GYED,GYES, táppénz


Zsola81 # 2014.08.25. 13:08

Tisztelt Szakértő!

A következő történt.
Feleségem 2014.08.31-én lejáró határozott idejű szerződéssel dolgozott. 07.22-étől veszélyeztetett terhesként táppénzre ment. Azóta előirás szerint be is hordta a táppénzes papirját a munkáltatóhoz. 08.22-én felhivta a főnöke,hogy menjen be a munkahelyére. Bement és azzal szembesült,hogy elétettek egy közös megegyezéses felmondást,08.04-ei dátummal. Kérdésem,hogy ez mennyire törvényes megoldás? És 08.13-án még vitt be táppénzes papirt,amit elvettek tőle,holott 4-én kijelentették,amit csak 22-én tudtunk meg.

Köszönöm!

cincinnatus # 2014.08.25. 09:33

K-né M

2014.08.22. 22:29
Kedves Szakértő!
2010.decemberétől 2014 áprilisig volt bejelentett munkaviszonyom,áprilistól pedig 3 hónapig álláskeresési támogatást kaptam. Ez idő alatt teherbe estem. Úgy döntöttem az egészségügyi hozzájárulást magam után fogom fizetni. A szülés várható ideje 2015.januárjára tehető. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen pénzbeli juttatásra számíthatok a baba születése után?
Előre is köszönöm a segítségét.

Saját maga után –amennyiben nem minősül a Tbj. 5. § értelmében biztosítottnak és egyéb módon sem mentesül- köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot, amiért cserébe ha megbetegszik ellátják (háziorvos, járóbeteg/fekvőbeteg gyógyintézet stb.), azonban ezen járulék megfizetése pénzbeli egészségbiztosítási ellátásra (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély. gyermekgondozási díj, GYÁP, bal. tp.) nem jogosít.

Amennyiben a szülésig nem létesít jogviszonyt csak alanyi jogú GYES-t (gyermekgondozási segély), CSP-t (családi pótlék) és anyasági támogatást kaphat, amelyek azonban nem minősülnek egészségbiztosítási ellátásnak, azok un. családtámogatási ellátásokat, melyek fedezete nem a biztosított által fizetett járulék, hanem az állampolgárok/cégek által fizetett adók.(Szja, ÁFA stb.)

cincinnatus # 2014.08.25. 08:44

maci_lacy

2014.08.24. 12:25
Tisztelt Szakértő
A következő kérdéssel fordulok Önhöz: A feleségem 2015 Márciusában fog szülni. 2010. dec 1 től folyamatos 8 órás munkaviszonya van, és 2012. jul 1-től meg ehhez még hozzátársul egy 4 órás is. Augusztus 14-től táppénzre ment veszélyeztetett terhesként. Azt szeretném megtudni ha tgyást és a gyedet milyen összegben fogják meghatározni?
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel
maci_lacy87

Amennyiben a szüléskor mind a két jogviszony fennáll és mindkét jogviszony alapján benyújt táppénz, tgys és gyed igényt, úgy azt jogviszonyonként külön-külön kell elbírálni, ami azt jelenti, hogy megnézik jogosult-e ellátásra az adott jogviszonyban, ha igen milyen mértékkel, milyen összegben és mennyi ideig.

Nézzük előbb a táppénzt.

Főszabály szerint táppénzre az jogosult, aki biztosított, kötelezett 3%-os mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére, valamint a keresőképtelensége a biztosítás tartama alatt kezdődött.

A megadott adatok alapján felesége –ha az orvos ugyanarra az időre két eredeti orvosi igazolást is kiállít- egyszerre „két” táppénzre is jogosulttá válhat.

Mindkettőnél a 2013-ban elért keresete lesz az ellátás alapja, mindkettőnél 60%-os mértékű táppénzt kapat –és ha egy éven belül nem volt táppénzen, táppénz ellátást legfeljebb egy évig kaphat.

Azt, hogy két, egyidejűleg fennálló jogviszonya van a feleségének kell jeleznie a háziorvosa felé és kérni, hogy ugyanarra az időre két eredeti orvosi igazolást adjon ki. (A fénymásolat nem jó, fénymásolatra pénzt kifizetni nem lehet!)

Az orvosi igazolásokat a foglalkoztatóhoz kell leadni. (Az egyiket a 4 órás, a másikat a 8 órás munkáltatónak.)

2015 márciusi szülés esetén tgys ellátást is mindkét jogviszonyából igényelhet, feltéve, hogy a jogviszonyai a szülésig nem fognak megszűnni.

Főszabály szerint a 2014-es keresetéből fogják kiszámolni, mértéke mindkét jogviszonyában 70% és ha az irányadó időszakban van 180 bérezett napja egyik jogviszonyában sem korlátozzák a tgys összegét. (Magyarul, ha sokat keresett ezen magas összeg után kap ellátást.)

Egy 2015-ben induló GYED esetében esetén a GYED ellátást is mindkét jogviszonyából igényelhet, feltéve, hogy –főszabály szerint- a jogviszonyai a szülésig nem fognak megszűnni. A GYED ellátását a 2014-es keresetéből fogják kiszámolni, mértéke mindkét jogviszonyában 70%, azonban itt már a két jogviszonyból származó GYED összegét össze kell adni, és korlátozni kell a minimálbér kétszeresével.

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/D. §361 (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

Ha a biztosított egyidejűleg fennálló több jogviszony alapján jogosult gyermekgondozási díjra, a jogviszonyonként megállapított díjak összegét egybe kell számítani, az ellátás összege egybeszámítás esetén sem haladhatja meg az (1) bekezdésben megállapított legmagasabb összeget.

Esetleges további, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal az egészségbiztosítóhoz. E-mail címük: penzbeli@oep.hu

maci_lacy # 2014.08.24. 10:25

Tisztelt Szakértő
A következő kérdéssel fordulok Önhöz: A feleségem 2015 Márciusában fog szülni. 2010. dec 1 től folyamatos 8 órás munkaviszonya van, és 2012. jul 1-től meg ehez még hozzátársul egy 4 órás is. Augusztus 14-től táppénzre ment veszélyeztetett terhesként. Azt szeretném megtudni ha tgyást és a gyedet milyen összegben fogják meghatározni?

Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel


maci_lacy87

K-né M. # 2014.08.22. 20:29

Kedves Szakértő!

2010.decemberétől 2014 áprilisig volt bejelentett munkaviszonyom,áprilistól pedig 3 hónapig álláskeresési támoágatást kaptam.Ez idő alatt teherbe estem.Úgy döntöttem az egészségügyi hozzájárulást magam után fogom fizetni.A szülés várható ideje 2015.januárjára tehető. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen pénzbeni juttatásra számíthatok a baba születése után?

Előre is köszönöm a segítségét.

kovacsneagnes85 # 2014.08.22. 10:41

Tisztelt Szakértő,

A kislányom 2013 januárjában született és 2015 januárjában szeretnék visszamenni a munkahelyemre dolgozni.A kérdéseim azok lennének,hogy:
Hogyan kell elindítanom a folyamatot,mikor érdemes megkeresnem őket ezzel?
Köteles-e visszavenni a cég engem ugyanazon a béren és ugyanarra a munkakörre?
És mit kell tennem és tudnom akkor ha esetleg megpróbálnának úgymond lerázni,hogy most nem tudnak visszavenni,vagy csak más bérrel és más munkakörbe?
Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Ági

cincinnatus # 2014.08.22. 10:27

adel111

2014.08.20. 22:39

Tisztelt szakértő!

Én szlovák állampolgár vagyok, a párom magyarországi.10 éve dolgozom Magyarországon, és most derült ki, hogy babát várunk. Viszont a cég ahol dolgozom november 30.-án megszűnik, jelenleg a felmondásomat töltöm, utána szeretnék munkanélkülire menni Szlovákiában a baba születéséig. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben igényelhetem-e a gyest Magyarországról, és ha igen mennyiben befolyásolja, hogy szülés előtt munkanélkülin voltam Szlovákiában.
Válaszát előre is köszönöm!

Azt, hogy az ügyfél mely tagállamból részesül családi ellátásban nem az ügyfél döntése, hanem a vonatkozó EU-s jogszabályok, határozzák meg.

Mindezek alapján a kereső tevékenység folytatásának a helye, illetve a család életvitelszerű tartózkodásának a helye (erről nem írt) határozzák meg azt, hogy mely tagállam hatósága köteles (joghatóság) elsősorban a családi ellátások megfizetésére.

A családi ellátások megállapításánál azonban ezen belül elsősorban a biztosítási elv érvényesül, azaz a biztosítási elv és a területi elv ütközése esetében elsődlegesen a biztosítási elv alkalmazandó.

Amennyiben erre nincs lehetőség - illetve nem alkalmazható -, a területi elv szerint (tehát lakó- vagy tartózkodási hely alapján) kell az illetékes hatóságról, valamint a családi ellátások megállapításáról rendelkezni.

1. eset
Ha pl. a magyar állampolgár igénylő Svédországban tartózkodik életvitelszerűen a gyermekével, illetve Svédországban dolgozik, úgy a svéd munkaviszony, illetve életvitelszerű tartózkodás alapján a Svéd Királyság illetékes hatósága állapítja és fizeti meg a svéd jogszabályok szerinti családi ellátást.

2.eset
Ha viszont a magyar állampolgár anya Magyarországon rendelkezik munkaviszonnyal és GYED-re jogosult, de magyar állampolgárságú élettársa Németországban folytat keresőtevékenységet és a család életvitelszerűen Németországban tartózkodik, akkor Németország rendelkezik joghatósággal.

3.eset
Amennyiben az ügyfél/igénylő (férje, vagy felesége, vagy élettársa) az EU valamelyik Magyarországon kívüli tagállamában munkavállaló, vagy egyéni vállalkozó, az ügyfél/igénylő viszont a Magyarország területén rendelkezik biztosítási jogviszonnyal (munkaviszony, közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszony, főállású egyéni, vagy társas vállalkozási jogviszony stb.) ÉS a család Magyarország területén tartózkodik életvitelszerűen Magyarország az elsődleges joghatósággal rendelkező tagállam a családi ellátások folyósítására. Ekkor minden olyan családi ellátás (Csp, GYED, GYES, GYET) megállapítható a részére, amelyek vonatkozásában a hazai jogszabályok szerint a jogosultsági feltételek fennállnak. Amennyiben az ügyfél Magyarországról még nem részesült családi ellátásban Magyarországról igényét benyújthatja.

Ebben az esetben alkalmazni kell az alábbiakat.

Az egyik fizet, a másik kipótol. Az alábbi példa egy szlovák lapban jelent meg:

Ha szlovák állampolgárnak külföldön születik gyermeke, a gyermekgondozási segélyre és a családi pótlékra elsősorban abban az államban jogosult, ahol a gyermekkel együtt él.

A másik állam abban az esetben fizet évente egyszer kiegyenlítő ellátást, ha az illetékes államban a szóban forgó ellátások összege alacsonyabb.

Vagyis ha a szülő szlovák állampolgár, de a kisgyermekkel Csehországban élnek, akkor a gyermekgondozási segélyt és a családi pótlékot is a cseh államtól kapják.

Ha az ottani ellátások összege kisebb, mint Szlovákiában volna, akkor a különbözetet évente egy összegben megkapják a szlovák államtól.

Az életben további variációk is előfordulhatnak.

Nem mindegy tehát, hogy életvitelszerűen hol fognak tartózkodni, a szüléskor fog-e kapni munkanélküli ellátást, azt a szlovák, vagy a magyar szerv folyósítja?

Ez mind-mind befolyásolja azt, hogy melyik államnak van joghatósága.

Nem véletlen tehát az, hogy ilyen esetben egy mindenre kiterjedő közigazgatási hatósági eljárást kell lefolytatni.

Igényelni igényelhet bármelyik tagállamban, de ha kiderül, hogy az EU koordinációs rendeletek hatálya alatt állnak az eljárást le kell folytatni, a két állam egyeztetni fog egymással.

A családi ellátások koordinálását végző szerv Magyarországon a Magyar Államkincstár.

Akinek tehát EU-s jogszabályt érintő családtámogatási ügye (családi pótlék, GYED, GYES) van annak célszerű a Magyar Államkincstár Nemzetközi kapcsolatok Osztályát személyesen fel, vagy írásban megkeresni, mivel ezzel országosan, központosítva Ők foglalkoznak, így egy konkrét esetben teljeskörű tájékoztatást is ők tudnak adni.

(Magyar Államkincstár Budapesti- és Pest Megyei Igazgatóság Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya 1139. Budapest Váci út 71. Tel: 06-1-452-2910)

adel111 # 2014.08.20. 20:39

Tisztelt szakértő!
Én szlovák állampolgár vagyok, a párom magyarországi.10 éve dolgozom Magyarországon, és most derült ki, hogy babát várunk. Viszont a cég ahol dolgozom november 30.-án megszűnik, jelenleg a felmondásomat töltöm, utána szeretnék munkanélkülire menni Szlovákiában a baba születéséig. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben igényelhetem-e a gyest Magyarországról, és ha igen mennyiben befolyásolja, hogy szülés előtt munkanélkülin voltam Szlovákiában.

Válaszát előre is köszönöm!

mihaliktunde # 2014.08.19. 11:38

Tisztelt Szakértő!

A segítségét szeretném kérni. Jelenleg harmadik gyermekemet várom, 11 hetes terhes vagyok. A középső gyermekem folyamatos betegeskedése miatt kénytelen voltam az elmúlt két évben fizetés nélküli szabadságon lenni. Szerettem volna táppénzre menni, de mivel két éve nem vagyok biztosított, így ez nem lehetséges. Szerettem volna a szülésig visszamenni dolgozni, de a munkáltató nem vesz vissza. Nem mondtak fel, de munkát sem akarnak adni. Így viszont semmilyen juttatást nem kapok a szülésig, utána is csak gyes és családi pótlék. Megteheti a munkáltatóm,aki egyébként egy Bank, hogy nem vesz vissza? Mit lehet ilyen esetben tenni?

Köszönettel:

M. Tünde

cincinnatus # 2014.08.19. 11:34

T. bomme2!

Mailban elküldtem a kért jogi normákat, amelynek figyelembevételével -különös tekintettel a Vhr. rendelkezéseire- válaszomat pontosítottam.

1997. évi LXXXIII. törvénya kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

43. § (2) Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani. E rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn.

42. § (5) A terhességi-gyermekágyi segélyre, ha jogszabály eltérő rendelkezést nem tartalmaz, a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról

27/A. § (1) Egyidejűleg fennálló biztosítási jogviszonyok esetén a megszűnt biztosítási jogviszonyból származó biztosításban töltött napokat abban a jogviszonyban kell figyelembe venni, amelyik előbb kezdődött.

(2) A megszűnt biztosítási jogviszonyban töltött biztosítási napokat egyidejűleg fennálló, egy időben kezdődő biztosítási jogviszonyok esetén annál a biztosítási jogviszonynál kell figyelembe venni, amelyikben magasabb a jövedelem, azonos jövedelem esetén a biztosított választása szerint.

Vhr. 26/A § (3) A gyermekgondozási díjra - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell.

thetg # 2014.08.18. 15:46

Én magyar állampolgár vagyok viszont a barátnőm külföldi. Itt szeretnénk szülni Magyarországon.
Van-e erreehetőség?
Milyen gyermek után járó támogatásra vagyok jogosúlt.??
Előre is köszönöm a segítséget.

bomme2 # 2014.08.18. 14:39

Tisztelt Cincinnatus!

Köszönöm válaszát, én is így értelmeztem a szabályokat, de sehol nem találtam többes munkaviszonyról szóló értelmezéseket.

Köszönettel
KS

cincinnatus # 2014.08.18. 11:35

bomme2 2014.08.15. 14:22
Tisztelt Szakértők Fórumozók!
Tgyas gyed gyes témakörben szeretnék segítséget kérni. A feleségem jeneleg egy fő- (8óra) és egy mellékállással (4óra) rendelkezik. A 8 órás munkaviszonya aug.31-vel szűnik meg, és kb 1 hét kihagyásával áll újra munkába egy szintén 8 órás állásban a 4 órás állása folyamatos. A gyermekünk várható születési ideje 2015 április. A kérdésem az lenne, hogy szeretnénk mindkét jogviszony keresete után tgyás-t kapni, lehetséges ez, ha a szülés idején is meglesz a két munkaviszony.
Az OEP ügyintéző szerint folyamatos 365 nap biztosítási jogviszony szükséges az új 8 órás munka utáni tgyás igényléshez. Ez valós feltétel, vagy csak a szülést megelőző 2 évben kell 365 biztosított nap? Valamint a számítás alapját a 2014 évi bruttó átlag képzi-e?
Köszönettel
K.S
”.

Akinek több jogviszonya van az ellátásokra való jogosultságot jogviszonyokét külön-külön kell elbírálni.

A jogviszonyok akkor folyamatosak, ha azokban nincs 30 napnál hosszabb megszakítás.

TGYS-re és GYED-re az jogosult, aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 biztosításban töltött nappal.

Ha a 4 órás jogviszonya folyamatos és a szüléskor is fennáll – valamint ha a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik ezen jogviszonyában 365 biztosításban töltött nappal- jogosult lesz tgys-re és GYED-re.

2015-ös szülés esetén, főszabály szerint az alapja a 2014-es, 4 órás jogviszonyból származó keresete.

Ha az új 8 órás jogviszonya (a 4 órás mellett egyidejűleg a szüléskor is fennáll), valamint ha a szülést megelőző 2 éven belül ezen, valamint az előző 8 órás jogviszonyában együttesen rendelkezik 365 biztosításban töltött nappal- ezen jogviszonyában is jogosult lesz tgys-re és GYED-re, azonban az ellátás alapjánál csak az új 8 órás jogviszonyában elért keresetet lehet figyelembe venni.

Ha 2014-ben az új 8 órás jogviszonyában nem lesz 180 bérezett napja, úgy 2015 áprilistól visszafelé keresnek 180 bérezett napot és az lesz az ellátás alapja.

Ha ilyen sincs a jogalkotó további, kisegítő szabályokat ír elő, de az más táppénznél, tgys-nél és gyed-nél.

A többes jogviszonyból származó igény elbírálás viszonylag ritka, az átlag tb ügyintézők számára nem a legegyszerűbb, ezért kérdéseivel –attól függően, hogy a köz, vagy a magánszférában dolgozik- érdemes MÁK felülvizsgálóhoz, MÁK osztály/irodavezetőhöz, vagy egészségbiztosítási revizorhoz/osztályvezetőhöz fordulni.

cincinnatus # 2014.08.18. 11:17

btomi78 2014.08.15. 15:48
Tisztelt Szakértő,
Kisfiúnk 2014 szeptember 15-én lesz egy éves, jelenleg a párom gyest kap, mivel szülés előtt nem volt elég munkaviszonya a GYED-hez.
Ha jól tudom, a pici egy éves korától én is igényelhetek munka mellett GYED-et.
Gondolom előtte az anyukának le kell mondani a GYES-t az OEP-nél, de van valamilyen 60 nap amit ki kell várni. Ez most a GYES lemondása és az én GYED igénylésem között kell eltelnie? Ez esetben jobban járunk, ha már most lemondja, és én 60 nap múlva megigénylem a GYED-et?
Köszönettel
B.Tamás

Ha Ön mától megigényelte a GYED-et és jogosult is rá
egyrészt mert biztosított és van 365 biztosításban töltött napja,
másrészt az anya mától lemondta a GYES-t,

akkor Őn csak 60 múlva lesz ténylegesen jogosult, azaz további 30 nap múlva kapja meg az első GYED-et
.
1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a gyermekgondozási díj első igénybevétele a gyermek egy éves kora után kezdődik, az első igénybevétel első napjától számított 60 napig, ha a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazását - ellenében munkát végez vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet személyesen folytat, kivéve, ha az igénylő a gyermekre tekintettel terhességi-gyermekágyi segélyt vett igénybe, vagy a gyermekgondozási díjban részesülő meghal.
  1. Mától mondja le az anya a GYES-t.
  2. Mától igényelje meg Ön a GYED-et.
  3. Mától 60 napig nem jár önnek GYED, csak a 61 naptól.
  4. Mivel a GYED-et havonta, utólag folyósítják az első GYED-et kb. mától 90 nap múlva fogja megkapni.

Esetleges további, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal az egészségbiztosítóhoz. E-mail címük: penzbeli@oep.hu

cincinnatus # 2014.08.18. 11:02

lilupa2006

Nem, maga után nem tud fizetni semmit.( Hacsak nem mond fel és nem lesz egyéni/társas vállalkozó.)

Amennyiben a szüléskor fennáll ezen 4 órás jogviszony a táppénz, tgys és gyed ellátásait az ezen jogviszonyban elért keresetéből kell kiszámítani.

Annak, hogy valaki 4, 6, vagy 8 órás nincs jelentősége.

Sokkal fontosabb, hogy mennyi a jövedelme. Ha az irányadó/számítási időszakban, 4 órában a minimálbér kétszeresét keresi, úgy természetesen megkaphatja a GYED maxot.

cincinnatus # 2014.08.18. 10:55

gypenzes 2014.08.17. 08:26

Amennyiben Ön a közszférában dolgozik és a munkabérét a Magyar Államkincstár számfejti, úgy a táppénzes papírjait a MÁK Illetmény-számfejtési Irodája nem továbbítja az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek, hanem ő maga bírálja el és folyósítja.

Tekintettel arra, hogy a kedvezménnyel kapcsolatos nyilatkozatot az év elején a MÁK-nak már elküldték –ha azon nem kíván változtatni- új nyilatkozatot küldenie nem kell.

A keresőképtelenségi kódokat a a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet tartalmazza.

Ennek értelmében a „8”-as kód egyéb keresőképtelenséget, a „9”-es kód veszélyeztetett keresőképtelenséget jelet, azaz az orvos 9-es kódot csak akkor használat, ha a terhesség orvosszakmailag veszélyeztetettnek minősül. (Pl. idősebb korú kismama, előző vetélés stb.)

További kérdéseivel a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájához fordulhat.

gypenzes # 2014.08.17. 06:26

Tisztelt Szakértő!

2014. november 20-ra várom második gyermekemet.
2014. augusztus 8-tól táppénzre kerültem, veszélyeztetett terhesként.
A családi adókedvezményt a gyerekek után én veszem igénybe. A kérdésem a következő:
A táppénzes időszak kezdetétől kell-e új családi adókedvezmény igénylést benyújtanom az OEP felé? Vagy a munkáltató bérszámfejtője jelen esetben a MÁK mindent továbbít az OEP-nek?
Másik kérdésem: Ha a táppénzemből nem tudom érvényesíteni a két gyerek után járó adókedvezményt, adóbevallásnál a férjem a fennmaradó részt érvényesítheti?
Még egy kérdés: A terhességi keresőképtelenségnél minden esetben 9-es kóddal vesz fel az orvos? Régebben 8-as volt míg a betegszabadság nem telt le.
Válaszait előre is köszönöm.


Zsolo0402

kovacsneagnes85 # 2014.08.16. 19:09

Tisztelt Szakértő,

A kislányom 2013 januárjában született és 2015 januárjában szeretnék visszamenni a munkahelyemre dolgozni.A kérdéseim azok lennének,hogy:

Hogyan kell elindítanom a folyamatot,mikor érdemes megkeresnem őket ezzel?
Köteles-e visszavenni a cég engem ugyanazon a béren és ugyanarra a munkakörre?
És mit kell tennem és tudnom akkor ha esetleg megpróbálnának úgymond lerázni,hogy most nem tudnak visszavenni,vagy csak más bérrel és más munkakörbe?

Segítségét előre nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:
Ági

lilupa2006 # 2014.08.16. 08:46

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy ha babát szeretnék, és azt szeretném, hogy a legmagasabb GYED összeget kapjam, viszont csak 4 órában vagyok bejelentve, akkor ezt hogyan tudom kivitelezni?
Tudok esetleg valahol valamit magam után befizetni, ami beleszámit a GYED összegébe?
Válaszát előre is köszönöm
Tímea

btomi78 # 2014.08.15. 13:48

Tisztelt Szakértő,
Kisfiúnk 2014 szeptember 15-én lesz egy éves, jelenleg a párom gyest kap, mivel szülés előtt nem volt elég munkaviszonya a GYED-hez. Ha jól tudom, a pici egy éves korától én is igényelhetek munka mellett GYED-et. Gondolom előtte az anyukának le kell mondani a GYES-t az OEP-nél, de van valamilyen 60 nap amit ki kell várni. Ez most a GYES lemondása és az én GYED igénylésem között kell eltelnie? Ez esetben jobban járunk, ha már most lemondja, és én 60 nap múlva megigénylem a GYED-et?
Köszönettel
B.Tamás

bomme2 # 2014.08.15. 12:22

Tisztelt Szakértők Fórumozók!

Tgyas gyed gyes témakörben szeretnék segítséget kérni. A feleségem jeneleg egy fő- (8óra) és egy mellékállással (4óra) rendelkezik. A 8 órás munkaviszonya aug.31-vel szűnik meg, és kb 1 hét kihagyásával áll újra munkába egy szintén 8 órás állásban a 4 órás állása folyamatos. A gyermekünk várható születési ideje 2015 április. A kérdésem az lenne, hogy szeretnénk mindkét jogviszony keresete után tgyás-t kapni, lehetséges ez, ha a szülés idején is meglesz a két munkaviszony.
Az OEP ügyintéző szerint folyamatos 365 nap biztosítási jogviszony szükséges az új 8 órás munka utáni tgyás igényléshez. Ez valós feltétel, vagy csak a szülést megelőző 2 évben kell 365 biztosított nap? Valamint a számítás alapját a 2014 évi bruttó átlag képzi-e?

Köszönettel
K.S.

Majinka83 # 2014.08.13. 11:08

Tisztelt Szakértő,

Párommal gyermeket szeretnénk, ennek sikeressége akár a napokban is kiderülhet.
A munkahelyemen viszont a napokban szembesültem azzal, hogy a céget hamarosan vagy felszámolják, vagy más tulajdonosi körbe kerül. 6 éve dolgozom a cégnél. Terhességem még nem biztos, de amint tényleges lesz bejelentem a munkáltatóm felé.
Kérdésem, hogy felszámolás esetén a már bejelentett várandósság milyen anyagi lehetőségekkel bír.
Elvileg van 45 nap felmondási időm, két hónap végkielégítésem, ezt nyilván kötelesek kifizetni.
Azonban, még mielőtt gyes-re/t-gyásra mennék és előtte szűnik meg a munkahelyem, azaz a korai terhesség idején, akkor kitől igényelhetek és mit?
Az nyilvánvaló, hogy a kijelölt végrehajtót kell felkeresnem az ügyben és megpróbálni vele megegyezni, de mi az, amit elviekben én "követelhetek" tőle?
Egyedüli alkalmazott vagyok a cégben az ügyvezetőn kívül.
Az államtól, OEP-től legkorábban a tgyást tudom igényelni, de ehhez is el kell telni jó pár hónapnak!
Nem vagyok még jól informált a várandósság ideje alatt kapható, kapott juttatásokban.
Ezúton kérném a segítségét, hogy bejelentett, de korai terhesség idején, amennyiben a munkáltatót felszámolják, milyen financiális lehetőségeim vannak, akár a végrehajtótól, akár az "államtól!

Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel

Marína

Zengőbérci # 2014.08.11. 13:46

Loretta5 2014.08.11. 13:57
Tisztelt Szakértő!
2015 február közepéig, fiam két éves koráig GYED-en vagyok, és utána 1 évig GYESen. Gyermekem 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságot kértem. Szeretnénk kistesót,de nem tudom, mikor kellene ahhoz megszületnie,hogy anyagilag ne járjunk rosszul.
Ha esetleg jövő év elején megfoganna, mikor kell utána jelezni a munkáltatóm felé, hogy jön a második,és egyáltalán ilyenkor mit kell kérnem tőle, hogy a fizetésnélküli szabadságról táppénzre mehessek? Célszerű megvárni a kritikus három hónapot és utána jelezni, addig GYEsen maradni? Táppénz mellett is kapom a GYESt? A két gyerek után mit kapnék,ha megszületik a második? Sajnos elég tájékozatlan vagyok ebben a témában,kérem válaszoljanak:) Előre is köszönöm!

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak a jelenlegi szabályozása, különös tekintettel az ellátás összegére rendkívül bonyolult, az sajnos nem fér el egy söralátéten, ezért szinte senki sem vállalkozik arra, hogy egy bizonytalan jövőbeli eseményhez kapcsolódóan érdemben nyilatkozzon arról, hogy a biztosított hogyan járna jobban.

Azt, hogy indokolt-e a keresőképtelen állományba vétele az orvosszakmai kérdés, ezért mindenekelőtt az orvosával kell konzultálnia.

Amennyiben indokolt és a GYES ideje alatt (mellett) nem dolgozott, akkor a GYES helyett kaphat táppénz ellátást, feltéve hogy a munkajogviszonya továbbra is fennáll.

Ahhoz, hogy táppénzt kapjon a GYES-t a Magyar Államkincstár Családtámogatási és Szociális Irodáján írásban le kell mondania.(A lemondás megtehető úgy is, hogy a lemondó nyilatkozatot a táppénzt igénylő Foglalkoztatói igazoláshoz csatolja és kéri az egészségbiztosítótól/kifizetőhelytől, hogy azt továbbítsák a MÁK-nak.

Erről így rendelkezik a 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet

25/B. § (1) Az Ebtv. 39. § (1) bekezdése szerinti választás esetén a választott ellátás iránti kérelmet az Ebtv. 62. § (1) bekezdése, gyermekgondozási támogatás választása esetén a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 35. §-a szerint illetékes szervhez kell benyújtani a folyósítás alatt álló ellátás megszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt.

(2) A korábban folyósított ellátás megszüntetésének napjáról a folyósító szerv értesíti a választott újabb ellátás megállapítására jogosult szervet. A folyósító szerv a korábban folyósított ellátás megszüntetéséről szóló határozatát megküldi a választott ellátást folyósító szervnek. A határozatnak tartalmaznia kell azt az összeget, amellyel a választott újabb ellátás visszamenőlegesen járó összegét csökkenteni kell.

(3) A választott ellátást az értesítésben szereplő napot követő naptól kell folyósítani.

(4) A választott újabb ellátás tekintetében visszamenőleges az az összeg, ami a biztosított, illetve a szülő által választott időponttól a korábban folyósított ellátás megszüntetésének napjáig jár az ellátásra jogosultnak.

(5) A korábban folyósított ellátás megszüntetéséről szóló határozat beérkezését követő 30. napon a csökkentést teljesítettnek kell tekinteni.
(6)350 A gyermekgondozási támogatást folyósító szerv és az egészségbiztosító külön megállapodás keretén belül elszámol a választás eredményeképpen túlfolyósított és levont összeggel.

(7) A kifizetőhelyek tekintetében az OEP, illetve az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek gondoskodnak a gyermekgondozási támogatás és a pénzbeli ellátás közötti különbözet elszámolásáról attól függően, hogy a kifizetőhely a kifizetőhelyi elszámolását mely szervnek köteles benyújtani.

(8) Az (1)-(7) bekezdés rendelkezéseit az Ebtv. 39. § (2) bekezdése szerinti választás esetén kell alkalmazni.

(9) Az Ebtv. 39. § (4) és (5) bekezdése alkalmazásában különböző korú gyermekek alatt a nem azonos várandósságból született gyermekeket kell érteni.

A GYES mellett táppénz ellátás csak annak jár, aki a GYES mellett dolgozik és ez időszak alatt válik keresőképtelenné. Ennek hiányában, az Ebtv. (1997. évi LXXXIII. törvény) 39. § értelmében az igénylő választhat, hogy a GYES ellátást, vagy helyette a táppénzt választja, de a kettőt együtt nem kaphatja.

A GYED extra egyik eleme az, hogy aki az első gyermekre GYES-re jogosult az kaphatja egyidejűleg a GYES-t és az új babára –ha jogosult, azaz ha az igénylőnek fenáll a biztosítása és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik 365 biztosításban töltött nappal (munkaviszonnyal)- a terhességi-gyermekágyi segélyt.

Esetleges további, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal az egészségbiztosítóhoz. E-mail címük: penzbeli@oep.hu

Loretta5 # 2014.08.11. 11:57

Tisztelt Szakértő!

2015 február közepéig,fiam két éves koráig GYED-en vagyok, és utána 1 évig GYESen. Gyermekem 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságot kértem. Szeretnénk kistesót,de nem tudom,mikor kellene ahhoz megszületnie,hogy anyagilag ne járjunk rosszul. Ha esetleg jövő év elején megfoganna, mikor kell utána jelezni a munkáltatóm felé, hogy jön a második,és egyáltalán ilyenkor mit kell kérnem tőle, hogy a fizetésnélküli szabadságról táppénzre mehessek? Célszerű megvárni a kritikus három hónapot és utána jelezni, addig GYEsen maradni? Táppénz mellett is kapom a GYESt? A két gyerek után mit kapnék,ha megszületik a második? Sajnos elég tájékozatlan vagyok ebben a témában,kérem válaszoljanak:) Előre is köszönöm!

Zengőbérci # 2014.08.11. 06:34

KiraAdél80 2014.08.08. 15:22
Tisztelt Szakértő!!
A következő dologban kérném a segítségét!
Jelenleg Gyed-en vagyok 17 hónapos kislányommal, és nemrég derült ki nagy örömünkre, hogy érkezik jövő év márciusában a kistesó. Pont mielőtt betölti a két évet.

A kérdésem az lenne, hogy mi a teendő ilyenkor?
Munkahelyemen majd csak a 12 hét elteltével fogom jelezni, hogy újra babát várok. Ilyenkor hogy "járok jobban" illetve mi oldható meg, elmehetek a Gyed mellett táppénzre vagy hogy működik ez????
Nagyon köszönöm a segítségét!!!!
H. Ildikó

Amennyiben a GYED ideje alatt nem dolgozik, úgy a GYED mellett nem kaphat táppénz ellátást is, hanem választhat, hogy a GYED ellátást, vagy amennyiben a keresőképtelen állományba vétele indokolt a táppénz ellátást kéri.

Más a helyzet, ha a GYED ideje alatt dolgozik és közben válik keresőképtelenné.

Arról, hogy melyik a kedvezőbb a kifizetőhelyi ügyintézővel egyeztessen, mivel azt több tényező befolyásolja.

Ilyenek különösen a jövedelem, a ellátás mérték, a korlátok és a nyugdíjjárulék. (A Gyed mértéke 70%, a táppénzé 50, vagy 60%, a nyugdíjjárulék GYED-nél 10%, táppénzből nyugdíjjárulékot nem vonnak. A GYED és táppénz plafon (összege) szintén eltérő. stb.)

Az, hogy melyik a kedvezőbb tehát komplexen kell vizsgálni, sok számolást és odafigyelést igényel.

Jó, ha tudja, hogy a kifizetőhely az Ebtv. rendelkezései és a Ket. szolgáltató jellegéből adódóan köteles önnek az igény érvényesítéséhez teljeskörű tájékoztatást adni.

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

Esetleges további, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal az egészségbiztosítóhoz. E-mail címük: penzbeli@oep.hu