GYED,GYES, táppénz


felleg # 2009.08.13. 13:56

Kedves Szakértők!

Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni. 2009.10.13-ig gyesen vagyok kislányommal. A 2. babánkat 2009.10.20-ra várjuk. Én úgy gondoltam, hogy szeptember 22-től visszamondom a gyest és megigénylem a Tgyást.

Egy iskolában vagyok közalkalmazott, tehát a bérszámfejtésünk a MÁK-nál van. Ma voltam bent a MÁK-nál, hogy megkérdezzem, mi ennek a menete. A könyvelőnek fogalma sem volt az egészről. Még azt sem tudta, hogy a Tgyást a gyermek születése előtt 28 nappal már igénybe lehet venni. Azt mondta menjek el, majd akkor jöjjek vissza, ha megszültem. Egyetlenegy kérdésemre sem volt hajlandó válaszolni.

Ezért kérdezlek benneteket. Mi a módja a gyes visszamondásának? Elég egy levelet írnom a munkáltatónak, hogy szept. 22-től visszamondom a gyest? (és majd ő továbbítja a MÁK-hoz)És ekkor már igényelhetem a Tgyást is? Azt formanyomtatványon kell, vagy elég azt is levélben megírnom az iskolának (vagy hova kell beadni)? Kell hozzá csatolni valamit? (mivel akkor még nem lesz meg a 2. gyermek ezért a születési anyakönyvi kivonat helyett kell valami? pl. terhességi kiskönyv?)

Az ügyintéző semmiképpen nem akarja ezt, mert, hogy neki sok munkája lesz akkor velem. Azt akarja, hogy várjam meg míg lejár a gyesem, aztán menjek el táppénzre míg meg nem születik a 2. baba. De én ezt nem akarom, mert akkor ez már csökkentené a tgyás ill. a gyed összegemet, ha jól gondolom. (egyébként a 2. baba után járó tgyást és gyedet a szerződés szerinti béremből számolnák, mivel az most emelkedett kategóriaugrás miatt)

Remélem nem voltam túl bonyolult! Előre is köszönöm a segítségeteket és várom válaszotokat!

moszike74 # 2009.08.13. 16:35

Kedves Szakértők,vagy bárki aki segíteni tud!

2009.08.23-ig vagyok gyesen,utána kiveszem a még meglévő 29 nap szabadságomat.Egy hipermarketben dolgoztam mint osztályvezető.
Érdeklődtem hogy a szabadság lejárta után mik a kilátásaim,amire azt a választ kaptam,hogy sajnos ebbe a pozícióba nem tudnak visszavenni,de szívesen látnak más beosztásba fele ennyi pénzért.Rosszul tudom,vagy kötelesek visszavenni,és indokolatlan hogy visszavegyék a béremet?
A másik kérdésem,hogy a 3 év alatt a velem egy beosztásban lévőknek természetesen emelkedett a bérük.Az enyémnek is kellett volna?
És ha igen,akkor a szabadságomat már az alapján vehetném ki?
Előre is köszönöm a választ:Ági

nandy # 2009.08.14. 12:16

Kedves Ági!

Itt a fórumon már rengeteg alkalommal leírtuk, hogy gyes után is köteles foglalkoztatni a munkaadód, mégpedig az eredeti munkakörödben, az eredeti feltételekkel. Ha béremelés volt, annak megfelelően kell rendezni a te béredet is, és az emelt összeg alapján kell számfejteni a szabadságokat.

U.i. kérdés előtt tessék már kicsit olvasni.

nandy # 2009.08.14. 12:27

Ja, a szülés várható időpontjáról kérj igazolást az orvosodtól, és ezt is csatold a kérelmedhez.

nandy # 2009.08.14. 12:28

Eltűnt az előző hozzászólásom... Az előző mondatot felleg-nek írtam.

És ami elveszett: A gyes-t közvetlenül a MÁK-nál kell lemondani. A TGYÁS-t viszont a munkáltatón keresztül kell igényelni.
Nem baj, ha a könyvelő nem tudja a szabályokat (megjegyzem, nem is kell tudnia, mert a könyvelő és a bérszámfejtő két külön szakma...), attól a jogszabályok még élnek.:)

Dödölle1 # 2009.08.14. 13:03

Kedves felleg!

A kérdéseidre már megadták a választ én csak hozzáfűznék pár gondolatot.

Ilyen esetben célszerű a MÁK Illetményszámfejtési osztály, vagy irodavezetőjét megkeresni és az Ő segítségét kérni.

Bárhol előfordul kezdő az ügyintéző, de egy közigazgatási szervnél mindíg van olyan személy, aki a hivatal hatáskörébe tartozó ügyben érdemi, teljeskörű tájékoztatást tud adni az ügyfélnek. (Ez a személy végső esetben az osztály, vagy a MÁK-nál az irodavezető.)

Az nem lehet szempont, hogy az ügyintézőnek mi jó, vagy nemjó, az a kérdés, hogy az ügyfélnek mi a legkedvezőbb.

-------
Esetedben a szülés várható időpontja előtt 28 nappal kérj a háziorvostól egy nagyalakú orvosi igazolást, amin kérd a terhesállományba vételt, írj mellé egy kérelmet, hogy ettől a naptól a THGY ellátást kéred, ezzel egyidejűleg a GYES ellátást az ezt megelőző nappal lemondod. (Külön kérd, hogy a hatályos Eb. és Csp. tv-nek megfelelően a lemondó nyilatkozatodat (kérelmedet) küldjék meg a MÁK CST. irodának is.Ezt add le a munkáltatónál, az összekötő beküldi a Kincstárnak. -----
Ezt (fentieket) írja a jogszabály az igény lemondásáról és a THGY igény módjáról, de saját érdekedben érdemes a kérelem 1 (másolati) példányát a fentieken túl nem csak az Illetményszámfejtési Iroda részére eljuttatni, hanem neked saját kezűleg leadni, vagy belüldeni a MÁK CST Irodájára is.

A THGY ellátást anyakönyvi kivonat nélkül 42 napig folyósítják, de ha megszülsz azért azt haladéktalanul le kell adni a mtatónál, aki megküldi a MÁK Illszámf. Irodájának.

A THGY igénylésére van külön nyomtatvány, amit az intézményi (munkahelyi) MÁK összekötőtől kaphatsz meg, azt kell kitölteni és aláírni.

A nyomtatvány fontos része a nyilatkozat, miszerint a THGY alatt keresőtevékenységet nem végzel......

Üdv. :)

moszike74 # 2009.08.15. 16:49

Köszi nandy.Tényleg nem olvastam végig mind a 99 oldalt,csak most regisztráltam ide,mert sürgős lenne.Én is így tudom ahogy írtad,de erre van egy kézzel fogható jogszabály amire hivatkozhatok a munkáltatómnál?Ha valaki tudná,szívesen venném.

Köszi a választ nandy!

Ági

mokika # 2009.08.16. 16:09

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy terhesség előtti betegállományra most 60%, vagy 70% -a jár e a fizetésemnek?
Azt már megérdeklődtem, hogy az állományt az előző évi béremből számítják ki, de pontosan azt sem tudom, hogy hogyan!
A kisbabámat 2010. márciusára várom.
6 éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen.
Mindenképpen szeretném tudni, hogy anyagilag hogyan fog érinteni, ha állományba kell mennem!
Köszönöm elöre is a választ!
Mókika

felleg # 2009.08.16. 17:05

Nandy és Dödölle 1!

Köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettetek!

üdv.

Dödölle1 # 2009.08.17. 05:49

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy terhesség előtti betegállományra most 60%, vagy 70% -a jár e a fizetésemnek?
Azt már megérdeklődtem, hogy az állományt az előző évi béremből számítják ki, de pontosan azt sem tudom, hogy hogyan!
A kisbabámat 2010. márciusára várom.
6 éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen.
Mindenképpen szeretném tudni, hogy anyagilag hogyan fog érinteni, ha állományba kell mennem!
Köszönöm elöre is a választ!
Mókika

-------
Válasz:

Amennyiben 2009.08.01. előtt kezdődött a keresőképtelenség, akkor a táppénz mértéke 70%, kórházi ápolás esetén (idejére) pedig csak 60% ha azonban 2009.07.31. után kezdődött már csak 60%.

Ez utóbbi esetben ha kórházi ápolásban részesülsz akkor annak a tartamára pedig 50%.

Végül néhány hasznos információ, hátha tudod használni vagy most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.08.17. 05:56

Főszabály szerint -ha 2009-ben keresőképtelen állományba kerülsz- és végigdolgoztad az évet, akkor az összes pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmedet elosztják 366 nappal, annak veszik a 60%-át, így megkapják az 1 napi táppénzt, ezt szorozzák annyi nappal, ahány napra orvosi igazolást adsz le. Így jön ki a bruttó táppénzed, ami adóköteles ellátás, azaz abból még adóelőleget is vonnak.

Üdv. :)

pandas # 2009.08.17. 13:14

Sziasztok!

Jól értem, hogy akinek kevesebb a jövedelme mint a minimálbér 2X-ese, az rosszabul jár mint aki nem dolgozott ???

2009 évi GYED maximum 100.100 Ft/hó Minimálbér270%
A GYED számításánál a szülést megelőző teljes naptári év keresete adja az alapot.
A GYED összegét a naptári napi átlagkeresetből (az éves fizetést osztva a munkanapok számával) kétféle módon számolják:

  • Ha a szülés előtt 180 napon át biztosított volt , akkor az összege annyi lesz, mint a táppénzé (kb. a fizetés 70%-a limit nélkül)
  • Ha nem volt biztosított (táppénzen volt, megszűnt a munkaviszonya max. 42 nappal korábban), akkor a minimálbér kétszeresének harmincad részét kapja napi keresetül.
nandy # 2009.08.17. 13:23

Hát nem teljesen így van...

Eb. tv.
42. § (1) A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a.
(2) A terhességi-gyermekágyi segély alapjául szolgáló jövedelem naptári napi átlagát a 48. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.

(3) A (2) bekezdésben nem említett biztosított terhességi-gyermekágyi segélyének naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.

Fanni123 # 2009.08.17. 19:51

Tisztelt Szakértő!A következőben kérném a segítségét: 3 és fél éves folyamatos munkaviszony után elbocsátottak, ezt követően passzív táppénzt vettem igénybe 43 napig. Ekkor sikerült új munkahelyet találnom. A férjemmel hamarosan babát szereznénk. A kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben mi a legkorábbi időpont, amikor vállalhatnánk a babát úgy, hogy jogosult legyek tgyásra, gyedre, gyesre. Nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel:Fanni

Tündérbogár # 2009.08.18. 07:16

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem hasonló mint az előttem szólóé. 3 és fél év munkaviszony, 45 nap passzív táppénz, 5 nap kimaradás, 1 hó munkanélküli és most helyezkedtem el.Szintén babát szeretnénk, kérdésem, hogyan számolódik a gyes, gyed?
Mennyi munkában töltött idő szükséges ahhoz, hogy jogosult legyek a fizetésem utáni gyed-re?

Válaszáért millió köszönet!
Tündérbogár

Rita75 # 2009.08.18. 08:00

Sziasztok!

Megszűnt a gyár ahól dolgoztam így a táppénzes papírokat a gyár Bp.-ti iroda központ címére kell küldeni.
Érdeklődnék hogy a passzív t. ki fogja nekem folyósítani,A volt munkáltatóm v a tb.
Már lejárt a passzív t.-m, de még nem kapta semmit!A gyesen lévő ismerőseim pedig június óta nem kaptak gyest.

nandy # 2009.08.18. 09:11

Fanni:

A TGYÁS-hoz és GYED-hez az kell, hogy az igénylést megelőző két éven belül 180 nap biztosítási jogviszony legyen, ez megvan. Továbbá az is kell, hogy a szülés napján biztosított legyél.
Ez neked egyelőre mind megvan.

Dödölle1 # 2009.08.18. 09:12

Sziasztok!

Megszűnt a gyár ahól dolgoztam így a táppénzes papírokat a gyár Bp.-ti iroda központ címére kell küldeni. Érdeklődnék hogy a passzív t. ki fogja nekem folyósítani,A volt munkáltatóm v a tb. Már lejárt a passzív t.-m, de még nem kapta semmit!A gyesen lévő ismerőseim pedig június óta nem kaptak gyest. ---------------------------
  • Válasz:

Különbséget kell tenni aközött, hogy egy gyár részleg, vagy az egész vállalkozás Rt., Bt., Kft. stb. szűnt meg.

Kérdésedre pontos választ elsősorban a munkáltató (volt munkáltató), (Bp-i iroda), vagy lakóhelyed szerinti REP, hiányában pedig Közép-Magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár tud válaszolni.

Amennyiben a cég valóban megszűnt és ott működött kifizetőhely (megint kérdéses, hogy a kifizetőhely Budapesten, vagy vidéken működött), akkor az ottlévő iratanyagokat a REP ellenőrök egy záró ellenőrzést követően bevitték a REP-hez, ez esetben a passzív táppénzt a REP folyósítja. ---------------
Javaslat: A fentieket egy kicsit részletesebben leírva és egyben csatolva a rendelkezésedre álló okmányok másolatát, panaszodat küldd meg az OEP Főigazgatójának, akitől kérd, hogy a panaszodat vizsgálja ki és az elmaradt táppénz ellátásodat kamataival együtt haladéktalanul utaltassa ki, mivel a késedelem a létfenntartásodat veszélyezteteti. (Ezen tényállást, miszerint a 30 napon túli kiutalásból adódó késedelem az igénylők létfenntartását is veszélyeztetheti korábban a TB. szervek átfogó vizsgálata során az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is megállapította. )

A gyakorlati tapasztalat az, hogy a táppénzedet pénzedet a panaszlevél megérkezését követően haladéktalanul kiutalják.

A panaszban hivatkozhatsz a többször módosított, de jelenleg is hatályban lévő 1949. XX. törvény 64.§-ban (Alkotmány) foglaltakra, amely jogszabályi hely szerint a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy egyedül, vagy másokkal írásban panaszt terjesszen az illetékes állami szerv felé, illetve a 2004. évi XXIX. törvénynek a közérdekű kérelmekkel, panaszokkal és bejelentéssel kapcsolatos eljárásról rendelkező 141.§. , 142.§. és a 143.§-ban foglaltakra...., valamint a Ket. és az Eb. törvény vonatkozó szakaszaira.

2. Az írásbeli panasz mellett lehet szóban is sürgetni az elbírálást, illetve a kiutalást az illetékes REP Pénzbeli Ellátási Osztályvezetőjénél.

*

A fentieket megalapozó jogszabályok:

A 217/1997 (XII.1. kormányrendelet 39. § (1) szerint: A kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató által megküldött pénzbeli ellátás iránti igényekről a beérkezést követő harminc napon belül az illetékes REP dönt, és gondoskodik az ellátás folyósításáról.

A határidőt a REP igazgatója indokolt esetben egy ízben legfeljebb tizenöt nappal meghosszabbíthatja, és erről az igénylőt értesíti. ------------------------

Az ellátások késedelmes kifizetése:

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 69. §. szerint: Ha az egészségbiztosító a pénzbeli ellátási igény érvényesítéséről az előírt határidőn belül nem gondoskodik, az Art. -ban (Adózás rendjéről szóló törvény) meghatározott késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot köteles fizetni a jogosult részére. (magyarul a jegybanki alapkamat kétszerese a kamat mértéke, ez most kb. 2*9=18%)

Nem kell megfizetni a kamatot, ha a kamat összege nem haladja meg az 1000 forintot.

A Ket. (Közigazgatási hatósági eljárásról szóló 2004. évi CXL. törvény) és az Eb. tv. (a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény valamint a végrehajtására kiadott a 217/1997 (XII.1.) kormányrendelet) szerint a táppénz igény elbírálási ideje az igény benyújtását követő 30 nap.
*
Az OEP Főigazgatójának a címe: (1139 Budapest, Váci út 73/A | Telefon: 06-1-350-2001 | Fax: 06-1-298-2413

2008.01.01-től a Cst. kifizetőhelyek megszűntek, azt központilag a lakóhely szerinti Magyar Államkincstár Családtámogatási Irodája folyósítja. Késedelem esetén az osztály, vagy irodavezető tud érdemben segíteni.

*
Üdv. :)

nandy # 2009.08.18. 09:13

Rita:

Ha a volt munkahely TB-kifizetőhely, akkor ők fogják folyósítani az ellátást. Ellenkező esetben pedig az OEP.
(A GYES-t viszont a MÁK fizeti, ez független a munkáltatótól)

Dödölle1 # 2009.08.18. 09:16

2008.01.01-től a Cst. kifizetőhelyek megszűntek, a GYES-t központilag a lakóhely szerinti Magyar Államkincstár Családtámogatási Irodája folyósítja. Késedelem esetén az osztály, vagy irodavezető tud érdemben segíteni.

teni77 # 2009.08.18. 12:11

Tisztelt Fórumozók!

08.12-én tettem fel egy kérdést a fórumban, de nem kaptam választ még rá. Tud valaki segíte4ni?

Válaszokat előre is köszönöm!

szagi # 2009.08.18. 12:31

Sziasztok!

2009. július 31-ével megszűnt munkaviszonyom, augusztus 3-ától pedig álláskeresési járadékot kapok, 2010 áprilisáig.
Várhatóan 2010 márciusában szülök.

Kérdéseim:

  1. Jár-e a TGYÁS és a GYED, azaz biztosított vagyok-e munkanélküliként? (Álláskeresési járdékban részesülőként.)
  2. Mi alapján számítják ki a GYED összegét? Mely jövedelmeim számítanak bele? (2006 óta folyamatos munkaviszonyom volt 2009 júliusáig.)

Köszönöm előre is a válaszokat!
Ági

Dödölle1 # 2009.08.18. 14:35

Sziasztok!

2009. július 31-ével megszűnt munkaviszonyom, augusztus 3-ától pedig álláskeresési járadékot kapok, 2010 áprilisáig.
Várhatóan 2010 márciusában szülök.

Kérdéseim:

Jár-e a TGYÁS és a GYED, azaz biztosított vagyok-e munkanélküliként? (Álláskeresési járdékban részesülőként.)
Mi alapján számítják ki a GYED összegét? Mely jövedelmeim számítanak bele? (2006 óta folyamatos munkaviszonyom volt 2009 júliusáig.)
Köszönöm előre is a válaszokat!
Ági

--------

1. Igen, az álláskeresési járadékban részesülő biztosított. Lásd 1997. évi LXXX. tv. 5.§. d) és 4.§.

2.Igen - a fent megadott adatok figyelembevételével-jár THGY.

3. GYED-re jogosult lehetsz, ha a THGY lejárta után ismét álláskeresési járadékot igényelsz, majd pedig úgy jársz el, ahogy az OEP Főigazgató helyettesének tájékoztatója írja. Ez utóbbit ha visszalapozol több helyen is megtalálhatod, vagy érdeklődhetsz a REP PEEO Osztályvezetőjétől.

4. A 2010-ben induló THGY és GYED összegét -az általad közölt adatok alapján- ha 2009-ben van 180 bérezett napod a 2009.01.01-től 2009.07.31-ig elért jövedelmedből számolják ki.

*

Végül néhány hasznos információ, hátha tudod használni vagy most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint THGY-ra –fő szabály szerint- az jogosult aki biztosított, (Ez általában azt jelenti, hogy az igénylő munkaviszonyban áll, de lehet főállású egyéni, vagy társas vállalkozó, közalkalmazott, köztisztviselő, bíró, ügyész stb., illetve biztosított még az álláskeresési járadékban részesülő személy is. Mindezek jogi alapja megtalálható az 1997. évi LXXX törvény -Járulék, vagy fedezeti törvény- 5.§-ban)
ÉS
a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 180 biztosításban töltött idővel, magyarul a szülést megelőző 2 éven belül dolgozott, alkalmazott volt, vagy álláskeresési járadékot kapott stb. (Erről pedig a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII-as törvény 40.§. rendelkezik.)

Fontos az ÉS, azaz a két feltételnek együtt kell teljesülni, csak ez keletkeztet jogosultságot. (Szintén ez a szakasz mondja ki, hogy a 180 napba be kell számítani a munkaviszony megszűnése után folyósított "passzív" táppénzes időt, valamint a „P” THGY és GYED időtartamát is. Lásd. 40.§.(2) „A terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe be kell számítani a) a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét…”

Tehát ha a szülés napján e kettő feltételnek az igénylő eleget tesz jogosult lesz THGY-ra. (Ez a fő szabály, ami azt jelenti, hogy vannak kivételek. Szintén ez a fő szabály vonatkozik a GYED-re is. Ott azonban az esetleges előző „P” GYED időtartama már nem számít be a 180 napba!!!)

Nézzünk néhány kivételt a teljesség igénye nélkül:
THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül.

Jogosult még THGY-ra az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya de ezt követően táppénzben részesült, feltéve, hogy a táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül megszült.

Aki tehát álláskeresési járadékban részesül az azokon a napokon amelyekre járadékot kapott biztosított.

Az országban az álláskeresési járadékról THGY-ra illetve GYED-re való jogosultság egységes elbírálását, azaz az jogalkalmazást elősegítendő az OEP Főigazgató helyettese körlevelet adott ki a 10064/2008. számon, valamint az ez alapján az OEP Felügyeleti Ellenőrzési Főosztálya és az OEP Pénzbeli Ellátási Főosztálya készített egy példákat is tartalmazó tájékoztatót, amit minden REP megkapott. A REP-ek feladata volt ennek a szakmai anyagnak a továbbítása a TB kifizetőhelyek felé. (Ezen tájékoztató –a jogforrási hierarchiának, illetve a jogalkotási törvénynek megfelelően nem jogszabály, csak jogértelmezés az a bíróságot nem köti, viszont az országban történő egységes jogalkalmazás érdekében a REP dolgozóknak kötelezően végrehajtandó utasítás.)

Ezen tájékoztató tehát a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárban, illetve a kifizetőhelyeken megtalálható, akinek fentiekkel kapcsolatos, jogosultságot érintő kérdése, kételye van annak azt célszerű a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályvezetőtől elkérni, abba beletekinteni.

A tájékoztató leszögezi:

  1. Az álláskeresési járadékban részesülő személy biztosított.
  2. Álláskeresési járadékot és THGY-t, vagy álláskeresési járadékot és GYED-et egyszerre nem kaphat senki.
  3. A Foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény szerint szüneteltetni kell a járadék folyósítását, arra az időre, amelyre az álláskereső THGY-ban, GYED-ben, vagy GYES-ben részesül.
  4. Ha ez az ok megszűnik a járadékot tovább kell folyósítani.
  5. Az álláskeresési járadékban részesülőnek megszűnik a biztosítása attól a naptól, amelyiktől az álláskeresési támogatást THGY, GYED, vagy GYES miatt szünetelteti.
  6. Figyelemmel arra a jogszabályi helyre, amely szerint THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül az aki az álláskeresési járadékot a szülés napjától szünetelteti „passzív jogon” jogosult THGY-ra.

Erre a tájékoztató az álláskeresési járadék-THGY igényjoggal kapcsolatban a következő példát hozza:

  • A 2006.01.01-től folyamatosan biztosított nő 2007.11.02-től részesül álláskeresési járadékban. 2008.03.02-án megszül. Ettől a naptól THGY ellátást igényel. Az álláskeresési járadék szüneteltetésének kezdő napja 2008.03.03. THGY-t 2008.03.03-tól 167 napon át kaphat.

A másik példa:

  • A 2006.01.01-től folyamatosan biztosított nő 2007.11.02-től részesül álláskeresési járadékban. 2008.03.02-án megszül. Ettől a naptól THGY ellátást igényel. Az álláskeresési járadék szüneteltetésének kezdő napja 2008.03.02. Mivel a biztosítása 2008.03.01-én megszűnt és mivel a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszült THGY-t 2008.03.02-tól 168 napon át kaphat.

7. GYED-re fő szabály szerint az jogosul aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül 180 biztosításban töltött nappal rendelkezik. Jogosult továbbá az is akinek a biztosítása a THGY igénybevételének tartama alatt szűnik meg.

8. GYED-re vonatkozóan az állásfoglalás 3 példát említ. Ebből kettő azt mutatja be, hogy mikor nem jogosult GYED-re az igénylő, 1 pedig azt, hogy mely esetben állapítható meg ezen ellátás az álláskeresési járadékban részesülő személynek.

Az 1. példa:

  • A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.

2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, így a THGY-t 2008.04.03-tól igényli.
A THGY ellátás folyósítása ettől a naptól, 2008.04.03-tól kezdődik.
A THGY lejártát követően GYED-et igényel.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony nem a THGY igénybevételének tartama alatt szűnt meg az igénylő nem biztosított, így részére GYED JOGOSULTSÁG NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, GYED részére nem folyósítható.

Példa:
A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik. (2008.04.02-ra járadékot, ellátást kapott)
A THGY lejártát követően GYED-et igényel.
Tekintettel arra, hogy a biztosítási jogviszony nem a THGY igénybevételének tartama alatt szűnt meg az igénylő nem biztosított, így részére GYED JOGOSULTSÁG NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG, GYED részére nem folyósítható.

Példa:

A 2008.03.01-től álláskeresési járadékban részesülő 2008.04.02-án szült.
2008.04.02-án még álláskeresési járadékban részesül, a THGY-t 2008.04.02-től igényli.
A THGY ellátás folyósítása viszont csak, 2008.04.03-tól kezdődik.
THGY ellátást kap 167 napig.
A THGY lejártát követően ismét álláskeresési járadékban részesül 2008.11.30-ig Ezt követően (miután a járadékot 2009.12.05-én kifizették a részére) 2008.11.25-től GYED-et igényel.

A GYED jogosultság 2008.11.25-től fennáll. Mivel azonban 2008. 11.25-től 2008.11.-30-ig álláskeresési járadékot (ellátást) kapott a GYED-et csak 2008.12.01-től fogják a részére folyósítani, de ezzel a GYED jogosultságot megszerezte.

Összegezve:

  • Aki álláskeresési járadékban részesül és az egyéb feltételeknek megfelel –azaz a szülést megelőző 2 éven belül van 180 biztosításban töltött napja- az THGY ellátásra jogosult. A szülés napjától kérni kell a járadék szüneteltetését, illetve a THGY folyósítását.
  • Aki így jár el az -fő szabály szerint a fent részletesen ismertetett okok miatt- már GYED-re nem lesz jogosult, de ha a THGY után nem GYED-et, hanem álláskeresési járadékot igényel ismét hónap végéig, majd az utolsó példának megfelelően miután erre az időre a járadékot részére kifizették pár napra visszamenőleges időponttól igényli a GYED-et, úgy jogosulttá válik erre az ellátásra is.

Jelen összefoglaló a fent hivatkozott szakmai anyag alapján készült.

Tekintettel arra, hogy a fentiek jogi szabályozása nem egyértelmű (ezért is született a fent hivatkozott tájékoztató) a félreértések elkerülése érdekében javasolom mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –mielőtt bármilyen ellátást igényelne forduljon bizalommal a REP (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. szellemében, amely jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ”, a bemutatott okmányok alapján készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….

Rövidítések:
THGY: Terhességi-gyermekágyi segély
GYED: Gyermekgondozási díj
GYES: Gyermekgondozási segély
*

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.08.18. 14:45

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem hasonló mint az előttem szólóé. 3 és fél év munkaviszony, 45 nap passzív táppénz, 5 nap kimaradás, 1 hó munkanélküli és most helyezkedtem el.Szintén babát szeretnénk, kérdésem, hogyan számolódik a gyes, gyed?
Mennyi munkában töltött idő szükséges ahhoz, hogy jogosult legyek a fizetésem utáni gyed-re?

Válaszáért millió köszönet!
Tündérbogár

*

Válasz:

  1. A GYES összege fix, megegyezik a mindenkori öregségi nyugdíjminimummal, 2009-ben bruttó 28.500Ft.-
  2. A THGY és a GYED összegének kiszámítása egy bonyolult folyamat, de a megadott adatokkal 2010-es szülés (THGY és GYED ) esetén a 2009.01.01-től 2009.12.31-ig elért béred (a "P" táppénz és az álláskeresési járadék összege nem) lesz az ellátás alapja.

Konkrétabban bér:annyi nappal ahány naptári nap alatt ezt megkerested*70%=1 napi bruttó THGY

30 napos hónapnál ez szorozva 30-cal mínusz adóelőleg.

3. 3 és fél év bőven elég a jogosultsághoz, de a szüléskor a munkaviszonynak -főszabály szerint fenn kell állni.
*
Végül néhány hasznos információ, hátha tudod használni vagy most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.08.18. 15:01

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg több mint 10 éve dolgozom veszélyes munkahelyen és ezzel együtt fél éve másodállásom is van (megbízási szerződéssel). Ha teherbe esnék a főállásomból táppénzre kell mennem a munkakör miatt, viszont a másik munkám el tudnám látni. Megtehetem-e táppénz mellet. Ezt a munkát a szülés után is el tudom végezni. Hogy csináljam, hogy a legjobban jöjjek ki belőle? GYED mellet nem dolgozhatok, mehetek rögtön GYES-re? Megéri egyáltalán?

Válaszát előre is köszönöm

Igen, a hatályos Ebtv. szerint az orvosnak a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot munkakörönként/jogviszonyonként külön-külön kell elbírálni, azaz előfordulhat, hogy valaki az egyidejűleg fennálló egyik jogviszonyában keresőképtelen, mert az nem tudja ellátni, a másikban viszont keresőképes.
Lásd Ebtv.(1997. évi LXXXIII. tv.) 45.§. 43.§. (2)

THGY és GYED ideje alatt semmilyen jogviszonyban nem lehet díjazás ellenében munkát végezni, azaz a megbízási jogviszonyban sem dolgozhatsz díjazásért.

Fontos, hogy a megbízási díjas csak akkor jogosult ha abban a jogviszonyában is biztosított, azaz a jövedelme eléri a minimálbér 30%-át ÉS FONTOS, hogyha viszont van egy heti 36 órás főállása a megbízási jogviszonyából nem vonnak tőle peb. járulékot, így ebben az esetben táppénzre sem jogosult.

Lásd: Ebtv. 43.§. Tbj.5.§. (1) d) és 31.§.(3)

Szóval vagy GYES+megbízás, vagy THGY, majd GYED, de nem dolgozhatsz mellette. Azt, hogy melyik éri meg te döntsd el, főleg mivel a jövedelemadataidat nem ismerem.

Végül néhány hasznos információ, hátha tudod használni vagy most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)