GYED,GYES, táppénz


Fru75 # 2010.02.13. 14:02

Tisztelt Jogi Fórum!

Második gyermekemmel 2008. március 20-a óta vagyok itthon, először TGYÁS-t, majd GYED-et kaptam.
2009. december 18-a óta GYES-t kapok, és napi 8 órában dolgozom mellette, amíg az orvos engedi (onnantól kezdve a szülésig betegállományban leszek).
2010. szeptember közepére várom a harmadik gyermekemet.

Milyen ellátást kaphatok az új törvény-módosítás szerint? Mi lesz az ellátások alapja?

Előre is köszönöm a választ!

nandy # 2010.02.13. 15:02

Adrienn:
Meglesz összefüggően is a két év, mert a munkanélküli ellátás is biztosításnak számít.
Az ellátások alapja általában az előző évi jövedelem, tehát TGYÁS-nál a 2009-es év, GYED-nél valószínűleg a 2010-es év (ha jövőre igényled).
Az alapba valóban nem számolják bele a munkanélküli ellátás összegét, tehát nem rontja le azt.

nandy # 2010.02.13. 15:04

Arra figyelj még, hogy ha júliusnál előbb jönne a baba, akkor is járulékolj egyéni vállalkozóként legalább június 29-ig, addig ne kérj TGYÁS-t, mert ha nincs 180 "bérezett" napod, és a GYED-et csak 2011-től igényled (tehát a 2010-es év lenne az alapja), akkor egyéni vállalkozóként csak a minimálbér után kapod majd a GYED-et, és nem a duplája után.

Gond"terhes" # 2010.02.14. 11:09

Kedves Szakértők!
2001 óta folyamatos a munkaviszonyom, és júliusban várom első kisbabámat. Főnökömmel megállapodtunk, hogy április közepéig dolgozom (nagyon stresszes munkakörben vagyok). Úgy terveztem, hogy elöször kiveszem az idei évre járó szabadságomat, de nincs annyi, hogy a szülési szabadságig (kiírt dátum előtt 4 héttel) kitartson. Az orvos azt mondta, hogy a sok idegeskedés, görcsölés árthat a babának, ezt perzse szeretném elkerülni, ezért ebben segitene.
Mi tanácsoltok, hogy lehet megoldani szabályosan, ha a főnök elvárja, hogy írjam le a távollétem menetrendjét (mettől meddig miért)? :-(
Előre is köszönöm!

cicmic82 # 2010.02.14. 12:56

Köszönöm szépen a választ, nagyon sokat segített. Ha lehet kérdeznék még. A TGYÁS pontosan mennyi ideig jár? Mert én úgy számoltam, hogy még 2010-ben fogom kérni, olyan december környékén, és akkor a 2009-es évet nézik még a gyedhez is. És ha táppénzre megyek, az ugyanolyan jogviszonynak számít mintha dolgoznék ugye? (mármint a tgyás, és gyed szempontjából) És akár már márciustól elmehetek táppénzre? Vagy ront ez valamit? Köszönöm mégegyszer: Adrienn

saopaolo # 2010.02.14. 19:08

Tisztelt Jogi Fórum!

A munkanélküli és a tgyás,gyed kapcsolatát szeretném tisztába tenni.Jelenleg munkanélküli vagyok januártól és szeretnék kisbabát.Kérdésem az lenne,hogy mi történik akkor ha a munkanélküli viszonyom lejár gyed alatt akkor is kapom tovább vagy ott megszűnik a folyosítás?Más: Egy hozzáértőtől azt az információt kaptam,hogy a szülés napján kell,hogy biztosított jogviszonyom legyen és akkor kapok gyedet.De akkor mit jelent az,hogy két éven belül kell 365 napnak biztosítottnak lennie?Ha a szülés napján nem vagyok biztosított mert pl.az előző nap járt le a munkanélküli jogviszonyom ,de két éven belül megvan 365 nap biztosított viszony akkor kapok tgyást, gyedet?

Köszönettel:Saopaolo

scheni72 # 2010.02.14. 20:43

Tisztelt Szakértők!
2000 óta bejelentett teljes munkaidős állásom volt 2006.08-ik hóig, akkor átminősitették részmunkaidőre napi 5 óra/880,-ft.2007-07-ban megszületett első babánk, akivel 3 hónapig veszélyeztett terhesként táppénzen voltam.Most gyes-en vagyok, és nem dolgozok. Sok próbálkozás után végre a második baba is megfogant. Októberre esedékes a születése. Szeretném megkérdezni, hogy mitévő legyek, mire számíthatok ebben az új helyzetben, és milyen összegű tgyás-gyed stb kapnék, már, ha járna.
Azaz: ha gyes alatt megszünik a cég(nagyon úgy néz ki)mit tehetnék annak érdekében, hogy tgyás-gyed stb-re jogosultságot kapjak.

Köszönöm válaszukat

angica # 2010.02.15. 09:09

Tisztelt Szakértők!
2001 óta van folyamatos munkaviszonyom.2009 januárjától veszélyeztetett terhesként voltam itthon.2009 októberében megszületett a lányom.Most jelenleg Tgyást kapok,de jövő hónaptól már Gyedet.
A kérdésem az lenne,ha még az idén újra terhes lennék elmehetnék-e ismét táppénzre,majd Tgyás,Gyed?Vagy ha Gyeden maradok akkor azt meddig kapnám a második babával?Melyikkel járnék jobban?
A munkaviszonyom folyamatos és határozatlan idejű.
Segítségüket előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2010.02.15. 10:29

angica 2010.02.15. 10:09

--
Tisztelt Szakértők! 2001 óta van folyamatos munkaviszonyom­. 2009 januárjá­tól veszélyeztetett terhesként voltam itthon. 2009 ok­tóberében megszületett a lányom. Most jelenleg Tgyást kapok,de jövő hónaptól már Gyedet.

A kérdésem az lenne,ha még az idén újra terhes lennék elmehetnék-e ismét táppénzre,majd Tgyás,Gyed-re?

Válasz:
A megadott adatokat figyelembevéve igen.

Vagy ha Gyeden maradok akkor azt meddig kapnám a második babával?

Válasz: A gyermek 2 éves koráig (2011. október)
Melyikkel járnék jobban?

Válasz:
Ezt béradatok, a keresőképtelenség kezdete és a 2009-es kieső idők ismeretének a hiányában nem tudom megmondani.

A munkaviszonyom folyamatos és határozatlan idejű.
Segítségüket előre is köszönöm.

Az érdemi válaszhoz javasolom megkeresni a kifizetőhelyi TB ügyintézőt, vagy ha az ellátást a REP folyósítja úgy a REP PEEO-t.

Ezen ügyintézőnek ugyanis minden adat a rendelkezésére áll a teljeskörű felvilágosításhoz.

---
Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.
Üdv. :)

sznike # 2010.02.15. 11:21

Tisztelt Jogi Fórum!

1997-től van folyamatos határozatlan idejű munkaviszonyom. Közben született egy gyermekem, így 2006 októberétől Tgyás-on, majd Gyed-en, végül 2009 nov. 10-ig gyes-en voltam. 2009 nov. 11-től újra állományban vagyok, alapbérem a minimál bér kétszerese. Második gyermekem születése 2010 június 12-re várható, igy 2010 május közepétől mennék Tgyás-ra. A következőket szeretném kérdezni:
Jól tudom-e, hogy így meglesz a 180 nap bérezett időszak, és megkaphatom a Tgyást és a Gyed-et a tényleges bérem után, illetve amennyiben táppénz, vagy egyéb ok miatt nem lesz meg a 180 nap bérezett időszak mi lesz a Tgyás ill. Gyed alapja (a minimálbér, vagy a min. bér kétszerese)?
További kérdésem, hogy ha a Tgyás ideje alatt megszűnik a munkaviszonyom, akkor is megkaphatom-e a Gyed-et a jelenlegi jogszabályok szerint?

Válaszukat előre is küöszönöm!

ingatlanok # 2010.02.15. 19:10

Tisztelt Fórumozók!
Hogyan történik a táppénz kiszámítása 2010-ben? Egyéni vállalkozó vagyok 1998 óta. Azt tudom, hogy 60% a táppénz, azonban ebből mit vonnak le? Szuperbruttósítás érvényes? Köszönöm előre is

pöszörke # 2010.02.15. 20:23

Kedves Szakértők!

Gyermekemmel 2007.12.03-tól GYES-es vagyok, tartósan beteg. 2 éves volt a gyermekem, amikor GYES mellett visszamentem dolgozni teljes munkaidőben, folyamatosan dolgozok.2010.02.01-től teljes munkaidős (heti 32 órás) munkaidőben alkalmaznak. Kérdésem a következő, ha most én mennék el táppénzre saját jogon, milyen módszer szerint kellene kiszámítanom a táppénzt? Gyermekemmel nem mehetek el gyermekápolásira a GYES miatt? Ilyen esetben célszerű a GYES megszakítása betegség esetén?

Köszönöm segítségüket.
üdvözlettel:pöszörke

Eleison # 2010.02.16. 07:50

Kedves Szakértők!
2010. április 20-án fogok szülni előreláthatólag, állásomból még augusztusban bocsájtottak el, amikor még nem is tudtam, hogy babát várok, azóta álláskeresési segélyt kaptam. Január 15-től már ez megszűnt. Az a kérdésem, hogy addig semmiféle juttatásra nem vagyok jogosult? Két nagyobb gyermekem van (12 és 15 évesek). Terhességi-gyermekágyi segélyt sem fogok kapni, hanem csak az egyszeri anyasági támogatást és a gyest?
Köszönöm szépen a választ!

Eleison # 2010.02.16. 07:54

Kedves Szakértők!
2010. április 20-án fogok szülni előreláthatólag, van két nagyobb gyermekem, 14 és 16 évesek. 2009. augusztusban bocsájtottak el munkahelyemről, akkor még nem is tudtam, hogy babát várok. Azóta álláskeresési segélyt kaptam, ez idén januárban szűnt meg. A kérdésem az, hogy a szülésig semmiféle juttatást nem kaphatok? Az egyszeri anyasági támogatást és gyest kapom csak szülés után?
Köszönöm a választ!

Eleison # 2010.02.16. 07:54

Kedves Szakértők!
2010. április 20-án fogok szülni előreláthatólag, van két nagyobb gyermekem, 14 és 16 évesek. 2009. augusztusban bocsájtottak el munkahelyemről, akkor még nem is tudtam, hogy babát várok. Azóta álláskeresési segélyt kaptam, ez idén januárban szűnt meg. A kérdésem az, hogy a szülésig semmiféle juttatást nem kaphatok? Az egyszeri anyasági támogatást és gyest kapom csak szülés után?
Köszönöm a választ!

rigo # 2010.02.17. 12:23

Kedves Hozzáértő Fórumozó!
Anyuka GYED-en van egy éves gyermekével, a biztosított jogviszonya, ami alapján a GYED-et folyósítják már nem áll fenn (közös megegyezéssel megszüntetve).Lenne lehetősége egy 3 hónapos állást betölteni.
GYED mellett nem lehet munkát vállalni. A GYED lemondásával el lehet vállalni az állást. A határozott idejű szerződés lejártával visszaigényelheti-e a GYED-et?
Köszi előre is!
rigó

Dödölle1 # 2010.02.17. 12:49

Kedves Hozzáértő Fórumozó!
Anyuka GYED-en van egy éves gyermekével, a biztosított jogviszonya, ami alapján a GYED-et folyósítják már nem áll fenn (közös megegyezéssel megszüntetve).Lenne lehetősége egy 3 hónapos állást betölteni.
GYED mellett nem lehet munkát vállalni. A GYED lemondásával el lehet vállalni az állást. A határozott idejű szerződés lejártával visszaigényelheti-e a GYED-et?
Köszi előre is!
rigó

-------
Igen, mivel egy már megszerzett jogról van szó.

Az Egészségbiztosítási Pénztárnak az az álláspontja, hogy a folyósított GYED ellátást a jogosult bármikor kérheti -pl. munkába állás miatt- megszakítani, illetve mivel egy megszerzett ellátásról van szó azt bármikor, az alap jogosultsági feltételek (munkaviszony fennállása, 2 éven belül 180 biztosításban töltött nap) vizsgálata nélkül ha a jogosult kéri (és természetesen mellette díjazásért nem dolgozik) ugyanazon összegben (akár passzív jogon is) tovább kell folyósítani.

Célszerű azonban a fentieket az illetékes REP PEEO Osztályvezetőjével is megerősíttetni.

Ennek módját lásd lent:

-----
Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.02.17. 12:56

Eleison 2010.02.16. 08:54

Kedves Szakértők!
2010. április 20-án fogok szülni előreláthatólag, van két nagyobb gyermekem, 14 és 16 évesek. 2009. augusztusban bocsájtottak el munkahelyemről, akkor még nem is tudtam, hogy babát várok. Azóta álláskeresési segélyt kaptam, ez idén januárban szűnt meg. A kérdésem az, hogy a szülésig semmiféle juttatást nem kaphatok? Az egyszeri anyasági támogatást és gyest kapom csak szülés után?
Köszönöm a választ!

----
Így van. Legalábbis családtámogatási ellátást, (GYES-t, egyszeri anyasági támogatást) valamint az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait (táppénz, thgy, gyed) a megadott adatok alapján megállapítani és folyósítani a jogosultsági feltételek hiányában nem lehet.

Javasolom, hogy keresd fel a Polgármesteri Hivatal Szociális Irodáját és érdeklődj az 1993. évi III. tv. (Szociális tv.) szerinti ellátásokról és annak feltételeiről. Ők azok, akik szociális alapon megállapíthatnak a szülésig, de akár utána is különböző segélyeket.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.02.17. 13:24

pöszörke 2010.02.15. 21:23

Kedves Szakértők!

Gyermekemmel 2007.12.03-tól GYES-es vagyok, tartósan beteg. 2 éves volt a gyermekem, amikor GYES mellett visszamentem dolgozni teljes munkaidőben, folyamatosan dolgozok.2010.02.01-től teljes munkaidős (heti 32 órás) munkaidőben alkalmaznak. Kérdésem a következő, ha most én mennék el táppénzre saját jogon, milyen módszer szerint kellene kiszámítanom a táppénzt? Gyermekemmel nem mehetek el gyermekápolásira a GYES miatt? Ilyen esetben célszerű a GYES megszakítása betegség esetén?

Köszönöm segítségüket.
üdvözlettel:pöszörke

    Válaszok:

1. A heti 32 órás jogviszony nem teljes munkaidős jogviszony, az csak részmunkaidő!!!!

Nagyon leegszerűsítve:
A Munka Törvénykönyve szerint a teljes munkaidő heti 40 óra, a Járulék törvény szerint főállású jogviszonynak minősül az a jogviszony, ahol a heti munkaidő eléri legalább a heti 36 órát, viszont a heti 35 óra vagy ami attól kevesebb, az részmunkaidős jogviszony.

2.Tekintettel arra, hogy a kérdés sem világos, sőt ellentmondásos arra érdemben válkaszolni nem lehet.

Ellentmondás, hogy állításod szerint 2007.12.03-tól jelenleg is teljes munkaidőben dolgozol, majd azt írod, hogy 2010.02.01-től teljes munkaidős (heti 32 órás) munkaidőben alkalmaznak.

Javasolom az alábbiakat:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

scheni72 # 2010.02.18. 06:54

Köszi az eddigi választ!
és lenne még egy kérdésem: gyed alatt emelhető-e, módosítható-e bér?
üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.18. 08:13

Igen. De mi értelme lenne? Nem mindegy mekkora bért nem kapsz meg, mert fizetés nélküli szabadságon vagy?

scheni72 # 2010.02.18. 12:18

Hát mert, tegyük fel én visszamegyek dolgozni, kiír doki táppénzre, lemondok a gyes-ről a férjem javára(ő is dolgozik), ekkor a módosított bérből fognak számolni?vagy nem? és ugye átadható a férjenk a gyes?
köszi

e

scheni72 # 2010.02.18. 12:21

és még....
ha órabéres a munkaviszony, akkor hogyan történik a számolás? gondolom nem fognak havibért kreálni az órabérből?

csizike # 2010.02.18. 14:54

Tisztelt Szakértők!

Ismét segítséget szeretnék kérni. 2010. február 14.-én lejárt a GYED-m és szerettem volna újra munkába állni. A főnököm október óta most bírt válaszolni, hogy nem kellek és írjam alá a közös felmondást. Ha aláírom kifizeti a szabadságaimat és ad két havi végkielégítést,vagy most kiveszem a meglévő szabadságomat és utána küld el közös megegyezéssel, de akkor is ad két havi végkielégítést. A 3. variációja az volt, hogy a GYES-m lejárta után küld el, és kifizet mindent. Én nem írtam alá semmit, gondolkodási időt kértem. Mit tehetek? Megteheti, hogy nem alkalmaz?

A választ előre is köszönöm!

ttimo82 # 2010.02.19. 14:56

Tisztelt Szakértő!
2008.03.12-én született első gyermekem, akivel még jelenleg gyed-en vagyok.

Próbálkozunk a második babával, de még nem jött össze, reméljük az elkövetkező pár hónap sikeres lesz.

Kérdésem az lenne, ha lejár a gyed (2010.03.12), és még nem vagyok terhes elmehetek állományba? (van folyamatos munkaviszonyom)mert, hogy az anyagilag több lenne, mint a gyes, és akkor férjem igényelné meg a gyest.

Van valami egyéb kritériuma, hogy a férjem kaphasson gyest? van neki is rendes bejelentett munkahelye.

Mi lesz a második babánál a tgyás, gyed alapja, abban az esetben, ha nincsen meg a 365 nap biztosított idő, ill. az előző években, tgyást, gyed-et, táppénzt kaptam?

Köszönöm válaszát, próbáltam egyértelműen fogalmazni, remélem sikerült.

ttimo82