GYED,GYES, táppénz


Opál # 2006.06.23. 14:55

Kedves motkány!
Szerintem nem igazán tudtok azzal védekezni, hogy nem tudtátok, mi van a dolgozóval, hiszen azt tudtátok, hogy szülési szabadságra ment, és bizonyára meg van a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata is nálatok, és a gyermek még nem töltötte be a 3. életévét...
Ha GYES-kap, akkor fizetés nélküli szabin van, ami ugyan kötelezően jár, de írásban kell kérni...
A rendes felmondást "összetépetni" nem, csak mindkét fél hozzájárulásával visszavonni lehet, írásban.
Bíróság elé muszáj mennetek, ha egyszer az alkalmazott már elindította az ügyet (ha jól értettem), nincs mérlegelési lehetőségetek, hogy érdemes-e, vagy sem. Ha az alkalmazottra gondoltál, részéről nagyon is érdemes.
Mindent egybevetve szerintem van alapja a kártérítésnek, aminek az összegét majd a bíróság állapítja meg, az Mt. 100.§-a részletezi.
Csak abban az esetben tartanám valamelyest kivédhetőnek a kárigényt, ha pl. születési anyakönyvi kivonat sem lenne a gyermek születéséről...

motkány # 2006.06.23. 12:44

Ja, és the big cat remélem nem fogsz felfalni :)

motkány

motkány # 2006.06.23. 12:41

Sziasztok, egy nagyon fontos kérdésben szeretném a segítségeteket kérni.

Egy Kft- felvett egy roszindulatú alkalmazottat 2005 febr.1-én. Az alkalmazott 2005 júniusban születési szabadságra ment. A Kft többször érdeklődött azóta az alkalmazott után, semmi információjuk nem volt róla, így 2006 júniusban küldtek neki egy rendes munkáltatói felmondást. Az alkalmazott erre már rögtön felkapta a fejét, válaszolt, közölte hogy még segélyen van ezért nen rughatjuk ki, és kilenc havi munkabér kártérítést követel magának az ügyvédével.

A munkáltató amint megtudta hogy még segélyen van a hölgy, udvariasan megkérte hogy tépje össze a papírt, (hiszen nem rughatják ki, a törvény szerint védelem alatt ál), de az alkalmazott bíróság elé vitte az ügyet.

Érdemes-e bíróságra menni az üggyel, védekezhet-e azzal a cég, hogy abszolút semmilyen kommunikációra nem volt hajlandó az alkalmazott, így nem is tudtak jelenlegi állapotáról.
Esetleg érdemesebb-e peren kívűl megegyezni, bár a rosszindulatú munkavállaló erre nem lesz hajlandó.
Van-e valami alapja a kártérítésnek, hiszen a munkáltató ezzel semmilyen anyagi kárt nem okozott a dolgozónak (eddig sem kellett fizetnie a munkabért dolgozónak, hiszen az segélyen volt.) Véleményem szerint a kártérítés teljesen alaptalan.

Kérdésem nem könnyű, de reméle itt segítséget találok.

the big cat # 2006.06.21. 21:49

Mivel terhes vagy felmondási tilalom alatt állsz, semmiképpen sem tudnak elküldeni, akár visszavárnak, akár nem.

És nem, nincs kiskapu.

monalisa1 # 2006.06.21. 21:38

Én ehhez csak mint laikus: amekkora a bejelentett munkabér azzal arányos a táppénz összege is.

Az alacsony munkabérről vagy a munkavállaló tehet vagy nem...

Alacsonyan adózott bér után miért járna magasabb összegű ellátás?!

Ami az esetleges "veszélyeztetett terhesség" dolgát illeti, vagyis hogy az orvos írjon ki betegállományba szülésig - és hogy ezen időszakra ténylegesen mennyi lesz a táppénz - azt majd valaki értőbb bizonyára megválaszolja neked.

Egyébként ha visszaolvasod ezen topicot akár a legkezdetektől, sok hasznos információhoz jutsz mások beírásai alapján.

Kívánok problémamentes terhességet és majd egy egészséges kisbabát!

gabi0630 # 2006.06.21. 20:00

Sziasztok! kellene nekem egy kis SEGÍTSÉG!!!
Kezdem a lényeggel.: Jövő februárra vagyok kiírva szülni. Jelenlegi munkahelyemen október óta dolgozom. Előtte is volt bejelentett munkám. A gondom csak annyi , hogy csak minimálbérre vagyok és voltam bejelentve. Ezzel nem sok TGYÁS-ra és GYES-re számíthatok. Most egy betegség miatt egy hét táppénzen vagyok, de hallottam , hogy nem nagyon várnak vissza. Arra gondoltam,hogy szülésig elmegyek táppénzre , ekkor nem küldhetnek el . Rontok e ezzel a TGYÁS-on és a GYES-en , vagy az már az előző 180 napi minimálbéres napomból lesz kiszámolva ? Nincs valami kiskapu . hogy emelni tudjak az összegeken? Előre is köszi !!!

marismaris # 2006.06.18. 07:36

Köszönöm a segítséget.
Igen az valójában jó lenne, ha el tudnék helyezkedni, de kinek kell egy öt hónapos terhes kismama?

kilenc # 2006.06.16. 16:49

Kedves marismaris!

Big Cat "elkapkodta" a dolgot. A határozott idejű munkaszerződés megszűnt, és kész :-(

Gondolom, a jelenlegi munkahelyed előtt nem volt 30 napnál több megsakítás, hiszen akkor május végéig sem járt volna táppénz..

A folyamatosság azért fontos kérdés !
Viszont attól, hogy megszűnt a munkaviszonyod, a táppénz passzív jogon tovább jár, legfeljebb 90 napig.

A táppénzjog kb annyit jelent, hogy legfeljebb annyi ideig jár, mint amennyi ideig "dolgoztál". (Persze legfeljebb 1 évig, illetve passzív jogon legfeljebb 90 napig.)

Igaz, ettől sokkal bonyolultabb a kérdés, épp ma vitatkoztam ez miatt egy orvossal. Sajnos általábn fogalmuk sincs a táppénzjogról :-((

Ha a munkahely nem hajlandó befogadni a táppénzes papírt, akkor menj be egyenesen az OEP-hez, (MEP-hez) és meséld el nekik. Tikintve, hogy folyamatos táppénzről van szó, a táppénzes papírokat valójában oda is leadhatod. Aztán a munkáltatóval majd "megtárgyalják" ők...
(Remélem nem TB kifizetőhely a munkáltató, mert akkor kicsit keményebben kell fellépni.)

Ha jól számolom, majd csak év vége felé szülsz. Addigra a 90 napnak régen vége. Így ez alapján sem terhes gyermekágyi, sem GYED nem jár neked, csupán GYES az első perctől. Persze ha időközben el tudnál helyezkedni, az egész más lenne ...

marismaris # 2006.06.16. 12:21

Határozott idejű volt a szerződésem, mert helyettesítő állás volt.

the big cat # 2006.06.16. 09:31

A próbaidőd eltelt, nem mondhtattak volna del neked rendes felmondással, azonnal fordulj bírósághoz, mivel 30 npon belül lehet megtámadni, valszeg tárgyalásig se jut a dolog és visszavesznek.

marismaris # 2006.06.16. 06:42

május harmincegyedikén

the big cat # 2006.06.15. 20:08

Mikor szűnt meg a munkaviszonyod?

marismaris # 2006.06.15. 14:50

SZiasztok!

Segítségre van szükségem.
Közel két és fél éve dolgozom. A jelenlegi munkahelyemen február elseje óta vagyok. Időközben állapotos lettem, és március kilencedikétől veszélyeztett terhesként folyamatosan táppénzen vagyok.
Viszont ma szóltak a munkahelyemen, hogy május harmincal lejárt a táppénzjogom. Mivel a munkaviszonyom is akkor szünt meg én azt hittem hogy még jár kilencven napig passzív táppénz.
A táppénzes papírokat viszont a munkahelyem nem fogadja el.

Mikor jár valakinek passzív táppénz, és hogy is van ez a táppénzjog?

És még valami, hogy nekem vajon jár-e majd GYED?

Előre is köszi a segítséget.

Maris

Opál # 2006.06.15. 11:02

Kedves the big cat!
Jelenleg GYED-en van, de utána miért ne venné igénybe a GYES-t? Semmi sem indokolja, hogy miért mondana le róla... Akkor nem vonatkozhatna az anyukára a felmondási tilalom, ha más családtagja venné igénybe a GYES-t, vagy rokkantsági nyugdíjas lenne.

the big cat # 2006.06.15. 09:18

Kedves Opál! Mégis szerinted hol írja, hogy GYES-en van? GYED-en van, ha az lejár vissza akar menni dolgozni.

kilenc # 2006.06.14. 15:55

Kedves Mirapanni!

A táppénz alatt valóban csak a tp 1/3-a terheli a munkáltatót.

Közvetetten azonban nem árt gondolni arra is, hogy a táppénz időszakára is jár szabadság. Szóval 3 hónap miatt az éves szabadság negyed részét is ke kell adni/fizetni valamikor ...

Opál # 2006.06.14. 10:59

Kedves tücsök7!
Nem értek egyet azzal a válasszal, hogy fel lehetne mondani a barátnődnek, ugyanis ő felmondási tilalom alatt áll, tehát rendes felmondással nem lehet megszüntetni a munkaviszonyát:
90. § (1)166 A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

e)367 a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama.

Mirapanni # 2006.06.14. 03:37

Sziasztok!
Kérdésem, hogy táppénz alatt milyen költségei vannak munkáltatómnak velem kapcsolatban? Csak a táppénz 1/3-a és semmi más? (Kb. 3 hónapig leszek táppénzen a szülésig, a táppénzt a min. bér után fogom kapni) Köszönet, és üdvözlet.

kicse # 2006.05.29. 13:10

Sziasztok,

Segítségetek szeretném kérni. Határozott idejű szerződésem május 31-én lejár. A gyermek születése okt. 31-re várható.
Nem sikerült kiderítenem, hogy amennyiben jún. 1-től passzív táppénzre megyek, majd annak lejártával bejelentünk egy barátunk vállalatához, akkor mi alapján fogják számolni a TGYÁS-t, illetve a GYED-et? (Ha jún. 1-vel jelentünk be, akkor a 2005. évi átlagjövedelmem alapján fogják számolni, de nekem ez így elég sokba kerülne)
Vagyis, hogy a biztosítás szempontjából megszakításnak minősül-e a passzív táppénz, vagy nem?

Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv,
kicse

tücsök7 # 2006.05.25. 14:10

Köszönöm.


tücsök7

the big cat # 2006.05.25. 13:31

Rendes szabadságot nem kivenni kell, hanem kiadni, és a munkáltató köteles a szűlés és gyermeknevelés miatt bennragadt szabadságokat az első adandó alkalommal kiadni.

Igen indokolni kell, a de a létszámfelesleg okszerű indok.

tücsök7 # 2006.05.25. 13:22

És a rendes felmondás a munkaadó részéről indokolandó?


tücsök7

tücsök7 # 2006.05.25. 13:19

Még egy kérdés:

"... ugyanis a 30 nap alatt, meg a várható felmondási idő fele alatt nyilván a kötelező szabadságon lesz."

Mi az hogy kötelező? Õ köteles kivenni? Ez pénzben nem megváltható? Úgy értem nincs arra lehetősége hogy nem veszi ki a szabit hanem a munkaadóval megfizetteti?


tücsök7

tücsök7 # 2006.05.25. 13:12

the big cat! Nagyon köszönöm a válaszod.


tücsök7

the big cat # 2006.05.25. 12:44

Alapvetően ne menjen vissza, hanem maradjon még egy évig GYES-en. Ha viszont ez nem kivitelezhető a jövedelemhiány miatt, akkor ha visszamegy, a munkáltatója 30 nap elteltével rendes felmondással megszüntetheti a munkaviszonyt, de felmondási idő, végkielégítés, és szabadságmegváltás jár, ami azért összesen legalább 3 havi fizetést ki fog tenni (de valószínűleg inkább többet). Érdemes már most munkát keresnie, és akár el is helyezkedhet, amint a GYED letelik, hiszen az új munkáltatójánál munkát már nem kell végeznie, ugyanis a 30 nap alatt, meg a várható felmondási idő fele alatt nyilván a kötelező szabadságon lesz.

A munkáltató nem kötelezhető arra, hogy foglalkoztasson valakit, aki létszámfölötti, a 30 nap védettség után elküldheti.

A táppénz nem megoldás, mivel ha valójában nem beteg, akkor bűncselekményt követ el, ha táppénzre megy. Továbbá sem a munkáltató sem, a TB nem oylan hülye, hogy ne tűnjön föl neki, ha avalki a GYED után csodálatos módon megszakítás nélkül hirtelen tartósan beteg lesz, és a munkáltatónak ráadásul ott vannak az előzetes konzultációk a visszavételről.