GYED,GYES, táppénz


konfi # 2010.09.17. 17:23

Tisztelt nandy!
Köszönöm szépen az információt.

Ildike22 # 2010.09.17. 19:12

Kedves Nandy!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Én sajnos nem fértem hozzá hamarabb.

Nem egészen értem, a gyes nélkül nem vagyok védett?
Ez nem változott meg? Én úgy tudtam, a csökkentett gyes miatt a védettség gyes nélkül is 3 év.

Még mindig megy a huzavona, hogy visszavegyenek, vagy ne. Én már többször kértem a szabadságom kiadását, de nem történt semmi, mert ők állítják, hogy csak eladónak tudnak visszavenni. Mindjárt hó vége. Mit tegyek?
Még a gyest sem igényeltem meg, majd most fogom.

Nagyon jól hangzik, hogy a béremet nem csökkentheti, ha nem egyezem bele, de ha nem teszem, talál indokot, és ki is rúghat. A munka törvénykönyvében nem találtam ilyet, csak a gyermek 1 éves koráig.

Előre is köszönöm a válaszát!

Ildike

nandy # 2010.09.18. 10:07

Ildike, te még 2010.05.01. előtt szültél, így a gyermeked hároméves koráig vagy jogosult a gyes-re.

Szerintem az a rendelkezés, amire te hivatkozol (hogy gyes nélkül is...) csak azokra vonatkozik, akik 2010.04.30. után szültek, mert az ő esetükben valóban csak a gyermek kétéves koráig jár a gyes.

Ezért neked még muszáj megigényelned a gyes-t ahhoz, hogy védett legyél!

nandy # 2010.09.18. 10:15

Az Mt-ben jelenleg még nincs is benne az általad hivatkozott rendelkezés! Nem is lehet, hiszen legkorábban 2012.05.01-jén lehet aktuális a kérdés azoknak, akik csak a gyermekük kétéves koráig lesznek jogosultak a gyes-re. :)

buborek1 # 2010.09.18. 10:49

Kedves Fórumozók!

Remélem tudtok segíteni,mert nem jutok közelebb a megoldáshoz egymagam.
2011.02.25.-ére várom első babámat. A 2009 és 2010-es évben összesen 615 nap biztosítotti jogviszonnyal rendelkezem, ez főként munkaviszonyból adódik. 2009.11.04-től többes jogviszonyom van, a főállásom mellett mellékállású vállalkozóként tevékenykedem. A főállásom határozott idejű szerződés lejárta miatt 2010.09.30.-ával megszűnik. Ezt követően főállású vállalkozó lennék és azt szeretném megtudni, hogy október 1. után az előző munkaviszonyból származó biztosítotti jogviszony alapján jogosult vagyok e táppénzre vagyis főállású vállalkozóként mehetnék e táppénzre,ha előtte alkalmazott voltam 40 órában?
Másik kérdésem a tgyás és a gyed számításával kapcsolatos. Azzal tisztában vagyok,hogy a tgyás és a gyed számításának alapja a szülést megelőző évben szerzett jövedelem, de ha már októbertől az év végéig tartó időszakban táppénzen vagyok, akkor csak az 1-9 havi jövedelmem lenne a számítások alapja?
A válaszokat előre is köszönöm!

Ildike22 # 2010.09.18. 18:48

Kedves Nandy!

Értem, köszönöm szépen a segítséget.

sziszi79 # 2010.09.19. 05:56

Kedves Szakértő,

Segítségedet kérném, következő az eset.
Első gyermekem (sz. 2008.09.09.) szept. 9-én töltötte a 2. életévét, tehát 10-től gyes-t igényeltem utána és bejelentettem a munkáltatómnál, hogy az első gyermekem után folyósított gyes ideje alatt fiz. nélküli szabadságot kívánok igénybe venni és egyben tájékoztattam arról, hogy 4. hónapban járó kismama vagyok, második gyermekem születésének várható ideje 2011. március 11.

Kértem, hogy amennyiben lehetséges a felgyülemlett szabadságaimat vagy annak egy részét adja ki a szülési szabadság (2011. február 12.) megkezdése előtt.
Ő a fentieket tudomásul vette de az összes szabit kiadja 2010. 09.10. napjától.

A kérdésem a következő:
Amint kivettem az összes szabimat –ez nov.közepéig tart, másnaptól megint mehetek fizetés nélkülire ugye a fennmaradó három hónapra a szülési szabi megkezdéséig? Gondolom ennek jogi akadálya nincs? Tehát a főnököm nem tagadhatja meg, és nem kötelezhet munkavégzésre?

Mennyiben befolyásolja (befolyásolja-e) a második gyerek után járó tgyás és a gyed alapját a 2010-ben kivett szabadság után járó jövedelem?

Válaszodat köszönöm!

nandy # 2010.09.19. 08:53

másnaptól megint mehetek fizetés nélkülire ugye a fennmaradó három hónapra a szülési szabi megkezdéséig?

Igen.

Mennyiben befolyásolja (befolyásolja-e) a második gyerek után járó tgyás és a gyed alapját a 2010-ben kivett szabadság után járó jövedelem?

TGYÁS alapja a szabadságos bér lesz, de max. a minimálbér kétszerese. GYED alapja szintén.

Bette14 # 2010.09.20. 08:43

Kedves Szakértő!

Segítségét szeretném kérni.
2008 májusától táppénzen voltam gyermekem születéséig 2008.11.16-ig, utána igényeltem a tgyás-t, majd a gyed-et. Újra teherbe estem és májusba várható a kicsi érkezése. 2006 dec.1-től dolgoztam ezen a helyen. Mivel a főnököm már az első babánál is ki akart rúgni,így a segítségét szeretném kérni,hogy milyen juttatást igényelhetek a gyed lejárta után úgy,hogy védettség alól ne kerüljek ki, mert rögtön élne azzal,hogy elküldene és hogyan járnék jobban,igényeljem meg a gyes-t vagy el lehet menni újra táppénzre és mellette a párom igényelhetné a gyes-t, amíg én táppénzen vagyok? A gyed-et melyik jövedelem után számolnák?
Vagy kivenni a szabadságot ami jár, de az alatt én védett lennék?

Kérlek segíts.

Előre is köszönöm.

nandy # 2010.09.20. 08:55

A terhességed miatt mindenképp felmondási védelem alatt állsz.
Az előző évekről bentmaradt szabikat mindenképpen célszerű kivenni. A táppénz viszont nem szabadon választható opció (mikor járok jobban...), bár tudom, hogy a legtöbb doki már futó nátha miatt is veszélyeztetettnek nyilvánítja a terhességet.

TMónika # 2010.09.20. 10:09

szia nandy,

korábbi válaszodat nagyon köszönöm

"TMónika:

TGYÁS alapja az idei jövedelmed lesz, azaz a szabadság idejére fizetett bér, és a keresőképtelenség első 15 napjára járó betegszabadság. De mivel nem lesz 180 bérezett napod, ezért a TGYÁS maximuma a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Jó lenne, ha vissza tudnál menni egy kicsit dolgozni, hogy meglegyen a 180 napod. (Számításaim szerint most kb. 140 + 20, azaz 160 napod lehet)

A GYED alapja pedig megegyezik majd a TGYÁS alapjával."

Erre vonatkozólag lenne még kérdésem Hozzád.

  • köteles-e visszavenni erre az időre a munkáltató?
  • a terhesség ténye ismert a munkáltatónál, kirúghat-e ez idő alatt?
  • nem lett volna-e kötelessége neki is felhívni a figyelmemet pénzügyi részről a lehetőségekre? gondolok itt pont erre a 180 napra.

előre is köszi a választ. M.

safner # 2010.09.20. 10:26

Tisztelt szakértő! Jelenleg Gyed.-en vagyok 2010.09.08-ig és gyes mellett szeretnék dolgozni tovább. A harmadik gyermekkel veszélyeztetett terhes vagyok.A munkál tatóm határozatban közölte a visszamenőleg a rendes szabadság kiadását.A mun kaszerződésem határozatlan idejű,a munkaköröm megszünt állitólag ,de viszont van helyettem más felvéve.Felaján lottak egy átképzést a lakhelyemtől kb 350km-re heti 2 nap ,de szállás és utiköltség támogatást nem ad,és ezt képtelen vagyok bevállalni.Fel mondhatnak-e nekem ,van-e valami jogom ami védene hogy a folyamatos munkaviszonyom megmaradjon,és milyen jogok illetnek meg a jelenlegi jogszabály szerint?Jogszerű-e,hogy telefonon keresztül akarta visszavonni a már előzőleg meghatározott szabadságomat .Mekkora időkeret állhat rendelkezésemre,ha ma felszólit az átképzésre? Mit tehetek?

Bette14 # 2010.09.20. 10:27

köszönöm válaszodat,lehet rosszul fogalmaztam, de nem kell mindjárt arra gondolni,hogy jogtalanul járna a táppénz vetélés után, egy veszélyeztet terhesnek.

nandy # 2010.09.20. 10:27
  1. Igen, köteles "visszavenni", pontosabban újra foglalkoztatni. De ehelyett lehet arról is szó, hogy kiadja az előző évekről bentmaradt szabikat - ha még nem vetted ki.
  2. Terhesség alatt nem lehet (munkáltatói) rendes felmondással megszüntetni a munkaviszonyodat.
  3. Nem hiszem, hogy ez neki kötelessége lenne, kivéve, ha TB-kifizetőhely, és te konkrétan rákérdeztél volna a lehetőségeidre.
rejtjel # 2010.09.20. 10:33

Kedves Fórumozók!

Köszönöm én is az önzetlen segítséget!

Az álláskeresésiről igényelt tgyás, ill. gyed problematikával kapcsolatban kérdeznék én is: ahogy olvasom, a tgyást nem érdemes a szülés előtt igényelni, mert gyed-re akkor nem lesz az ember jogosult. Nem értem, miért. Nem az a lényeg, hogy a biztosítása a tgyás folyósítása alatt szűnjön meg, azaz pl. szept 25-től tgyást igényel, és szept 25-től szünetelteti az álláskeresésit, és pl okt 8-án szül? Bocsánat az értetlenkedésért, csak az oep honlapján az van, hogy jogosult gyedre, akinek a biztosítása a tgyás alatt szűnt meg. „a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességigyer­mekágyi
segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a terhességigyer­mekágyi
segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállta alatt keletkezett és a
szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,“
A gyed igénylés ez után, hogy vissza pár nap álláskeresésire, aztán gyed igénylés – ahogy már többször is írtátok.

Bocsánat, közben megtaláltam azt a belső utasítást a másik topikban: „6. # Figyelemmel arra a jogszabályi helyre, amely szerint THGY-ra jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítási jogviszonya, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül megszül az aki az álláskeresési járadékot a szülés napjától szünetelteti „passzív jogon” jogosult THGY-ra.“

Gondolom akkor itt egy „továbbá, vagy és“ kimaradt, tehát a belső utasítás szerint az álláskeresési esetében csak a szülés napjától igényelhető a tgyás.

Kérlek, erősítsetek meg, hogy jól értem - Bocsánat az értetlenkedésért, rém bonyolult, bár jó hogy van egyáltalán ilyen lehetőség… Köszönöm szépen a választ!

Üdv,
Vera

ps. a tgyásos topikba is beírtam, de ott most nincs nagy aktivitás...

TMónika # 2010.09.20. 10:56

nagyon köszönöm a gyors választ, sokat segítettél.
További szép napot! M.

bolondmelós # 2010.09.20. 11:22

TMónika: na azt próbálja meg a munkáltatód, hogy terhesen nem jogszerűen kirúg, netán kreált indokkal.
Nincs az a bíró, aki figyelmen kívül hagyná, hogy te terhesen bejártál dolgozni, és a felmondás meg pont akkor keletkezett.

Kérjél olyan munkát, mely nem veszélyezteti a terhességedet, ezt ugyanis megteheted + a gyerek egy éves koráig ott is maradhatsz.
"85. § (1) A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi véleménybemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.

(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenesen áthelyezett, illetőleg áthelyezés nélkül módosított munkafeltételek mellett foglalkoztatott nő munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél. Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani."

Ha hülye a munkaadó, akkor vegyen vörös ruhát és ugorjon a pamplonai bikák közé.

nandy # 2010.09.20. 11:37

rejtjel:

Eb. tv. 42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

  1. a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

Tehát a GYED-jogosultságra már szigorúbb szabály vonatkozik, mint a TGYÁS-ra. TGYÁS annak is járhat, aki a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon belül szül. GYED-nél követelmény, hogy a TGYÁS-jogosultság idején legyen aktív biztosítási jogviszonya.
De nem jár egyszerre TGYÁS és álláskeresési ellátás, azaz a munkanélküli miatti biztosítási jogviszony még a TGYÁS igénybevétele előtt szükségszerűen megszűnik.
Ezért kell a GYED előtt mindenképpen visszamenni álláskeresésire, mert az a) pont alapján GYED annak jár, aki az igényléskor biztosítási jogviszonnyal rendelkezik.

(Ne kérdezd, hogy ebben mi a logika, mert én sem tudom...)

bolondmelós # 2010.09.20. 11:48

Kimaradt :
Nandy: ha az anya vagy magzat állapota indokolja.
Nálunk -az anya túl volt egy bizonyos koron,

  • nehéz és a babára nézve veszélyes munkája volt,
  • 17 évet várt, kínlódott, sírt (megszólták érte, hogy meddő... ), hogy babája legyen.
  • nem hinném, hogy tudtak volna számára kreálni egy kismama munkakört, plusz nem közölte senki, hogy ezt is lehet-
  • azt hiszem, vérig volt sértődve a felettes, a terhesség bejelentésekor.
  • lehet hogy jobb megoldás lett volna az állásidő/másik ideiglenes munkakör, táppénzre ment a nejem.
  • veszélyeztetett terhes lett ténylegesen, és végig kellett csinálnia egy sor genetikai vizsgálatot.
  • 4 hét kórházi fekvés a végén (pedig már akkor is spóroltak hogy ki meddig fekhet bent.)
  • utolsó héten egy halom kiemelt vizagálatot csináltak, én is ott voltam, minden nap rettegtünk.
  • császár lett a vége, de előbb natúrra való indítással.Semmi baja nem lett a gyerekünknek, de 3x rá volt tekeredve köldökzsinór. (UH-n normális vérellátás volt látható)
  • még gennyedző sebekkel/varratokkal, kirakták őket, mert kellett a hely.

OFF: sokan elvetetik, jó tudom ez az anyára MEG az apára tartozik (vagy az ő szüleikre!!!!).
A rosszabbik, amikor a szemétben/pöcegödörben landol az újszülött.

rejtjel # 2010.09.20. 11:49

Kedves Nandy,

Nagyon köszönöm, kezdem érteni! És huhh, majdnem sikerült a szülés előtti tgyás igényléssel elbaltáznom a későbbi gyed-emet.
Örök hála és köszönet!
Üdvözlettel,
Vera

ejkuka # 2010.09.20. 13:28

Kedves Segítő!

Jelenleg Gyed-en vagyok 13 hónapos kisfiammal. Szeretnénk másik babát hamarosan, de nem tudjuk, hogy ha megszületne a kisfiam 2 éves szülinapja előtt milyen járadékot lehetne igényelni utánna. Járna a Tgyás, és a gyed is és ugyanez az összeg, amit most kaptam, vagy nem? Hiába próbálok utánna járni, nem nagy sikerrel tudok kiigazodni ezek között a dolgok között.
Nagyon köszönöm a segítséget előlre is!

Oppá # 2010.09.21. 09:32

Sziasztok!

Lenne még egy kérdésem a GYED-del kapcsolatban.

Biztosítási jogviszonyom folyamatos. Előző gyermekem 2007.12.11-én született, kaptam TGYS-t illetve GYED maximumot.Idén 2010.01.01től-2010.-05.01-ig gyes mellett dolgoztam,korábbi munkáltatómnál, szerződés szerint buttó 270 eFt-ért. 2010.05.03- tól lemondtam a gyes-t és kisebb nagyobb megszakításokkal ( szabadság) a korábban részletezett okokból minimálbéres táppénzen vagyok. Előreláthatólag idén 139 bérezett napom lesz, és szeretném igényelni 2010.10.29től a TGYÁS-t.
Azt szeretném kérdezni, hogy a fentiek alapján mi lesz a GYED alapja?
( a kifizetőhely szerint a minimálbér, szerintem a TGYÁS alapja)

Előre is köszönöm:

Tima

nyuszika1980 # 2010.09.21. 11:13

Kedves Hozzáértők, Szakértők! Lenne egy kérdésem gyeddel kapcsolatosan. Jelenleg állapotos vagyok. jún 06-ra vagyok kiírva. Van munkaviszonyom,több éves, viszont megszűnik pár héten belül.Gyesen vagyok 2011 aug 15-ig fiammal. Hallottam több variációt arra vonatkozólag, hogy biztosítottnak kell lennem a szülés időpontjában ahhoz hogy járjon tgyás és gyed. De ennek nagyon klappolnia kell mert csak úgy kaphatok gyedet. Lehetséges az hogy én elmegyek most (szept vége) munkanélküli járadékra aztán felfüggesztem, és amikor közeledik a szülés időpontja akkor visszamegyek munkanélkülire? Lehet szüneteltetni csak úgy a munkanélkülit? Azért kérdezem, mert van olyan aki még nem hallott ilyet és szeretném biztosra tudni.
Köszönöm előre is a válaszukat!

nandy # 2010.09.21. 15:39

Gyes és munkanélküli ellátás nem jár egyszerre. Érdemes lenne várnod még a mn. ellátás igénylésével, mert nem lehet csak úgy szüneteltetni. Megszüntetni lehet, és újra igényelni.

nandy # 2010.09.21. 15:44

Tima:
A GYED alapját a TGYÁS alapját képező jövedelem figyelembe vételével fogják megállapítani.
Akkor lenne max. a minimálbér az alap, ha az igénylés évében (2011), és az azt megelőző évben (2010) sem lenne összesen 180 figyelembevehető napod. Itt nem csak a bérezett napokra kell gondolni, hanem a táppénzes, ill TGYÁS-os időszakra is.

Eb. tv. 42/D. § (2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.

48. § (4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.
(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.