munka törvénykönyve


hunfrakk # 2011.03.22. 18:20

én úgy látom, hogy tisztességes a munkáltató

a jogfolytonosság kifejezés helyes,
és kellőképp védi a munkavállalót

ez így aláírható

de lássunk még egy-két véleményt

nandy # 2011.03.22. 21:34

nincs más vélemény :)

Moncsikk # 2011.03.23. 07:33

Tisztelt Fórumozók!

Tanító munkakörben dolgozom (osztályfőnökként). Az osztályom jelenleg 4.-es, 3 hónap sincs hátra az iskolából, és elbocsájtottak. Nekem és a gyerekeknek is lelki törést okozva. Az "ok" (erre fogták): nem rendelkezem nyelvvizsgával. Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogy ez ellen a döntés ellen lehet-e fellebbezni, hiszen semmiféle határidőt nem adtak arról, hogy megszerezzem a nyelvvizsgám. Több mint másfél éve itt tanítok, nem szeretném a gyerekeket otthagyni. (Eleve így vettek fel, tudták,h nincs diplomám, ők hívtak dolgozni.)

Eddig így is jó voltam, a munkámmal meg voltak elégedve, ezt ők is elismerték. Az igazi indok tulajdonképpen: elmentem a nyolcadikos hugom szülői értekezletére, ahol erősen támadták a szülők az igazgatót, és az iskolát (jogosan!), azt mondta később: "NEM KELLETT VOLNA ELMENNEM AZ ÉRTEKEZLETRE!"

Kérem, segítsetek, tudok-e valamit tenni az osztályomért????

hunfrakk # 2011.03.23. 09:30

milyen jogcímen (hogyan) lettél elbocsátva?
közös megegyzés vagy más?

Moncsikk # 2011.03.23. 10:01

A közös megegyezést akarták velem aláírattatni, de nem voltam rá hajlandó. Végül rendes felmondással mondtak fel, a nyelvvizsga hiánya az indok... (Semmilyen határidőt nem határoztak meg.)

pumukli8 # 2011.03.24. 13:20

Üdvözlök mindenkit!

5 hetes kismama vagyok, a szerződésem március 31-ig szól. Szóban már jelezték, hogy meg fognak véglegesteni, de még a szerződést nem írtuk alá. Nem mondtam meg, hogy terhes vagyok, mert akkor biztos, hogy nem kapnám meg a határozatlan idejű szerződést. Az lenne a kérdésem, hogy a szerzdőséem lejárta után, ha elmondom, hogy kismama vagyok a munkáltatóm élhet-e az Mt. 3 § (5) bekezdésével, és feljelenthet-e? (már táppénzen vagyok amióta megtudtam, mert ott és olyan munkakörben nem dolgozhat kismama)

A választ előre is köszönöm

hunfrakk # 2011.03.24. 15:09

Moncsikk
közalkalmazott voltál?
akkor felmentésnek hívják (és nem rendes felmondásnak)

jogellenes a felmentésed (szerintem)
ugyanis ilyen ok miatt, mint amit leírtál, nem lehet felmenteni közalkalmazottat

idézet törvényből

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

  1. megszűnt a munkáltatónak az a tevékenysége, amelyben a közalkalmazottat foglalkoztatták;
  2. az Országgyűlés, a Kormány, a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetője, a központi költségvetési szerv vezetője vagy az önkormányzati képviselő-testület döntése alapján a munkáltatónál létszámcsökkentést, illetve átszervezést kell végrehajtani, és emiatt a közalkalmazott további foglalkoztatására nincs lehetőség;
  3. a közalkalmazott munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően;
  4. a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (37/B. §); illetve
  5. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

(2) A munkáltató a felmentést köteles megindokolni. Az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie, és a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű.

(3) Ha az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott alkalmatlanság a közalkalmazott munkavégzésével vagy magatartásával függ össze, a felmentés előtt lehetőséget kell adni számára a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

hunfrakk # 2011.03.24. 15:15

pumukli8

ezek is kötelezik mvállaót az Mt. alapján

3. § (1) bek.
a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve köteles eljárni

3. § (2)-(3) bek.
a munkavállaló a munkáltatót köteles minden olyan tényről, körülményről, illetőleg ennek változásáról tájékoztatni, amely a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából jelentős

  • beperelhet tájékoztatási kötelezettség meg nem tartása miatt
  • ha nem teszi, viszony biztos megromlik

MILYEN MUNKAKÖR lenne új szerződésben? ugyanaz?

(vagy: mond azt, hogy nem is tudtad, hogy várandós vagy)

fentiek alapján tájék. kell mtatót új szerz. aláírása előtt

Lyonee # 2011.03.24. 15:20

Felmondási ok, ha nincs meg a Közoktatási Törvény által előírt végzettség. Nyelvvizsga hiányában pedig nincs meg. Utolsó éves tanárjelölt dolgozhat 1 évig diploma nélkül.

hunfrakk # 2011.03.24. 15:39

Moncsikk
mikor szereztél diplomát?
milyen képesítésed van?

itt a közoktatásról szóló tv., az nem ír ilyet Lyonee

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

egy általános iskolai tanár, aki írni, olvasni, számolni tanít mondjuk már 10 éve (akkor még nem kellett nyelvvizsga diploma megszerzéséhez), annak most felmondanak? nem

Lyonee # 2011.03.24. 16:00

16. § (1) A közoktatási intézmény munkavállalói, illetőleg közalkalmazottai (a továbbiakban: alkalmazott) tekintetében - a munkáltatótól függően - a Munka Törvénykönyvét vagy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt e törvény rendelkezéseivel együtt kell alkalmazni.

(2) A közoktatásban az alkalmazás feltétele, hogy az alkalmazott

a) rendelkezzen az előírt iskolai végzettséggel, szakképesítéssel;

  1. büntetlen előéletű és cselekvőképes legyen.

...
17. § (1) Ha e törvény másképp nem rendelkezik, nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben az alkalmazható, aki az e törvényben meghatározott felsőfokú iskolai (egyetemi vagy főiskolai szintű) végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik. A megfelelő felsőfokú iskolai végzettségek és szakképzettségek a következők:

  1. óvodában óvodapedagógusi, konduktor-óvodapedagógusi;
  2. az iskolai oktatás első-negyedik évfolyamán
  • valamennyi tantárgyhoz a tanítói, konduktor-tanítói, konduktori (a továbbiakban a konduktori és a konduktor-tanítói végzettség együtt: konduktor),
  • a testnevelés tantárgyhoz a tantárgynak megfelelő tanári,
  • feltéve, hogy e területeken az iskolában a helyi tantervben foglaltak alapján emelt szintű oktatás folyik, a művészetek, az idegen nyelv, a nemzetiségi és etnikai kisebbségi nyelv és irodalom tantárgyakhoz a tantárgynak megfelelő tanári;

hunfrakk
moncsikknak nincs meg a diplomája nyelvvizsga hiánya miatt!

hunfrakk # 2011.03.24. 16:10

Eleve így vettek fel, tudták,h nincs diplomám

ezen kissé átsiklottam
pont a lényegen

elnézést

hát így bizony nem lehet segíteni.......
felsőfokú végzettség kell
ahhoz pedig nyelvvizsga...

Moncsikk, hallgatója vagy legalább valamelyik felsőoktatási intézménynek, vagy csak a nyelvvizsga hiányzik?

pumukli8 # 2011.03.24. 18:24

hunfrakk

Most viszont azt olvastam, hogy 12. hétig nem vagy köteles jelezni (teljesen mindegy, hogy határozott, vagy határozatlan szerződéssel vagy). Egyébként ugyanaz a munkakör lenne, igen, de kötelező a munkáltató részéről, hogy felajánljon egy másik munkakört, ha nem tud, akkor állásidőt kell fizetnie, nem pedig táppénzt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.24. 21:03

Egyrészt ez nem igaz, nincs ilyen szabály. Másrészt ha lenne, akkor is csúnya joggal való visszaélés lenne a te esetben a titkolózás.

(Egyébként, ha eleve eldöntötted, hogy el akarod titkolni a már felismert terhességedet, akkor miért jöttél ide kérdezni?)

pumukli8 # 2011.03.25. 06:20

"Kedves" Kovács Béla Sándor!

Nem tudom Ön mivel foglalkozik és mennyi a fizetése, de én sajnos minimálbérből élek. Aki becsületes és mindent jogszerűen csinál annak csak annyi pénze lesz, hogy meghaljon. Ha bevallottam volna, hogy kismama vagyok, akkor nincs munkaszerződés, nincs munkaviszony, nem járnak, csak az alapjárulékok, amiből talán kijönne egy havi pelenka. Azért jöttem ide kérdezni, mert akárhány oldalra felmentem a téma után nézni, mindenhol mást írtak, konkrétan a törvényben sincs leírva, hogy bejelentési kötelezettségnek mi számít (egy példa van, hogy ha valakinek két munkahelye van, azt köteles bejelenteni). Egyébként egy ismerősömnek van egy ügyvéd barátja és ő is azt mondta, hogy a 12. hétig nem vagyok köteles bejelenteni.
És még valami: ha zavarja a kérdésem, ne válaszoljon.

bolondmelós # 2011.03.25. 13:37

Moncsikk: hidd el, így a jobb, a nyelvvizsgát azt lehetne pótolni, adott rá lehetőséget, határidőt az alkalmazó????

  • szerintem a véleménynyilvánítás szabadsága MÉG ALKOTMÁNYOS JOG, ideértve hogy részt veszel egy szülői értekezleten. Vannak tanúid, hogy ezért vágtak ki év közben? Szóltál a főnököd ellen?

pumukli8: figyelj ő ügyvéd, igyekszik a másik oldalt is nézni, képviselt már munkáltatót is gondolom. Nem kell megsértődni.
Nem ismerted fel a terhességedet még 2 hétig, kész, volt egy kis vérzésed. Hányingeredet a Calici vírusra fogjuk.

pumukli8 # 2011.03.26. 06:24

Kedves bolondmelós!

Köszönöm szépen a javaslatod. Ez lesz a legjobb megoldás. Megnyugodtam. Örülök, hogy segítettél. Egyébként nem sértődtem meg, csak rosszul esett, hogy a szegény kisember valahogy boldogulna, tanácsot kér kétségbeesetten, és ilyen flegmán beszélnek vele.

Még egyszer köszönöm.
Legyen szép napod.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.26. 07:40

OFF
Flegmán?
El kellene olvasnod még néhány hozzászólásomat. Sokhoz képest a neked adott válaszom maga volt a rideg, érzelemmentes szakmaiság.
ON

nandy # 2011.03.26. 08:46

Itt balra: szolgáltatások, azon belül törvénytár.

Vagy klikk ide:

1992. évi XXII. törvény

nandy # 2011.03.26. 08:47

jajj, mire válaszoltam??

nandy # 2011.03.26. 08:57

pumukli:

Az ügyvéd is keveri valamivel (vagy te...), mert az az adótörvényekben van benne, hogy betöltött 91. naptól jár a családi adóalap-kedvezmény, ehhez természetesen orvosi igazolás kell.
És mivel a munkáltató az, aki levonja a fizetésedből az adót, ezért neki kell odaadnod az igazolást.

Viszont ha a terhességed okán már most tudod, hogy nem fogod tudni ellátni a munkakörödet, akkor jobb lenne másik állást keresni, még mielőtt látszik az állapotod.
Mert az sem jó, hogy a munkáltató hónapokig fizeti majd a táppénzed 1/3-adát, miközben te nem dolgozol... Neked sem jó, mert a tp. összege nem lesz túl sok, abból sem lehet megélni.

bolondmelós # 2011.03.26. 10:38

Sokhoz képest a neked adott válaszom maga volt a rideg, érzelemmentes szakmaiság.

OFF:
Na most kell kinyitnom a számat. Tuti jó, ha egy ügyvéd nem mutat érzelmeket egy tárgyalássorozat folyamán,

  • a bíró leintheti,
  • nem megfelelő érzelem esetén az ügyfél, ellenérdekelt problémázhat,
  • végső soron ha mindent a lelkére vesz, az ő kára -foglakozási betegsége lesz

Sokat beszélgettünk az ügyvédemmel, ő speciel néha visz bele érzelmeket, de igyekszik nem mutatni... az olyan pofa mint én simán észreveszi hogy izgul, mert pl a követő pere ugyanabban az épületben van, de az enyém meg csúszik-lett volna rá alkalom hogy akkor záródjon megegyezéssel és akkor nem késik. Nekem kellett kizárólag dönteni. Kiderült ő is így gondolta.
Viszont a tárgyalás már az elején csúszott egy félórát kb, 5 perc szünet közben, akkor kiküldtek minket, nem tudtuk miért. Kb. 20 perc alatt döntést hoztak, Mi meg izzadtunk, mert már tudtuk, hogy 2 perc lesz kb futnia.

ON: a bíróság által megítélt dolog a valóság, mi van ha pont egy ilyen helyzetben mondja azt a döntéshozó, hogy nem azért esett teherbe a hölgy, hogy helyzetével visszaélhessen. A jelenlegi szabályok sokban és alappal diszpozitívak az állapotos munkavállaló javára, és azért hogy a munkaadó ne éljen vissza a munkavállaló ezen speciális "munkaképtelen"/"megváltozott munkaképességű" helyzetével. Az isa idevág, hogy sokan jaj terhes vagyok - kiiratják magukat, na ezen változtattak most picit a kéthetes betegszabi, táppénz ismételten történő lefelé korrrigálásával- éppen azért , hogy ne legyen olyan sok táppénzen levő.

bolondmelós # 2011.03.26. 10:43

Bocs egy félmondat kimaradt, ügyvédem egyetértett a tárgyalás végigvitelével 100% ig.

CsHAndi # 2011.03.29. 09:41
buksi 22 # 2011.04.09. 11:41

Üdvözlöm!
A férjem portásként dolgozik egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégnél.Minden hónapban hetente két,három alkalommal 19-07óráig.Két hetenként szombat,vasárnap pedig 07-19 óráig.Érdeklődöm,hogy milyen pótlékok illetik meg.


lány