GYED,GYES, táppénz


vanna # 2011.12.19. 20:17

Tisztelt Szakértő!

A gyermekem 2010. 06.20-án született, az akkori bejelentett fizetésem 80 000 ft volt. Ezután (2011.01.01) felemelkedett 110 000 ft-ra. (a munkaviszonyom folyamatos, nincs megszakítás)

Az első lehetőség:

  • ha a Gyes ideje alatt visszamegyek 6 órában dolgozni, akkor ugye kapom a Gyest, és a 6 órára járó fizetést, és ebbe az időszakban esek teherbe, akkor a következő babánál mi lesz a juttatás számításának alapja?

A második lehetőség:

  • a Gyed alatt esek teherbe és a Gyes alatt szülök, akkor mi lesz a juttatás számításának alapja?

Harmadik lehetőség:

  • a Gyes ideje alatt esek teherbe, akkor mi alapján számítják?

A legfőbb kérdésünk, hogy érdemes-e visszamenni dolgozni, és ha igen, akkor mikor, hogy a következő csemeténél nagyobb legyen a juttatások alapja?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Szép estét:
vanna

anitap # 2011.12.19. 17:11

Tisztelt Szakértő!

2012. január végéig Gyeden vagyok. Egyedül nevelem kislányomat így a Gyed lejárta
után vissza kell mennem dolgozni.
Sajnos még mindig várakozó listán vagyunk a bölcsődében, így az előnyugdíjban lévő édesanyám fog majd a kislányomra vigyázni.
Érdeklődni szeretnék arról, hogy édesanyám helyettem igénybe veheti-e a Gyest?

Lenne még egy kérdésem, régebben volt a Gyedről visszatérő kismamáknak védettsége.
Most van-e ilyen, ha nincs akkor a cégnek a bent lévő szabadságomat kötelező kiadnia vagy kifizetni, illetve munkahelyet biztosítania.
A cégnél leépítések vannak, és nem sok jóval biztattak.

Válaszát előre is köszönöm,

Üdvözlettel:
Anita

Audrey77 # 2011.12.19. 11:06

Köszi. Azzal tisztában vagyunk, hogy mi a jogszerű. De a háziorvosi gyakorlatot is ismerjük.

Dödölle1 # 2011.12.19. 10:06

Audrey77 2011.12.19. 10:27 Sziasztok,

Ha a kismama veszélyeztetett terhes, de nem íratta ki magát táppénzre, mert nem akart táppénzre menni, hanem dolgozott tovább, vagy kivette a szabadságait, stb. és most fel szeretné használni a betegszabadságait, akkor meg lehet azt tenni, hogy nem 9-es kóddal veteti fel magát, hanem mondjuk 8-assal, és akkor már jogosult lehet a betegszabadságra?
Ellenőrzik ezt valahol?

Ez nem kívánságműsor kettőtöl ötig, hanem orvosszakmai kérés.

Igen, a háziorvost az ellenőrző főorvos.

Audrey77 # 2011.12.19. 09:27

Sziasztok,

Ha a kismama veszélyeztetett terhes, de nem íratta ki magát táppénzre, mert nem akart táppénzre menni, hanem dolgozott tovább, vagy kivette a szabadságait, stb. és most fel szeretné használni a betegszabadságait, akkor meg lehet azt tenni, hogy nem 9-es kóddal veteti fel magát, hanem mondjuk 8-assal, és akkor már jogosult lehet a betegszabadságra?
Ellenőrzik ezt valahol?

Anny0 # 2011.12.18. 21:36

Kedves Szakértők!

Jelenleg szabadságon vagyok, de veszélyeztetett terhes vagyok. Szabadság előtt gyesen (1hónap), gyeden, tgyás-on voltam. Jövő júniusában várjuk a 2. babát. Mi lesz az alapja a táppénznek, ha jövőre kezdem meg a szabadságok után? a min. bér vagy a szerződött bérem? ill. mi lesz a tgyás, gyed alapja?
Biztosítási időm megvan, csak a 180 nap dolgozott időm nincs, mivel tgyás, gyed, gyesen voltam.
Köszönöm!

adam- # 2011.12.16. 17:34

Tisztelt Szakértő!

2011. augusztus közepétől(a második gyermekem 2. életévétől) kértem az állományba való visszahelyezésemet a felszámolás alatt álló cégemhez. Úgy tájékoztattak, hogy a szabadságaimat kell először töltenem. Ennek lejárta nov. 3 volt. A Fa. cégtől úgy tájékoztattak, hogy ezt követően állásidőt fizetnek, majd a végkielégítést. Megnyugtattak, hogy el van különítve az a keret, amiből a béreket kifizetik, tehát nem lesz gond.
A problémám a következő: dec. hónapban már nem utaltak bért, mert állítólag az apeh nem engedélyezi a bér jellegű kifizetéseket. A felszámoló cég így tájékoztatott. Majd január vége felé kapok a bérgarancia alapból, azt is csak néhány hónapig, amíg tart az összeg.
Kérdésem: Hogy lehetséges ez? Valóban tehet ilyet az apeh? A felszámoló cégtől nem kellett volna kiértesíteni a változásokról? Végkielégítés sem jár, holott mindenki megkapta a cégnél? Mit lehet ilyenkor tenni?

Köszönettel: Erzsébet

Gabi78 # 2011.12.16. 14:48

Köszönöm a "segítséget"!

Dödölle1 # 2011.12.16. 14:27

Gabi78 2011.12.14. 13:27 Kedves Szakértők!
Jelenleg kisfiammal gyed-en vagyok itthon, jövőre tervezzük a második babát, de várhatóan születésekor már csak gyest fogok kapni. Kérdésem, hogy a második baba utáni tgyás, gyed, gyes összege a mostanihoz képest mekkora (ugyanakora vagy kevesebb) lesz, illetve van-e olyan javasolt tennivaló, ami által ezek összege növelhető (pl. táppénzre menni szülés előtt)?
Válaszukat köszönöm!
Kérdésem ugyanaz, mint korábban kétszer megírtam, nem kaptam még rá választ. Ha rossz helyen teszem fel, kérem, jelezzék.
Gabi

Tisztelt Kérdező!

A fórumnak olyan fizetett szakértője, aki köteles lenne minden feltett kérdésre válaszolni nincs. A hozzászólók, válaszadók nem különböznek Önöktől, kérdezőktől, azaz ugyanolyan fórumozók, mint Ön, Önök. (Ez vonatkozik rám is.)

Tekintettel a viszonylag bonyolult TB szabályokra a konkrét jogviszony (a szülés időpontja) és béradatok hiányában a "most tervezzük", a "hogyan járnék jobban kérdésekre" nem tudok válaszolni.

Talán megérti, hogy a "a második baba utáni tgyás, gyed, gyes összege a mostanihoz képest mekkora " kérdésre képtelenség úgy válaszolni, hogy sem a mostani ellátásának alapja, sem a munkaszerződésben szereplő személyi alapbére nem ismert, márpedig a THGY és GYED ellátás jövedelemfüggő.

Ha időm engedi és tehetem szívesen segítek eligazodni a TB útvesztőiben annak aki rászorul, de válaszadási kötelezettség sem engem, sem mást nem terhel. Lásd a fórum szabályzatát.

Dödölle1 # 2011.12.16. 14:09

kiki76
Tudom, nem Ön hozza a jogszabályokat, és a morgásomat nem Önre kéne zúdítanom. Elnézést.

Én is így gondolom.

agota564 # 2011.12.16. 14:01

Kedves Dödölle!
Köszönöm szépen a a választ!

Gabi78 # 2011.12.15. 17:40

Kérdésem ugyanaz, mint korábban kétszer megírtam, nem kaptam még rá választ. Ha rossz helyen teszem fel, kérem, jelezzék.

kiki76 # 2011.12.15. 15:39

Tisztelt Szakértő!

/Dödölle1 2011.12.08. 14:17
kiki76 2011.12.06. 14:06/

Köszönöm a válaszát, hasznos volt.

Már csak azt nem értem, hogy ha nem számít "munkának" a gyerekkel való otthonlét, akkor hogyan járhat a szabadság erre az időre? Mert a munkáltatók emiatt sem jelenik be a kismamákat "normális" bérre, hogy a "jogos" szabadság kifizetése ne kerüljön olyan sokba a cégeknek.

Tudom, nem Ön hozza a jogszabályokat, és a morgásomat nem Önre kéne zúdítanom. Elnézést.

Tisztelettel:
Krisztina

Dödölle1 # 2011.12.15. 10:28

agota564 2011.12.12. 19:15 Tisztelt Szakértő!
Jelenleg(februárig) Gyed-en lévő kismama vagyok, második gyermekünk júniusban születik. A cég ahol dolgoztam a tulajdonosi viszályok miatt egy ember kezébe került, ő lett az ügyvezető.A telephelyek már nem üzemelnek, a cég nagy adóssággal bír, a könyvelőség is megszűnt, nincs kézzel fogható főnök, aki bármilyen papírt aláírna. Munkaviszonyom van.
Én szeretnék betegállományba menni a Gyed lejártával, a második baba születéséig, majd TGYÁSRA.
Ha nem töltik ki a munkáltatói igazolásokat, igénylésekhez,mit tudok tenni, hogy jogosult legyek az ellátásokra(ha nem is írják alá a papírjaimat), kihez fordulhatok?

A foglalkoztató jogszabályi kötelezettségének elmulasztása miatt az illetékes Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének az Igazgatójához fordulhat pannasszal, aki kérésére helyszíni ellenőrzést rendel(het) el, amelynek keretében a MEP ellenőrök beszerzik a szükséges Foglalkoztatói igazolásokat.

Amennyiben mindez nem vezetne eredményre azért, hogy ne maradjon ellátatlan ellátását a rendelkezésre álló adatok alapján a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének az Igazgatója megállapíthatja, illetve a megállapítását a PEEO osztályvezetőjének engedélyezheti. Ezt azonban a panaszlevélben külön kérnie kell!!!

A TB ellátás szerzett jog, a foglalkoztató "eltünése", jogellenes magatartása (az előírt okmányok kiállításának a megtagadása)stb. nem eredményezheti azt, hogy a biztosított létfenntartása veszélybe kerüljön. Ilyen esetben a közigazgatási szervek feladata a jogkövetés kikényszerítése.

Amennyiben a "nagy adósság miatt" a bíróság felszámolót rendelt ki, úgy Ő tekinthető az Ön munkáltatójának, így Őt terheli az igényléshez szükséges okmányok kiállítása is, azaz első körben Őt kell keresnie.

Arról, hogy a cég felszámolás alatt áll-e a cégbíróságon érdeklődhet, ill. a kormányzati portálon is ellenőrizheti. A felszámoló nevét és elérhetőségét szintén a cégbíróságon tudják megmondani.

Dödölle1 # 2011.12.15. 09:31

Juci81 2011.12.14. 19:26 Tisztelt SZakértő!
A helyzetem a következő: 2012. júliusban fogok szülni. Jelenleg dolgozom de 2012. januártól táppénzen leszek. Értelmezésem szerint ha a szülést megelőző 2 évet és a 365 nap biztosítási jogviszonyt veszik figyelembe a TGyás és az azt követő ellátások összegének megállapításánál, akkor a 2010-11-es évek kerülnek nálam beszámításra. Amennyiben a két év egész évet jelent, akkor ugyebár a táppénzen töltött időszakom nem fog beleszámítani a TGYÁS kalkulálásába? Ez nekem mindenképpen jobb lenne, mert a 2010-11-es években szerzett jövedelmem alapján egy kicsit magasabb összeget kapnék.
Párom kisfiát is mi neveljük, ő szeptemberben lesz 10 éves de tartós beteg, ezért még kap utána gyest. Azt az információt kaptuk hogy a második gyermek megszületésével ő elesik a beteg gyermek után járó gyestől. Ez igaz?
Előre is köszönöm válaszát.
B. Judit

  1. A 2012-ben induló THGY alapja -főszabály szerint- a 2011.01.01-től 2011.12.31-ig elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme, ha 2011-ben van legalább 180 bérezett napja. A 2010-es jövedelem a 2012-ben induló ellátásoknál irreleváns.
  2. A táppénz összegéből nem vonnak 2%-os mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, így annak az összege egy következő ellátás összegének meghatározásakor nem kerül figyelembevételre.
  3. Szülők közös háztartásában élő gyermekek után egyidejűleg csak az egyik szülő és csak egy ellátásra jogosult, azaz Önök döntik el, hogy Ön veszi igénybe a következő gyermekre a THGY-t, vagy férje/élettársa a másik gyermekre a GYES-t, de a kettő együtt nem jár.

Önnek is ajánlom az előző hozzászólásom végén (2011.12.15. 09:25)
található összefoglalót.

pazs # 2011.12.15. 09:05

Pipacs78

Ez esetben elveszteném a gyed összegét? IGEN.

És a 3 éves korig tartó felmondási védelmet? NEM

Ha nem megyek vissza, felmondhat a munkáltató nekem a gyed alatt? NEM (rendkívülivel igen, de arra nem jó indok, hogy nem mentél vissza dolgozni)

Megteheti a munkáltató, hogy nem módosítja a szerződésem részmunkaidősre ha kérem, a gyermek 3 éves koráig? MEG.

Az új Mt-t annyira nem ismerem behatóan, de mintha akkor már kötelező lenne részmunkaidőben foglalkoztatni, ha a kisgyerekes szülő kéri, de cserébe a dolgozót nem is illeti meg a gyereke hároméves koráig járó felmondási védelem (csak abban az esetben, ha marad fizetés nélküli szabadságon).

Dödölle1 # 2011.12.15. 08:25

olasze 2011.12.13. 18:22 Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy mi történik akkor, ha a próbaidő alatt terhes leszek és elmegyek táppénzre.
Ha a táppénz ideje alatt felmond a munkáltató, akkor a terhesség ideje alatt jár-e végig a táppénz? Ugyanaz az összeg jár?
Szülés után milyen juttatásokra számíthatok? Mitől esek el?
Előre is köszönöm a választ: Olasze

Nem, táppénz csak addig folyósítható, amíg a biztosítási jogviszony (munkaviszony) fennáll. Az un. passzív táppénz intézménye a 2011.07.01. uáni keresőképtelenségek esetében megszűnt.

Amennyiben a szüléskor nincs (nem lesz) biztosítása -főszabály szerint- 3 ellátásra szerez jogosultságot. Ezek a következők:

  • GYES
  • családi pótlék
  • egyszeri anyasági támogatás

Illetékes a Magyar Államkincstár

Amennyiben lesz biztosítása akkor is van még egy feltétel, aminek teljesülnie kell, azaz a szülést megelőző 2 éven belül kell hogy legyen legalább 365 nap biztosításban töltött ideje, THGY ellátásra csak így szerezhet jogosultságot.

MINDEN, AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAIVAL ( táppénzt, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz) KAPCSOLATOS KÉRDEZŐ FIGYELMÉBE AJÁNLOM AZ ALÁBBIAKAT:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének) és/vagy a TB Kifizetőhelyeknek az ügyfelek tájékoztatását. (TB Kifizetőhely működtetése annál a foglalkoztatónál kötelező, ahol a biztosítottak száma eléri, vagy meghaladja 100 főt Lásd: 1998. évi XXXIX. törvény 9. § )

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy éljen a jogszabály adta lehetőséggel és keresse fel a lakóhelye szerinti Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyen magával minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérje meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon Önre negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeit.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert Ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseire, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbálja lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretne bizalommal forduljon a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező az elbíráláshoz minimálisan szükséges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez…………..

(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)
Jó tudni, hogy a 2005.11.01-től hatályba lépett a 2004. évi CXL. törvény, amely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szól és immár a nevében is deklaráltan előtérbe helyezi a közigazgatási tevékenység szolgáltató jellegét, azaz a hatósági tevékenységről a hangsúly átkerült a szolgáltatásra, amibe beletartozik az ügyfelek részletes, teljeskörű tájékoztatása is.

További fontos rendelkezése, hogy az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez (ez főszabály szerint 30 naptári napot jelent) való jog. (Lásd: Ket. 4.§, 33.§, 33/A §)

Új, a jogbiztonságot, a tisztességes ügyintézéshez és a határidőben hozott döntéshez való jogot elősegítő eleme a Ket. novellának az, hogy ha a hatóság a rá irányadó ügyintézési időt nem tartja be úgy köteles az ügyfélnek visszafizetnie az eljárási illetéket, illetékmentes eljárás esetén pedig köteles a mulasztó hatóság a költségvetés részére befizetni az általános tételű eljárási illetéknek megfelelő összeget, vagy ha az irányadó ügyintézési idő kétszerese alatt sem intézte el az ügyet akkor ezen összeg kétszeresét.

Ezen túlmenően az egészségbiztosító/kifizetőhely késedelmes igényelbírálás esetén az Ebtv. 69. § értelmében az Art.-ban meghatározott mértékű kamatot is köteles fizetni az igénylőnek, ha a kamat összege meghaladja az 1.000 Ft.-ot.

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS,TGYÁS vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerve, külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett.

Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. „új”, (3) bekezdését, amely pontosan így szól:

„(3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy az egészségbiztosító a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.”

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervének vezetőjétől kérjen részletes, írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásait.

A táppénzről, a THGY-ról, a GYED-ről, a gyermekápolási és a baleseti táppénzről a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és a végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet rendelkezik.

Tájékozódhat továbbá az OEP honlapján, www.oep.hu valamint hasznos információkhoz juthat, ha az alábbi linkre kattintva elolvassa az OEP Kifizetőhelyi tájékoztató táppénzzel, THGY-val és GYED ellátással kapcsolatos fejezeteit.
http://www.oep.hu/…_TBKIFIZ.PDF

További ismereteket szerezhet a
http://www.tbinfo.eoldal.hu/ szakmai honlapon.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2011.12.15. 08:15

hajni...

Arra lennék kíváncsi, hogy ha a munkaviszonyom 2011.dec.31.-én megszűnik és januárban, sikerülne a teherbe esés, esetleg 2012-ben még a szülés is, akkor milyen ellátásokra számíthatnék?

Arra lennék kíváncsi, hogy mi számít biztosítási időnek azon a kettőn kívül, amit leírtál? (munkaviszony, álláskeresési...)
Esetemben ha sikerülne 2012ben szülnöm, akkor az említett szülést megelőző két évben 365 nap biztosítási jogviszony megvan.
Viszont mi a helyzet az elsővel:fennálló biztosítási jogviszony (munkaviszony, álláskeresési stb.)

Passzív táppénz még van?

Mit tudok tenni dec 31 után azon kívül hogy állást keresek? Merre lépjek?
Ha dec 31l megszűnik a munkaviszonyom mert határozott volt a szerződésem, akkor már táppénzt sem kapok...Jól gondolom?

1. Amennyiben a szüléskor nincs (nem lesz) biztosítása -főszabály szerint- 3 ellátásra szerez jogosultságot. Ezek a következők:

  • GYES
  • családi pótlék
  • egyszeri anyasági támogatás

Illetékes a Magyar Államkincstár

2.Az amit a járulék törvény (1997. évi LXXX törvény) 5. § taxatíve felsorol. (Hosszú felsorolás javasolom a tv. tárból kikeresni, de tipikusan a munka (közalkalmazotti, köztisztviselői, bírói, ügyészi, szolgálati stb.) jogviszony, főállású egyéni/társas vállalkozási jogviszony, bizonyos esetekben a megbízási jogviszony, stb.)

3. Az a helyzet, hogyha lesz biztosítása, akkor jogosult lesz THGY és GYED ellátásokra, ha nem, akkor csak GYES-t kaphat.

4.Nincs, a 2011.07.01. uáni keresőképtelenségek esetében megszűnt.

5.Nem tudok tanácsot adni. THGY és GYED ellátás csak biztosítottnak jár, azaz biztosítási jogviszonyt kell létesítenie, ha ilyen ellátásokat szeretne.

6.Igen jól gondolja.

Pipacs78 # 2011.12.14. 20:13

Tisztelt Szakértők!

A munkáltató azt kéri menjek vissza dolgozni a gyed mellett, teljes munkaidőben.
Ez esetben elveszteném a gyed összegét? És a 3 éves korig tartó felmondási védelmet?
Ha nem megyek vissza, felmondhat a munkáltató nekem a gyed alatt?
Megteheti a munkáltató, hogy nem módosítja a szerződésem részmunkaidősre ha kérem, a gyermek 3 éves koráig?

Változtak ezek a szabályok a most elfogadott új MT.ben?

Köszönöm szépen. Üdv.

Juci81 # 2011.12.14. 18:26

Tisztelt SZakértő!
A helyzetem a következő: 2012. júliusban fogok szülni. Jelenleg dolgozom de 2012. januártól táppénzen leszek. Értelmezésem szerint ha a szülést megelőző 2 évet és a 365 nap biztosítási jogviszonyt veszik figyelembe a TGyás és az azt követő ellátások összegének megállapításánál, akkor a 2010-11-es évek kerülnek nálam beszámításra. Amennyiben a két év egész évet jelent, akkor ugyebár a táppénzen töltött időszakom nem fog beleszámítani a TGYÁS kalkulálásába? Ez nekem mindenképpen jobb lenne, mert a 2010-11-es években szerzett jövedelmem alapján egy kicsit magasabb összeget kapnék.
Párom kisfiát is mi neveljük, ő szeptemberben lesz 10 éves de tartós beteg, ezért még kap utána gyest. Azt az információt kaptuk hogy a második gyermek megszületésével ő elesik a beteg gyermek után járó gyestől. Ez igaz?
Előre is köszönöm válaszát.
B. Judit

Gabi78 # 2011.12.14. 12:27

Kedves Szakértők!
Jelenleg kisfiammal gyed-en vagyok itthon, jövőre tervezzük a második babát, de várhatóan születésekor már csak gyest fogok kapni. Kérdésem, hogy a második baba utáni tgyás, gyed, gyes összege a mostanihoz képest mekkora (ugyanakora vagy kevesebb) lesz, illetve van-e olyan javasolt tennivaló, ami által ezek összege növelhető (pl. táppénzre menni szülés előtt)?
Válaszukat köszönöm!
Gabi

hajni... # 2011.12.13. 22:34

anne01!
Köszönöm, ezt tudom. Arra lennék kíváncsi, hogy mi számít biztosítási időnek azon a kettőn kívül, amit leírtál? (munkaviszony, álláskeresési...)
Esetemben ha sikerülne 2012ben szülnöm, akkor az említett szülést megelőző két évben 365 nap biztosítási jogviszony megvan.
Viszont mi a helyzet az elsővel:fennálló biztosítási jogviszony (munkaviszony, álláskeresési stb.)

Passzív táppénz még van?

Mit tudok tenni dec 31 után azon kívül hogy állást keresek? Merre lépjek?
Ha dec 31l megszűnik a munkaviszonyom mert határozott volt a szerződésem, akkor már táppénzt sem kapok...Jól gondolom?

Bocsánat a sok kérdésért, de nagyon sok gondolat kavarog bennem és keresem a megoldást, hogy miként és hogy járnék jobban, mit kellene csinálnom, csak nem nagyon megy. Nem voltam még ilyen helyzetben és álmomban nem is gondoltam volna hogy leszek.

Köszönöm!

olasze # 2011.12.13. 17:22

Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy mi történik akkor, ha a próbaidő alatt terhes leszek és elmegyek táppénzre.
Ha a táppénz ideje alatt felmond a munkáltató, akkor a terhesség ideje alatt jár-e végig a táppénz? Ugyanaz az összeg jár?
Szülés után milyen juttatásokra számíthatok? Mitől esek el?
Előre is köszönöm a választ: Olasze

anne01 # 2011.12.13. 17:05

fincsibe, hajni..., kecerakonca

Újra leírom:
Pénzbeli ellátások igénylésének alapvetően két feltétele van:

  • fennálló biztosítási jogviszony (munkaviszony, álláskeresési stb.)
  • szülést megelőző két évben 365 nap biztosítási jogviszony.

A két feltételnek együtt kell fennállnia. Ha bármelyik hiányzik,nincs tgyás és gyed jogosultság sem.

kecerakonca # 2011.12.13. 13:49

Tisztelt Szakértő!

Határozott idejű munkaviszonyom van 2012. január 31.-ig. Egyhuzamban körülbelül 2 és fél évet dolgoztam így, de végig félállásban, mivel mellette egyetembre jártam. Áprilisra babát várok. Az lenne a kérdésem, hogy a munkaviszonyom megszűnte után jár-e nekem TB, GYED, GYES, és egyéb anyasággal kapcsolatos támogatások?

Előre is köszönöm válaszát.


Üdv,
kecerakonca