GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2010.07.12. 12:45

ivette 2010.07.11. 09:17
sziasztok

2011 tavaszán szülök.
eddigi munkaviszonyom:

2009-ben a teljes évet végig dolgoztam , keresetem bruttó 110.000ft
2010január 31 ig voltam ennél a cégnél, majd ez sajnos megszünt, igy munkanélküli lettem.
2010 február második hetétől jelentkeztem be munkanélkülire, mivel a papírjaimat akkor kaptam ki a cégtől, igy sajnos február első hete az függőben maradt.itt bruttó:60.000ft körül kaptam
2010 március 19 étől újból elkezdtem dolgozni
itt is a bérem bruttó 110.000ft.
kérdéseim:

nem zavar e be a gyed és gyesbe az a február első hete?
itt is biztosított voltam, attól függetlenül hogy csak a második héten jelentkeztem be?

2011 januártól el mehetek e táppénzre, ha igen mi alapján számolják majd ki a gyedet és a gyest?
bele számolják e a táppénzt?

illetve leirtam a bruttó keresetem , erre mennyi táppénzt, mennyi gyedet és mennyi gyest kapnék?
igazából én már annyi mindenkit megkérdeztem ezekről és szinte mindenki mást mond, ezért szeretném kérni itt a segítségeteket, mert nagyon nem vagyok tisztába ezekkel a dolgokkal.
válaszotokat elöre is köszönöm
üdv:ivett

kérdéseim: Nem zavar e be a gyed és gyesbe az a február első hete?

Válasz: Nem.

Itt is biztosított voltam, attól függetlenül hogy csak a második héten jelentkeztem be?

Válasz: Természetesen az alatt az idő alatt, amíg sem munkaviszonyod nem volt, sem álláskeresési járadékban nem részesültél nem voltál biztosított. Az álláskeresési járadék ideje viszont biztosításban töltött időnek minősül

2011 januártól el mehetek e táppénzre, ha igen mi alapján számolják majd ki a gyedet és a gyest?
bele számolják e a táppénzt?

Igen, ha fennáll 2011 januárjában a munka jogviszonyod és az orvos keresőképtelennek nyilvánít természetesen elmehetsz.

A THGY-t a jelenleg hatályos jogszabályok alapján (ha addig nem változik) a 2010.01.01-től 2010.12.31-ig elért peb. járulékalapot képező jövedelmedből (nagyon leegyszerűsítve a munkabéredből) fogják kiszámolni, azaz nem veszik figyelembe az álláskeresési járadék összegét.

Ha 2011 tavaszán szülsz a GYED-et is ugyanígy számolják, feltéve, hogy 2010-ben lesz legalább 180 bérezett napod, (azaz nem leszel sokat táppénzen, vagy igazoltan/igazolatlanul távol).

A GYES alanyi jogon járó ellátás, nem függ a munkabértől. Összege 2010-ben: bruttó 28.500 Ft.-

illetve leirtam a bruttó keresetem , erre mennyi táppénzt, mennyi gyedet és mennyi gyest kapnék?

Táppénz -az általad megadott adatok alapján, feltételezve, hogy nem változik a jogszabály- bruttó kb. 110.000 Ft- 60%-a.

A THGY nagyon durván bruttó a 110.000 Ft.- 70%-a/hó.

A GYED szintén nagyon durván bruttó a 110.000 Ft.- 70%-a/hó.

Ezekből adóelőleg és a GYED esetében abból további9,5% nyugdíjjárulék kerül levonásra.

igazából én már annyi mindenkit megkérdeztem ezekről és szinte mindenki mást mond

Célszerű lenne az ilyen irányú kérdéseidet nem laikussal(sarki fűszeres), hanem hozzáértővel (Pl. REP PEEO Osztályvezető) átbeszélni.

Ennek módja:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Remélem, hogy nem néztem el semmit.
A válaszoknál feltételeztem, hogy 2010.03.18-ig tényílegesen álláskeresési járadékban részesültél, ugyanis az erre vonatkozó adatszolgáltatásod hiányos.
Üdv. :)

Ercsi71 # 2010.07.12. 14:15

Kedves Dödölle1!

Ilyen érthető válasz esetén már el tudunk igazodni, nagyon szépen köszönöm!
Igen , nem várhatom el, hogy telefonon jól le tudjuk kommunikálni az ilyen összetett kérdéseket, akkor tehát a második telefonos segítségem adott olyan választ, ami megfelel a valóságnak.Csak annak örülök, hogy az első hölgy tájékoztatását nem hagytuk annyiban, hiszen ha ezt tesszük, akkor csak feleslegesen elestem volna a szülés napjáig járó béren kívüli juttatástól...
Már csak azt remélem, hogy rendben, időben szülök, és derűsen boldogan zárul ez az esztendő.
2001-ben tanultam tanfolyamon társadalombiztosítási ügyintézőnek, de végül nem tudtam elhelyezkedni, mert el kellett volna kezdenem egy felsőfokú iskolát, ami akkor meghaladta az anyagi képességeinket -sajnos.Azon a tanfolyamon 70% éppen csak átment a vizsgán.Természetesen a gyakorlatban gondolom mindenki komolyan elővette a jogszabályokat-kivételektől eltekintve...No azért csak a tisztaság kedvéért leírom, hogy 4-es bizonyítványt kaptam, de most ez a jogszabályi megfogalmazás -míg nem kaptam tőled választ-mégis kifogott rajtam.Jelenlegi munkám sem egy egyszerű dolog, de hát szeretjük a kihívásokat,néha tévedünk.Nem akartam megbántani azt a telefonon segíteni szándékozó 1. tb-s hölgyet, aki nem jól tájékoztatott.Sajnos sokan nem kapnak jó tájékoztatást./Nem beszélve a munkahelyemről kapott infóról-az egyenlő volt a nullával./Súlyos pénzek múlnak rajta egyes esetekben, azért ilyen körültekintő az ember.
További jó egészséget és kitartást, türelmet kívánok Önnek a sok kérdezősködőhöz!Köszönöm a munkáját!
Üdvözlettel:
Ercsi


Ercsi

nandy # 2010.07.12. 14:48

Ercsi71: Igazad van, valóban előfordul (ritkán), hogy nem alaposan, vagy hibásan tájékoztatnak.

Pl. egyik ismerősöm terhes, és szeretné a legmagasabb gyás-t, gyed-et kapni majd. Felhívtak egy ismerős ügyintézőt a REP-nél, aki azt javasolta, hogy szakítsa meg 30 napnál hosszabb időre a biztosítását, és utána jelentsék be 2-3 hónapra jó magas bérrel...

Két szépséghibája van a megoldásnak:

  1. a szívességi bejelentést nagyon szigorúan ellenőrzik, rendkívül kemény szankciója van.
  2. ha 30 napnál tovább megszakad a biztosítása, akkor csak a minimálbér után fog GYED-et kapni, mert nem lesz 180 napja...
Dödölle1 # 2010.07.12. 14:53

Ercsi71

A szinvonal alatti tájékoztatás oka -ami sajnos sok ügyfél életét megkeseríti- részben az általad is említett okban keresendő, amely szerint: "2001-ben tanultam tanfolyamon társadalombiz­tosítási ügyintézőnek. Azon a tanfolyamon 70% éppen csak átment a vizsgán."

Nem véletlenül sulykolom, hogy érdemi, teljeskörű válaszért a vizsgán éppen átment középfokú ügyintézők helyett célszerűbb az osztályvezetőtől tájékoztatást kérni......

ivette # 2010.07.12. 18:21

köszönöm válaszod

napernyo # 2010.07.12. 19:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Számomra nagyon fontos dologban kérem a segítségét!
Most júl.16-án babám fog születni. 3.gyermekem,így már mindenek alaposan próbáltam utána járni.Nekem nagyon fontos lenne,hogy a gyed alapom a 2010-es év legyenEkkor dolgoztam valamennyit),mert jelentős különbség van ha a 2009-es évet veszik alapul(ekkor féláv gyed majd félév gyesem voltam).Viszont ha jól számolok akkor a tgyásom 2009.dec.30-án fog lejárni,ez pedig nem jó nekem a továbbiakhoz. Kérdezem,hogy van-e arra lehetőség,hogy 2009.dec.30-2010.jan.5-ig szabit vennék ki és azután majd 2010.jan.5-től igényelném a gyedet.Ebben az esetben a 2010-es év lenne a gyed alapom?vagy másik lehetősés(ha jogilag működik),hogy a most 16-án születendő babám után a tgyást csak 19-től kérném,mert ez a pár nap már elegendő lenne hogy átcsússzak a gyed igényléssel januárra.Jelenleg szabadságom vagyok,és emellett kapok gyest a 6 éves tartós beteg kisfiam után.Tudom,hogy a tgyást akkor kérhetem,ha a gyest már visszamondtam.Ha a gyest 19-től mondanám vissza,akkor működhetne hogy onnan igényelném a tgyást?Mert talán ez lenne a legegyszerűbb.
Nagyon várom szíves válaszát!Mert ha egyik megoldás sem mehet,akkor még megpróbálok az orvosommal egyezkedni,hátha elhúzhatnánk a szülésemet 3 nappal.Ez a 3 nap nekünk nagyon nagy anyagi különbséget jelent az azutáni gyed idpőszakban.
Nagyon várom szíves válaszát!
Előre is köszönöm!
Kriszta

napernyo # 2010.07.12. 19:53

tisztelt Ügyvéd Úr!

Most látom,hogy a nagy kapkodásomban rosszul írtam a dátumokat!De biztosan érti,hogy ahol ekírtam mit is akartam.Szóval a tgyásom 2010.dec.30-án fog leárni és szíbin lennék 2010.dec.30-2011.jan.5-ig és azután igényelném a gyedet.Vagy a másik variáció,ahol ugye 3 nappal később kérném a tgyás indulását mint a gyerek születése?Ez lenne könnyebb,ha működhetne.Talán azért gondolom,mivel hivatkozhatnék arra,pénteki napon(most 16-án)már nem tudtam a gyes visszamondásával foglalkozni,így leghamarabb hétfőn,19-én tenném meg.És mivel egyidőben 2 juttatást nem kaphatok,hát indulhatna a tgyásom 19-től.
De ezt csak én gondolom!
Akkor várom szíves válaszát!
Köszönettel!
Kriszta

Dödölle1 # 2010.07.13. 06:42

napernyo

Most látom,hogy a nagy kapkodásomban rosszul írtam a dátumokat!De biztosan érti,hogy ahol ekírtam mit is akartam.Szóval a tgyásom 2010.dec.30-án fog leárni és szíbin lennék 2010.dec.30–2011.jan.5-ig és azután igényelném a gyedet.Vagy a másik variáció,ahol ugye 3 nappal később kérném a tgyás indulását mint a gyerek születése?Ez lenne könnyebb,ha működhetne.Talán azért gondolom,mivel hivatkozhatnék arra,pénteki napon(most 16-án)már nem tudtam a gyes visszamondásával foglalkozni,így leghamarabb hétfőn,19-én tenném meg.És mivel egyidőben 2 juttatást nem kaphatok,hát indulhatna a tgyásom 19-től. De ezt csak én gondolom! Akkor várom szíves válaszát! Köszönettel! Kriszta napernyo 2010.07.12. 21:53 ”---------------------
T. Kérdező!

Az Ön által felvetett módszer nem alkalmazható. THGY-ra az igénylő vagy a szülés napjától, vagy azt megelőzően -az Mt. szerinti módon- 28 nappal korábbi időponttól jogosult.

Ez azt jelenti, hogy a 168 nap ezektől az időpontoktól számítandó.

Bárkinek joga van arra, hogy a THGY ellátást ne, vagy ne a szülés napjától kérje, azonban attól a jogosultság megnyílásának a dátuma nem módosul, azaz a 168 nap és az ellátás alapját képező irányadó/számítási időszak a szülés napjához (vagy a 28 nappal korábbi időponthoz) igazodik.

Ugyanez vonatkozik a folyósítási korláttal kapcsolatos esetre is. Pl. Ha valaki 2010.07.01-én szül és az előző gyermekére 2010.07.15-ig GYES-t kap a THGY-t folyósítani a folyósítási korlát miatt csak 2010.07.16-tól lehet, azonban a 168 napot a szülés napjától kell számolni (az nem hosszabbodik meg azért, mert a GYES miatt később kezdték folyósítani).....

Vagy a másik variáció,ahol ugye 3 nappal később kérném a tgyás indulását mint a gyerek születése?Ez lenne könnyebb,ha működhetne.

Összegezve tehát a fent előadottak miatt ez a variáció nem működik.

Szóval a tgyásom 2010.dec.30-án fog leárni és szíbin lennék 2010.dec.30–2011.jan.5-ig és azután igényelném a gyedet.

Ez sem működik. Bár kérheti a GYED-et 2011.01.05-től, de a GYED jogosultsága 2010.12.31-én megnyílik, így az irányadó/számítási időszak ehhez a naphoz fog igazodni!

Amennyiben nem ért vele egyet, vagy nem érthető javasolom Önnek is, hogy keresse fel a REP PEEO Osztályvezetőjét, aki szóban érthetőbben és részletesebben -a tárgyban kiadott OEP Föigazgatói tájékoztatók, körlevelek bemutatásával- tud segítséget nyújtani.

Ercsi71 # 2010.07.13. 07:38

Kedves nandy!
Jól megpörgetett ez a dilemma, látom másoknak pont ellenkezőleg lenne jó a gyed alap, dehát azok a babák szeretnek maguktól is benn maradni néhány nappal tovább, talán "napernyo"-nél is így lesz, hiszen 1 nap is elég lesz neki, hogy kedvezően alakuljon a gyed.
Üdvözlet:Ercsi


Ercsi

Dödölle1 # 2010.07.13. 08:10

Ercsi71
azok a babák szeretnek maguktól is benn maradni néhány nappal tovább

Egyesek viszont szeretnek korábban jönni (koraszülés).

nandy # 2010.07.13. 09:03

dolgoztam valamennyit),mert jelentős különbség van ha a 2009-es évet veszik alapul(ekkor féláv gyed majd félév gyesem voltam).

További kiegészítés:

Mivel sem 2009-ben, sem pedig 2010-ben nem lesz 180 nap bérezett jövedelmed, így egyik év jövedelmét sem vehetik alapul a számításnál!
Az új szabályok szerint a GYED alapja a te esetedben az előző GYED-ed alapjával fog megegyezni.

nandy # 2010.07.13. 09:05

hiszen 1 nap is elég lesz neki, hogy kedvezően alakuljon a gyed.

Nem lesz elég. Lentebb írtam, hogy miért nem.

Fricike05 # 2010.07.13. 18:23

GYED mellett ingyen munkát lehet végezni? Tanácsadói munkáról lenne szó, féléves időtartam, lényegében sokat nem kell dolgozni, heti pár óra, de kellene kötni egy 0 Ft-os megbízási szerződést (formaságok, illetve pályázat miatt), ami folyamatos rendelkezésre állásról szólna. Ilyet lehet?

Dödölle1 # 2010.07.14. 06:21

Fricike05 2010.07.13. 20:23

GYED mellett ingyen munkát lehet végezni? Tanácsadói munkáról lenne szó, féléves időtartam, lényegében sokat nem kell dolgozni, heti pár óra, de kellene kötni egy 0 Ft-os megbízási szerződést (formaságok, illetve pályázat miatt), ami folyamatos rendelkezésre állásról szólna. Ilyet lehet?

Lehet.

Az alábbi jogszabályok szerint a megbízási tevékenység ingyenesen is ellátható, illetve GYED csak akkor nem jár, ha a keresőtevékenység folytatása díjazás ellenében történik.

PTK 478. § (1) A megbízó díj fizetésére köteles, kivéve ha az ügy természetéből, illetőleg a felek közötti viszonyból arra lehet következtetni, hogy a megbízott az ügy ellátását ingyenesen vállalta.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

  1. a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja;
Fricike05 # 2010.07.14. 06:45

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Fricike05 # 2010.07.14. 06:58

Elnézést kérek, még egy gyors kérdésem lenne:
A hatósági engedélyhez kötött tevékenység az mit takar?

Dödölle1 # 2010.07.14. 07:07

Elnézést kérek, még egy gyors kérdésem lenne:
A hatósági engedélyhez kötött tevékenység az mit takar?

Pl. háziorvosi tevékenységet csak hatósági (ANTSZ) engedély birtokában végezhetsz.....

És lehetne sorolni tovább azon tevékenységeket, ami csak hatósági engedély birtokában folytaható.

Babszi09 # 2010.07.14. 07:19

Kedves nandy!

Ha az a cél, hogy meglegyen a 180 bérezett nap, akkor azt a következőképp kell érteni: nem 180 naptári napot jelent, azaz kb. fél évet, hanem átlag havi 20-22 munkanappal számolva kb. 8-9 hónapot, ugye?

Másik kérdésem, hogy nem találom a válaszok között a rám vonatkozót, segítene az alábbiakban (idemásolom, korábban tettem fel)
Nagyon köszönöm!!!

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk 2. gyermeket vállalni, ehhez kapcsolódóan próbáltam felmérni a majdani juttatásokra való jogosultságokat a jogszabályok és az itteni korábbi hozzászólások alapján, de azt hiszem, részben belekavarodtam. Kérem, segítsen az alábbi kérdések megválaszolásában, illetve a felvetéseim megerősítésében, amennyiben azok helyesek.
Az 1. gyermekünk 2009.01.31-én született, jelenleg GYED-en vagyok vele itthon, más jövedelmem nem volt a TGYÁS és a GYED alatt, a biztosítási jogviszonyom 2003.12.01. óta munkaviszony alapján folyamatos.
Kérdéseim:

I. Ha nem megyek vissza dolgozni, és
A)GYES alatt szülök, akkor jól gondolom-e, hogy a GYED lejártától szülésig GYES-t, utána TGYÁS-t a min.bér2×-nek mértékében, utána pedig 2 évig GYED-et kapok,a min.2×-nek 70%-nak mértékében?
Számít-e, ha a a GYES alatt még, de nem 2011-ben, hanem 2012-ben(01.31-ig) szülök?
B)Miben változnak a fent leírtak, ha a szüléssel kicsúszok a GYES idejéből, és azt követően szülök?
II. Ha visszamegyek dolgozni a GYED lejártával, azaz 2011.02.01-től újra aktív állományba kérem magam, akkor
A)Mennyi táppénzt, TGYÁSt, GYED-et kapok, ha nem lesz 180 napi bérjövedelmem? Mennyi lesz a GYED-re jogosultság időtartama?
B)Mennyiben változnak a fentiek, ha meglesz a 180 napi bérjövedelem? Ebben az esetben van-e jelentősége,ha nem 2011-ben, hanem 2012-ben szülök?
Tájul:bérjövedelmem 400eFt volt és kb.lesz, ha visszamegyek.
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!

Fricike05 # 2010.07.14. 07:27

Köszönöm mégegyszer! Akkor ez valószínűleg nem olyan, információs társadalmi tanácsadó, engedély nem kellett hozzá, csak egy minisztérium által szervezett tanfolyam, ami oklevelet adott.

nandy # 2010.07.14. 08:25

Babszi:

nem 180 naptári napot jelent, azaz kb. fél évet,

De igen!

A)GYES alatt szülök, akkor jól gondolom-e, hogy a GYED lejártától szülésig GYES-t, utána TGYÁS-t a min.bér2×-nek mértékében, utána pedig 2 évig GYED-et kapok,a min.2×-nek 70%-nak mértékében?
Számít-e, ha a a GYES alatt még, de nem 2011-ben, hanem 2012-ben(01.31-ig) szülök?

TGYÁS alapja a szerződés szerinti béred, de max. a minimálbér kétszerese lesz (max. bruttó összege: min.bér 2-szeresének a 70%-a), GYED alapja viszont az előző GYED-ed alapja.
Tekintettel arra, hogy a szülést megelőzően nem tervezel munkavégzést, így nincs jelentősége a szülés idejének.

B)Miben változnak a fent leírtak, ha a szüléssel kicsúszok a GYES idejéből, és azt követően szülök?
II. Ha visszamegyek dolgozni a GYED lejártával, azaz 2011.02.01-től újra aktív állományba kérem magam, akkor...

Ha visszamész dolgozni, akkor az a jövedelem lesz a TGYÁS alapja (de ha nincs 180 bérezett napod, akkor max. a minimálbér kétszerese). GYED alapján nem változtat.

A többi kérdésedre elég nehéz lenne válaszolni, tekintettel arra, hogy még csak tervezitek a babát, így túl sok a változó tényező (akár 1 napon is sok minden múlhat!). Sőt, az is valószínű, hogy mire szülnél, a jogszabályok is módosulnak.

Babszi09 # 2010.07.14. 12:39

Kedves nandy!

Nagyon köszönöm a válaszát, rengeteg dolog világosabb lett!
Még 2 kérdéssel zavarnám, mert ezek még nem egyértelműek:

1. A 2. gyerek után a GYED időtartama bármelyik esetben (ha visszamegyek, ha nem) a gyerek 2 éves koráig fog járni, ugye? (biztosítotti jogviszony ideje, ill. korábbi GYED időtartama alapján gondolom)

2."Tekintettel arra, hogy a szülést megelőzően nem tervezel munkavégzést, így nincs jelentősége a szülés idejének."

Ha a GYES lejárta, azaz az 1. gyermek 3.születésnapja után szülök (többi feltétel változatlan, azaz nem megyek vissza dolgozni), akkor is érvényes a válasza, vagy akkor már megszűnik a biztosítotti jogviszony, és nem leszek jogosult semmire?

Köszönöm előre is!

nandy # 2010.07.14. 13:56

1. A 2. gyerek után a GYED időtartama bármelyik esetben (ha visszamegyek, ha nem) a gyerek 2 éves koráig fog járni, ugye? (biztosítotti jogviszony ideje, ill. korábbi GYED időtartama alapján gondolom)

Nem teljesen, mert a GYED időtartama a korábbi GYED időtartamával egyezik meg, és naptári napokban számolják. Az is fontos, hogy az újabb szülést megelőző két éven belül legyen az előző GYED (akár csak egy napja is...).

http://www.oep.hu/…ZASI_DIJ.PDF

http://www.tbinfo.eoldal.hu/…v/uploaded/8

Ha a GYES lejárta, azaz az 1. gyermek 3.születésnapja után szülök (többi feltétel változatlan, azaz nem megyek vissza dolgozni), akkor is érvényes a válasza, vagy akkor már megszűnik a biztosítotti jogviszony, és nem leszek jogosult semmire?

Ha megszűnik a munkaviszonyod, valóban csak gyes-re (és esetleg még TGYÁS-ra, ha 42 napon belül szülsz) leszel jogosult.

Babszi09 # 2010.07.14. 20:46

Kedves nandy!

Nagyon köszönöm a válaszát, ismét sokat segített!

Egyébként a 2. kérdésnél a "nem megyek vissza dolgozni" megfogalmazást úgy értettem, hogy passzív állományban maradok, azaz a munkaviszonyom fennmaradna. De úgy tudom, a biztosítotti jogviszony csak a gyerek 3 éves koráig marad fenn a gyerek gondozása céljából kért fizetés nélküli szabadság esetén. Így végülis az eredmény uaz lenne, nem lennék jogosult másra, csak amit írt.

üdvözlettel:
babszi09

virgo1 # 2010.07.15. 08:26

Sürgős segítséget szeretnék kérni. A helyzetem a következő. Gyes alatt létesítettem munkaviszonyt egy biztosító társaságnál. Közben újra terhes lettem és 2009.12.17-től újra gyesen vagyok. A napokban kaptam egy e-mail-t a munkahelyemről, hogy közös megegyezéssel megszüntetnék a munkaviszonyomat. Válaszoltam, hogy én nem akarom megszüntetni. Ma az alábbi e-mail-t kaptam:

"Bocsánat az újabb zavarásért, de Én is utána érdeklődtem a dolgoknak.

Sajnos így nem tudunk állományban tartani, mivel van egy követelmény rendszer amit teljesítenie kell az üzletkötőknek. Ezen teljesítmény elmaradása esetén a munkáltató kezdeményezheti a felmondást.

Én ezért gondoltam a közös megegyezéses felmondást, mivel akkor az időarányos szabadságod is kifizetésre kerül.

Válaszodat előre is köszönöm."

Tehetek valamit az ellen, hogy megszüntessék a munkaviszonyomat vagy menjek bele a közös megegyezésbe? Kérlek, segítsetek!

Köszönettel:
virgo1

pazs # 2010.07.15. 09:27

Ne menj bele a közös megegyezésbe, mert nonszensz. Hogy is teljesíthetnél elvárt módon, amikor fizetés nélküli szabadságon vagy (ugye?)? Nincs is munkavégzési kötelezettséged és amíg a gyest kapod, rendes felmondással nem lehet megszüntetni a munkaviszonyodat semmilyen indokkal (mármint a munkavállaló részéről, ha te szeretnéd, az más).
Egyébként olyan nincs is, hogy közös megegyezéses felmondás, valamint azért közös megegyezés, mert az van benne, amiben a felek megállapodnak. Az időarányos szabadságot pedig rendes felmondásnál ki kell fizetni.

Ha viszont véletlenül nem munkaviszonyod van, hanem például megbízási szerződéssel dolgozol, akkor más a helyzet.