GYED,GYES, táppénz


moszike74 # 2009.08.19. 05:36

Tisztelt Szakértő!

Tudna nekem egy jogszabályt mondani,amivel odamehetek a munkáltatóhoz,hogy jogtalanul akar visszavenni gyes után?
Konkrétan az osztályvezetői bérem helyett egy sima bérrel ami kb. a fele pénzben.Azt mondja sajnos nem tudja ugyanazt a pozíciót biztosítani mint előtte.Azt tudom hogy ez nem így működik,de nem tudom milyen jogszabály van erre vonatkozólag.
Előre is köszönöm a választ.

Dödölle1 # 2009.08.19. 06:31

Tisztelt Szakértő!

Tudna nekem egy jogszabályt mondani,amivel odamehetek a munkáltatóhoz,hogy jogtalanul akar visszavenni gyes után?
Konkrétan az osztályvezetői bérem helyett egy sima bérrel ami kb. a fele pénzben.Azt mondja sajnos nem tudja ugyanazt a pozíciót biztosítani mint előtte.Azt tudom hogy ez nem így működik,de nem tudom milyen jogszabály van erre vonatkozólag.
Előre is köszönöm a választ.

-------------
  • Válasz:

Munka Törvénykönyve (1992. évi XXII. törvény) 82. §. (1)és a 84. §.

*

A munkaszerződés módosítása

82. § (1) A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződést csak közös megegyezéssel módosíthatja.
(2) Kollektív szerződés a munkaszerződést a munkavállaló hátrányára nem módosíthatja.
(3) A munkaszerződés módosítására a megkötésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.

Üdv. :)

korsi # 2009.08.19. 09:09

Tisztelt Szakértő!

2006. szeptember óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen. Most már tervezzük, hogy jó lenne egy gyerek. Ha az első gyermekem pl. 2010. júniusába születne, akkor a gyedet hogyan állapítanák meg? Az előtte lévő 180 nap átlagából számolnák ki, hogy mennyit fogok kapni, vagy olvastam vhol, hogy az előző teljes év /tehát ebben az esetben 2009/? A 180 nap az munkanap /kb.9 hónap/, vagy naptári nap /kb.6 hónap/. Most br.80.000 Ft-ra vagyok bejelentve. Szeretném a teljes gyedet megkapni, de ehhez többre kellene, hogy be legyek jelentve. Ezért érdekelne hogy hogyan állapítják meg a gyed összegét. Azt tudom hogy a gyed összege a bruttó bér 70%-a. Ha br.140.000 Ft-ra lennék bejelentve akkor ez az összeg 98.000 Ft lenne. Ezt tisztán kapnám meg, vagy ebből még jön le vmi?

Előre is köszönöm a segítséget.

bogii # 2009.08.19. 12:07

Tisztelt Válaszadó!
Letelt GYED utáni (és maradék szabadságok kivétele utáni) folytatott munkaviszonyban mennyi időt kell aktívan letöltenem, hogy táppénzre tudjak jönni a második gyermekemmel állapotosan?

Kérem, aki tudja a választ írjon, mert hiába járom az államkincstárat, és a bérszámfejtőket!
Köszönöm: Zagyváné.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.19. 14:39

Egyet se. De nagyon sportszerűtlen lenne. És akkor még finom voltam.

nandy # 2009.08.19. 22:19

korsi:

Főszabály szerint az igénylés évét megelőző évi jövedelmet veszik alapul. Tehát 2010-ben az ideit.
A 180 nap az naptári nap (kb. fél év). A TGYÁS-ból csak szja-t vonnak, a GYED-ből egyéni nyugdíjjárulékot is (9,5%).

bogii # 2009.08.20. 06:37

Kovács Béla Sándor!

Maga nekem finomkodik itt a sportszerűtlenségről???
Először nézzen utána, mert rosszul tudja, aztán véleményezzen bárkit is.
Zagyváné.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.20. 09:02

Mit tudok rosszul, kedves bogii? (Egyébként ha Ön jobban tudja, akkor minek kérdezi?)

efi99 # 2009.08.20. 09:27

kbs-nek teljesen igaza van.
Egyesek sportot űznek abból, hogy előre azon spekulálnak, hogy hogyan ne kelljen dolgozni, letojva, mind a munkáltató, mind a munkatársai problémáit ezzel kapcsolatosan. (Utána persze sűrűn csodálkoznak, hogy miért nem csípik a kismamákat...). lásd még 1 napos terhesen táppénzre megyek esete, bizonyára nagyon rosszul van és nem bírja a munkát.
Jó lenne végre tudomásul venni, táppénzre az ember nem saját magát írja ki, amikor neki passzol, hanem a doki.
Ezek tényleg minimum sportszerűtlen dolgok. Nem minimum pedig: csalás.

mokika # 2009.08.21. 12:15

Kedves Dödölle1!
Köszönöm a választ!
Szeretem ezt a helyet, mindíg kapok hasznos információkat!
Mindenkinek köszi
Mókika

Rita75 # 2009.08.21. 13:14

T. szakértő!

Szeretném megtudni,hogy a tb.-ről szóló kiskönyvet v. igazolványt passzív t. esetén el kell e küldeni a táppénzes papírral vagy nem?Ki foglya bejegyezni a jogviszonyom ha be kell?Volt aki elküldte 1,5 hónapja és azóta senki sem tudja hogy hol van.Így nem szívesen adom ki a kezemből.A munkanélkülihez fog e majd kelleni a tb. igazolvány v. elég az igazolás amit a háziorvos adott ki.

nora82 # 2009.08.22. 08:46

T. Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni, hogyan járnék jobban anyagilag:
Jelenleg 2010.03-ig itthon vagyok gyed-en a fiammal, szeretnénk második gyermeket is, de nem tudom hogyan járok jobban. A munkahelyemen lehetőség van, hogy gyes alatt itthonról dolgozzak, ami nyilván valamivel kevesebb pénzzel jár, vagy bejárok dolgozni, de ez esetben, ha szinte az utolsó napig dolgozom bent, akkor is kb. fél évet jelent. Melyik a jobb? Mi alapján számolják második gyermeknél a tgyás-t és a gyed-et?
Segítségüket előre is köszönöm.

moszike74 # 2009.08.22. 18:13

Kedves Dödölle 1!

Köszönöm a választ,sokat segített,remélem a munkáltatómnál is elérek vele valamit:)

Köszi:Möszike74

Dr.Attika # 2009.08.22. 18:22

Kedves Nóra!
Egy nagyon "fogós" kérdést tett fel. Ugyanis a magyar jogrendszer úgy épül fel, hogy előbb a történés és utána a történésre alkalmazandó jog. A gyermek fogantatása és világra hozatala soha nem lehet jogi kérdés. Ne lepődjön meg, ha utánam már több választ nem kap.

bogii # 2009.08.23. 15:40

efi 99!

  1. Nem azon spekulálok, hogyan ne kelljen dolgozni, hanem nem mindegy hogy ebben a "válságos időszakban" hogyan fogok kijönni anyagilag.
  2. Én tojom le a munkáltatómat, mikor az egyöntetű döntéssel (szakszervezeti beleszólási lehetőség nélkül) olyan határozatokat hoz, hogy dolgozói tömegesen kényszerülnek felmondásra???
  3. Egy napos terhesen bizonyára nem vagyok annyira rosszul, mint Ön gondolja, hanem veszélyes munkakörből adódóan kell táppénzre mennem. (Felnőtt intenzív osztályon életeket mentek, és maga el sem tudja képzelni mennyi fertőzéssel találkozik ott az ember. Én nem öltönyben dolgozom, mint maga 8 órában, hanem védőruhában, éjjel-nappal.
  4. Az előzőek ellenére bármily hihetetlen, szeretem a munkámat, más olyan dolgokat is megcsinál, h lógjon, amitől Ön agyvérzést kapna mérgében.
  5. Egyetlen, és igen sajnálatos dolog a munkámban, h az ilyen magafajta embereket(lsd még kbs-t is), -akik azt hiszik, a gyereknevelés otthon csak egy laza kis nyaralás- is el kell látnom a betegágyon, hogy aztán épen egészségesen folytathassák gonosz megnyilvánulásaikat azon emberek felé, akik körülményeiről egyébként mit sem tud.

Zagyváné.

Dödölle1 # 2009.08.24. 06:15

T. szakértő!

Szeretném megtudni,hogy a tb.-ről szóló kiskönyvet v. igazolványt passzív t. esetén el kell e küldeni a táppénzes papírral vagy nem?Ki foglya bejegyezni a jogviszonyom ha be kell?Volt aki elküldte 1,5 hónapja és azóta senki sem tudja hogy hol van.Így nem szívesen adom ki a kezemből.A mun­kanélkülihez fog e majd kelleni a tb. igazolvány v. elég az igazolás amit a háziorvos adott ki.

Rita 75.

  1. Igen, a vonatkozó kormányrendelet ezzel kapcsolatos szakasza úgy szól, hogy "P" táppénz igényléséhez a TB igazolványt is le kell adni az orvosi igazoplásokkal együtt.
  2. A jogviszonyt mindíg a foglalkoztató köteles bejegyezni, a "P" táppénz időtartamát pedig mindíg a táppénzt folyósító szerv (munkahelyi TB kifizetőhely, vagy a REP) írja be a TB igazolványba.
  3. Sajnos előfordul, hogy a TB igazolvány "eltűnik", ezért -a hatályos jogszabálynak megfelelően- annak leadásáról a munkáltató és a REP köteles átvételi elismervényt adni. Amennyiben a TB igazolványa bárkinek "eltünt", úgy az ügyintézéssel kapcsolatos visszásság kivizsgálását, a hatósági cél ellenőrzés lefolytatását, a TB igazolvány kiadatását a REP Igazgatójától kell kérni. ellenőrzést és a jogszabályban rögzített okmány
  4. Igen a táppénz lejárta utáni álláskeresési járadék igényléséhez a Munkaügyi Központban a TB igazolványt szinté le kell adni.
  5. További kérdéseivel forduljon bizalommal a REP PEEO Osztályvezetőjéhez.

6.Végül néhány hasznos információ egy régebbi hozzászólásomból, hátha tudod használni vagy most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.08.24. 06:29

Tisztelt Válaszadó!
Letelt GYED utáni (és maradék szabadságok kivétele utáni) folytatott munkaviszonyban mennyi időt kell aktívan letöltenem, hogy táppénzre tudjak jönni a második gyermekemmel állapotosan?

Kérem, aki tudja a választ írjon, mert hiába járom az államkincstárat, és a bérszámfejtőket!
Köszönöm: Zagyváné.

---------------
  1. Különbséget kell tenni két lehetőség között. Ha a GYED lejárta után nem veszi igénybe a GYES-t, úgy a következő -terhesség miatti- táppénzhez valóban nem kell 1 napot sem dolgoznia, ha fennáll a munkaviszonya 1 évig jogosult táppénzre.
  2. Ha a GYES mellett dolgozik és úgy szeretne táppénzre menni a betegszabadság lejártát követően annyi nap táppénzre jogosult, ahány napot a GYES mellett dolgozott. Lásd 1997. évi LXXXIII. tv. 49.§.

3.Amennyiben -tekintettel arra, hogy a munkáltatója a hozzászólásai alapján a központi illetményszámfejtési rendszerbe (KIR)tartozik - az Államkincstár ügyintézője a kérdéseire nem tud teljeskörűen válaszolni, úgy kérje az ügyintéző felülvizsgálója, vagy az Illetményszámfejtési Iroda Osztály, esetleg Irodavezetőjének a segítségét.

4. Általános jogosultsági feltételekkel kapcsolatos kérdéseivel fordulhat a REP PEEO Osztályvezetőjéhez is. Részletesen lásd az előző kérdezőnek adott válaszom utolsó részét.

Üdv. :)

eszterxx # 2009.08.24. 10:33

Kedves bogii,

Kérem ezt a stílust hanyagolja ezen a fórumon. Itt mind azon vannak, hogy nekünk segítsenek, nem mások kioktatására. Én örülök neki, hogy van ez a hely, ahol mindig tanácsot tudok kérni és választ kapok.

Az illető szakértők pedig az általános tapasztalatokból indultak ki, amiket én is csak megerősíteni tudok. Magam is gyes mellett dolgozó anyuka vagyok, azonban sajnos a rossz tapasztalatok miatt sosem vennék fel új munkavállalót 3 év alatti gyermekkel, mivel ezzel igen könnyű visszaélni és sajnos nagyon sokan meg is teszik.

Sajnálom, hogy így felidegítették Önt a szakértők, a saját szempontjából Önnek igaza van, azonban a stílusa elfogadhatatlan. Serintem fejezzük be a vitát és örüljünk, hogy segítenek nekünk a kérdéseinkben.

Üdvözlettel,

eszterxx

ildikogeder # 2009.08.24. 11:16

Jonapot! én abban szeretnék segítséget kérni hogy most megyek vissza dolgozni és a gyest szeretném majd megigényelni de állandó munkaviszony van és azt mondta a fönököm váltsam ki a kék könyvet mert akkor eltolodik a gyes időszaka. igaz ez?és mit kell még tudnom hogy ne tudjon átvágni a munkáltatom.köszönöm Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.24. 11:20

Ugyanazt tudom mondani, amit már napokkal ezelőtt is: ez marhaság. Ha a "kék könyv" alkalmi munkavállalást jelent, akkor abszurd marhaság.

bogii # 2009.08.24. 11:43

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm megtisztelő, és mindenekelőtt pontos válaszát, kiigazítását!
Köszönettel: Zagyváné

efi99 # 2009.08.24. 13:12

bogii

  1. biztos nem mindegy, mint ahogy a többieknek sem, sőt a munkáltatójának sem.
  2. nem ide tartozik
  3. munkáltatónak kell másik munkakört felajánlania, a mvállalónak együttműködési kötelezettsége van, nem pedig eltűnési
  4. Az jó. Elég baj.
  5. igyekszem nem kerülni a "kezei közé".

Nem vagyok szakértő, a gyakorlati tapasztalataimra támaszkodtam. Úgy látom, van, aki tőlem függetlenül meg is erősítette ezeket a tapasztalatokat. Rengeteg rossz tapasztalatom van, nem csak ezzel, pl nagyvonalú (indokolatlanul hosszú) betegszabadságok gyerek betegsége miatt ("peeersze, anyuka, még egy hetet kiírjuk mit számít az már, utána meg úgyis karácsony, akkor legyen inkább január 3-ig), gyerek beadása ill beszoktatása az óvodába, bölcsödébe direkt csak az első munkanap nem előtte 1 héttel, persze 2 nap múlva máris probléma van, összes szabadság direkt nyáron kivétele (többiek nem számítanak), holott lenne nyáron is óvoda/bölcsöde stb nem sorolom.

Dödölle1 # 2009.08.24. 14:30

Jonapot! én abban szeretnék segítséget kérni hogy most megyek vissza dolgozni és a gyest szeretném majd megigényelni de állandó munkaviszony van és azt mondta a fönököm váltsam ki a kék könyvet mert akkor eltolodik a gyes időszaka. igaz ez?és mit kell még tudnom hogy ne tudjon átvágni a munkáltatom.köszönöm Il­dikó

--------------
Kedves Ildikó!

Tekintettel arra, hogy már többször feltette ugyanazt a kérdést -ha ez jelent Önnek valamit- az előző hozzászólót megerősítve én is azt tudom elmondani, hogy a hatályos Cst. törvény szerint a gyermek 1 éves korának betöltése után a GYES mellett -bármilyen jogviszonyban - korlátlanul lehet dolgozni, azonban GYES-t -főszabály szerint- legfeljebb a gyermek 3 éves koráig kaphat, ezt az időt semmi nem tolja ki. (Természetesen kaphat tovább is GYES-t pl. ha a gyermek tartósan beteg stb.)

A GYES folyósításával, illetve a mellette végezhető munka feltételeiről a Magyar Államkincstár Családtámogatási Irodájánál kaphat bővebb tájékoztatást.

(Ott talán kiderül, hogy milyen jellegű állandó munkaviszonya van és amellett milyen kék könyv kiváltását javasolták Önnek. Célszerű magával vinnie minden, a munkaviszonyával kapcsolatos okmányát és a főnöke elérhetőségét, amelynek bírtokában az illetékes vezető a főnökével (telefonon) tisztázhatja a félreértést.)

Üdv. :)

Dödölle1 # 2009.08.25. 05:55

T. Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni, hogyan járnék jobban anyagilag:
Jelenleg 2010.03-ig itthon vagyok gyed-en a fiammal, szeretnénk második gyermeket is, de nem tudom hogyan járok jobban. A munkahelyemen lehetőség van, hogy gyes alatt itthonról dolgozzak, ami nyilván valamivel kevesebb pénzzel jár, vagy bejárok dolgozni, de ez esetben, ha szinte az utolsó napig dolgozom bent, akkor is kb. fél évet jelent. Melyik a jobb? Mi alapján számolják második gyermeknél a tgyás-t és a gyed-et?
Segítségüket előre is köszönöm.

nora82

------------------------
  • Válasz:

Kérdésében több lényeges adatot (szülés várható időpontja, a tervezett munkábaállás napja stb.) nem adott meg, ezért a válaszomat ennek figyelembevételével olvassa.

  1. Amennyiben 2010.03-ig végig GYED-en van mellette nem dolgozhat. (A GYED helyett igénybeveheti a GYES-t, ez esetben a GYES mellett dolgozhat...) Ha jól értem a GYED lejártát követően 2010.03-tól fog GYES-t kapni, amely mellett korlátlanul dolgozhat. A kérdéséből (szövegösszefüggésekből) azt feltételezem, hogy 2010.09. hónapjában fog szülni, ez esetben -hangsúlyozva, hogy a rendelkezésre bocsátott és a feltételezett adatok alapján- a THGY ellátás alapja a 2010.03. hótól 2010.09. hónapig elért keresete lesz.
  2. Javasolom, hogy kérdéseivel forduljon bizalommal a REP PEEO Osztályvezetőjéhez, akivel a dátumokat tisztázni tudja, illetve aki -ha megkéri- segít az Önnek legkedvezőbb megoldást kiválasztani, az ellátás hozzávetőleges összegét kiszámolni.
  3. Végül néhány hasznos információ egy régebbi hozzászólásomból, hátha tudja használni vagy most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

Hortenzia # 2009.08.25. 13:40

Üdvözletem!
Egy ismerősöm lánya a következő helyzetbe került, ebben szeretnénk kérni a segítségüket:
A lány nyár elején felmondott a munkahelyén augusztus 31-i határidővel, új munkahelyén pedig szeptember 1-én kezdene. Közben azonban hosszabb betegsége miatt táppénzre került, mely azóta is tart. A gyógyulás ideje egyenlőre kilátástalan.
Kérdése a következő:

  • táppénz mellett is válthat munkahelyet, új munkahelyén kezdhet táppénzzel,
  • ezek után a táppénz igazolást új munkahelyén kell leadnia?

Előre is köszönjük a választ!