GYED,GYES, táppénz


nandy # 2011.10.13. 14:21

Manci:

A munkáltató köteles a munkaszerződésben megjelölt helyen foglalkoztatni. Nem kötelezhető, hogy a lakóhelyedhez közelebb adjon neked állást, bár nem kizárt, hogyha kéred, akkor engedélyezik.

nandy # 2011.10.13. 14:20

rika85:

Mivel még csak tervben van a baba, így nehéz jó választ adni... tekintettel arra, hogy a szülés dátuma lényeges, valamint addig még többször is változhat a jogszabály.

Jelenleg főszabály szerint az előző évi jövedelmet veszik alapul, vagy ha abban az évben, és az igénylést közvetlenül megelőző sincs 180 bérezett nap (pl. táppénz, GYED, gyes stb. miatt...), akkor az ún. előnyszabály szerint a korábbi ellátás alapján lesz az új ellátás megállapítva, de max. a minimálbér kétszerese.

Főként akkor lenne érdemes egy év "új" munkaviszony után szülni, ha az új munkahelyeden legalább a jelenlegi minimálbér kétszeresét megkapod.

nandy # 2011.10.13. 14:16

Próbaidő alatt nincs felmondási védelem, így a keresőképtelenség időtartama alatt is megszüntethető a munkaviszony.

npte # 2011.10.13. 13:36

Tisztelt szakértők
Kérdésem a következő,próba idő alatt táppénzen vagyok így is megszüntethető-e a munkaviszonyom?

rika85 # 2011.10.13. 13:14

Esetleg nekem is tudnának segíteni?

Tisztelt szakértők!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önök felé.

2010. szeptember 22.-én született kislányom akivel azóta gyeden vagyok (6 hó tgyás, majd gyed.)
Munkaviszonyom az előző években az alábbiak szerint alakult:

2005-2009. nov. 134.000 Br. bér
2009. nov-2010. febr. - munkanélküli
2010. márc 1.- 143.000.- Br. bér

Ahonnan április 20.-tól táppénzen voltam a szülésig, veszélyeztetett terhességem miatt.

A tgyásomat értelem szerűen a 2009-es jövedelmemből számolták azonban a gyedemet mivel idén igényeltem a 2010-es jövedelemből.

Tgyás összege: 90.000.- Ft volt
Gyed összege: 80.000.- Ft (adójóváírás nélkül)

A kérdésem a következő:

Jelenleg tervezzük a második babát és az érdekelne hogy amennyiben jövőre meg is születik(reményeink szerint) akkor mi szolgál majd a második gyerek után igényelendő tgyás és gyed alapjául?
Számít e esetleg vmit hogy az első gyerek 2. életévét betölti e vagy sem az igényléskor? Mert ezt is hallottam hogy ha már gyes alatt igénylem a második baba utáni ellátást akkor vmi más a számítási alap.(talán a jelenlegi gyed alapja, de nem biztos, de az úgy elég kevés lenne)
Azért lenne ez fontos mivel jelenlegi munkahelyemre a "hosszú" pályafutásom miatt nem igazán mehetek vissza dolgozni. Nem vették jó néven hogy 2 hónap után TARTÓS táppénzre illetve szülni mentem. Második babát pedig szeretnénk csak azt kellene tudnunk hogy milyen ellátásban részesülök? Kapom ugyanezt az összeget a második babánál is tovább, vagy akkor járok jobban anyagilag ha letelik kislányommal a 2 év, és keresek munkát, majd egy év ledolgozott munkaviszony után próbálkozunk a második babával.

Segítségüket előre is köszönöm.

Manci13 # 2011.10.13. 11:11

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi kérdésben szeretném a gyors segítségüket kérni:
Gyedről visszatérő anyukaként kötelezhetnek a munkaszerződésemben megjelölt városban történő munkavégzésre(lakhelyemtől eltérő városban van)? A cégnek a lakhelyem szerinti városban is van telephelye, de ide nem akar visszavenni. A két város között 40 km a távolság, amit gyerek mellett nem szeretnék bevállalni.

Köszönöm előre is a segítséget,
Üdvözlettel

bjena # 2011.10.12. 13:21

Sziasztok!
Egyszerübb lenne az esetem, de szeretném ha erre is válaszolna vki hozzáértő.
2010.nov.-ben kezdtem újra dolgozni 2 gyerköc után, most újra terhes lettem. folyamatos volt a munkaviszonyom 2004 óta. Kérdésem az lenne hogy kb. mennyi táppénzt fogok kapni br.180-190E fizetésre? És újra megjár a 2 év gyed?
Választ elöre is köszönöm.

pazs # 2011.10.11. 11:34

tutka: igen (nem a gyeshez van kötve a védelem, hanem a gyermek hároméves korához és ahhoz a személyhez, aki szülési szabadságon vagy fizetés nélküli szabadságon volt miatta), igen (fizetés nélküli szabadság mellett).

pazs # 2011.10.11. 11:33

Nincs olyan, hogy mellékállás. Ha sima munkaviszonyban vagy, a munkáltatódnak történő bejelentés után létesíthetsz másik munkaviszonyt.

B Csilla # 2011.10.11. 11:09

Tisztelt szakértő !

Gyes mellett lehet mellékállásom ?

tutka # 2011.10.11. 11:03

T. Szakértő!

2010. júliusban született gyermekem, és 2012. januártól szeretnék visszamenni dolgozni (köztisztviselő vagyok), amit már jeleztem is.
Heti 40 órába tudok visszamenni, (azt mondták csak így tudnak visszavenni) ám így nem vagyok jogosult a gyesre.
Úgy tudom, leépítés lesz a munkahelyemen. Kérdésem hogy a gyermek 3 éves koráig járó felmondási védelem megillet-e ebben az esetben, hogy a heti 40 órás munkaviszony miatt nem leszek jogosult gyesre.

Illetve ha megszakítom a gyedet, és mondjuk 2-3 hónap szabadság után, van-e lehetőség újra igényelni a gyedet a gyermek 2 éves koráig.

Várom válaszát

Dödölle1 # 2011.10.11. 07:30

Semih Sentürk 2011.10.10. 16:21

Tisztel Szakértő.

Szeptember 1-én született a második gyermekem, amit a munkahelyemen bejelentettem. Elvileg a TGYÁS esetén Ők lennének a kifizetőhely. Azonban a születési anyakönyvi kivonat lefénymásolását leszámítva semmi egyéb dolog nem történt. Mivel az első gyermekemnél töltöttünk ki egy TGYÁS kérelemre vonatkozó lapot, most meglepődtem, hogy ez nem történt meg, sőt a TAJ illetve adókártyát sem másolták le, arról adatot nem kértek. Szeptember közepén azt a tájékoztatást kaptam, hogy semmit nem kell tennem, Ők intézik a papirokat, az én teendőm csupán a gyes lemondása (ez meg is történt). Ennek ellenére pénz nem érkezett a számlámra. A mai napon is leráztak azzal, hogy majd utánanéznek, és visszahívnak. Mivel hitelekkel rendelkezünk égetően fontos lenne, hogy a járandóságom záros határidőn belűl megérrkezzen, de nagyon úgy néz ki a dolog, hogy az irodisták egymásra mutogatásán kívül és visszahívások megígérésén kívül egyenlőre más nem történik. Kérdésem a következő:

Mit tehetek abban az ügyben, ha nem intézik el (vagy nem intézik el időben) a TGYÁS-t?
Érdemes-e munkaügyi (vagy más) bírósághoz fordulnom ezügyben? Ha igen akkor mennyi idő elteltével?

Válasz:

A bírósághoz fordulás korai. Első körben javaslom a közigazgatási út igénybevételét.

Tekintettel arra, hogy a kifizetőhelyek felügyeletét a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szerve látja el célszerű panaszával, írásban ezen szerv igazgatóját megkeresni kérve, hogy a panaszát a helyszínen eljárva vizsgálják ki, illetve kötelezzék a kifizetőhelyet az igény haladéktalan elbírálására és az elltátás -kamataival történő- soron kívüli kiutalására.

(Az igény elbírálásának ideje -főszabály szerint- 30 nap. Amennyiben ez idő alatt érdemi döntést nem tud hozni a kifizetőhely, úgy köteles lett volna írásban az ügyintézési időt meghosszabbítani, vagy az eljárást a MÁK határozat megérkezéséig felfüggeszteni....)

A GYES ideje alatt történő THGY ellátás választásának eljárási szabályairól a TB Tanácsadó 2011. májusi számában, illetve az OEP Főigazgatójának 10019/2011 számú körlevelében olvashat.

Ez utóbbit megtalálja a www.tbinfo.eoldal.hu linken a tájékoztatók választás az ellátások között.

Üdv. :)

Semih Sentürk # 2011.10.10. 14:21

Tisztel Szakértő.

Szeptember 1-én született a második gyermekem, amit a munkahelyemen bejelentettem. Elvileg a TGYÁS esetén Ők lennének a kifizetőhely. Azonban a születési anyakönyvi kivonat lefénymásolását leszámítva semmi egyéb dolog nem történt. Mivel az első gyermekemnél töltöttünk ki egy TGYÁS kérelemre vonatkozó lapot, most meglepődtem, hogy ez nem történt meg, sőt a TAJ illetve adókártyát sem másolták le, arról adatot nem kértek. Szeptember közepén azt a tájékoztatást kaptam, hogy semmit nem kell tennem, Ők intézik a papirokat, az én teendőm csupán a gyes lemondása (ez meg is történt). Ennek ellenére pénz nem érkezett a számlámra. A mai napon is leráztak azzal, hogy majd utánanéznek, és visszahívnak. Mivel hitelekkel rendelkezünk égetően fontos lenne, hogy a járandóságom záros határidőn belűl megérrkezzen, de nagyon úgy néz ki a dolog, hogy az irodisták egymásra mutogatásán kívül és visszahívások megígérésén kívül egyenlőre más nem történik. Kérdésem a következő:

  • Mit tehetek abban az ügyben, ha nem intézik el (vagy nem intézik el időben) a TGYÁS-t?
  • Érdemes-e munkaügyi (vagy más) bírósághoz fordulnom ezügyben? Ha igen akkor mennyi idő elteltével?
pazs # 2011.10.10. 13:15

BCsilla: köteles foglalkoztatni, ha kéred (nem visszavenni, mert technikailag el sem mentél), de a gyest csak akkor tarthatod meg, ha maximum napi hat órában dolgozol (ehhez viszont kell a munkáltatód beleegyezése is). A jó hír az, hogy ha az eredeti munkaszerződésednek megfelelően foglalkoztatnak, akkor is védett vagy a rendes felmondás ellen a gyereked hároméves koráig (és kötelező foglalkoztatni, ha kéred).

B Csilla # 2011.10.10. 13:05

Tisztelt szakértő!

Kérdésem az lenne hogy lejár gyedem 2012-ben és szeretnék gyes mellett visszameni dolgozni de a munkáltatóm azt mondta hogy nem biztos hogy visszavesz. Köteles visszaveni gyes mellett ? Vagy másodállást válalhatok máshol gyes mellett?

kismami1 # 2011.10.10. 12:41

Kedves Dödölle1!

Nagyon szépen köszönöm a választ!

C a s a b l a n c a # 2011.10.10. 12:28

Én a GYES-re való jogosultságot is minimum 6 hónap munkaviszonyhoz kötném...

Dödölle1 # 2011.10.10. 11:55

nextem2 2011.10.06. 10:24
Kedves Szakértők! Segítséget szeretnék kérni gyermekvállalással kapcsolatosan. 2005 óta dolgozom jelen munkahelyemen. 2007-ben született meg első gyermekem, majd 1,5 év múlva a kistestvér. Ez év április közepén járt le a gyed, újra 8 órában dolgozom. 3. gyermek vállalásán gondolkodunk, de azt szeretném megtudni, ha a munkahelyem időközben (a terhesség alatt, vagy később) megszűnik, akkor milyen ellátásra leszek jogosult? Munkaviszonynak számít e majd az otthon eltöltött idő?
Köszönöm szépen a választ, szép napot kívánok!

THGY és GYED ellátásra -főszabály szerint- az jogosult, aki biztosított és a szülést megelőző 2 éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel rendelkezik.

Azt, hogy ki a biztosított az 1997. évi LXXX. törvény 5. § sorolja fel taxatíven.

Amennyiben a szülés időpontjában nem lesz biztosított (pl. nem áll munkaviszonyban, nem kap álláskeresési járadékot) nem felel meg a két feltétel közül az egyiknek, így nem lesz jogosult ezen ellátásokra.

(A jogosultsághoz a két feltétel konjuktív, azaz együttes fennállása szükséges. Csak az egyik, vagy csak a másik teljesülése nem keletkeztet jogosultságot.)

Amennyiben a szülés időpontjában biztosított lesz már csak a másik feltételnek kell megfelelnie.

Ezek szerint szükséges, hogy a szülést megelőző 2 éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel rendelkezzen. Ebben az esetben biztosításnak számít az az idő is amikor fennállt a munkaviszonya, csak Thgy, GYED, GYES ellátásban részesült. (Tehát, ha az otthon eltöltött időt így érti, akkor az biztosításban töltött időnek minősül.

Ha azonban megszűnik a jogviszonya és csak "úgy otthon van", de álláskeresési járadékot nem kap rá az az időtartam már nem tekinthető biztosításnak.

Amennyiben THGY és GYED ellátásra nem jogosult a szülés napjától, alanyi jogon kaphat GYES ellátást.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2011.10.10. 11:40

kismami1 2011.10.07. 13:12

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem az lenne hogy a TGYÁS maximális összegéhez szükséges 180 bérezett napba mi számít bele, mi minősül bérezett napnak? Beleszámít-e a hétvége is, vagy csak a munkanap? Illetve jól tudom-e hogy a szabadság, fizetett ünnep és betegszabadság is beleszámít?

Válasz:

Bérezett nap = Pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelemmel ellátott naptári nap.

Igen, a hétvége, a szabadság, a betegszabadság és a fizetett ünnep is beszámít.

Üdv. :)

nitácska11 # 2011.10.10. 11:36

Tisztelt Szakértő!2008.júliusa óta állok egy cég alkalmazásában,vezetőként,viszonylag jó fizetéssel.2 éve babát szeretnénk,orvosi kezelés alatt állok,ugyan,de még nem jutottunk el a lombikig.(jelenleg a páromat vizsgálják)A vezetőség tud a dologról.2 hete felvetették,hogy távozom a cégtől közös megeggyezéssel,vagy áthelyeznek cégen belül máshova,jóval kevesebb pénzért.kérdésem:elmehetek-e már most táppénzre,vagy csak ha már folyamatban van a lombikprogram?válaszát előre is köszönöm.

bitike # 2011.10.09. 19:28

Üdvözlök mindenkit!
Biztosan lerágott csont,de azért feltenném a kérdést,hogy jelenleg gyeden lévő anyuka lehet-e egyéni vállalkozó,amennyiben jövedelmet nem ér el,aktívan nem vesz részt a munkában,és alkalmazottat tart.
Köszönöm előre is.

boboty # 2011.10.08. 10:07

Tisztelt Szakértő!

1997 decembere óta állok egy cég alkalmazásában. Sajnos az utóbbi időben sokat betegeskedtem, így szeretnének tőlem közös megegyezéssel megválni. Az ajánlatuk korrektnek mondható, mindent kifizetnének, ami jár nekem, de érdekes helyzet állt elő, ui. lehet, hogy állapotos vagyok. Ezt biztosan kb. 2-3 hét múlva fogom megtudni. Ha terhes vagyok, akkor nem szeretnék kilépni, mert úgy elesnék a tgyás összegétől, illetve egy várandós nőt nyilván senki nem szeretne alkalmazni, így új munkát sem találnék a szülés előtt, amivel biztosíthatnám a gyed/gyes utáni zökkenőmentes munkába állásomat, ők viszont szeretnének minél előbb pontot tenni az ügy végére. Van még 15 nap szabadságom, amit ki szeretnék venni, de lehet, hogy a cég ebbe nem menne bele, mert sürgetnék a kilépésemet. Ha a jövő héten aláírom a munkaviszony megszüntetését közös megegyezéssel, de utána kiderül, hogy babát várok, mire számíthatok? A bruttó alapbérem 270000,-Ft, milyen juttatásokat kaphatok, ha elmegyek munkanélkülire, illetve lehetek-e táppénzen a szülésig a kilépés után? Mit tanácsol, mit tegyek?
Válaszát előre is köszönöm.

szandrus # 2011.10.07. 12:48

Kedves Betty29!
Természetesen igényelheti a férje a gyermek után a gyest. A kérelem nyomtatványon kell nyilatkoznia majd a munkavégzésről, hogy heti hány órában dolgozik. Ha van kéznél egy munkaszerződés másolat, esetleg azt is csatolhatják. A jogszabály alapján a kérelem benyújtását megelőző két hónapra lehet visszamenni a jogosultság megállapítását illetően, de tekintettel arra, hogy a gyermek 2011.09.5-én töltötte az első évét, így innentől célszerű igényelni, amennyiben korábban is dolgozott a férje, mert a törvény úgy szól, hogy a gyermek 1 éves kora előtt a kérelmező kereső tevékenységet nem folytathat.

betty29 # 2011.10.07. 12:25

Tisztelt Szakértő! Nekem az lenne a kérdésem ,hogy kaphat e a férjem (heti 30 órában dolgozik)Gyest a kisebbik gyermekünk után?Ő 2010 09 05-én született.Most kezdjük a bölcsödét.A nagyobbik gyermekem után aki 2009 03 17-én született ,már nem érdemes igényelni-jól gondolom? A munkáltatótól kell kérni igazolást,hogy 6 órában foglalkoztatják? Csak családi pótlékot kapunk utánnuk,én már a szabadságomat töltöm és januártól dolgozom . Visszamenőleg lehet igényelni?Augusztus 1-től dolgozik 6 órában a férjem! Köszönettel B.

kismami1 # 2011.10.07. 11:12

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem az lenne hogy a TGYÁS maximális összegéhez szükséges 180 bérezett napba mi számít bele, mi minősül bérezett napnak? Beleszámít-e a hétvége is, vagy csak a munkanap? Illetve jól tudom-e hogy a szabadság, fizetett ünnep és betegszabadság is beleszámít?