GYED,GYES, táppénz


nandy # 2010.07.28. 18:37

Tartásdíj címén pedig vonhatnak a GYED-ből is.

atomka # 2010.07.29. 09:14

Tisztelt Szakértő!
Segítségüket szeretném kérni. Gyedem most júliusban járt le, a munkáltatónak jeleztem, hogy visszamennék dolgozni az eredeti munkakörömbe, az időközben korrigált munkabéremmel. Miután a helyemre két embert vettek fel, így nem akarnak alkalmazni eredeti munkakörömben, csak más munkakörben alacsonyabb fizetésért.Először majdnem elfogadtam, tekintettel arra, hogy állásidőre személyi alapbért adnának, ami - amikor eljöttem a cégtől úgy nézett ki, hogy alapbér+prémium=fizetés. Az alapbér pont fele részét képezte a fizetésemnek a másik fele a prémium volt, amihez sohasem nyúltak. Mialatt eljöttem szülni mindenki pénzét összevonták, tehát megszüntették az alapbér+prémiumot, így egy egységes bruttó fizetést kaptak onnantól kezdve. (Kb. másfél éve.) Kérdésem, hogy nekem is járna-e ez a fajta egységes fizetés, mert akkor mégiscsak ragaszkodnék az állásidő alapbéréhez.
Továbbá tudom, hogy akik a helyemre jöttek mennyi bruttó bért kapnak egységesen, ragaszkodhatok-e ahhoz az összeghez, vagy a munkáltató jóindulatán:-) múlik, hogy mennyit adna nekem a korrigálásra hivatkozva? Válaszukat előre megköszönve, üdvözlettel: P.Anna

nandy # 2010.07.29. 09:50

Egyelőre még ne az állásidőre gyúrjál...

A munkáltató 42 napig, ideiglenesen más munkakörben is foglalkoztathat a beleegyezésed nélkül. A béredet viszont nem csökkentheti semmilyen jogcímen!

Ha a cégnél időközben a jutalék minden dolgozónál az alapbér része lett, akkor a tiédet is hasonlóan rendezni kell.

atomka # 2010.07.29. 09:59

Nagyon köszönöm Kedves Nandy!
Az a helyzet, hogy jövőhéten akarnak velem új munkaszerződést aláíratni kevesebb pénzzel. Ez kb. bruttóban 30-40 ezer forinttal kevesebb. Viszont, ha aláírom az új munkakörre, akkor jogosan adnak kevesebb pénzt.Mit tegyek, ragaszkodjak a munkakörömet betöltők fizetéséhez? Kérlek segíts!Köszönöm szépen előre is!
P.Anna

nandy # 2010.07.29. 15:01

A munkáltató sem a munkakört, sem pedig a munkabért nem módosíthatja egyoldalúan (illetve a munkabért igen, ha emeli, mert az kedvező a m.vállaló számára).

Mint írtam, átirányításról lehet szó (42 napig), ehhez nem kell módosítani a munkaszerződést.

De itt valószínűleg nem átirányításról van szó, ezért akarnak msz. módosítást is. Ha aláírod, akkor jogszerű lesz a bércsökkenés. Viszont nem kötelező aláírnod...

Tehát mondd meg nekik, hogy 42 napra irányítsanak át (nem csökkentett bérrel), és ezalatt oldják meg a munkaköröddel kapcsolatos problémákat. Te pedig nem írsz alá semmit, ami rád nézve kedvezőtlen lenne.

nandy # 2010.07.29. 15:05

Majdnem elfelejtettem, hogy egyébként is van elég idejük a probléma rendezésére, hiszen a visszatérésedkor először az előző évekről bent maradt szabikat kell kiadniuk, ez kb. 30-35 napot jelent (úgy szeptember közepéig még otthon lehetsz...).

De a szabadságot is a már rendezett (emelt) bérrel kell fizetniük!

atomka # 2010.07.29. 15:17

Kedves Nandy!
Hálásan Köszönöm a hathatós segítségedet!
Üdvözlettel: P.Anna

murzo # 2010.07.29. 18:03

Köszönöm Nandy a válaszát, bátorkodom még megkérdezni, hogy a GYED alatt felgyűlt szabadságomat köteles vagyok e egyben kivenni,vagy részletekben is kivehetem-kb.70 nap? Illetve ha más munkáltatóhoz megyek el dolgozni rögtön a gYEd után és a jelenleginél felmondok, kifizetik-e a felgyűlt szabadságomat vagy mindenképp ki kel vennem-Önkormányzati fenntartású intézmény-?
Köszönöm válaszát!

nandy # 2010.07.30. 08:41

a GYED alatt felgyűlt szabadságomat köteles vagyok e egyben kivenni,

Törvény szerint a munkáltató köteles egyben, és azonnal kiadni. Ha nem teszi meg, azzal munkaügyi bírságot kockáztat.

Ha a munkaviszonyod megszűnik (mert pl. felmondasz), akkor a munkáltató köteles kifizetni a bentmaradt szabadságaidat. Munkavállalói rendes felmondás esetén a munkavállalónak a teljes felmondási időt le kell dolgoznia. De mivel te fizetés nélküli szabin vagy, így nincs munkavégzési kötelezettséged.
Kivéve, ha közben máshol kezdesz el dolgozni, mert abban az esetben nem a gyermekedet ápolod, így fizetés nélküli szabadságot sem kell kötelezően adnia a munkáltatónak - azaz a régi helyeden is munkavégzési kötelezettséged van. Ezt ki lehet váltani azzal, hogy kéred a szabadságok kiadását. Az egészet úgy sem tudja kiadni, mert a felmondási idő rövidebb.

murzo # 2010.07.30. 10:06

Köszönöm, ezt értsem úgy,hogy ha felmondok,mert egy másik helyen jobb állást ígérnek, a munkáltatóm egyben kifizeti a bent maradt szabimat, de mivel ragaszkodik a felmondási időhöz-az egy hónap,ha jól tudom-a munkaviszonyom csak a felmondási idő lejárta után fog megszűnni?
Azt értem, hogy a munkáltatóra nézve kötelező egyben kiadni a bent maradt szabikat, de ez rám nézve is kötelező -e? Vagy kérhetem,hogy bizonyos részletekben adják ki?
Köszönöm válaszát!

nandy # 2010.07.30. 12:29

Igen, a munkaviszony a felmondási idő végével szűnik meg.
De addig, míg a felmondási idő le nem jár, én nem mennék másik munkahelyre dolgozni. Mint írtam, a fizetés nélküli szabi alatt simán letelik a felmondási idő, és nincs munkavégzési kötelezettséged.

De ha te közben elmész máshova dolgozni, akkor már nem áll fenn az, hogy a gyermekedet ápolod, tehát a régi munkáltató nem köteles fizetés nélküli szabit adni. Mondhatja azt, hogy gyere dolgozni.
És ha nem mész, annak súlyos következménye lehet.

Tehát add be a felmondásod mielőbb, várd meg a felmondási idő végét, és másnaptól mehetsz máshova dolgozni.

Lyonee # 2010.07.30. 15:42

murzo!
Bocs., hogy belekotnyeleskedek. Írtad, hogy "Önkormányzati fenntartású intézmény" a munkahelyed. Munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatnak?

murzo # 2010.07.31. 04:42

KÖzalkalmazotti munkaviszonyban foglalkoztatnak,határozatlan időre szóló munkaszerződésem van.

Lyonee # 2010.07.31. 07:57

A közalkalmazott lemond a közalkalmazotti jogviszonyáról (ez felel meg az MT szerinti munkavállalói felmondásnak). A lemondási idő 2 hónap.
Ezt vedd figyelembe az időpontok kalkulálásánál!

murzo # 2010.08.01. 06:47

Köszönöm a hathatós segítségeket, hétfőn beszélek a főnökömmel.

murzo # 2010.08.01. 12:08

Még egy dolog eszembe jutott, azért szeretnék felmondani a munkahelyemen,mert a GYED-előtt főrész délutános munkarendben dolgoztam, amit most már -mivel két pici gyerekünk van és a férjem is délutános munkarendben fog dolgozni,ha március végétől ö is visszamegy a munkahelyére-nem tudok vállalni.Ezért állandó éjszakás műszakot szeretnél kérni tőle-ez egy Gyermekotthon-.Kérdésem,hogy ilyen esetben kötelezi e a munkáltatómat valamilyen jogszabály arra, hogy más munkarendben dolgoztasson, vagy el kell fogadnom,ha azt mondja, hogy nem tud mást ajánlani,amire jelentős esélyt látok.
Válaszukat köszönöm!

Magika100 # 2010.08.02. 15:11

Tisztelt Szakerto!

A tanacsat szeretnem kerni abban, hogy mit tegyek, mi lenne a legjobb anyagiak szempontjabol.

2008.04.01-tol tgyas, majd gyed es most 2010. aprilis 1-tol gyesen vagyok. Most teszteletm pozitivat es erdekelne, hogy mi lenne a legjobb szamomra?

Jovo azaz 2011. aprilis 20-ra vagyok kiirva akkor szuletne a gyermekem.
Gyes mellett kivennem a sok sok szabadsagomat egyszerre, majd utana tappenzre mennek? Gyes mellett kaphatok tappenzt? Az Tappenz alapja a regi berem, vagy az elozo evben kapott gyedem? Vagy menjen a ferjem gyesre es en szabadsag, majd tappenz?

Varom valaszat

Koszonom

Bakkara # 2010.08.03. 09:59

Tisztelt Szakértő!
2008.aug.29-én született a kisfiam, előtte 4 héttel már TGYS-on voltam, a GYED-em most fog lejárni, e hónap 28-án. Jelenleg veszélyeztetett terhesként várom második babánkat, okt. 4-re vagyok kiirva, de a szülészem szerint legkésőbb szept 27-én -programozott császárral- fog születni a kicsi, de nem kizárt hogy a magzati problémák miatt addig sem tudunk várni.
Kérdésem az lenne, hogy ha aug. 28-tól táppénzre vagy szabadságra megyek melyik esetben hogyan alakul az új gyedem, vagy arra a pár napra igényeljem meg a GYESt? Nem tudom, hogyan járok jobban, valamint azt sem mikortól érdemes TGYS-t igényelnem. Arra sem tudtam választ kapni a cégem könyvelőjétől, hogy mennyi időre fogom kapni a köv. gyedet az mostani szabályozás szerint...
Kérem súgjanak nekem a fentiekkel kapcsolatban, mert így elég tanácstalan vagyok.

Segítségüket előre is köszönöm.

nandy # 2010.08.03. 10:07

Táppénzre semmiképpen se menj, mert a keresőképtelenség első 15 munkanapjára fizetett 70%-os bér alapján fogják megállapítani az ellátásokat.

Inkább kérd a munkáltatót, hogy adja ki a bent maradt szabadságaidat, így a GYED és a szülés közti időszakban nem maradsz számottevő jövedelem nélkül.

A gyes-t pedig mindenképpen kérjed, hiszen jogosult vagy rá! Arra figyelj, hogy a szülés napja előtti nappal majd le kell mondanod, és a lemondás postára adását követően igényeld meg a TGYÁS-t (a szülés napjától).

nandy # 2010.08.03. 10:08

Arra sem tudtam választ kapni a cégem könyvelőjétől, hogy mennyi időre fogom kapni a köv. gyedet az mostani szabályozás szerint…

A cég könyvelője bizonyára nem rendelkezik TB-ügyintézői végzettséggel, ugyanis a könyvelő és a TB-üi. két teljesen különböző szakma!
(Nagyon bírom, amikor mindent a szerencsétlen könyvelőtől kérdeznek...)

Bakkara # 2010.08.03. 11:02

Kedves Nandy,
nem ledegradálni szerettem volna a könyvelőt, csak az előzővel mások voltak a tapasztalatok, és ha nem tudott valamit akkor utánna járt, nem pedig nekem kellett főleg nem ágyból... de ez már az én gondom
Köszönöm a válaszodat, így legalább már valami támpontom van merre induljak.
üdvözlettel
kriszta

nandy # 2010.08.03. 12:30

Én sem gondoltam, hogy lenézed a könyvelőt, csak arra szerettem volna rámutatni, hogy a könyvelő az könyvelő, nem pedig TB-szakember! Valóban vannak olyan kollegák, akik hajlandóak TB-ügyekkel is foglalkozni, utánanézni a jogszabályoknak. De ezt leginkább azért teszik, mert "az ügyfélért mindent...".

Nem tudom, mit szólnál, ha egy ilyen segítőkész könyvelő rossz tanácsa miatt elesnél egy juttatástól, vagy jóval kevesebbet kapnál...

nandy # 2010.08.03. 12:35

Végezetül: legutóbb májusban változtak a jogszabályok, méghozzá igen jelentősen. A jogszabály sokszor nem egyértelmű, így az alkalmazást segítendő a REP mindig kiad különféle tájékoztatókat. Csakhogy a tájékoztatáshoz való hozzáférés nem széles körű, leginkább a szakmabeliek jutnak hozzá.
Pl. a GYED jogosultság időtartamának számítása is elég kacifántos, lehet, hogy még a régi könyvelő sem tudna segíteni!

Nálad az a helyzet, hogy mivel a szülést megelőző két éven belül már kaptál GYED-et (ami most fog lejárni), ezért annyi napra, ahányra azt kaptad, járni fog a következő GYED, és meghosszabbodik még a szabadságos napok (naptári, nem munkanap!) számával.

Lovegirl # 2010.08.03. 13:21

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnénk kérni, azzal kapcsolatban , hogy mennyi szabadság , és mikortól jár gyes után.30 éves vagyok, 2006 január 01- től táppénzen voltam 2006.03.09-ig , akkor született meg az első gyermekem, innentől 6 hónapig tgyást kaptam , majd gyed-en voltam 2008.02.12-ig amikor megszületett a második gyermekem. Innentől kezdve 6 hónapig ismét tgyást kaptam , és 2010.02.12-ig gyed-en voltam. Ettől kezdve gyes-en vagyok 2011 februárig. A gyerekek után a férjem vette igénybe a szabadságokat.2010.02.14.-től 4 órás munkaidőbe dolgozok.

Lovegirl # 2010.08.03. 13:22

Válaszát előre is köszönöm!!