GYED,GYES, táppénz


vintimi # 2009.09.08. 06:20

Kedves Szakértők!
Szeretnék tanácsot kérni 2. baba ügyben!
Előzményeim:
1995. 02.01-től folyamatos munkaviszony, határozatlan idejű (közalkalmazott).
2006.03.07-től táppénz (veszélyeztetett terhesség miatt) - 2006.10. 08. megszületett a kisfiam. Ezután tgyás, gyed, jelenleg gyes (fizetetlen szabi).
Gyed alatt kaptam értesítést csop. létszámleépítésről, ami alól védve vagyok okt. 8-ig. Kiderült hogy babát várok, aki 2010. február közepén fog megszületni.
A munkáltatómmal megbeszéltem, hogy a gyes lejárta után kiadja a felgyülemlett szabikat, ami 2010. január elejéig tartana.
Közben a kisfiamnál tartós betegséget állapítottak meg és jogosult lennék a meghosszabbított gyesre.
Kérdéseim: a szabit kivehetem az ilyen jogon járó gyes mellett, a munkáltató nem köthet bele? Így sem küldhet el a munkáltatóm?
Én úgy kalkuláltam hogy ebben az esetben ha a szabi letelne, nem kellene betegszabadságra, tp-re mennem, (maradnék gyesen) így az nem rontaná az átlagot, majd -28 nappal pedig igényelném a tgyást, persze előtte a gyest lemondva.
Kivitelezhető ez így, vagy ne bonyolítsam a gyessel?
Jelenlegi bruttó bérem 140 000 Ft (+ 30 000 Ft veszélyességi pótlék).
Előre is köszönöm a választ!
Timi.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 07:49

Kérdéseim: a szabit kivehetem az ilyen jogon járó gyes mellett
Ki kell venned. (Pontosabban a munkáltatónak ki kell adnia.)

Így sem küldhet el a munkáltatóm?
A gyestől felmondhatna - de a terhesség miatt nem teheti.

Györgyi76 # 2009.09.08. 08:48

Szép napot mindenkinek

A problémám a következő:

2009.06.11.-én szültem, de Gyes-en voltam a nagyobbik gyerekkel közben.
A munkáltatóm miatt 2 hónapot vártam a TGYÁS-igényléséhez szükséges papírjaimra- de figyelmetlen voltam én is,mert nem mondtam vissza közben a GYES-t.

Ha vissza is mondtam volna a GYES-t akkor bevételnél nélkül maradtam volna...ráadásul a férjem is munkanélküli lett.

Igazából az lenne a kérdésem,mert közben már tudom hogy ezen sajnos visszamenőleg már nem lehet változtatni,így elveszítettem 90 napot a 168 napból és nem kis pénzt..
A munkáltatómat azért nem tudom esetleg felelősségre vonni,hogy többszöri kérés ellenére 7 hetet vártam a papírjaimra?
Én úgy tudom, kötelesek lettek volna a lehető legrövidebb időn belül ezt számomra biztosítani...

Köszönöm figyelmet, segítségeteket előre is köszönöm

Haller Györgyi

nandy # 2009.09.08. 11:56

A TGYÁS-t visszamenőleg 6 hónapra lehet igényelni.

Dödölle1 # 2009.09.08. 13:02
Ez mint főszabály igaz, azonban van egy kivétel ez pedig a GYES folyósítása alatt választott újabb ellátás esete. Erről rendelkezik a Vhr. 25/B §. (2. mondat) -------
Valóban, a THGY igényt a dolgozónak a foglalkoztatója felé kell jeleznie, aki köteles az előírt okmányokat -amennyiben ott TB kifizertőhely nincs- 3 napon belül a REP részére elküldeni.

Tekintettel arra, hogy jelen esetben (ha jól értem) nem a foglalkoztató késedelme, hanem a Te hibád miatt kaptál 90 napig alacsonyabb összegű ellátást szerintem nincs értelme a "felelősségrevonásnak".

Más lenne a helyzet, ha a THGY igényeddel együtt -bizonyítható módon- leadod a GYES lemondó nyilatkozatot is és ezen okmányok késedelmes megküldése miatt érne hátrány.

*---
Végül érdekességként néhány gondolat az Ombudsmannak az ellátások közötti választásokkal kapcsolatos aggályairól:

A tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, amikor az érintett hatóságok nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy megfelelően tájékoztassák az igénylőket a családtámogatási és társadalombiz¬tosítási ellátások közötti választás szabályairól – állapította meg az ombudsman.

A gyermekgondozási segély (GYES) szociális alapú, családtámogatási ellátás, a terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) pedig foglalkoztatási viszonytól függő, biztosítási alapú ellátás.

A két ellátásra vonatkozó jogosultsági feltételeket két eltérő jogszabály szabályozza, a benyújtott kérelmek elbírálását, illetve az ellátás folyósítását is két különböző szerv (a Magyar Államkincstár és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár) végzi. A két ellátás együttesen nem vehető igénybe, az aktuálisan folyósítottról le kell mondani, és a kedvezőbb igénybevételét kérelmezni kell.

A Szabó Máté ombudsmanhoz beérkező panaszok vizsgálata során kiderült, hogy a választási lehetőség szabályairól az ügyfelek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, a különböző pénzbeli ellátások közötti választás szabályainak alkalmazása során pedig a Magyar Államkincstár regionális igazgatóságai és az egészségbiztosítási pénztárak eltérő gyakorlatot folytatnak. Csak példaként: nem egységes az álláspontjuk az ügyben, mi tekinthető az ellátások közötti választás napjának.

A panaszos a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes igazgatóságának elhúzódó eljárása mellett azt is sérelmezte, hogy a magasabb összegű terhességi gyermekágyi segély igénylése érdekében a hónap közepétől mondott le a GYES-ről, az Igazgatóság mégis kiutalta az egész havi ellátást, amelyet három hónap múlva (a GYES megszüntetéséről szóló határozattal egy időben) a hivatal levélben visszakövetelt.

Ebben a három hónapos időszakban a panaszosnak semmilyen pénzbeli ellátást nem fizettek, mert a terhességi gyermekágyi segély folyósítására csak azután kerülhet sor, hogy a társadalombiztosítási kifizetőhely, azaz a jogosult munkahelye megkapja az igazolást arról, hogy a panaszos a kiutalt családtámogatási ellátást visszafizette.

Az országgyűlési biztos megkeresésére a MÁK elnöke arról adott tájékoztatást, hogy nem tekinthető sem jogalap nélküli, sem felróható módon felvett ellátásnak a választás napját, de a terhességi gyermekágyi segély megállapítását megelőzően kifizetett GYES, így visszafizetése iránt a hatóság nem intézkedhet, a visszafizetés nem kötelező.
Az általános gyakorlat szerint azonban a társadalombiztosítási ellátást folyósító szerv csak azután kezdi meg az ellátás folyósítását, ha a MÁK által kiutalt többletet az ügyfél visszafizeti.
A jogbiztonság követelményével összeegyeztethetetlen az ügyfélnek fel nem róható többletkifizetések visszafizettetésének gyakorlata.

Az állampolgárok a családtámogatási ellátásokkal összefüggő eljárások során is joggal várják el a kiszámíthatóságot és az áttekinthetőséget, azonban a mai gyakorlat nem felel meg a jogbiztonság követelményének, állapította meg Szabó Máté.

Mindemellett a hatóság a csaknem három hónapos ügyintézésével megsértette az eljárási garanciák maradéktalan érvényesülését megkövetelő alkotmányos elvet, és ez oda vezetett, hogy a kérdéses időszak alatt az átlagnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő állampolgár – egy kétgyermekes kismama – semmilyen ellátásban nem részesült.

A MÁK elnöke a jelenlegi helyzet feloldásaként – a pénzbeli ellátások közötti választási szabályok megkönnyítése érdekében – olyan jogszabály-módosítást javasolt, amelynek révén kiszámíthatóbbá válna az eljárás, egyúttal lehetővé válna, hogy az ügyfelek a legkedvezőbb feltételek szerint vegyék igénybe az őket megillető ellátásokat, és megszűnne a kettős kifizetések, valamint az átmeneti ellátatlanság veszélye is.

Szabó Máté jelentésében támogatta a jogszabály-módosítás javaslatát.

Üdv. :)

zkriszti # 2009.09.08. 13:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni, teljesen tanácstalan vagyok. 2009. július 17-én csoportos leépítés miatt a munkaköröm megszűnt, szept. 24-ig felmondási időt töltök. Munkanélküli ellátásban még nem tudom, hogy mikortól leszek jogosult. Időközben kiderült, hogy kismama vagyok, és gyermekemet 2010 áprilisára várom. Tudni szeretném, hogy mi alapján leszek jogosult a GYED-re? Egyáltalán milyen juttatásokat kaphatok így?
Köszönettel
Krisztina

nandy # 2009.09.08. 14:02

Munkanélküli ellátásra szept. 25-től leszel jogosult.

Többször leírtuk már, hogyan lehet álláskeresésiről GYED-re menni, röviden összefoglalom:

  1. Szülés napja utáni nappal lemondani az álláskeresésit, másnaptól TGYÁS-t igényelni
  2. TGYÁS lejárta után visszamenni pár nap álláskeresésire
  3. Majd onnan GYED-re.
nandy # 2009.09.08. 14:03

.

nandy # 2009.09.08. 14:03

.

efi99 # 2009.09.08. 17:04

,-cske...

Kriszlau # 2009.09.09. 18:29

Kedves Nandy!

Köszönöm a válaszodat!
Tudom, hogy a bölcsi nem kötelező. Maradok az eredeti munkahelyemen, nem megyek másik munkahelyre szülésig, tehát decemberig, aztán majd meglátjuk mi lesz, de állítólag a tgys alatt maradhat, csak a gyed alatt már nem.
Majd eldöntik... és még egyszer köszönöm.

Györgyi76 # 2009.09.10. 05:50

Szép reggelt minden kedves Szakértőnek, fórumozónak!

Kedves Dödölle 1 !

Köszönöm a pár napja írt válaszát :)

Azért lenne még itt egy picike kérdésem(ha lehet)

Kiemelném az ügyemmel kapcsolatos válaszából:

Valóban, a THGY igényt a dolgozónak a foglalkoztatója felé kell jeleznie, aki köteles az előírt okmányokat -amennyiben ott TB kifizertőhely nincs- 3 napon belül a REP részére elküldeni.

Tekintettel arra, hogy jelen esetben (ha jól értem) nem a foglalkoztató késedelme, hanem a Te hibád miatt kaptál 90 napig alacsonyabb összegű ellátást szerintem nincs értelme a „felelősségre­vonásnak“.

Más lenne a helyzet, ha a THGY igényeddel együtt -bizonyítható módon- leadod a GYES lemondó nyilatkozatot is és ezen okmányok késedelmes megküldése miatt érne hátrány.

Akkor részletezném az én helyzetemet,azaz pontosítanám:

Szülés utáni napon AZONNAL jeleztem a munkáltatómnak a szülés TÉNYÉT,azaz június 12.-én. TÖBBSZÖRI KÉRÉS ellenére SEM postázták a TGYÁS ig ényléséhez szükséges foglalkoztatói dokumentumot. Végül nagy nehézségek árán 7 hét azaz HÉT hét elteltével postázta a főnöknőm a saját lakcímemre,azaz egyéni ügyintézésre-
  • kérdezném rögtön itt- nem hibázott?Hiszen a munkahelyemen nincs TB kifizetőhely és ha jól értelmezem írását- neki 3 !!! munkanapon belül postáznia kellett volna a papírjaimat a REP-hez.

Továbbá: a papíron (mivel GYES-en voltam a nagyobbikkal ) szerepelt a GYES állomány ténye, dátum szerint lezárva június 11., a szülés napjával.

Viszont ugye az igazolás kiadásának dátumaként ott szerepelt a július 31.-Ez ugye az ominózus hét hét..

Tehát a munkáltató tisztában volt azzal, hogy a papír kitöltésének csúsztatásával megkárosít engem-hiszen nem tudtam időben leadni a TGYÁS igénylést, ráadásul ha jól értelmeztem,neki kellett volna az ügyemben intézkednie..

Továbbá, ha visszamondom a GYES-t június 12.-től, akkor én totál bevétel nélkül maradtam volna közel 2 hónapig... Két kisgyermekkel.Ezt a tényt a főnöknőm is nagyon jól tudta..

A történetnek koránt sincs vége, mert augusztus 05.-i napon tudtam beadni a TGYÁS igénylésemet, azon a napon mondtam vissza a GYES-ellátást is,(mivel addig ugye pénz nélkül maradtam volna-hála a munkáltatónak- viszont sajnos a mai napig nem kaptam egy fillért sem..

Mondván ellenőrzés alatt tart az ügyem..

Azért írtam le most részletesebben,mert pár nappal ezelőtt szerintem nem voltam eléggé egyértelmű- de talán most teljesen kivehető az egész szitu.

Most tenném fel a kérdést újra, ilyenkor tudok valamit én tenni??

Figyelmét, visszajelzését előre is köszönöm(ismételten)

Györgyi

Dödölle1 # 2009.09.10. 13:11

T. Györgyi76!

1. Az esetével foglalkozó jogszabályi helyek alapján és a REP gyakorlatát figyelembevéve (tekintettel a tárgyban kiadott OEP/REP tájékoztatókra, eljárási iránymutatásokra stb...) továbbra is az a véleményem, hogy mivel csak 2009.08.05-én mondta le a a GYES ellátást legkorábban csak ekkortól jogosult THGY-ra.

Amennyiben a foglalkoztatója a THGY igényt ugyan időben benyújtja, de ahhoz lemondó nyilatkozatot nem csatol akkor a REP utasította volna el a THGY igényt azzal, hogy a GYES ellátásban részesül és a T.39.§. alapján egyidejűleg GYES és THGY ellátásra nem jogosult.

THGY-t ilyen esetben csak akkor lehet megállapítani, ha az ügyfél az igény benyújtásával egyidejűleg a GYES igényéről lemond.

2. Az, hogy ez a szabályozás az ügyfél szemszögéből aggályos azt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is kifejtette. (Kiemelve azt amit Ön is leírt, azaz ha lemondja a GYES-t úgy hónapokig ellátatlan lehet, ami viszont a létbiztonságát veszélyezteti.)

3. Közigazgatási hatósági oldalról nézve -írásos bejelentése alapján- a REP Igazgatójának lehetősége van foglalkoztatót -a jogsértés súlyának, gyakoriságának és a jogsértő magatartás formájának (pl. szándékosság) figyelembevételével - megbírságolni, amely szankció represszív jellegű, azaz a jövőbeni jogsértéstől való tartózkodást, a jogkövető magatartás tanúsítását hivatott elősegíteni
.

4.Mit tud tenni? Kérheti a REP Igazgatóját, hogy a jövöbeni hasonló esetek elkerülése érdekében a foglalkoztatónál járjanak el, panaszát vizsgálják ki, jogsértés esetén tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Választhatja továbbá a bírói utat is, azaz ha úgy gondolja, hogy a munkáltató késedelme miatt kár érte úgy kérhet kártérítést ez esetben természetesen a bizonyítási kötelezettség Önt terheli.

5. Az ügyintézési idő 30 nap. Ha a REP az ellátásának kiutalásáról az igény benyújtását követő 30 napon belül nem intézkedik -feltéve, hogy az ügyintézési időt a REP Igazgatója nem hosszabbította meg, vagy az igényét (pl. az ellenőrzés tartamára) nem függesztették fel, úgy jogosult a REP-től késedelmi kamatra. (T.69.§.) Nem kell kamatot fizetnie a REP-nek, ha a kamat összege az 1.000Ft-ot nem éri el.

6. Ettől többet sajnos nem tudok segíteni. Fentieken túl panaszával megkeresheti még az állampolgári jogok országgyűlési biztosát.(általános ombudsman)

Az ombudsmannak az önéhez hasonló esettel kapcsolatos álláspontját és a megkeresett központi hivatal vezetőjének a véleményét az előző hozzászólásaim egyikében olvashatta.

Üdv. :)

birone # 2009.09.10. 18:25

Útmutatást kérnék arra, hogy mik a jogaim, ha vissza szeretnék menni dolgozni a gyed letelte után, gyes mellett 8 órában.

1997. december 10-e óta dolgozom egy cégnél, 2006. január 17-én született meg a fiam, majd 2007. november 6-án a lányom.

November 6-ával letelik a gyedem, és szeretnék tisztában lenni minden - elsősorban jogi dolgokkal - nehogy hátrányosan járjanak el velem szemben.

Mindenképpen vissza kell mennem dolgozni, ha nem ide, akkor munkahelyet kell keresnem, mert a gyesből nem fogunk tudni megélni:(

Mondhatja azt a munkáltatóm, hogy nem tud visszavenni most, csak a gyes letelte után?

Ha nem vesz vissza, akkor mi a további teendőm?

Milcsi2 # 2009.09.10. 22:31

Kedves Szakértők, Fórumozók!

Jelenleg 2. hónapja táppénzen vagyok a 2. babával veszélyeztetett terhesség miatt. Még ezt megelőzően áprilisban visszajelentkeztem a munkáltatómhoz gyes mellett, ahol kiderült hogy a régi munkaköröm megszüntették. A felhalmozott és az ez évi szabimat is kiadták, majd 44 napra áthelyeztek volna a jelenlegi béremmel egy másik munkakörbe, ekkor jelentettem be a terhességemet és táppénzre mentem. A novemberig még járó gyest a táppénz előtt átadtam a nagyszülőnek, mert nem volt meg a 180 napom és ezt javasolták.
A napokban jeleztem a munkáltatómnak, hogy kb. 2 hónapra visszamennék dolgozni, hogy meglegyen a 180 napom. Mivel jelenleg a minimálbér után kapok csak táppénzt, nem a fizetésem után és a férjem is munkanélküli ezért választanák ezt a kényszermegoldást.
A kérdésem az hogy meg tagadhatják-e a munkába állást?
ill. lehet-e hátrányos jogi következménye ennek a lépésnek?

Előre is köszönöm a valaszokat!

Vius # 2009.09.11. 06:05

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg 8 órában főállásban dolgozom. Hamarosan gyermeket szeretnénk, de tervben van egy saját vállalkozás is. Az iránt érdeklődnék, hogy mennyivel a szülési időpont előtt lehet fizetetten elhagyni a munkahelyet, illetve, hogy amennyiben vállalkozásunkban én lennék a vállalkozás vezetője, esetleg vendéglátó üzletünk üzletvezetője, akkor milyen támogatásokra vagyok jogosult, és ezek kiszámítása hogy történik.

Előre is köszönöm a választ.

Szilvi

Györgyi76 # 2009.09.11. 06:40

Kedves Dödölle 1 !

Nagyon köszönöm minden jellegű segítségét :-)
Tényleg hálás vagyok a segítségért!

Még lenne egy gyors kérdésem( ígérem több nem lesz )
Elvileg hozhat olyan határozatot az Államkincstár, hogy fizessem vissza a kifizetett 2 havi GYES ellátás összegét? Vagy erre nincs lehetőségük?

Egyébként az OEP-ben 1 hete mondták azt,hogy az ügyem "ellenőrzés " alatt, ami tehát azt jelenti hogy felfüggesztették pillanatnyilag..
Remélem ez nem hónapokig tartó eljárás ??!!!

Györgyi

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.11. 07:18

Mondhatja azt a munkáltatóm, hogy nem tud visszavenni most, csak a gyes letelte után?
Nem mondhatja. Már maga a "visszavenni" kifejezés is téves. Egyszerűen bejelented neki, hogy adott nappal megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, és a gyes igénybevétele mellett dolgozol. Rendes elmondással nem élhet; ha nem tud foglalkoztatni, fizetheti az állásidőt.

(De ezt annyiszor leírtuk már. Nem lenne baj, ha a kérdezők vennék a fáradságot, és visszaolvasnának egy kicsit.)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.11. 07:20

A kérdésem az hogy meg tagadhatják-e a munkába állást?
Azt éppen meg - csak akkor állásidőt kell fizetniük.

000Vica000 # 2009.09.11. 08:55

Kedves Fórumozók és Segítők!
korábban már írtam problémámról. Köszönöm a segítséget.
A gond az, hogy nem írásban vette át a felmondását, hiszen mielőtt vissza akart jönni dolgozni (szabadság megkezdése előtt), közöltük vele a tényállásokat.. pontosabban: kérdeztük a szándékát, hogy ő hogyan képzeli, azt hiszem elég korrektül.
A lényeg, hogy gyes után 30 nap felmentési idő jár neki, ez alatt nem mondhatunk fel. Tehát ennek tényét hivatalosan csak akkor közölhetjük (és ha ezt tudtuk volna előre, valószínűleg nem is mondjuk meg..). De mint ahogy normális körülmények között minden dolgozó sorsa valahol a mi gondunk is, úgy voltunk vele, ha időben szólunk, talán könnyebb..
lényeg a lényegben: szeptember 2-án kaptunk tőle egy fecnit postán, hogy 1-jétől táppénzen van.. de erről hivatalon orvosi állományba-vételt még nem láttunk...
Nem tudom, hogy ezen körülmények figyelembe vételével lehet-e bármi dolgot tenni a mi javunkra is, vagy abszolút meg van kötve a kezünk, és viseljük az anyuka mélységes felháborodását és az ezzel járó fizetési kötelezettségeinket?
Köszönöm mindenkinek aki próbál segíteni
További szép napot kívánok!
Vica

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.11. 09:11

Ha nem közöltétek vele a felmondást, és valóban keresőképtelennek nyilvánították, akkor egyelőre nem lehet mit tenni. Ha a keresőképtelensége megszűnt, akkor fel lehet neki mondani - ha a rendes felmondás valamely jogszerű és okszerű indoka fennáll.

A lényeg, hogy gyes után 30 nap felmentési idő jár neki, ez alatt nem mondhatunk fel.
Ez tévedés, és ez a tévedés sodort bajba benneteket. (Elkelne egy jogász a cégnél, vagy legalább egy átalánydíjas szerződés egy ügyvéddel.) A felmodást a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően azonnal lehet közölni, a felmondási idő nem kezdődhet 30 napon belül.

Angers # 2009.09.11. 10:59

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Tanácsát szeretném kérni az alábbi ügyben!
2002. júliusa óta pénzintézetnél kisvállalati ügyfélreferensként dolgoztam. 2004. decemberétől 2009. május végéig gyermekeimmel voltam itthon, Gyeden majd Gyesen. (A Gyest még 2010. március végéig kapom.)
2009. június 1-től 74 nap elmaradt szabadságomat töltöm.
Munkáltatóm személyi alapbéremet 252.500,-Ft-ban állapította meg és megírta, hogy távollétem alatt munkahelyemet, munkakörömet érintően több ízben átszervezés történt, így munkahelyem megszünt, eredeti munkakörömben nem áll módjában alkalmazni. (Megjegyzem régi kollégáim a vállalati osztályon dolgoznak. - Változott a név, de a munka ugyanaz.)
Néhány napja ajánlatot kaptam a munkáltatómtól, hogy vállalati bankszámlakezelőként havi fix: 160.000,- Ft + teljesítménybér 100% esetén: 72.000,- Ft tud alkalmazni. Ez azt jelentené, hogy a betanulási időszakban csak a 160.000,- Ft alapbért kapnám a korábbi 252.500,- Ft-tal szemben.
Tudom, hogy nem vagyok köteles elfogadni ezt az ajánlatot.

  • Ebben az esetben az állásidő járna, ami az alapbérem, a 252.500,-Ft? A munkaügyes szerint az állásidő a minimálbérrel egyezik vagy nem sokkal több.
  • Hivatkozhat-e arra, hogy megszünt a munkaköröm, mikor Ön azt írta, hogy felmondási védelem alatt álló munkaköre nem szüntethető meg. (megírná a törvényt, paragrafust, ahol ez szerepel?)
  • Tényleg dolgozhatok máshol is, ha a pénzintézet állásidőt fizet? (itt is kérném a törvény, paragrafust)

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Angers

nandy # 2009.09.11. 12:15

birone:

A munkáltatód köteles "visszavenni" /tényleg, milyen hamis ez a kifejezés/. A gyes lejárta után még 30 napig felmondási védelem alatt állsz, ami azt jelenti, hogy közölheti ezidő alatt a felmondást, de a felmondási idő csak a védelem megszűnése után kezdődhet el. És onnantól jár 55 nap felmondási idő, a felére köteles felmenteni a munkavégzés alól.
Plusz járni fog minimum háromhavi végkielégítés is, továbbá kb. 55-60 nap szabadságmegváltás.

Ez azt jelenti, hogy van kb. fél éved arra, hogy másik állást találj.

nandy # 2009.09.11. 12:17

Milcsi:

Azt nem értem, hogy miért csak a minimálbér után kapod a táppénzt?
Van egy ún. előnyszabály, mely szerint ha azért nincs 180 bérezett napod, mert előtte GYED-en stb. voltál, akkor a táppénz alapját a korábban folyósított ellátás /GYED/ alapján állapítják meg, ha az több, mint a minimálbér.

nandy # 2009.09.11. 12:19

Vius:

A szülés várható időpontja előtt 4 héttel lehet szülési szabadságra menni.

De arra felhívom a figyelmed, hogy táppénz, TGYÁS és GYED folyósítása alatt nem lehet keresőtevékenységet folytatni, szóval jó lenne átgondolni azt a vállalkozást.