most újra terhes vagyok, melyet írásban bejelentettem. Anyagi okokból azonban nagy szükségem lenne dolgozni, jelentkeztem, hogy vegyen újra aktív állományba. Kérdésem, hogy van-e törvényi, jogi alapom aktív állományba kérni magam? Terhességi kirúgási védelem címszó alatt köteles-e valamilyen munkát adni, ha lemondom az első gyerekre járó fizetetlen szabit?
Várom megtisztelő válaszukat!
Kérem a könnyebb eligazodás érdekében jelezzék benne, hogy nekem írták!
Köszönettel!
Mea31

Reyka # 2014.01.27. 13:55

Nekem az a problemam, hogy 6 honapos terhes vagyok a mult heten lejart az egeszsegugyi kiskonyvem (etteremben dolgozom). Mivel terhes vagyok nem tudok tudoszurore menni, igy az uzemorvos nem hosszabitja meg a kisskonyvem. A munkaltatom erre azt mondta, hogy el kell mennem tappenzre, de az csak a 60%-a a jovedelmemnek, amibol igy a baba elott nem elek meg. Azt szeretnem kerdezni, hogy ez igy torvenyes eljaras-e es ha nem, mit tudok tenni,hogy legalabb megjapjam a fizetesemet. Koszonom a valaszokat.

pampuska # 2014.01.27. 10:28

Tisztelt Szakértő!!

Én vállalkozónál dolgoztam ,jelenleg tgyás-t kapok és intézném a gyedet a munkáltatónál. A munkáltató azt monda meghalt az ügyvezető és nincs jelenleg aki a cégnél alá írhat stb, meg előtte az is el hangzott hogy felszámolás alatt áll. Nekem azt javasolták meg szüntetik a munka viszonyt és intézhetem magamnak a dolgot. Az a kérdésem létezik olyan hogy nincs aki eljárjon ez ügyben a cégnél,mikor még emberek dolgoznak nekik??

nail # 2014.01.25. 18:18

Fejlemény korábban ismertetett ügyemben (GYED-en vagyok és a cég, ahol dolgoztam, kivonul Magyarországról): egy ügyvédi irodától kaptam levelet, hogy a cég felhatalmazása alapján tárgyalni akarnak velem a csoportos elbocsátással kapcsolatban. Ez pontosan mit jelent az egyéni munkavállalók szempontjából? És milyen megegyezésre számíthatok vajon, hiszen a GYED miatt el nem bocsáthatnak? Ugye jogos, ha végkielégítés nélkül nem fogok magamtól kilépni?

Fee2 # 2014.01.24. 10:45

Tisztelt Szakértők!

Gyes mellett vissza szeretnék menni dolgozni( több mint 6 éve vagyok ott alkalmazott) melyet jeleztem a munkáltatóm felé.Azt mondta,hogy olyan formában mint volt már nincs meg a munkaköröm,ezért küldjem el az Önéletrajzom és meglátjuk mit találunk.Ez normális,hogy Önéletrajzot kérnek tőlem??
Köszönöm!

pazs # 2014.01.24. 10:14

Kedves Sziszmarek,

jogszabályra nem tudsz hivatkozni. Te szeretnél továbbra is ott dolgozni? Van a munkáltatódnak valós és okszerű indoka a felmondásra?
Ha nem szeretnél ott dolgozni és van valós, okszerű indok, akkor nem nagyon alkudoznék a helyedben.
Ha szeretnél ott dolgozni és nincs valós, okszerű indok, akkor nagyon keményen alkudoznék és semmi esetre sem írnék alá közös megegyezést, ha nem kapok legalább annyit, mint amennyi egy jogos felmondás esetén járna.
Satöbbi.

Azt értsd meg, hogy közös megegyezésnél nem JÁR semmi. Csak amiben megállapodtok. Ha nem akarod megszüntetni a munkaviszonyod, semmiképpen ne írd alá.

Sziszmarek # 2014.01.24. 10:13

oké,de mi jár törvényileg?Jó lenne tudni,hogy ő ne sunnyogjon el semmit!
Köszönöm

Sziszmarek # 2014.01.24. 10:02

Tiszelt Pazs!

A cél a közös megegyezés ami még nem született meg.ő a szabadság fizetését ajánlotta szeretném tudni, hogy van e lehetőségem valamire hivatkozni,hogy esetleg valamennyi havi béremet még kérjem.

köszönöm

pazs # 2014.01.24. 09:27

Ha úgy egyeztek meg, mert a közös megegyezésben az van benne, amiben megállapodtok.

Sziszmarek # 2014.01.24. 09:25

Tisztelt Szakértő!

2007 október óta van munkaviszonyom a cégnél, másfél év munka után születtek a gyerekeim.Mennék vissza dolgozni ,de nem tudnak alkalmazni.Ha közös megegyezéssel válunk el akkor az összegyűlt szabadság kifizetése mellet jár/adhat időarányosan végkielégítést a munkáltató?

köszönöm

sissy074 # 2014.01.23. 09:35

Köszönöm a választ!Sajnos munkáltatóm,egy munkaerő kölcsönző cég.Aki mióta (2010)GYED-en vagyok más megyébe települt át,telefonszáma nincs,a cím ahova be van jegyezve az is csak van,mert ott senki nincs.A GYED-igénylésnél is már gondjaim voltak mivel a papírokat hozzá nem vette át,postán vissza jött az OEP-se tudta elérni,ő általuk küldött levelek is vissza mentek.-Majdnem nem kaptam GYED-et,csak nem hagytam magam így az OEP a munkaszerződésem után állapította meg az összeget.Úgy,hogy ilyen előzmények után én nem igen reménykedem,hogy most megküldi.Azért szeretném tudni,hogy más megoldás létezik-e?