GYED,GYES, táppénz


anne01 # 2013.11.21. 15:36

Táppénzen szülésig lehet, és nem mondhatnak fel neki. Azért az még kérdés, hogy határozott vagy határozatlan idejű szerződése van.

erikase # 2013.11.21. 17:44

Tisztelt Szakértő!

A problémám a következő: 2004. aug.-tól 2013. dec.31-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt, egy iskolában tanítottam, minden évben uj szerződést irtunk. 2012. 09.20-n megszületett első gyermekünk, aki után tgyásra és gyedre vagyok jogosult 2014.09.20-ig. Jelenleg 7 hetes terhes vagyok. Az OEP-nél érdeklődtem, azt a választ kaptam, hogy ha egyéni vállalkozóként mostantól a szülésig biztosított leszek kapok ujra ellátást. Ezt meg is léptem, és szüneteltetem a Gyedet.
A kérdésem: visszakaphatom a Gyedet, ha jövőre az új GYED extra törvényben megszavazzák azt a lehetőséget, hogy GYED mellett lehet dolgozni? A MÁK ügyintéző akinél lemondtam azt mondta, hogy nem kérhetem vissza, mert passziv gyeden voltam. Nem úgy van, hogy ha már egyszer megítélték, akkor az 2014.09.20-ig visszakérhetem? Ráadásul, ha ezt jövőre teszem, akkor már biztosított leszek, hiszen magam után fizetek minden járulékot.

Köszönöm a válaszokat :)

Anyuka91 # 2013.11.21. 21:13

Tisztelt tanácsadó!

Első gyermekemet 2012.03.19-én szültem. A munkaviszonyom 2011.április 18-tól áll fent.
Jelenleg 7 hetes kismama vagyok és második gyermekem várható születési dátuma 2014.06.13.
Engem az érdekelne, hogy 2014. március 9-én lejár a gyedem és hogy utána mit érdemes csinálni? Elmenni gyesre? Vagy kivenni a bent lévő szabikat? Illetve esetleg elmenni táppénzre. A munkáltatóm kérdezte, hogy nem e tudnék márciustól visszamenni dolgozni. De félek, ha visszamegyek elbocsájtanak.
Válaszát előre is köszönöm!

Reguka22 # 2013.11.22. 07:15

köszönjük a választ. határozatlan idejű a szerződése.

Ggicca # 2013.11.22. 13:31

Tisztelt Szakértő és Fórumozók! A kérdésem az lenne, hogy ha valaki GYED-be szül bele, azaz még nincs két éves a gyermeke, amikor a kistestvér megszületik, azt megilleti a TGYÁS, vagy csak GYED-et kap továbbra is a 2. gyermek után? Illetve a 2. gyermek után mi számít a GYED (TGYÁS) kiszámításának az alapjául? Értem ez alatt, hogy a szülést megelőző év keresete, vagy a GYED, amit az első gyermek után kapott? Szülési adatok: első gyermek 2012. május, második gyermek várhatóan 2013 december/2014 január.Köszönöm!

ditke28 # 2013.11.24. 20:20

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő lenne:
Nagyon szeretnénk a kislányunk mellé egy kistestvért, ha minden a terveink szerint alakul a kistesó 2014. őszén születne. Azt szeretném tudni mennyi lenne a tgyás-om és gyedem? ( úgy tudom a gyermek születése előtti évet veszik számítási alapnak) én viszont a 2013-as évben a kislányommal voltam gyesen, mellette pedig 6 órában dolgoztam, a brutto fizetésem 86000ft+gyes, ( ebben az esetben csak a 6 órás bejelentésemből számolják, vagy valamit "ér" gyes is? folyamatos munkaviszonyom van 2006. szeptember óta ugyanannál a cégnél, kislányom születése előtt brutto 108000ft volt a fizetésem.
Előre is köszönöm a válaszát!

solvejk # 2013.11.26. 22:19

Tisztelt Szakértő!

Sajnos elég egyedi a problémám, s már nem igazán látom át a rendszert. Első gyermekem 2007-ben született, kaptam Tgyást, gyed-et, gyest-is, második gyermekem 2010-ben született, itt is folyamatosan kaptam az ellátást,a gyesem 2013 április 19-én megszűnt.Új munkahelyemen április 20-a óta dolgozom, Táppénzen nem voltam, harmadik gyermekem 2013 decemberében születik. Kérdésem, hogy ebben az esetben mire vagyok jogosult?
Az előző gyermekem által igényelt ellátások alapján biztosított vagyok e? (gyes beleszámít e a 365 napba?)
Mi az alapja a Tgyásnak? Gyednek? Ha előző évben (2012-ben) csak Gyest kaptam illetve Gyed-et? Ha kedvezőbb lenne a helyzet, milyen járandóságokat igényelhet apuka? (Tgyás,Gyed)
Illetve, hogy mit jelent a passzív gyed, gyes?
Köszönettel,

solvejk

LRLR # 2013.11.29. 06:43

Kedves Fórumozók!

November elején egy pénteki naptól következő hét keddig kórházi táppénzen voltam - bent feküdtem, bent tartózkodtam én is a kórházban - a 10 éves kisfiammal.
Több helyen is azt találtam, hogy a táppénz jár hétvégére is.
A bérelszámolónk csak 3 napot a péntek, hétfő, keddet számolta el táppénznek, vagyis erre kaptam jövedelmet.
Helyesen tette?

A másik gondom az, hogy a fiam után már "csak" 14 nap táppénzre vagyok jogosult, még nem járok a határ közelében, de kellemetlen lenne, ha a TB igénybevettnek venné azt a 2 napot is, amire nem is kaptam ellátást.

Rendes hétfőtől-péntekig 8 órás munkarendben dolgozom és hosszú évek óta van biztosítási jogviszonyom.

Válaszukat/válaszotokat előre is köszönöm!

Zengőbérci # 2013.11.29. 14:15

LRLR

Kedves Fórumozók!

November elején egy pénteki naptól következő hét keddig kórházi táppénzen voltam - bent feküdtem, bent tartózkodtam én is a kórházban - a 10 éves kisfiammal.
Több helyen is azt találtam, hogy a táppénz jár hétvégére is.
A bérelszámolónk csak 3 napot a péntek, hétfő, keddet számolta el táppénznek, vagyis erre kaptam jövedelmet.
Helyesen tette?

Nem, nem tette helyesen!

Gyermekápolási keresőképtelenség esetén nincs betegszabadság, táppénz az első naptól kezdve, minden naptári napra jár!

A másik gondom az, hogy a fiam után már "csak" 14 nap táppénzre vagyok jogosult, még nem járok a határ közelében, de kellemetlen lenne, ha a TB igénybevettnek venné azt a 2 napot is, amire nem is kaptam ellátást.

Ha jól értem nem a TB, azaz az egészségbiztosítási szakigazgatási szerv, hanem a foglalkoztató TB kifizetőhelye járt el ebben az esetben, azaz a TB nem fogja igénybevettnek venni ezt a két napot, az viszont az előadottak alapján több, mint valószínű, hogy a kifizetőhelyi ügyintéző nem a hatályos Ebtv. előírásai szerint járt el.

Rendes hétfőtől-péntekig 8 órás munkarendben dolgozom és hosszú évek óta van biztosítási jogviszonyom.

Válaszukat/válaszotokat előre is köszönöm!
solvejk

besszerrita # e-mail 2013.11.29. 12:38

Ha szombaton nem dolgoztál volna nem is jár rá táppénz.

Érdeklődnék, hogy a kedves kollegina ezen állítását az 1997. évi LXXXIII. tv. melyik szakaszára alapozza különös tekintettel az alábbiakra:

Ebtv. 47. § (1) A táppénz .... minden naptári napra jár, ideértve a szabadnapot, a heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot is.

LRLR # 2013.11.29. 14:29

Köszönöm a válaszokat!

Én úgy tudom, hogy ha saját jogon megyek - vagyis mennék betegállományba, akkor az feltétlenül betegszabadságnak minősülne, vagyis 15 napig a munkáltató fizetné és csak utána a TB. A gyermekápolási táppénznél, ha kórházi, ha otthoni, már az első naptól a TB fizeti.

Még egy kérdésem lenne.

Vissza vagyunk hívva december 20-21-ére mindkettő munkanap az idén, újabb vizsgálatra, ez is bentfekvéssel.
Már megérdeklődtem, erre is mindkét napra táppénzes papírt állítana ki a kórház, ha kérném.

Ugyanez a bérelszámoló - nem is tudom, hogy miért kérdeztem rá :S - de gyakorlatilag rábeszélt, hogy szabadságot vegyek ki arra két napra, mivel neki bonyolult már így év végén elszámolni a táppénzt.

Olyan bonyolult lenne ez?

Mivel a cég ünnepek között már bezár, a 23-a lenne az utolsó nap, amikor munka folyik az idén itt nálunk.
Nem tudom elképzelni, hogy más emberek az országban nem mennek december végén táppénzre avagy betegszabadságra és nem a következő évben kell valamilyen korrekcióval lehívni a táppénzt a TB-től...

annie345 # 2013.11.29. 18:08

Tisztelt Szakértő és Fórumozók!

Párommal jövőre szeretnénk kisbabát, viszont mindenképp szeretnék Gyed-re jogosult lenni. Jelenleg úgy néz ki, hogy 2012. augusztus 18-tól 2013. június 10-ig dolgoztam egyszerűsitett foglalkoztatásban. Majd 2013. augusztus 26-tól határozott idejű szerződéssel dolgozok jelenleg is. A kérdésem az lenne, hogy az egszerűsitett foglalkoztatást is beleszámitják a biztositott napokba, valamint az átlag keresetbe?
Válaszát/válaszotokat előre is köszönöm!

t.edike # 2013.11.29. 18:44

Érdeklődni szeretnék, hogy valóban nem leszek jogosult szülés után semmire, hogy a felmondásba az szerepel hogy a munkavállaló mond fel?! Előre is köszönöm a választ!

flora888 # 2013.12.01. 22:54

Tisztelt Szakértők!

Előre is nagyon köszönöm szíves válaszukat!

Élettársam Németországban dolgozik, egyenlőre heti 20 órában, én itthon egy multinál 3. éve, nagyon jó fizetéssel. Lombik programban veszünk részt, remélem márciusban megtörténik a beültetés. Utána kb. a 6. hónapig szándékozom terhesen dolgozni még a cégemnél (persze ha minden rendben megy), utána pedig a párommal szeretnék együtt felkészülni a szülésre, és kint tervezek szülni. Kint össze fogunk házasodni, még a gyermek születése előtt.

Kérdésem:

Ha kint szülök, jár-e a magyar Gyes/Gyed, ha életvitelszerűen kinn vagyok, és kint nem volt még munkaviszonyom? (És mi van akkor, ha nem jelentem be a cégemnél a kinntartózkodást, úgyis bankszámlára utalják a pénzt?)

Ha nem jár, a leendő férjem jogán milyen kinti ellátás illet meg a gyerek születése után? (Ő kint be van jelentve az ottani egészségpénztárba, teljesen legális német alkalmazotti jogviszonya van)

Egyáltalán, most még sok minden függőben van, Önök szerint hogy csináljuk, hogy a legjobban járjunk, nem szeretnék elesni az itteni Gyed-től, mivel aggaszt hogy kint a páromnak egyenlőre csak egy fél állása van és hárman (vagy többen ha ikrek lesznek) nem tudunk majd megélni, de azt is tudom, hogy a szülést és az azt követő időszakot egyedül nem tudom itthon végigcsinálni, csakis a párommal együtt, ahhoz meg ki kell költözzek hozzá.

A szülést, úgy tudom ha összeházasodunk a férjem egészségbiztosítója állja, az ő jogán nekem nem kell érte külön fizetni, jól tudom?

A magyar TB-met kötelező a kiköltözéskor megszüntetnem? Ellenőrzi ezt valaki? (a fogorvosomhoz pl. biztos vissza fogok járni)

Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Flóra

zsoka78 # 2013.12.03. 07:48

Kedves Jogászok!

Az ismerősöm olyan helyzetbe került, hogy mialatt gyes-en volt a cég, ahol dolgozott felszámolás alá került, ami még nem fejeződött be, szóval elvileg még munkaviszonyban van. Közben megszületett a második gyerek és most szeretne tgys-t vagy gyed-et igényelni. A munkáltatója azt mondta, hogy ő már nem intézheti neki el, mivel felszámolás alatt van nem írhat alá semmit, hanem a felszámoló biztost kell megkeresnie, az OEP-nél pedig azt mondták, hogy menjen a munkáltatóhoz. Ilyen esetben mi a teendő? És milyen jogszabályban van ez leírva? Előre is köszönöm.

Zengőbérci # 2013.12.03. 08:24

zsoka78

1991. évi XLIX. törvény

a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról

47. § (5) A felszámolás kezdő időpontjától - a jogszabályok, a kollektív szerződés és a belső szabályzatok és a munkaszerződések keretei között - a felszámoló gyakorolja a munkáltatói jogokat, és teljesíti a kötelezettségeket.

Teendő: A tgys és GYED igényt a felszámolónál kell jelezni, az igényléséhez szükséges Fpglalkoztatói igazolást a felszámolónak kell kiállítania és megküldeni az "OEP"-nek!

Zengőbérci # 2013.12.03. 12:06

flora888 2013.12.01. 23:54

Tisztelt Szakértők!

Előre is nagyon köszönöm szíves válaszukat!
Élettársam Németországban dolgozik, egyenlőre heti 20 órában, én itthon egy multinál 3. éve, nagyon jó fizetéssel. Lombik programban veszünk részt, remélem márciusban megtörténik a beültetés. Utána kb. a 6. hónapig szándékozom terhesen dolgozni még a cégemnél (persze ha minden rendben megy), utána pedig a párommal szeretnék együtt felkészülni a szülésre, és kint tervezek szülni. Kint össze fogunk házasodni, még a gyermek születése előtt.
Kérdésem:
Ha kint szülök, jár-e a magyar Gyes/Gyed, ha életvitelszerűen kinn vagyok, és kint nem volt még munkaviszonyom?

Azt, hogy az ügyfél mely tagállamból részesül családi ellátásban nem az ügyfél döntése, hanem a vonatkozó EU-s jogszabályok, határozzák meg.

Azt, hogy mely tagállamból részesül egy család ellátásban, jogszabály rendezi - közigazgatási eljárás keretében kerül meghatározásra az, hogy az adott tagállam rendelkezik-e elsődlegesen joghatósággal a családi ellátások folyósítására -, tehát sohasem az ügyfél döntése határozza meg azt, hogy mely tagállam folyósít ellátást a részére.

amennyiben olyan helyzet áll fenn, hogy a szülők keresőtevékenységükből fakadóan az EGT (Európai Gazdasági Térség) két különböző tagállamából jogosultak ellátásra, akkor a családi ellátás kifizetésére a joghatósággal bíró tagállamot (azt az államot, amelyik a családi ellátásokat fizetni köteles) a gyermek lakóhelye jelöli ki.

  • Példa: Ha az anya Magyarországon rendelkezik munkaviszonnyal és GYED-re jogosult, de élettársa Németországban folytat keresőtevékenységet és a család életvitelszerűen Németországban tartózkodik, akkor Németország rendelkezik joghatósággal.

Amennyiben az anya már kapja Magyarországon a GYED-et és a fentiek később, de a GYED folyósítása alatt kiderülnek a GYED folyósítását határozattal fel kell függeszteni. (Lásd: OEP Állásfoglalás, 2007. január)

(És mi van akkor, ha nem jelentem be a cégemnél a kinntartózkodást, úgyis bankszámlára utalják a pénzt?)

A jogszabály alapján köteles minden, a folyósítást érintő körülményt 8 napon belül bejelenteni!

Ha nem jár, a leendő férjem jogán milyen kinti ellátás illet meg a gyerek születése után? (Ő kint be van jelentve az ottani egészségpénztárba, teljesen legális német alkalmazotti jogviszonya van)

Mindaz megilleti, ami egy német állampolgárt.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Flóra

Zengőbérci # 2013.12.03. 14:49

t.edike 2013.11.29. 19:44 Érdeklődni szeretnék, hogy valóban nem leszek jogosult szülés után semmire, hogy a felmondásba az szerepel hogy a munkavállaló mond fel?! Előre is köszönöm a választ!

A munkaviszony megszűnésének/megszüntetésének a módja nem befolyásolja a TB ellátásra való jogosultságot.

Az viszont igen, hogy az igénylőnek van-e munkaviszonya/biztosítási jogviszonya. Egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira ugyanis főszabály szerint az jogosult, aki biztosított, azaz van fennálló munka/közalkalmazotti/köztisztviselői/válalkozói stb. jogviszonya.

Zengőbérci # 2013.12.03. 14:50

l

zsoka78 # 2013.12.04. 13:00

Zengőbérci, köszönöm.

berkialex # 2013.12.04. 13:47

Tisztelt szakértők!

2 hónapos kismama vagyok, második gyermekemet várom.
A kislányom 4 éves, tartós betegsége miatt kapok gyest és 2 éve már teljes munkaidős munkaviszonyom van e mellett.
A kérdésem a következő:
Miből fogják számolni a TGYS-t és a GYED-et.
Július 25-ére vagyok kiírva a babával.
Ha nyugdíjas édesanyám nevére átkérem a gyest, akkor kaphatjuk a gyermek megszületése után is a gyes-t?

Köszönettel:
Alexandra

vaczkor... # 2013.12.06. 09:50

berkialex 2013.12.04. 14:47

Tisztelt szakértők!

2 hónapos kismama vagyok, második gyermekemet várom.
A kislányom 4 éves, tartós betegsége miatt kapok gyest és 2 éve már teljes munkaidős munkaviszonyom van e mellett.

A kérdésem a következő:

Miből fogják számolni a TGYS-t és a GYED-et.
2014.Július 25-ére vagyok kiírva a babával.
Ha nyugdíjas édesanyám nevére átkérem a gyest, akkor kaphatjuk a gyermek megszületése után is a gyes-t?
Köszönettel:
Alexandra

A tgys-t a 2013.01.01-től 2013.12.31-ig elért keresetéből fogják kiszámolni.

A jelenlegi szabályok szerint a TGYS és a GYES, valamint a GYED és a GYES közül egyidejűleg csak egy ellátás és csak az egyik szülő részére folyósítható, (ez vonatkozik a nagyszülőre is), azonban 2014.01.01-től mindez a tervek szerint megváltozik.

http://www.parlament.hu/…49/13049.pdf

pami63 # 2013.12.06. 10:42

Tisztelt Szakértők !
2013.04.29.-ig gyesen voltam, ezután főállású egyéni vállalkozóként dolgoztam 09.30.-ig , ezután 30 napra szüneteltettem a vállalkozást , de közben november elején volt egy 27 napos munkaviszonyom. December 1.-től újra indítottam a vállalkozást . Közben kiderült , hogy veszélyeztetett terhes vagyok , így kiírtak táppénzre. A biztosításom 28 napra szünetelt közben és a 2013. évi összes biztosításban töltött időm összesen 195 nap . 2014. 04.15.-re vagyok kiírva szülésre.
Kérdésem , hogy ha 2014.04.15.-ig táppénzen leszek ,akkor jogosult leszek -e a TGYÁS-ra és a GYED + Gyes-re. Mi lesz ezen juttatások alapja . / Az egyéni vállalkozás alatt minimálbér , a munkaviszony alatt 170000 Ft bér volt .
Köszönettel : Pami

greskoo # 2013.12.06. 11:32

Tisztelt Munkajogász!
A kérdésem a következő lenne.
Közalkalmazott vagyok, 2012. 02. 07-én született a lányom. Előtte teljes munkaidőben dolgoztam, TGYÁS és GYED után, 2103. novembertől heti 30 órában kezdtem meg a munkába állásomat, jelenleg az összegyűlt szabadságomat töltöm. A munkáltatóm a szabadság idejére a heti 30 órás bért számfejtette, a MÁK viszont nem állapított meg GYES-t erre az időre, mivel az összegyűlt szabadságom a heti 40 órás munkaviszonyból származik.
Kinek van igaza?
Köszönettel : Katalin

norcsika79 # 2013.12.06. 11:50

Tisztelt Szakerto,
Korabban feltettem azt a kerdest, hogy ha 2013. julius 1. ota Szlovakiaban van munkaviszonyom (3 napot kint, kettot Mo-on dolgozok le), elotte pedig tobb mint 10 eve folyamatos munkaviszonyom volt Mo-on, akkor gyermekvallalas eseten honnan vagyok jogosult ellatasra (Gyes, GYed, stb)ha egy-ket even belul gyermeket tervezunk?
A valasza az volt, hogy a TB illetekes orszagban vagyok jogosult ellatasra.
Ugy tudom Szlovakiaban csak 2 ev munkaviszony utan jar az ellatas es az nem feltetlenul fog teljesulni.
Elofordulhat-e az, hogy egyik orszagbl sem kapok penzbeli ellatast?
Nem az alap ellatasra gondolok, hanem ami a fizeteshez kotott.
Elnezest kerek, hogy ilyen laikusan fogalmazok
Koszonettel
N

Éva60 # 2013.12.11. 11:50

Tisztelt Szakértő !

Próbaidőm 2014 02 10.-én telik le utána határozott idejű munkaszerződést kíván havonta a munkáltatóm kötni.
Kérdésem most derült ki állapotos vagyok valószínű veszélyeztetett terhesként beteg állományba kényszerülök.

Van.-e jelentősége terhességbejelentésének az időpontját halogatni?? Táppénz jár.-e ??? Illetve mien ellátások illetnek meg ha időközben megszüntetik a munkaviszonyt?

Nagyon Köszön szíves válaszát!