Előrehozott öregségi nyugdíj


kájé # 2006.03.13. 19:42

Üdvözlök mindenkit
Szeretném megkérdezni, hogy, ha anyukám 1991 óta rokkantnyugdíjas, előtte 28 év munkaviszonya volt és most tölti az 57. évét jogosult-e előrehozott öregségi nyugdíjra, és változik-e emiatt a nyugdíj összege?
Valakitől azt hallotta, ha nyugdíj mellett dolgozna, az a jövedelem emelné a majdani nyugdíját. 6 éve vállalkozó, de járulékokat nem kellett fizetnie.
Előre is köszönöm a válaszokat!

kilenc # 2006.03.13. 21:35

Kedves Kájé!

Ha tényleg rokkantnyugdíjas (és nem csak szociális járadékos (ezt össze szokták keverni)), akkor ha mellette dolgozik, akkor sem fizet jarulekot, ugy mint ha vallalkozó.

Magyarul nem szerez új jogot, nem is fog sem előrehozott, sem "rendes" öregségi nyugdíjat kapni. Õ még 62 éves kora után is rokkantnyugdíjas lesz.

Hacsak közben (még a korhatár betöltése előtt) nem lesz állapotjavulás. De ez szinte kizárt - gondolom.

kájé # 2006.03.14. 07:18

Köszönöm a válszodat!
Igen 67% os rokkant, és még felülvizsgálatra is kell mennie. Mi van akkor, ha most elmegy rendesen dolgozni, felmondja a nyugdíját és utánna kéri az előrehozott nyugdíjat. Változtatna-e az igen alacsony nyugdíján? És ebben az esetben a rokkantként eltöltött idő valóban beszémítana-e az éveibe?

Seduxen # 2006.03.14. 08:15

Kedves Hajdina !

Ezért kérdeztem, hogy momentán milyen ügy van folyamatban?

Mert ha "csak" a szolgálati ideje, akkor tényleg "baj" van, mert ha az elhúzódik ne adj' Isten évekig, akkor csak utána kérheti a korkedvezményes előrehozott öregségi nyugdíjat. És akkor tényleg annak az igényének bejelentésétől visszamenőlegesen 6 hónapra jár.

De ha most van folyamatban a nyugdíj-ügy, és abban kéri elismerni a korkedvezményt, akkor "nyert ügye" van. Mert ha évekig húzodik is az eljárás, akkor is az igénybejelentés időpontja a mérvadó.

Javaslom, ha még "csak" a szolgálati ideje is van beadva, gyorsan terjessze elő a nyugdíj-igényt is. Addig úgysem hozhatnak abban jogerős határozatot, amíg a szolgálati idején gatyáznak...

Hidd el nekem, 7 évig ott dolgoztam :-))

zafi # 2006.03.15. 18:13

Kedves Seduxen!

Úgy látom értesz ehhez a témához és még türelmed is van válaszolni (talán a seduxen miatt?) Kérdezhetnék én is tőled valamit? Most leszek 57 éves és tanácstalan vagyok, hogyan lenne kedvezőbb elmenni nyugdíjba, ezért ha tudnál nekem is segíteni nagyon megköszönném!
Ha kérem az előrehozott nyugdíjam folyósítását, akkor az mellett dolgozhatok még egy ideig. Ha nem kérem, akkor végkielégítéssel és 6 hónapos felmondási idővel elbocsátanak (nincs ellenemre, már nagyon fáradt vagyok).
Ha így bocsátanak el, akkor a nyugdíj megállapítását csak a felmentési idő lejárta után kérhetem?

Válaszodat várja egy kifacsart, fáradt köztisztviselő.

gittus # 2006.03.18. 11:07

Kedves Zafi

Az előrehozott öregségi nyd is felmentési ok lehet.
Ha mindenképpen fel akarnak mondani Neked akkor mindegy, kérd a nyd megállapítását. Ha igy is foglalkoztatnak akkor már jól jártál.

Lildikó # 2006.03.18. 16:40

De nem úgy van, hogy akkor nem jár végkielégítés? Szerintem jobban jár, ha a nyugdíjat csak azután kezdeményezi, ha már felmentették.

csufi99 # 2006.03.18. 23:34

Ha addig nem válaszadó, megnézem holnap, nekem rémlik még + egy havi juttatás is a nyugdíjba menőnek.., lehet már nincs hatályban.
Azt hiszem jobben jár, ha felmentik, s megkap mindent, csak utána megy nyugdíjba. Kérdés a munkáltató felmenti-e? Kérdés valóban tovább foglkoztatja- e nyugdíj mellett , s meddig?
A nyugdíjbiztosítási igazgatóságok igazán készségesek, minden tanácsot magadnak, még a várható nyugdíj összegét is megmondják, de ne kérd a megállapítást, csupán szolgálati idő beszámítást!
A nyugdíj folyósítása, megállapítása biztos, hogy felmentési ok lehet, s nem biztos, hogy így jársz jól.
A munkáltató szándékát is jó lenne látni, minden munkáltató "spórolni" akar, az életkor elérése és szolgálati idő megléte még nem felmentési ok.
No majd holnap visszanézek még, bár lehet csak este, addig lehet választ kapsz..

csufi99 # 2006.03.19. 19:42

Az előrehozott öregségi nyugdíj nem kötelezi a munkáltatót felmentésre, még kérésedre sem.
Nyugdíjasként nem kaphatsz végkielégítést sem.
Ha mindenképp nyugdíjba akarsz menni, lehet jóindulattal felmentenek, semmi másra nem számíts.
Az előnyösöbb helyzet azokra vonatkozik, akik nem előrehozott, hanem öregségi nyugdíjba mennek, s felmentik őket, végkielégítés is jár.

El kell döntened, hogy dolgozol tovább, ha tudsz még, vagy kéred nyugdíjazásod, azt megállapíitják, s vagy lemondással, közös megegyzéssel megszűnik a jogviszonyod. Esetleg maradsz tovább dolgozni nyugdíj mellett, ám ez a munkáltatódtól függ majd elsődlegesen. Azu előrehozott öregségi nyugdíj alapján a köztisztviselő ugynis csak felmenthető- és nem kell felmenteni!

Seduxen # 2006.03.20. 07:28

Sziasztok !

Bocs, bokros teendőim voltak.

Csufi tudja jól. Sajnos...

Merthogy ha a felmnetési okként az előrehozott öregségi nyugdíjat jelöli meg, akkor csak felmentési idő jár, végkielégítés nem !!

Jobban jársz, ha valami más okkal "mondatsz" fel magadnak, és a végkielégítés, valamint a felmentési idő lejárta ELÕTT kéred az előrehozott öregségi nyugdíjat.

Tekintettel arra, hogy a jogviszony megszűnése NEM FELTÉTELE az előrehozott öregségi nyugdíjnak.

45/1996. AB határozat.

Seduxen # 2006.03.20. 07:28

Természetesen figyelve arra, hogy közös megegyezésnél egyik sem jár. Sajnos...

csufi99 # 2006.03.20. 07:58

No meg lemondásnál sem!

Seduxen # 2006.03.20. 08:33

Így van....

Ebben mintha "némi" szarkazmust vélnék felfedezni irányomba, de "megbocsátok" :-)

csufi99 # 2006.03.20. 13:54

Ne viccelődj Te , még azt hiszik vita van köztünk, holott dehogyis, a legnagyobb egyetértés! :)

Seduxen # 2006.03.20. 14:08

Dehogy veszekszünk. Egyik köztisztviselő má' ne legyen másiknak farkasa :-)

Lyonee # 2006.03.20. 16:01

Seduxen!
Zafi miért a felmondási idő lejárta előtt kérje az előrehozott őregségi nyugdíjat?
Akkor már a munkaviszony megszünésekor nyugdíjasnak minősül és nem jár a végkielégítés.(amit az utolsó munkában töltött napon megkapott)
Nem kell ilyenkor visszafizetni?
Vagy úgy gondoltad, hogy akkor indítsa el a nyugdíjízási kérelmet?

zafi # 2006.03.20. 16:38

Most látom, hogy már mennyi új hozzászólás van! Elég nehéz kiigazodni ebben a témában.

Nekem igazában az a gondom, hogy egy kicsit szeretném magam helyzetbe hozni, mert nyugdíjasként már nem nagyon ficánkolhatok.
Bújtam a jogszabályokat és így is bizonytalan vagyok.

Ha közös megyegyezéssel jövök el most áprilisban, akkor kapok 6 havi felmentést és a 2007-ben járó jubileumi jutalom dupláját. Plusz kérhetem a nyugdíjam folyósítását.

Ha kikötöm, hogy csak 6 hónap múlva kérem az előrehozott nyugdíjazásomat akkor hat hónap múlva ugyancsak megkapom a fentieket és kérhetem visszamenőleg 6 hónapra a nyugdíjamat.

Ha megegyezés helyett felmondanak most, akkor megkapom a végkielégítést + a 6 hónapi felmentési időre a fizetést + a jövőre esedékes jubíleumi jutalmat.

Ez utóbbi esetben nem fordulhatok a nyugdíjfolyósítóhoz addig amíg a felmentési idő nem jár le? Számolják, hogy hány hónapra adtak végkielégítést és az után kezdik a nyugdíj folyósítását? Vagy ha szeptemberben kérem hogy folyósítsák a nyugdíjamat, akkor visszakéri valaki a végkielégítést? - Mert ha bármelyik igaz, akkor rosszabbul járok.

Nem tudom sikerült-e érthetően leírni a dilemmámat. Jó lenne tisztán látni, mert holnap a főnököm elémtárja, hogy a munkahelyem mit tart helyes megoldásnak a maga számára.

csufi99 # 2006.03.20. 20:07

Én úgy gondolom jól érted, a jogviszonyod megszűnése után lehetsz nyugdíjas, - szerintem, azaz a felmentési idő letetelte után.

Ám nem értem - kívánom így legyen - miért mentene fel a munkáltató? Hogy szívességet tegyen és fizethessen? Ritka csoda helyen lehetsz. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság nem felmentési indok, s még kérelmedre sem köteles felmenteni.
Ez is szerepel ott lentebb! Jól akkor járhatsz, ha beleesel egy szabályos létszámleépítésbe, s felmentenek erre hivatkozással. Közös megegyezés esetén szintén nem jár semmi, bár közös megegyezés, alku tárgya lehet, de gondolom ismerik a törvényt...s nem fognak jótékonykodni.
Kíváncsi vagyok mit szól a munkáltatód?

zafi # 2006.03.21. 11:35

Én úgy értelmeztem a jogszabályokat és az innen-onnan összeolvasgatottakat, hogy kérhetem a nyugdíjamat szeptemberben is úgy, hogy visszamenőleg áprilisig. Úgy tudom, hogy jár 6 hónapra visszamenőleg. Nem így van? A munkáltatóm nem menthet fel visszamenőleg, azaz addig a napig nem minősülök nyugdíjasnak, amíg a munkáltatómmal nem közlöm, hogy nyugdíjas lettem!

Szerintetek rossz a logikám?

A jóságos munkáltatóról meg csak annyit, hogy ez talán kompenzáció a pocsék fizetésekért, ami után gondolom a nyugdíj is pocsék lesz.

hajdina # 2006.03.21. 19:53

Kedves Seduxen,

Köszönöm a választ. Még azt szeretném megkérdezni, mivel szerintem nyugdíjazás van folyamatban nem csak szolgálati idő megállapítás, hogy ha másodfokon végül elfogadják a munkakört és megkapja a korkedvezményt, akkor az eredeti kérelem benyújtásától kérhető a nyugdíj, vagy csak a fellebbezés dátumától?

Hajdina

csufi99 # 2006.03.21. 21:10

Én nem szeretnék vitát kavarni, de úgy látom itt valami nem fog összejönni. Nyugdíjasnak attól az időponttól minősülsz, amikortól megállapítják, s nem, amikor gondolatod szerint megállapítják visszamenőleg. Munkaviszonyod megszűnésétől fogják megállapítani, a felmentési idő elteltével. A végkielégítést nem számolják be.
S nem értem, ha előrohott nyugdíról van szó, mire alapozod, hogy jóságos munkáltatód felment, végkielégítést fizet? Milyen címen fog felmenteni, ha nem azon, hogy nyugdíjas vagy?
Én nem látom a jó megoldást, ezt nem igen lehet kijátszani...bvagy van más, amitről nem tudok...akkor bocsi.

Seduxen # 2006.03.22. 07:52

A kérelem benyújtásától. Nézd meg, mit ír a Tny. - asszem - 64.§.-a.

Ott részletezi, hogy mi minősül igénybejelntésnek, és ONNAN visszamenőlegesen 6 hónap. Ha az I. és II. fokú ügyek 3 évig húzódnak, akkor is az eredeti igénybejelentés a mérvadó.

És ezt nem érinti a felmentés, meg a végkielégítés. Illetve utóbbi de. Ha KTV-s, mert nyugdíjasnak az nem jár.

És még valami: csufi, akkortól minősül valaki nyugdíjasnak, amikortól megállapítják, így van.

De a megállapítás az a dátum magyarul, amikortól kéred, illetve LEGKORÁBBAN JOGOSULTTÁ válasz a nyugdíjra.

Ergo: ha az 2005.12.01. (csak írtam egy példát), akkor onnantól minősülsz nyugdíjasnak. Mégha 2006 év végén is születik meg a jogerős határozat.

csufi99 # 2006.03.22. 16:39

Persze, ezel nincs baj. Úgy szeretné, hogy felmentés és végkielégítés is legyen. No ez nem fog működni, bár a közigazgatásban minden lehet, meg az ellenkezője is..

zafi # 2006.03.22. 18:54

Kedves Csufi99, én nem akarom kijátszani a munkahelyemet, csak szeretném a legkedvezőbb pozíciót megtalálni. Hidd el nagyon sokunk, aki rábízza magát a főnökeire, sokszor nem is tudja, hogy mit veszíthet.

Munkajogi szempontból való nyugdíjasnak minősülésre - főszabályként - a munkáltatónak átadott TB-határozat kézhezvételének időpontja az irányadó az 1992. évi XXXIII-as törvény (Kjt.) 37/B. § (2)-(3) bekezdés szerint.
Ebből következik, hogy a Kjt 30. § (1) bekezdés e.) pontja alapján a munkáltató valamely közalkalmazottat csak a munkajogi szempontból való nyugdíjasnak minősülés esetén mentheti fel.

Azaz, ha nem kérem a nyugdíjazásomat, akkor nem vagyok nyugdíjas és akkor sem vagyok nyugdíjas április 4-én, ha szeptemberben április 4-től kérem a nyugdíjamat.

Én nem akarok senkit és semmilyen munkáltatót "tönkretenni" a követeléseimmel, csak egy kicsit helyzetbe hozni magam.

csufi99 # 2006.03.22. 21:20

Félreértettél kicsit. Egyébként az egészrőkl épp azt gondolom, egy munkáltatónak tudnia kellene a szabályokat, s mint kollégád kutyára tudom , amit magadnak nem jársz ki, nem nézel utána, azt nagy valószínűséggel nem is kapod meg. hacsak... de hagyjuk..

A lényeg: Mi alapján fognak felenteni???? Ez kell ahhoz, hogy jogosult légy felmentési időre és végkielégítésre. Az előrehozottra való jogosultság fennállásának ismerete nem ok felmentésre.
Ezt próbálom magyarázni saját érdekedben.
Te adod be a lemondásod, közös megegyzés, megint rosszul jársz anyagilag.
Eyg esetben jársz jól- sajnos, én is tudom sokunknak teljes képtelenség 62 éves korig kibírni idegileg, s minden szempontból- , ha öregségi nyugdyjra leszel jogosult, s akkor jár minden...

Amit itt kisütötek, szerintem nem járható út, s ki fog felmenteni hozzá, s miért? Jótékonyságból a főnököd?
Erre válaszolj, mire alapozol egy felmentést???