GYED,GYES, táppénz


gigoca # 2009.10.01. 17:07

Köszönöm Dödölle1!

Holnap felkeresem a MÁK-ot telefonon, ma nem volt ügyfélfogadás...
Bocs, hogy velem mindig csak a baj van...

gigoca # 2009.10.02. 12:31

Kedves Dödölle1!

A MÁK-ot egész nap próbáltam elérni, de sikertelenül, kicsengett, majd végül állandóan foglaltat jelzett... Felhívtam a munkáltatóm bérszámfejtőit, akik a mai naptól hogy, hogy nem, de szabadságra mentek - a probléma elől menekültek. (?) Így hát úgy döntöttem, beszélek az igazgatóval. Az igazgató azzal fogadott, hogy a kolléganők már beszéltek neki a problémámról (csütörtökön állítólag intézkedtek is az ügyben- nem értem, hogyan, mert csütörtökön a MÁK zárva tart, de nem érdekes...)Ja! Mellesleg én vagyok a ludas, mert miért nem volt jó nekem a sima táppénz, és hogy ennek nem ez a menete, mert neki kellett volna kérvényt benyújtani, hogy érdemben eldönthesse, engedi-e a szülési szabadságot, avagy sem. Mikor azonban felhívtam rá a figyelmét, hogy a papírról másolatom van, beszéltem az Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójával, mellesleg (ez volt számára szerintem már az utolsó csepp a pohárban) szakértő véleményt is kaptam a Jogi Fórum oldalán, nos, mindjárt más lett a leányzó fekvése. Megemlítettem az esetleges hamisítás (belekontárkodás) lehetőségét is. És csodák csodája! Nem telt el egy óra, s felhívott telefonon, hogy mindent elrendeznek néhány napon belül.

Nem számíthattam én hivatalokra, nem számíthattam a munkáltatómra sem, bármilyen felelősségteljes és jó munkát is végeztem évek óta... És ki nyújt felém segítő kezet? Egy számomra ismeretlen ember. Te. Nos, köszönöm még egyszer! Remélem, most már tényleg mindent rendbe is hoznak....

nandy # 2009.10.02. 12:49

Azért én a helyedben írásban nyújtanék be panaszt a munkáltatóm felé, mert mégiscsak nonszensz /és felháborító is egyben/ az, ha egy bérszámfejtő nem tudja az ALAPVETŐ szabályokat.
Adja vissza a papírját gyorsan, és menjen inkább utcát seperni... Kiket fel nem vesznek manapság közalkalmazottnak...

Esszi # 2009.10.03. 19:15

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg itthon vagyok Gyed-en, ami november 14-én fog lejárni. Utána szeretném kivenni a szabijaimat, majd ha ez letelik, utána pedig elmenni táppénzre. (Januárban fog születni a második baba.) Azt szeretném kérdezni, hogy míg táppénzen leszek, jár-e ezidő alatt a gyed? Valamint felmondhatnak-e nekem? Gondolkoztam azon is, hogy kiveszem a Tgyes-t, de azt mennyi idővel lehet kivenni a születés várható ideje előtt? Ez hány nap? Gondolom úgy nem lehet megoldani, hogy kiveszem a szabikat, és majd ha letelt, utána arra a pár napra ami marad, kiveszem a Tgyes-t? Válaszát előre is köszönöm!

chaos # 2009.10.04. 07:37

Tisztelt Szakbarbár!

2002-től folyamatos munkaviszonyom van.
2007-ben március elején elmentem táppénzre első gyermekem születése előtt.
2007 december elején megszületett, onnantól 168 nap TGYÁS következett,
majd pedig a GYED.
2009 juniusban megtudtam, hogy ismét állapotos vagyok és julius 27-tel elmentem táppénzre a gyedből, hogy még a
régi táppénz százalékok szerint kapjam a táppénzt.
Első hónapban (augusztusban) 130 ezer körüli összeget kaptam, de szeptemberre már csak kb 85 ezer körül.
Ezt keveseltem ezért felhivtam az illetékest a cégnél aki azt mondta, hogy azért ilyen kevés mert minibálbér után számolják,
de kicsit ő is összevissza beszélt.
Több helyen és fórumon is azt olvastam , hogy a második gyermek utáni táppénz kb annyi mint az előző gyermeknél kapott TGYÁS összege.
(És ez az ismerőseim között tényleg igy is volt, hasonló paraméterekkel.)
Nem a bruttó béremből kellene számolniuk a táppénzemet?
Mi a legjobb választás a továbbiakra, hogy a lehető legjobban jöjjek ki anyagilag az ellátásokból.
2009 februát végén fogok szülni, a bruttó bérem pedig 355.000 Ft/hó.
55 nap szabadságom van még.

A táppénz alatt ha az apuka megy gyesre az első gyermekkel munka mellett, akkor is csak a minimálbér után járna neki táppénz ha valami gondja lenne?
A gyes nem számit másodállásnak és akkor a rendes bére után kapná a táppénzt egy esetleges betegségnél a férjem?

Köszönöm a választ előre is,
Tamara

nandy # 2009.10.04. 08:12

Esszi: egyszerre csak egyféle ellátás jár. Vagy GYED/gyes, vagy táppénz, választásod szerint.
A GYED lejárta után gyes-re vagy jogosult, amellett korlátlanul dolgozhatsz. Ha dolgozol, akkor jár a táppénz is, de gyes mellett csak annyi időre, ahány napot ledolgoztál.

TGYÁS-t 28 nappal a szülés várható időpontja előtt el lehet kezdeni, 24 hétig jár.

nandy # 2009.10.04. 08:27

chaos:

Mindenképpen kevésnek tűnik az összeg, még a 130 ezer is! A keresőképtelenség első 15 munkanapjára (ami kb. három hét) betegszabadság jár, amit a munkáltató fizet, és a bruttó bér 80%-a. Utána jár a táppénz, ami 70%, és csak szja-t vonnak belőle. A százalékokat persze még a régi szabályok szerint írtam, rád ez vonatkozik.

Valóban létezik az ún. "előnyszabály", mely kimondja, hogy ha a szülőnek azért nem volt 180 bérezett napja két éven belül, mert GYED-en stb. volt, akkor a táppépnz alapja megegyezik a korábban folyósított ellátás /GYED/ alapjával, ha az a minimálbérnél több.

Ennek alapján a betegszabi bruttó összege kb. 200 ezer forint lenne /a három hétre/, a táppénzé pedig 250 ezer körül.

Ha a munkahelyed egyben TB-kifizetőhely is, akkor tőlük kell részletes tájékozatást kérni, lehetőleg írásban! Ha az OEP folyósított, akkor pedig nekik van tájékoztatási kötelezettségük.
Minden esetben jogod van megtudni, mi alapján és hogyan számolták ki a táppénzt, ezt a tájékoztatást nem tagadhatja meg a kifizető!

nandy # 2009.10.04. 08:30

folyt.

Mivel a 180 bérezett nap már nem fog összejönni szülésig, ezért a TGYÁS és a GYED alapja is a 2010. évi minimálbér kétszerese lesz.
A szabadságot azért lenne érdemes kivenni, mert összegszerűen több lenne, mint a táppénz.

chaos # 2009.10.04. 10:59

A cégem TB kifizető igen.
Ők valami olyanra hivatkoznak, hogy anno 2007-ben nem volt meg a 180bérezett napom ,mert már márciustol táppénzre mentem. A TGYÁS az még abban (2007-ben) évben indult ezért annak alapja a 2006-os év volt, de mivel a GYED már 2008 közepe felé, ezért annak az alapja már a 2007-es évnek kellett lennie és mivel ott nem volt meg a 180 nap !?? ezért már a gyed alapja is a minimálbér kétszeres volt csak, amiről én nem is tudtam merthogy a bérem miatt igy is ugy is a maxot kaptam volna. De ez szerintem azért hülyeség mert ezek szerint nem ugyanazt kapja aki a szülés előtt elmegy táppénzre és a táppénz kezdete az év elejére esik vagy az év végére. Aki az év második felében inditja a táppénzt és a következő évben szül annak ez a kérdéses 180 nap megvan és a TGYÁS-a és a GYED-e is ugyanabbol az ébből számolódik ahol megvannak a napok. Ez valahogy nem biztositana minden embernek egyenlő feltételeket ezért kételkedem én is az egész jogosságában.

Esetleg a az apa gyesre meneteléről még tudnál valamit mondani?:
Idézem az előző levelemből:
"A táppénz alatt ha az apuka megy gyesre az első gyermekkel munka mellett, akkor is csak a minimálbér után járna neki táppénz ha valami gondja lenne?
A gyes nem számit másodállásnak és akkor a rendes bére után kapná a táppénzt egy esetleges betegségnél a férjem?"
Köszi, hogy foglalkoztál és foglalkozol a kérdésemmel.

nandy # 2009.10.05. 09:15

.

nandy # 2009.10.05. 09:15

.

nandy # 2009.10.05. 09:18

Pfff. elszállt, amit írtam. Na, akkor újra.

Feltételezve, hogy sem 2005-ben, sem 2006-ban nem volt 30 napnál hosszabb megszakítás a biztosítási jogviszonyodban, úgy a kifizető tévesen értelmezi a törvényt.

Ha 2007-ben nem volt 180 bérezett nap, akkor a 2006. évből kellett volna még hozzácsapni annyit, hogy elég legyen.

1997. évi LXXXIII. törvény

48. § (1) 406
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.

nandy # 2009.10.05. 09:23

Én úgy értelmezem, hogy az apukának valóban csak a minimálbér után járna táppénz, ha nincs 180 gyes-en töltött napja. Plusz csak korlátozottan lehetne táppénzen, mert annyi nap jár neki, ahány napot gyes mellett dolgozott.

49. § (1) A gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

  1. a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás vagy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,
  2. a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.421
nandy # 2009.10.05. 09:26

Szóval ezt úgy szokták, hogy apukának átadják a gyes-t (megteheted, mivel a terhességed okán védett vagy továbbra is), így az anyuka korlátlanul elmehet táppénzre. És akkor az anyuka táppénzalapja megegyezik az előző GYED alapjával.
Lehet, hogy te is erre a variációra gondoltál?

takiapa # 2009.10.05. 10:24

Üdvözlet!

Olyan kérdésem van, hogy az alatt az idő alatt, amíg az anyuka kapja a GYES-t a kisebbik gyermek után és dolgozik,- mert muszály neki-, én mint apuka táppénzre mehetek-e a nagyobbik gyermekkel? Aki után nem kapunk GYES-t.

Köszönettel
T.Zs.

takiapa # 2009.10.05. 10:26

Üdvözlet!

A kérdésem a következő:
Azon idő alatt, amíg az anyuka kapja a GYES-t (a kissebbik gyermek után) munka mellett, az apuka elmehet-e táppénzre a másik gyermekkel, aki után nem kapunk GYES-t?

Üdtözlettel
T.Zs.

Dödölle1 # 2009.10.05. 10:54

A kérdésem a következő:
Azon idő alatt, amíg az anyuka kapja a GYES-t (a kissebbik gyermek után) munka mellett, az apuka elmehet-e táppénzre a másik gyermekkel, aki után nem kapunk GYES-t?

Üdtözlettel T.Zs. ------------
VÁLASZ:

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 39. § (5) szerint IGEN.

Ezen jogszabályi hely szerint: " Ha a közös háztartásban élő gyermek után az egyik szülő (1) bekezdés szerinti ellátást, vagy gyermekgondozási támogatást vesz igénybe, úgy a másik szülő gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot, feltéve, hogy az ellátások nem ugyanazon gyermek után kerülnek megállapításra."

(Szeretném hangsúlyozni, hogy ha GYET-et kap az anya akkor már ez nem igaz, mivel GYET-et az "összes gyerekre" kapja.)

A teljes szakasz pedig így szól:

AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI

Általános rendelkezések

"39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre és terhességi-gyermekágyi segélyre, illetőleg gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

(2) Az, aki egyidejűleg gyermekgondozási segélyre, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

(3) A szülők közös háztartásában élő gyermeke után egyidejűleg csak az egyik szülő jogosult táppénzre, gyermekgondozási díjra.

(4) Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermek(ek) után egyidejűleg jogosultak lennének az (1) bekezdés szerinti ellátások és a gyermekgondozási támogatás bármelyik formájára, úgy - kivéve az (5) bekezdésben foglalt esetet - ellátást választásuk szerint csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.

(5) Ha a közös háztartásban élő gyermek után az egyik szülő (1) bekezdés szerinti ellátást, vagy gyermekgondozási támogatást vesz igénybe, úgy a másik szülő gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot, feltéve, hogy az ellátások nem ugyanazon gyermek után kerülnek megállapításra.

(6) Az (1)-(5) bekezdésben említett ellátások között a biztosított, illetőleg a szülő a jogosultság fennállása alatt választhat. A táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt választott újabb ellátást a választás napjától - a korábban folyósított ellátás folyósításának megszüntetésével - lehet megállapítani és folyósítani."

---
Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel és mely jövedelmek figyelembevételével) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

chaos # 2009.10.05. 10:55

AZ egész abból indult ki, hogy jelenlegi táppénz alapom a júliusban lemondott gyed-em alapja.
Anno ezt mikor kiszámolták - a gyed alapjának a számitására a táppénz szabályokat kell alkalmazni ugy tudom - ez 2008-ban mikor a gyedet számolták tényleg igy csinaltak ezért lett a gyedem alapja a minimálbér kétszerese mert nem volt meg előző év kezdő napjáig a 180 nap a táppénzem miatt.

" A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni"

Itt ez jogos volt nekik, hogy 2006-ot már nem nézték?
Az a baj, hogy Én mint hozzá nem értő csak azt látom, hogy egyik cég igy másik cág másképp számol.

Puchatek # 2009.10.05. 13:00

Tisztelt Szakértők!

Október 10-én lejár a GYES-em. Várhatóan 2009. március közepén, tehát kb. 5 hónap múlva megszületik a második gyermekem. Viszont a cég, ahol dolgoztam az első gyermekem születése előtt (2006. októberéig) 2008. májusától felszámolás alatt áll. Én a GYES lejárta után és az újabb baba születése között szeretnék folytatólagos jogviszonyt és lehetőleg jogosultnak lenni a TGYÁS-ra és GYED-re. Ha jól tudom, ez utóbbi csak akkor lehetséges, ha munkát vállalok és megszerzem a 180 napi biztosítottságot. Ez akárhogy számolom, 5 hónap alatt lehetetlen. Jól látom, hogy akármit teszek, mindenképpen csak az alanyi jogon járó GYES-re leszek jogosult a második baba születése után?
Azt mondták, a terhesség miatt felmondási védelem alatt állok, de, gondolom, ez esetben nem jár nekem bér a felszámolás miatt. Két utat látok:
Ha a GYES lejárta után táppénzre megyek (amit még nem tudtak megmondani a felszámoló cégnél, hogy lehetséges-e), vagy a felmondás után munkanélküli. Melyiknél járnék jobban anyagilag, (ha egyáltalán)? A GYES alapján számolnák mind a kettőt?
Elnézést, ha kérdéseim kissé zavarosak, de egyáltalán nem látom tisztán, mik a jogi lehetőségeim, és hogyan járhatna családunk anyagilag minél kedvezőbben.

Köszönettel,
Puchatek

nandy # 2009.10.05. 13:20

chaos:

Nem tudom, mennyire helytálló a munkáltató érvelése, de a jogalkotói szándékkal biztosan nem egyezik meg...
Érdemes lenne állásfoglalást kérni az illetékes Reg. Eg.bizt. Pénztártól.

nandy # 2009.10.05. 13:23

Puchatek:

A terhességed okán mindenképpen felmondási védelem alatt állsz, emiatt a munkaviszonyod csak a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével (...) szűnhet meg.
Az pedig még arrább van, egy felszámolási eljárás több év is lehet, ennek értelmében jelenleg is rendelkezel aktív biztosítási jogviszonnyal. A 180 nap mindenképpen meglesz akkor is, ha időközben mégis megszűnik a cég.
Az már más kérdés, hogy ezesetben kénytelen leszel munkanélkülire menni, és onnan szülni.

takiapa # 2009.10.05. 13:50

Dödölle1

Köszönöm a választ!

Kamilla81 # 2009.10.05. 17:52

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiak miatt kérném szíves segítségét:

  • 2008 áprilisáig egyetemista voltam
  • 2008 május-augusztusában bejelentett munkaviszonyom volt, Összesen: B°788.572 Ft-ot kerestem.
  • 2008 szeptember 1-ezidáig egy másik cégnél dolgozom, a tavalyi Össz: B°436.225 Ft.
  • 2009- ben kb Össz: B°:1.308.469 Ft

Jelenleg 27 hetes kismama vagyok, /január 9-re vagyok kiírva/ de mivel nem volt indokolt, nem írt ki az orvos táppénzre és szerettem volna végig dolgozni, /középvezetői beosztásom van/ de "mivel egy kis cégnél dolgozom " a tulajdonos felesége gyakorlatilag "megkeseríti az életemet a cégnél", minden mozzanatomat lesi és hibát keres hogy kirúghasson és ezt meg is mondta.
Kérdésem-im :
1, megteheti hogy kirúg?
2, kirúghat-e ha szabadságon vagyok?/ mert még van 19 napom/
3, ha kiíratom magam táppénzre,akkor a fenti jövedelem alapján én kb.60.00-ot számoltam magamnak, hogy ennyit kapnék az okt-nov-i hónapokra. Reális összeget számoltam?
4, ha táppénzre megyek akkor is dec 1-től jár a tgyás a szülési dátum kiírása szerint. Ha táppénzre megyek erre a két hónapra kevesebb lesz a tgyásom és a gyed-em, mintha végig dolgoznék?

Tisztelettel Kérem, segítsen nekem megtalálni a legjobb megoldást.

Köszönettel : Kamilla

Puchatek # 2009.10.05. 19:27

Kedves Nandy!

Köszönöm a gyors választ. Ami nem világos, azzal kapcsolatban, ha lehet, még kérdeznék:
Nyilván jó lenne, ha a szülésig kapnék valami járandóságot. Úgy gondolom, bár egyértelmű választ nem kaptam a felszámoló biztostól, bért nem tudnak folyósítani, mivel felszámolás alatt áll a cég. Ennek ellenére ne csináljak semmit, örüljek, hogy biztosított vagyok? Vagy mégis menjek táppénzre? Vagy azzal rosszabbul járok? Ha nem megyek táppénzre, miből számolnak TGYÁS-t, stb? És ha megyek, akkor miből?

Köszönettel,
Puchatek

nandy # 2009.10.05. 21:11

Akár azt is megteheted, hogy jelzed a munkábaállási szándékod, és akkor - mivel munkát valószínűleg nem tudnak adni -, kénytelenek lesznek az állásidőre bért fizetni. De ezt csak jóval később, a Bérgarancia Alapból fogod megkapni.

Ennél talán jobb megoldás a táppénz, mert azt legalább az OEP*től kapod. Táppénz előtt viszont le kell mondani a gyes-t, mert úgy korlátlan ideig (ill. max. egy évig) jár.

Akár elmész táppénzre, akár nem, valószínűleg nem lesz több a TGYÁS, GYED összege. Szóval menj táppénzre, mert az valószínűleg több lesz a gyes-nél (a táppénzigényléssel egyidőben mondd le a gyest, erről nyilatkozni kell majd az OEP felé is).