GYED,GYES, táppénz


hajni... # 2011.12.12. 22:00

Tisztelt Szakértő!
A következőben kérném segítségét, tájékoztatását:
2009.januártól 2011.december 31-ig tartó határozott idejű szerződésem van. Sajnos belekerültem abba a csapdába, hogy hittem a főnökömnek, hogy 2012.máj. 31ig leszek foglalkoztatva, mert akkor jön vissza gyesről a kolléganő...Hát nem így történt, mert múlthét szerdán megtudtam, hogy 2011.dec 31-el megszűnik a közalkalmazotti munkaviszonyom. :( Viszont emberi reprodukciós eljárásban veszek részt, vagyis vennék, csak nem tudom mi tévő legyek, belekezdjek a programba vagy ne, mert ugye anyagilag nem lesz mindegy a terhesség és a baba születése után a járandóságok miatt.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha a munkaviszonyom 2011.dec.31.-én megszűnik és januárban, sikerülne a teherbe esés, esetleg 2012-ben még a szülés is, akkor milyen ellátásokra számíthatnék? Félek, hogy ebben az esetben elesnék a GYED-től. Azért érdekes számomra ez az eset, mert ugye új munkahelyen nem indíthatok sem egy terhességgel, sem pedig egy olyannal hogy konkrétan meddőségi központba járok. Tudja, ha bevallom az a baj, ha nem akkor meg az...de nekem nincs más választásom, hisz csak segítséggel sikerülhet.

Tudom elég faramuci a helyzet, és lehet halasztanom kellene a babadolgot, de sajnos miután lassan 6 éve küzdünk, egészségileg természetes úton nem jön össze, 32 leszek, úgy érzem nincs mire várnom és tovább halogatnom...De nem szeretnék elhamarkodottan dönteni, az idő pedig sürget...és ha lehet nem szeretnék rosszabbul járni, mint amiben most vagyok.

Köszönöm, ha megtisztel válaszával, tanácsával hogy mitévő legyek december 31 után!

egy elkeseredett és tanácstalan óvónéni :(

muzsor # 2011.12.12. 20:44

Tisztelt Szakértő!

Második terhességem alatt táppénzre kellett mennem egészségügyi okok miatt, továbbá az első gyermekemmel a gyes korábban lejárt volna, mint a szülés várható időpontja volt.
Azt a tanácsot kaptam, hogy nyugodtan menjek táppénzre, mert így is ugyanazt az összeget fogom kapni második gyermekemnél, mint az elsőnél.

Sajnos ez nem így történt. Mivel mikor a munkáltatóm felé jeleztem, hogy táppénzre szeretnék menni, kifizetett 15 nap betegszabadságot és csak ezek után kerültem táppénzre. Így a tgyás alapja ez a betegszabadság lett.
Január 8-án lejár a tgyás és igényelhetem a gyed-et.
Arra lennék kíváncsi, hogy a gyed alapját is ez a betegszabadság adja-e vagy reménykedhetek, hogy esetleg a bruttó béremet veszik figyelembe? Esteleg nem javíthatom-e valahogy ezt a nagyon alacsony összeget?

Több alkalommal beszéltem oep-es ügyintézővel és sajnos mindig más választ kaptam.

Válaszát előre is köszönöm

agota564 # 2011.12.12. 18:15

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg(februárig) Gyed-en lévő kismama vagyok, második gyermekünk júniusban születik. A cég ahol dolgoztam a tulajdonosi viszályok miatt egy ember kezébe került, ő lett az ügyvezető.A telephelyek már nem üzemelnek, a cég nagy adóssággal bír, a könyvelőség is megszűnt, nincs kézzel fogható főnök, aki bármilyen papírt aláírna. Munkaviszonyom van.
Én szeretnék betegállományba menni a Gyed lejártával, a második baba születéséig, majd TGYÁSRA.
Ha nem töltik ki a munkáltatói igazolásokat, igénylésekhez,mit tudok tenni, hogy jogosult legyek az ellátásokra(ha nem is írják alá a papírjaimat), kihez fordulhatok?

fincsibe # 2011.12.12. 16:53

Tisztelt Szakértő!

Tavaly januárban -az előző munkahely megszűnése miatt- új munkahelyre kerültem, 1 év határozott munkaviszonnyal (a munkaviszonyom folyamatos volt így). Ezt előreláthatóan meghosszabbítják. Most azonban kiderült, babát várok.
Kérdésem, mire (TGYS GYED, GYES) számíthatok, ha

  1. nem hosszabbítják meg a munkaviszonyomat
  2. határozatlan idejű szerződést kötnek velem?

Ha táppénzen vagyok, megszüntethetik-e a munkaviszonyomat: ha már határozatlan idejű szerződést kötöttünk?

Mi történik, ha a határozott szerződés lejárta előtt táppénzre kerülök- korábbi veszélyeztetett terhesség miatt kérdezem- mikor szűnik meg a munkaviszonyom, milyen járandóságra számíthatok.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdv

végrehajtó1 # 2011.12.12. 16:49
anne01 # 2011.12.12. 16:46

gergokiraly

Gyedet igényelhetsz akár január 1-től is, csak ezeket a napokat le kell igazolni, hogy bérben részesültél. Ezért ezekre a napokra gyedet nem fogsz kapni, csak utána.

pazs # 2011.12.12. 14:51

feherke77: nincs passzív táppénz, vagyis ha a munkaviszonyod megszűnik december 31-én, a táppénz is.

gergokiraly # 2011.12.12. 14:50

Tisztelt Szakértő!

Egy csapdába kerültem amiből nem tudom a kiutat. Január 5-én megszűnik a munkahelyem, most a felmondási időmet töltöm. Új munkahelyet találni esélyem sincs! Munkanélküli most nem jár, mert ez év márciusától dolgoztam és előtte már kimerítettem a keretemet. Szeretnék elmenni GYED-re, de felmondási idő alatt nem lehet. Milyen lehetőségem van arra hogy biztosított maradjak, hogy feleségem helyett el tudjak jönni GYED-re ugyanis ő vissza tudna menni dolgozni.

válaszát előre is köszönöm

Gaudoth # 2011.12.12. 14:43

Kedves Dödölle1!
Hálásan köszönöm a kimerítő választ.
Üdv: Gaudoth

Dödölle1 # 2011.12.12. 11:53

Gaudoth 2011.12.11. 21:52 Tisztelt Dödölle1!
A kérdésem az lenne, hogy GYED után, még létező munkahely, azaz létező biztosítási jogviszony esetén jogosult-e az édesanya táppénzre? Ez a táppénz megkezdhető-e a gyermek 2. születésnapját követő nappal? A későbbiekben a GYES helyett el lehet-e menni táppénzre? Az így igénybe vett táppénznek van-e valami maximuma vagy a normál szabályok vonatkoznak rá? A GYED-en vagy GYES-en töltött idő nem meríti-e ki a táppénzjogosultság keretidejét?
Köszönettel: Gaudoth

1.Jogosult, feltéve hogy az arra illetékes orvos keresőképtelen állományba veszi.

2. Igen, feltéve hogy az arra illetékes orvos ekkortól veszi keresőképtelen állományba.

3. Az igénylő, ha egyidejűleg több ellátásra jogosult választhat az ellátáűsok közül, azaz igen, GYES helyett lehet táppénz ellátást igényelni.

4. Igen, az általános szabályok szerint van, ez pedig a minimálbér kétszáz százalékának 1 napra eső része, 2011-ben napi 5.200 Ft.-

5. Nem, a GYED, GYES ideje nem csökkenti a táppénzre való jogosultság idejét, ami főszabály szerint 1 év.

6. Aki GYES-ben részesül főszabály szerint ezzel egyidejűleg nem kaphat táppénzt is!!! Kivéve ha a GYES mellett keresőtevékenységet végez és ez alatt megbetegszik....

A fentieket megalapozó jogi norma:

Ebtv. 39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

(2)Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.(

  1. A szülők közös háztartásában élő gyermeke után egyidejűleg csak az egyik szülő jogosult táppénzre, gyermekgondozási díjra.

(4) Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermek(ek) után egyidejűleg jogosultak lennének az (1) bekezdés szerinti ellátások és a gyermekgondozási támogatás bármelyik formájára, úgy – kivéve az (5) bekezdésben foglalt esetet – ellátást választásuk szerint csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.

(5) Ha a közös háztartásban élő gyermek után az egyik szülő (1) bekezdés szerinti ellátást, vagy gyermekgondozási támogatást vesz igénybe, úgy a másik szülő gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot, feltéve, hogy az ellátások nem ugyanazon gyermek után kerülnek megállapításra.

(6)Az (1)–(5) bekezdésben említett ellátások között a biztosított, illetve a szülő a jogosultság fennállása alatt választhat. A táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt választott újabb ellátásra való jogosultságot a biztosított, illetve a szülő által megjelölt időponttól kell megállapítani, feltéve, ....

48.§ (8)A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt ötven százaléka, azzal, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét.

Gaudoth # 2011.12.11. 20:54

Persze Dödölle1 helyett vagy mellett más is segíthet megválaszolni a kérdésemet... :)

Gaudoth # 2011.12.11. 20:52

Tisztelt Dödölle1!
A kérdésem az lenne, hogy GYED után, még létező munkahely, azaz létező biztosítási jogviszony esetén jogosult-e az édesanya táppénzre? Ez a táppénz megkezdhető-e a gyermek 2. születésnapját követő nappal? A későbbiekben a GYES helyett el lehet-e menni táppénzre? Az így igénybe vett táppénznek van-e valami maximuma vagy a normál szabályok vonatkoznak rá? A GYED-en vagy GYES-en töltött idő nem meríti-e ki a táppénzjogosultság keretidejét?
Köszönettel: Gaudoth

Rijkaard # 2011.12.10. 19:37

anne01, Dödölle!

Köszi a segítséget, egy kicsit szomorú vagyok. A gyerekutánpótlás biztosítását ez a fajta értelmezés (ami kénytelen leszek elfogadni) biztosan nem segíti elő, de hát ez van, ezt kell szeretni. Ezek szerint akkor még érdemes az első gyerek 2 éves koráig gyeden maradni, utána pedig jöhet a gyes, amíg a 2. gyerkőc 3 éves nem lesz. Ez azért működik, ugye?

anne01 # 2011.12.10. 18:40

Rijkaard

Ahogy Dödölle is írta, a feleséged csak az egyik jogosultsági feltétellel rendelkezik. Egy esélyetek lehet még: ha a feleséged lemond a gyedről és álláskeresési járadékot igényel. Azt javaslom, hogy decemberre még maradjon gyed és január 1-től igényeljen álláskeresésit arra a pár napra vagy hétre. Az álláskeresési szünetelésével pedig már tgyást is kérhet. Utána kellene járni a munkaügyi központban, hogy jogosult egyáltalán álláskeresésire, mert ha csak regisztrálják, az nem elég és rá kellene kérdezni arra is, miként lehet álláskeresésiről tgyást, gyedet igényelni, mert ennek is megvannak a trükkjei. Néhány link segítségül:
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF
http://www.oep.hu/…_2011_02.PDF

agota564 # 2011.12.10. 16:05

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg(februárig) Gyed-en lévő kismama vagyok, második gyermekünk júniusban születik. A cég ahol dolgoztam a tulajdonosi viszályok miatt egy ember kezébe került, ő lett az ügyvezető.A telephelyek már nem üzemelnek, a cég nagy adóssággal bír, a könyvelőség is megszűnt, nincs kézzel fogható főnök, aki bármilyen papírt aláírna. Munkaviszonyom van.
Én szeretnék betegállományba menni a Gyed lejártával, a második baba születéséig, majd TGYÁSRA.
Ha nem töltik ki a munkáltatói igazolásokat, igénylésekhez,mit tudok tenni, hogy jogosult legyek az ellátásokra(ha nem is írják alá a papírjaimat), kihez fordulhatok?

feherke77 # 2011.12.10. 15:55

Tisztelt Szakértő!
folyamatos munkaviszonyom van 2000év óta 2009 június óta határozott idejű szerződéseim vannak amiket mindig meghosszabbítottak. Most terhes vagyok első gyermekemmel 2012 április 3.-ra várjuk.
A határozott idejű szerződésem 2011.dec.31. évvel lejár
de még most decemberben elmegyek táppénzre. Így januártól, jár még táppénz nekem vagy az is megszakad? Ha jár, az biztosított jogviszony vagy minek minősül?
Válaszát előre is köszönöm!!

Dödölle1 # 2011.12.10. 15:54

Rijkaard

A jogosultságnak két együttesen fennálló feltétele van.

Az egyik, hogy -főszabály szerint- az igénylő az igényléskor legyen biztosított.

A másik, hogy a szülést megelőző 2 éven belül legyen 365 nap biztosításban töltött ideje.

A két feltétel között az ÉS szó áll, azaz konjuktív feltételről van szó, magyarul akkor jogosult, ha mindkét feltétel teljesül !

Az Ön felesége nem rendelkezik az első feltétellel, mivel ezt írta: "Legutolsó, határozott idejű munkaszerződése viszont 2010 augusztusában (tehát már akkor, amikor az első gyermekünkkel már TGYÁS-t kapott) megszűnt."

Hiába rendelkezik a 2. feltétellel, ha az első nem teljesül ellátásra nem jogosult.

Remélem így már érti, hogy ezek alapján miért nem jogosult a felesége tgyásra.

A GYED nem biztosítás, mivel a Tbj. 5. § taxatív felsorolása nem tartalmazza!

A GYED ideje csak a 2. feltételnél, a 365 nap biztosításban töltött idő számításakor vehető figyelembe, és kizárólag ekkor, ill. ehhez.

Ön helyesen idézte: "A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani"

Ez azonban szószerint ezt is jelenti, azaz "A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe" lehet beszámítani, ami viszont nem jelenti azt, hogy a GYED biztosításnak minősül.

Így azt sem pótolja, hogy az igényléskor a felesége Tbj. 5. § szerinti biztosítással nem rendelkezik.

Remélem érthető a különbség. Amennyiben nem keresse fel a MEP PEEO Osztályvezetőjét, aki szóban talán jobban el tudja magyarázni.

Tbj= 1997. évi LXXX. törvény.

Üdv. :)

Rijkaard # 2011.12.10. 12:22

anne01:

A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani:
• a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét.

Abban az esetben, ha a szülő ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre/baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre/gyedre is jogosult lenne, akkor csak az egyik – saját választása szerinti – ellátást veheti igénybe. Ha a szülő ezen ellátások folyósítása idején újabb ellátásra válik jogosulttá, vagy eredeti választásától eltérően más ellátást kíván felvenni, akkor az új ellátást a választás napjától, a korábbi ellátás folyósításának beszűntetésével lehet megállapítani és folyósítani.
Ha a szülő egyidejűleg gyermekgondozási segélyre/gyermeknevelési támogatásra és táppénzre/tgysre/gyed-re is jogosult lenne, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Nem értem, hogy ezek alapján miért nem lenne a feleségem jogosult tgyásra. Változott azóta valami vagy én értelmezem rosszul az ide vonatkozó jogszabályokat?
Válaszát előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2011.12.10. 12:09

odoragi 2011.12.10. 10:46

Tisztelt Hozzáértők!
Munkáltatóm hónapok óta késve illetve több részletben utalja a fizetést (pl.10-e helyett 22-én). Jelenleg táppénzen vagyok itthon, 8 hetes terhes kismamaként. Mivel munkáltatóm tb-kifizetőhely, számíthatok-e arra, hogy a táppénzt időben ki fogja nekem fizetni vagy azzal is ugyanúgy késhet, mint a fizetéssel? Ilyen esetben mi a táppénz fizetés menete? Előre is köszönöm a válaszokat!

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól1997. évi LXXXIII. törvény értelmében:

62. § (5) A táppénzt utólag kell folyósítani, a (2) bekezdés a) pontjában említett esetben (a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében) a bérfizetési napon.

Amennyiben a kifizetőhely ezen kötelezettségének nem tesz eleget írásban panasszal kell élni a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervénél. Megalapozott panasz esetén vagy kötelezik a kifizetőhelyet az ellátás időben történő kifizetésére, vagy -különösen indokolt esetben, pl. ha a késedelem rendszeres (esetleg a kifizetés egyáltalán nem történik meg) és nagyszámú biztosítottat érint- maga a MEP fogja utalni a TB ellátásokat.

odoragi # 2011.12.10. 09:46

Tisztelt Hozzáértők!
Munkáltatóm hónapok óta késve illetve több részletben utalja a fizetést (pl.10-e helyett 22-én). Jelenleg táppénzen vagyok itthon, 8 hetes terhes kismamaként. Mivel munkáltatóm tb-kifizetőhely, számíthatok-e arra, hogy a táppénzt időben ki fogja nekem fizetni vagy azzal is ugyanúgy késhet, mint a fizetéssel? Ilyen esetben mi a táppénz fizetés menete? Előre is köszönöm a válaszokat!

anne01 # 2011.12.10. 09:37

Rijkaard

Egyikre sem jogosult.
Pénzbeli ellátások igénylésének alapvetően két feltétele van:

  • fennálló biztosítási jogviszony (munkaviszony, álláskeresési stb.)
  • szülést megelőző két évben 365 nap biztosítási jogviszony
Dödölle1 # 2011.12.10. 08:15

Detty85 2011.12.09. 07:54 Tisztelt Szerkesztők!

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy párommal kisbabát szeretnénk, és a GYES, GYED után érdeklődnék. Jelenlegi munkahelyemen 6 órás munkaviszonyban dolgozom április 01. óta, előtte 4 órában dolgoztam. Munkaviszonyom már több, mint egy éve van. Kérdésem az lenne, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás (jelen esetben 6 órában) is teljes biztosítási időnek számít a GYES jogosultságához, vagy időarányosan kell számolni a 365 nap biztosítási időhöz?
Segítségüket is előre köszönöm!

Tisztelettel:
Detty85

Igen, a thgy és GYED jogosultsági feltétel vizsgálatánál nincs jelentősége a részmunkaidőnek.

Fuggetlenül attól, hogy hány órában dolgozik minden nap 1 biztosításban töltött napot ér. (Az Ön által hivatkozott arányos szolgálati idő nyugdíjszámításnál alkalmazandó.)

Egyebekben egyetértek az előző fórumozó válaszával a GYES alanyi jogon járó ellátás, nem függ az előzetes biztosítási időtől.

Rijkaard # 2011.12.09. 14:08

Tisztelt Szakértő!

TGYÁS és GYED jogosultság miatt szeretnék Öntől tanácsot kérni.
Második kisbabánk 2012 januárjában fog megszületni. A feleségem 2010 júliusában szülte meg első gyermekünket, TGYÁS-ra és GYED-re is jogosult volt, mivel előtte 3 évig folyamatosan volt munkaviszonya. Legutolsó, határozott idejű munkaszerződése viszont 2010 augusztusában (tehát már akkor, amikor az első gyermekünkkel már TGYÁS-t kapott) megszűnt.
A kérdésem az lenne, hogy jogosult-e ebben az esetben a most születendő gyermek után TGYÁS-ra és GYED-re, vagyis az első gyermek után kapott TGYÁS és GYED ugyanolyan biztosított viszonynak számít-e, mint a munkaszerződés (ami időközben megszűnt). A jogszabály szerint igen, viszont az igénylése problémás ez esetben. A kérdés, ha a jogosultság fennáll, hol tudom megigényelni a TGYÁS-t, mivel a korábbi munkáltatóhoz már nem mehet (ha jól tudom), hiszen ott a jogviszony megszűnt. A terület szerinti OEP az illetékes ez ügyben?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.12.09. 09:50

Gyeshez nem kell biztosítási idő.

Detty85 # 2011.12.09. 06:54

Tisztelt Szerkesztők!

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy párommal kisbabát szeretnénk, és a GYES, GYED után érdeklődnék. Jelenlegi munkahelyemen 6 órás munkaviszonyban dolgozom április 01. óta, előtte 4 órában dolgoztam. Munkaviszonyom már több, mint egy éve van. Kérdésem az lenne, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás (jelen esetben 6 órában) is teljes biztosítási időnek számít a GYES jogosultságához, vagy időarányosan kell számolni a 365 nap biztosítási időhöz?
Segítségüket is előre köszönöm!

Tisztelettel:
Detty85