GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2011.12.08. 13:17

A válasz a kérdések után található.

kiki76 2011.12.06. 14:06

Tisztelt Szakértő!
A GYED-nek nincs (MIÉRT?) minimum összege, ha maximum összege van?

-Mert a jogalkotó így döntött.

Miért nem kaphat valaki minimum minimálbért? Miért kell a minimálbér 70%-át venni, és abból még járulékot vonni??

-Mert a jogalkotó így döntött.

A kérdésekhez kapcsolódó történetem röviden a következő:
2011-es évet GYES-sel kezdtem, de már jócskán várandós voltam a második kisfiammal. A munkáltatómmal közösen úgy döntöttünk, hogy a gyermek születése előtt kiveszem a szabadságot, hogy ne halmozódjon. Viszont kérés volt, hogy ezt minimálbéren tegyem meg.

-Ez a munkajog nem rendeltetésszerű használata. A szabadságos bér nem megállapodás kérdése, a számítás módját jogszabály írja elő!

Jogilag nem volt akadálya,

-Miért is?

én nem ellenkezdtem, mert úgy tudtam, hogy úgy sem ez alapján számolják majd a következő TGYÁS-t illetve GYED-et, és ennek összege még mindig több, mint a GYES. Naiv anyuka. A döbbenet akkor ért, amikor az első TGYÁS-t megkaptam, és kiderült, hogy ho-hó, ha már visszamentem dolgozni, akkor azt gyorsan felszorozzák (mintha mindig ennyiért dolgoztam volna), és bizony abból számolnak mindent. Nem tudom, hogy a 25 nap hogyan lesz egyenlő a "180 nap biztosítottsággal"?

-Azt kell világosan látni, hogy a jogalkalmazót azért fizetik, hogy a jogalkotó jogszabályait alkalmazza, maradéktalanul betartsa és betartassa.

A thgy és gyed ellátások összegének kiszámítását az 1997. évi LXXXIII. törvény és a 217/1997 (XII.1) Korm. rend. szabályozza. (Előbbi 40-42/D és 48. § )

Ezen túlmenően Ön összekeveri a (régi)jogosultsági feltételt az ellátás alapjául szolgáló jövedelem meghatározásával.

A jogszabály szerint ha valakinek a thgy ellátáshoz az irányadó időszakban nincs 180 bérezett napja, akkor annyi napi jövedelemmel kell számolni, ahány nappal rendelkezik. Ha 25-tel, akkor annyival. különben közel ugyanz az eredmény, ha valakinek a 180 napi bérét osztjuk 180-nal, vagy a 25 napi bérét 25-tel.

No mindegy, felfoghatatlan számomra, de ez van.

-Az adózás és a TB a laikus számára valóban nem tartozik az egyszerű és átlátható rendszerek közé, ez azonban nem feltétlenül az adó és tb szakigazgatásban dolgozók hibája.

Nyilván, ha ezt tudom, nem minimálbéren megyek vissza.

Viszont, ha már minimálbér, akkor annak miért veszik a 70%-át?

-Azért, mert a jogszabály szerint a thgy és a GYED mértéke a számítási időszakban elért, 1 napra eső jövedelem 70%-a.

A kismamákra nem vonatkozik a MINIMÁLbér?

-Ön összekeveri a munkabért és a TB ellátást.

A minimálbér a munkabér megállapítására vonatkozó szabály. A TB ellátás nem munkabér!

Ez nem "munka"? Mindegy legalább járulékot nem vontak belőle. Most már ott tartunk, hogy a GYED-et kapom a pöttöm után. Na ebből a "hatalmas" összegből most már viszont járulékot is vonnak!

-Mivel a Tbj. (járulék tv.) előírja, hogy a GYED nyugdíjjárulék köteles, cserébe viszont ezen idő szolgálati időnek minősül.

Remek, így lett a 78.000 Ft-os minimálbérből 49.140 Ft. Hurrá! Még egy megjegyzés 1995 óta folyamatos munkaviszonyom van, de a jogszabályok miatt ez semmit nem számít, csak az a 25 nap kivett szabadság. Érdekes, ugye?

-De számít! A jogosultsági feltételnél.

Még egy kérdésem lenne: Ha édesanyám elmegy helyettem GYED-re x időre, én meg ezalatt elmegyek dolgozni, majd újra én leszek GYED-en, újraszámolják az összeget? Vagy ez már nem számít? Egyszer számolnak, és kész? Vagy nem lehet váltogatni a GYED-en lévő személyt?

-GYED-re csak a szülő (apa/anya) mehet el, nagyszülő nem!!!!

Nagyszülő GYES ellátást kaphat csak a Cst. tv. rendelkezéseinek megfelelően.

Amennyiben Ön GYED-ben részesül, majd munkába áll, később viszont újra kéri a már megállapított GYED ellátást, akkor ugyanazon gyermekre a már megállapított összegben fogják tovább folyósítani a GYED-et, annak az összeget nem számolják újra.

Elnézést a hosszú történetért, és a morgásért, de ha bármi javaslata van, hogy mit csinálhatok, hogy ez az összeg kicsit több legyen, kérem, írja meg.

-Nincs javaslatom. Ön a munkáltatóval egyetértésben egy alacsonyabb összegben egyeztek meg, amely után kevesebb járulékot (közterhet) fizettek. Az állam ennek arányában állapította meg a TB ellátását.

Tisztelettel:
Krisztina egy naiv 2 gyerekes anyuka

B.Andi80 # 2011.12.07. 18:56

Tisztelt Szakértő!

Egy kérdéssel fordulnék önhöz.
Terhességem miatt elbocsájtottak a munkahelyemről és azóta munkanélküli vagyok 2011.12.31.-ig. A kisbabám születése 2012.01.19.-re várható. Tehát 19 napra megszűnik a biztosításom. (A 365 napos biztosítási jogviszonyom megvan.)
A kérdésem az lenne, hogy ha szüneteltetem a munkanélküli járadékot 2011.12.23.-ával és igénylem a TGYÁS-t ezzel a nappal ,(ha jól tudom 28 nappal szülés előtt lehet igényelni) akkor jogosult leszek-e GYED-re a TGYÁS után?

Válaszát előre is köszönöm!

mamka # 2011.12.07. 17:56

Van a gondnokságom alatt a -Férjem -leánya,aki,21-éves, 2012.jan.10.-ére várja a 2.ik babát.A lánynak az 1-ső babájának én vagyok a Gyámja ,aki 2 éves, hallás sérült,és asztmás.Én vagyok vele Gyesen.
A férjem munkaviszonya 2011.dec.24.-ével meg szünik.
Szeretném tudni,hogy a férjem elmehet e a születendő kisbabával Gyermek Ápolásira,ill.Gyedre?

Tisztelettel várom válaszát:mamka

Gabi78 # 2011.12.07. 12:51

Sziasztok!
2010. márciusában szültem kisfiamat, a következő baba születését 2012 őszére tervezzük, addig nem szeretnék visszamenni dolgozni. Kérdésem, hogy van-e valamilyen "trükk", ami által magasabb járandóságok járnak a második baba után (pl. táppénzre kell menni) és ezeket hogyan/mikor kell alkalmazni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Gabi

kiki76 # 2011.12.06. 13:06

Tisztelt Szakértő!
A GYED-nek nincs (MIÉRT?) minimum összege, ha maximum összege van? Miért nem kaphat valaki minimum minimálbért? Miért kell a minimálbér 70%-át venni, és abból még járulékot vonni??

A kérdésekhez kapcsolódó történetem röviden a következő:
2011-es évet GYES-sel kezdtem, de már jócskán várandós voltam a második kisfiammal. A munkáltatómmal közösen úgy döntöttünk, hogy a gyermek születése előtt kiveszem a szabadságot, hogy ne halmozódjon. Viszont kérés volt, hogy ezt minimálbéren tegyem meg. Jogilag nem volt akadálya, én nem ellenkezdtem, mert úgy tudtam, hogy úgy sem ez alapján számolják majd a következő TGYÁS-t illetve GYED-et, és ennek összege még mindig több, mint a GYES. Naiv anyuka. A döbbenet akkor ért, amikor az első TGYÁS-t megkaptam, és kiderült, hogy ho-hó, ha már visszamentem dolgozni, akkor azt gyorsan felszorozzák (mintha mindig ennyiért dolgoztam volna), és bizony abból számolnak mindent. Nem tudom, hogy a 25 nap hogyan lesz egyenlő a "180 nap biztosítottsággal"? No mindegy, felfoghatatlan számomra, de ez van. Nyilván, ha ezt tudom, nem minimálbéren megyek vissza. Viszont, ha már minimálbér, akkor annak miért veszik a 70%-át? A kismamákra nem vonatkozik a MINIMÁLbér? Ez nem "munka"? Mindegy legalább járulékot nem vontak belőle. Most már ott tartunk, hogy a GYED-et kapom a pöttöm után. Na ebből a "hatalmas" összegből most már viszont járulékot is vonnak! Remek, így lett a 78.000 Ft-os minimálbérből 49.140 Ft. Hurrá! Még egy megjegyzés 1995 óta folyamatos munkaviszonyom van, de a jogszabályok miatt ez semmit nem számít, csak az a 25 nap kivett szabadság. Érdekes, ugye?

Még egy kérdésem lenne: Ha édesanyám elmegy helyettem GYED-re x időre, én meg ezalatt elmegyek dolgozni, majd újra én leszek GYED-en, újraszámolják az összeget? Vagy ez már nem számít? Egyszer számolnak, és kész? Vagy nem lehet váltogatni a GYED-en lévő személyt?
Elnézést a hosszú történetért, és a morgásért, de ha bármi javaslata van, hogy mit csinálhatok, hogy ez az összeg kicsit több legyen, kérem, írja meg.

Tisztelettel:
Krisztina egy naiv 2 gyerekes anyuka

Dödölle1 # 2011.12.06. 08:36

cardo 2011.12.03. 17:41 Kellemes délutánt kívánok!

Egy érdekes helyzetbe kerültünk önszántunkon kívül.Párom 2009. dec. 10-én szülte első gyerekünket, kihasználtuk a Tgyás-t majd utána a Gyed-et.Tudatosan terveztük hogy még a Gyed alatt legyen meg a második gyerek.2011. szeptember 20-án meg is született a családunk 4. tagja. Szeptember 19-én párom bement a helyi Tb-hez, hogy mi ilyenkor a teendő, maradjon Gyed-en vagy menjen Tgyás-ra.Az ügyintéző azt mondta, dönthetünk hogy megyünk-e vagy maradunk, ahogy tetszik nekünk, majd amikor a nagyobbik gyerek betölti a 2 évet, akkor menjünk megint. Most itt van az alkalom, elment a feleségem, ahol közölték, hogy a második gyerek jogán nem jogosult Gyed-re, mert a szülést megelőző 42 napon belül nem volt biztosított jogviszonya. Hogy van most ez?

Úgy, hogy terhességi-gyermekágyi segélyre főszabály szerint az jogosult, akinek van biztosítása. (Azt, hogy ki a biztosított a Tbj. 5. § sorolja fel.)

Jogosult még az is, akinek megszűnt ugyan a biztosítása (munkaviszonya), de azt követően 42 napon belül megszül.

Amennyiben az igénylő a fenti feltételekkel nem rendelkezik THGY ellátásra nem jogosult. THGY ellátás a szülést követő 168 napig, az Mt. szerinti szülési szabadság időtartamára jár. GYED ellátást ezt követően lehet igényelni, amelynek a feltételei hasonlóak (de szigorúbbak), mint a THGY feltételei.

A GYED-et -ha a jogosultsági feltételekkel az igényléskor rendelkezik- az anya helyett az apa is igénybe veheti.

THGY és GYED jogosultság hiányában igényelhetik a GYES ellátást.

Dödölle1 # 2011.12.06. 07:48

Mrs. Smith 2011.12.02. 19:48 Tisztelt Szakértő!

Ahogy itt körülnéztem vannak hasonló kérdések, de szerintem minden kérdés egyedi. Az én kérdésem a következő:
Első gyermekem születése előtt, 1999. óta folyamatos munkaviszonyom volt, majd kivettem az éves szabadságomat, s szülés előtt 2 héttel elmentem táppénzre. Jelenleg max. GYED-ben részesülök. Azt szeretném megtudni, hogy ha kistesót szeretnénk akkor anyagilag hogyan járnánk jobban a jelenlegi szabályozás szerint?(Megjegyzem a férjem munkahelye sajnos nagyon bizonytalan).

1. Meg kellene születnie az 1. gyermekem 2 éves születésnapja előtt, s akkor GYED-ből GYED-be kerülnék?
vagy
2. Érdemesebb lenne inkább visszamennem dolgozni, s ha igen, akkor minimum mennyi időt kellene munkában eltöltenem, hogy minél magasabb GYED-ben részesülhessek?
3. Ha GYED-ből GYED-be kerülök, akkor fog-e járni TGYÁS?

Válaszát előre is köszönöm!

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közül a thgy és gyed ellátásokra más-más, és nem túl egyszerű szabályozás érvényes. A kérdéseiben nagyon sok a ha, illetve az ismeretlen tényező, így minden számításba vehető lehetőség áttekintése rendkívül hosszadalmas lenne. Javaslom, hogy keresse fel az ellátást folyósító szervet és a TB ügyintézővel személyesen beszélje át a lehetőségeket.

Amennyiben a GYED ideje alatt szül választhat, hogy az első gyermekére kéri a GYED-et annak 2 éves koráig és aztán veszi igénybe a THGY még hátralévő részét, vagy a GYED helyett a második gyermekre járó THGY-t kéri.

A 2. kérdésének a megválasztásához tudni kellene a szerződés szerinti személyi alapbérét, a szülés pontos időpontját, az első gyermek születésének a napját stb.

Általában elmondható, hogy a THGY ellátásnak akkor nincs felső korlátja, ha az irányadó időszakban rendelkezik 180 bérezett nappal. Ha ez nincs akkor legfeljebb a minimálbér kétszerese vehető figyelembe az ellátás alapjaként. A GYED-nél viszont mindenképpen korlát ugyanez.

Lásd: 1997. évi LXXXIII. törvény 40-42/D § és 48. § rendelkezéseit a 217/1997 (XII. 1) kormányrendelet vonatkozó szabályozásával együtt olvasva.

GYED-ből GYED-be nem kerülhet a már fent ismertetett okok szerint. GYED alatti szülés esetén választhat az ellátások között. Lásd az előző tv. 39. § rendelkezéseit.

MINDEN, AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAIVAL ( táppénzt, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz) KAPCSOLATOS KÉRDEZŐ FIGYELMÉBE AJÁNLOM AZ ALÁBBIAKAT:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének) és/vagy a TB Kifizetőhelyeknek az ügyfelek tájékoztatását. (TB Kifizetőhely működtetése annál a foglalkoztatónál kötelező, ahol a biztosítottak száma eléri, vagy meghaladja 100 főt Lásd: 1998. évi XXXIX. törvény 9. § )

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy éljen a jogszabály adta lehetőséggel és keresse fel a lakóhelye szerinti Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyen magával minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérje meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon Önre negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeit.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert Ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseire, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbálja lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretne bizalommal forduljon a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező az elbíráláshoz minimálisan szükséges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez…………..
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)
Jó tudni, hogy a 2005.11.01-től hatályba lépett a 2004. évi CXL. törvény, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól és immár a nevében is deklaráltan előtérbe helyezi a közigazgatási tevékenység szolgáltató jellegét, azaz a hatósági tevékenységről a hangsúly átkerült a szolgáltatásra, amibe beletartozik az ügyfelek részletes, teljeskörű tájékoztatása is. További fontos rendelkezése, hogy az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez (ez főszabály szerint 30 naptári napot jelent) való jog. (Lásd: Ket. 4.§, 33.§, 33/A §)
Új, a jogbiztonságot, a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez való jogot elősegítő eleme a Ket. novellának az, hogy ha a hatóság a rá irányadó ügyintézési időt nem tartja be úgy köteles az ügyfélnek visszafizetnie az eljárási illetéket, illetékmentes eljárás esetén pedig köteles a mulasztó hatóság a költségvetés részére befizetni az általános tételű eljárási illetéknek megfelelő összeget, vagy ha az irányadó ügyintézési idő kétszerese alatt sem intézte el az ügyet akkor ezen összeg kétszeresét. Ezen túlmenően az egészségbiztosító/kifizetőhely késedelmes igényelbírálás esetén az Ebtv. 69. § értelmében az Art.-ban meghatározott mértékű kamatot is köteles fizetni az igénylőnek, ha a kamat összege meghaladja az 1.000 Ft.-ot.

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS,TGYÁS vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve, külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. „új”, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy az egészségbiztosító a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének vezetőjétől kérjen részletes, írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

A táppénzről, a THGY-ról, a GYED-ről, a gyermekápolási és a baleseti táppénzről a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és a végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet rendelkezik.
Tájékozódhat továbbá az OEP honlapján, www.oep.hu valamint hasznos információkhoz juthat, ha az alábbi linkre kattintva elolvassa az OEP Kifizetőhelyi tájékoztató táppénzzel, THGY-val és GYED ellátással kapcsolatos fejezeteit.
http://www.oep.hu/…_TBKIFIZ.PDF

További ismereteket szerezhet a
http://www.tbinfo.eoldal.hu/

szakmai honlapon.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

anne01 # 2011.12.04. 11:45

cardo

Van a párodnak munkaviszonya?

cardo # 2011.12.03. 16:41

Kellemes délutánt kívánok!

Egy érdekes helyzetbe kerültünk önszántunkon kívül.Párom 2009. dec. 10-én szülte első gyerekünket, kihasználtuk a Tgyás-t majd utána a Gyed-et.Tudatosan terveztük hogy még a Gyed alatt legyen meg a második gyerek.2011. szeptember 20-án meg is született a családunk 4. tagja. Szeptember 19-én párom bement a helyi Tb-hez, hogy mi ilyenkor a teendő, maradjon Gyed-en vagy menjen Tgyás-ra.Az ügyintéző azt mondta, dönthetünk hogy megyünk-e vagy maradunk, ahogy tetszik nekünk, majd amikor a nagyobbik gyerek betölti a 2 évet, akkor menjünk megint. Most itt van az alkalom, elment a feleségem, ahol közölték, hogy a második gyerek jogán nem jogosult Gyed-re, mert a szülést megelőző 42 napon belül nem volt biztosított jogviszonya. Hogy van most ez?

Mrs. Smith # 2011.12.02. 18:48

Tisztelt Szakértő!

Ahogy itt körülnéztem vannak hasonló kérdések, de szerintem minden kérdés egyedi. Az én kérdésem a következő:
Első gyermekem születése előtt, 1999. óta folyamatos munkaviszonyom volt, majd kivettem az éves szabadságomat, s szülés előtt 2 héttel elmentem táppénzre. Jelenleg max. GYED-ben részesülök. Azt szeretném megtudni, hogy ha kistesót szeretnénk akkor anyagilag hogyan járnánk jobban a jelenlegi szabályozás szerint?(Megjegyzem a férjem munkahelye sajnos nagyon bizonytalan).

1. Meg kellene születnie az 1. gyermekem 2 éves születésnapja előtt, s akkor GYED-ből GYED-be kerülnék?
vagy
2. Érdemesebb lenne inkább visszamennem dolgozni, s ha igen, akkor minimum mennyi időt kellene munkában eltöltenem, hogy minél magasabb GYED-ben részesülhessek?
3. Ha GYED-ből GYED-be kerülök, akkor fog-e járni TGYÁS?

Válaszát előre is köszönöm!

Dödölle1 # 2011.12.02. 12:25

pazs 2011.11.29. 16:42

Köszönöm a segítséget, kérdésem viszont még az lenne, hogy a gyedet a jelenlegi bérből számolják majd, vagy a jövő éviből.

medion: ha jól tudom, akkor a megelőző 180 napi bérből, de erre nem vennék mérget.

Főszabály szerint az ellátásra való jogosultságot megelőző évben elért bruttó, egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmből, feltéve, hogy ebben az időszakban volt legalább 180 bérezett napja és a biztosítása folyamatos.

Ha nincs, akkor az ellátásra való jogosultságot megelőző 180 bérezett napi jövedelemből.

Ha ez sincs a minimálbérből, viszont ha az igénylőnek azért nincs 180 bérezett napja, mert tp, thgy, és GYED ellátásokban részesült az irányadó időszakban akkor alkalmazható az előny/kedvezmény szabály és a GYED alapja az előző THGY alapja lesz, azonban korlátot képez a minimálbér kétszerese.

A jogi hátterét az 1997. évi LXXXIII. törvény 42-42/D és 48. § és a 217/1997 (XII.1. Korm. rend.) tartalmazza.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2011.12.02. 12:16

Nico2008 2011.11.29. 20:19

Tisztelt Szakértő!

Táppénzzel kapcsolatos elszámolásról szeretnék érdeklődni.
Aki 2012 - ben megy táppénzre veszélyeztetett terhesség miatt, annak mi alapján számolják ki a táppénzét?
Mi az erre vonatkozó szabály?
A táppénzből csak szja -t vonnak?
Családi adókedvezmény vonatkozik a táppénzre elszámolására is?
Előre is köszönöm a felvilágosítást.
Üdvözlettel

Főszabály szerint a 2011.01.01-től 2011.12.31-ig elért bruttó, egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme, feltéve, hogy ebben az időszakban volt legalább 180 bérezett napja és a biztosítása folyamatos.

A jogi hátterét az 1997. évi LXXXIII. törvény 48. § tartalmazza.

Igen, csak szja-t.

Igen, vonatkozik.

Nagyon szívesen.

Üdv. :)

Merci02 # 2011.11.30. 06:40

Köszönöm!

Nico2008 # 2011.11.29. 19:19

Tisztelt Szakértő!

Táppénzzel kapcsolatos elszámolásról szeretnék érdeklődni.
Aki 2012 - ben megy táppénzre veszélyeztetett terhesség miatt, annak mi alapján számolják ki a táppénzét?
Mi az erre vonatkozó szabály?
A táppénzből csak szja -t vonnak?
Családi adókedvezmény vonatkozik a táppénzre elszámolására is?
Előre is köszönöm a felvilágosítást.
Üdvözlettel

anne01 # 2011.11.29. 15:42

Merci02

Feltételezem, amikor kiléptettek, október 26-val bezárólag a teljes béredet megkaptad. Ugyanarra a napra nem jár bér és táppénz is. Ezt a bérlapodon meg tudod nézni. Táppénzt azért nem kaphatsz, mert biztosítás hiányában nem jár.

pazs # 2011.11.29. 15:42

Merci02: meggyógyultál egyébként? végrehajtó1 és anne01 is megmondta: nincs passzív táppénz. Régen egy év volt, aztán fél év, 90 nap, 45, 30 és most már egyáltalán nincs.

medion: ha jól tudom, akkor a megelőző 180 napi bérből, de erre nem vennék mérget.

végrehajtó1 # 2011.11.29. 15:32

Mert nincs passzív táppénz.

Merci02 # 2011.11.29. 14:54

Tisztelt pazs!
Csak az október 26-át fizetik ki?27-étől november 26-ig semmit nem kapok?(Miért)

medion # 2011.11.29. 14:11

Pazs

Köszönöm a segítséget, kérdésem viszont még az lenne, hogy a gyedet a jelenlegi bérből számolják majd, vagy a jövő éviből.

pazs # 2011.11.29. 13:48

medion: azt nem tudjuk, hogy kötnének-e veled új munkaszerződést, a határozott időtartamú az viszont lejár, bárhol is vagy.

Merci02: na, akkor október 26-ára kaphatsz, de csak akkor, ha aznap nem dolgoztál.

Jilien: elvileg a gyereked hároméves koráig felmondási védelem alatt állsz, ha nem tudnak a munkaszerződésednek megfelelően foglalkoztatni, akkor fizethetnek állásidőt. Ellenben nem kötelesek arra, hogy négy órásra módosítsák a szerződésedet, azt tudd.

Jlilien # 2011.11.29. 13:44

Kedves szakértők!
Gyedem nemsokára lejár és gyesre megyek de szeretnék majd 4 órában dolgozni.
A munkahelyem idő közben teljesen átalakult a 150 ember helyett talán 10 dolgozik mert megszűnt az a tevékenységi köre amiben én is dolgoztam, a teljes cég nem. Egy másik cég vette át ezt a tevékenységi kört. A kérdésem az lenne hogy én így mire számíthatok?
Köszönöm a segítséget!

Merci02 # 2011.11.29. 12:47

Tisztelt anne01!
Akkor is passzív táppénznek számít ha október 26-án mentem el táppénzre?

medion # 2011.11.29. 11:28

Már megint elírtam , kész vagyok ezektől az évektől, tehát 2012. jun. 30.

medion # 2011.11.29. 11:27

Javítom 2010.jun. 30.

Dödölle1 # 2011.11.29. 10:48

Adrey77 2011.11.28. 20:11

Külföldi biztosítási idők beszámítása pénzbeli ellátások igénylése esetén:

Általános főszabály, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait a biztosított számára a biztosítása (munkahelye, munkavégzés helye) szerint illetékes teherviselő (másnéven biztosító, Magyarországon a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár, vagy ha az igénylő munkahelyén működik TB kifizetőhely, akkor az) folyósítja.

Ha a magyar szabályok szerint nyújtandó pénzbeli ellátás megállapításához szükséges figyelembe venni a külföldi (másik EGT tagállamban) biztosításban töltött időket is, akkor a kifizetőhely az illetékes külföldi biztosító nevének és címének valamint a biztosított adatainak megjelölésével a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár közreműködésével kérheti a külföldi (pénzbeli ellátásokra jogosító) biztosítási idők igazolását. (A Regionális Egészségbiztosítási Pénztár a magyar nyelvű E 104 jelű nyomtatvány segítségével keresi meg a külföldi biztosítót).

Terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj igénylése esetén a 1408/71/ EGK tanácsi rendelet hatálya alá tartozó személyeknek csatolni kell a külföldön bekövetkező szülés tényét igazoló E 001 számú nyomtatványt.

Megjegyzés: amennyiben a pénzbeli ellátás kizárólag a magyar szabályok alkalmazásával is megállapítható, akkor csak a magyar szabályok szerint fennálló biztosítási időket kell figyelembe venni.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a magyar pénzbeli ellátások alapját kizárólag a magyarországi kereset (illetőleg az Ebtv. vonatkozó kisegítő szabályainak megfelelő összeg) képezheti!

Példa: Magyarul ha valaki 2 évig dolgozott Magyarországon, előtte viszont egy EU tagállamban, akkor nincs jelentősége a külföldi biztosításnak, azaz azt a táppénz elbírálásához igazolni nem kell, mivel a magyar jogviszony alapján is elbírálható az igénye.

Ha viszont 5 évig külföldön dolgozott, majd 30 napon belül elhelyezkedik Magyarországon és 2 hónap múlva megbetegszik csak akkor kaphat 60%-os táppénzt és akkor jogosult 365 napig táppénzre, ha igazolja, a külföldi jogviszonyait. Ekkor sem lehet azonban a táppénzének kiszámításakor figyelembe venni a külföldi munkabérét, csak a Magyarországon megszerzett pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem vehető figyelembe.

Az OEP szakmai munkabizottságának 2. számú tájékoztatója szerint (2007.június) a magyarországi biztosítás alapján megállapítandó THGY jogosultság elbírálása során ha az igénylőnek nincs meg 2 éven belül a szükséges 180 (később, 2010-től a 365 nap) a 1408/71 EGK. rendelet 18. cikkelye alapján a biztosított bármely EU tagállamban szerzett biztosításban töltött idejét be kell számítani, a biztosítási időt az igénylőnek az E 104-es nyomtatványon kell igazolni.

A THGY ellátás összegénél a külföldön szerzett jövedelem nem képezi az ellátás alapját. Az ellátás összegének megállapításánál a Vhr.26.§. (2) és az Ebtv. 42.§. (3) szerint kell eljárni, amennyiben azonban a biztosított az irányadó időszakban PEB. járulékalapot képező jövedelemmel nem rendelkezik az ellátás napi összegének megállapítása során a minimálbér kétszeresét kell figyelembe venni.

Mindezek, illetve a személyek szabad áramlásának és az összeszámítás elvének a figyelembevételével, álláspontom szerint az igény, ezen belül az igényjogosultság elbírálásakor a kifizetőhely/Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerv köteles a külföldi biztosítási időket figyelemve venni.

Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a biztosított ezen tényt a kifizetőhellyel közölte.

Amennyiben még nem tette meg, írásban pótolja, a kifizetőhely pedig a fentiek szerint járjon el, azaz a kifizetőhely az illetékes külföldi biztosító nevének és címének valamint a biztosított adatainak megjelölésével a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár közreműködésével kérje a külföldi (pénzbeli ellátásokra jogosító) biztosítási idők igazolását.