Munkajogi kérdések.


nonolet # 2017.06.12. 18:31

"a te pofádat alapra, barom!"

Ejnye kislovag, hát erre futja csak stílusban, ha épp nincs igazad.

blackbirka # 2017.06.13. 03:45

alfateam

Nem vagyok eltelve semmilyen tudásommal, de azért egy általános használatban lévő polcról tudom, mennyi a teherbírása, alapdolgokat szerintem nem csak mérnökök tudnak. A teherbírás nem az én feladatom, de ha én dolgozok ott, akkor rám fog dőlni, kár, hogy a lényeget nem vetted le.

A Felügyelet honlapját láttam, hogy bemásoltad, de azt eddig is megtaláltam, egyszerű google használó is vagyok. :-) Csak ne vádolj azzal, hogy az informatikai tudásommal jövök most meg!

Lényegében az általános dolgokkal tisztában vagyok, a jogi dolgokkal nem annyira, de ezért is jöttem egy jogi fórumra! Akár így is nézhetnéd a dolgot!

drbjozsef # 2017.06.13. 05:25

blackbirka,

amit nonolet leírt, azt teheted.
Felszólítás nélkül nem fog megállni az azonnali felmondás.
Bár a súlyosan gondatlan magatartás megáll, de azt bizonyítani kellene, úgyhogy dokumentálj pár esetet, és utána már megint megállhat.

blackbirka # 2017.06.13. 05:44

drbjozsef

"amit nonolet leírt, azt teheted."

Értelek, köszönöm! Fotók vannak a balesetveszélyes tárolásról természetesen.

Kirúgatás se lenne bonyolult, egyszer a társtulaj megfenyegette a népet, ha még egyszer a felső polcra dobozokat pakolunk, kirúgja az illetőt. Itt van elhelyezve egy kamera, mondjuk kis fura gömbszerű valami, nem is tudjuk mi az. Ha tájékoztattak volna bennünket, tudnánk. :-)

drbjozsef # 2017.06.13. 05:54

Nézd, ha fizetés után be se mész többet, valószínű, hogy nem sokat kockáztatsz : kicsi az esélye, hogy egy ilyen munkáltató majd perelni fog. Ez a tipikus beleszarós munkáltató, a körülményeket és a dolgozókat is leszarja, keres majd másik balekot helyetted. Persze, kizárni nem lehet a pert, úgyhogy védd be magad. Meg fizetés után lépj, pénzt neked is ki kellene perelned belőle utólagos fizetéshez valószínűleg.

blackbirka # 2017.06.13. 09:53

drbjozsef

Úgy terveztem egyébként, hogy megvárom a 10.-ei fizunapot, ha a bennmaradt pénzt nem kapom meg pár napra, azt kibírom. Egyébként akár követelhetném a béremelésbe beépített étkezési utalványt is, főleg, hogy a munkaszerződésbe is benne van, mint béren kívüli juttatás.

"Ez a tipikus beleszarós munkáltató, a körülményeket és a dolgozókat is leszarja, keres majd másik balekot helyetted."

Ezt jól látod. :-) Nyilvánvalóvá is tették anno, ha nem tetszik valami, vesznek fel másik 3 raktárost.

Ezeket a tippeket külön köszönöm, megerősitette az én véleményemet.

Edoedoedo1988 # 2017.06.13. 10:56

Tisztel Szakértők!

A következő kérdésre szeretnék választ kapni:

Harmadik országbeli állampolgárt lehet-e megbízási jogviszonyban foglalkoztatni úgy, hogy a munkavállalónak a munkavállalási engedélye másik munkahelyre szól?

Előre is köszönöm a választ!

Vesper # 2017.06.13. 11:57

Kedves Fórumozók!

Közalkalmazotti jogviszony, és áthelyezéssel kapcsolatban kérdeznék.

Férjem egyházi iskolában tanár, munkaviszonyban, de a közalkalmazottinak megfelelő juttatásokkal. Most lehetősége van egy állami középiskolába átmenni. Ott azt mondták neki, hogy az egyházi suliban közös megegyezéssel szüntesse meg a jogviszonyát aug. 14-gyel, és majd aug. 15-től felveszik közalkalmazottnak.
Szerintem így rosszabbul jár a próbaidő és a végkielégítés számítása miatt.

Vajon az egyházi suliból lehet áthelyezéssel átmenni az államiba?
Mikor járna a legjobban, mihez ragaszkodjon?

pazs # 2017.06.13. 12:47

Vesper:

Amire te gondolsz, az akkor van, ha mindkét munkáltatónál közalkalmazott lenne.

Milyen végkielégítésre gondolsz? Amit a mostani munkáltatójánál jár neki, azt alkudjátok bele a közös megegyezésbe (de munkavállalói felmondás esetén eleve nincs végkielégítés). Vagy arra, ami majd esetleg ha majd egyszer a közalkalmazotti jogviszonyát megszüntetik, majd akkor jár? Na. A besorolásánál meg figyelembe veszik az eddigi jogviszonyaiból, amit csak lehet.

Próbaidő meg így is, úgy is van, csak akkor nincs, ha most is közalkalmazott lenne és átvennék.

Edoedoedo1988
És a munkavállalási engedélyében szereplő munkáltatónál fennáll a jogviszonya?

Vesper # 2017.06.13. 14:18

Kedves pazs!

Köszönöm a választ!

A végkielégítésnél a majd egyszer járó összegre gondoltam.

Az áthelyezés azért jött szóba egyáltalán, mert a leendő munkáltató említette, hogy egyházi iskolából nem szokott könnyen menni az áthelyezés, ezért inkább közös megegyezéssel jöjjön el. De azt nem mondta, hogy nem is lehet... Ezért bíztam benne, mert szerintem hosszú távon jobban járna az áthelyezéssel.

Titanilla60 # 2017.06.15. 14:47

Tisztelt Szakértők!
Következőkben szeretném segítségüket kérni: kormánytisztviselőként dolgozom, az általam végzett munka mennyisége bőven meghaladja a 8 órát, ezért sok esetben kényszerülök túlmunkára, amit természetesen nem fizetnek ki. Ez a közigazgatásban megszokott dolog. A szabadságolás ideje alatt eddig azokat a feladatokat láttuk el egymás helyett kollégáimmal, melyekre törvény által előírt határidők vonatkoztak, tehát nem lehetett velük késedelembe esni. Most azonban a munkáltató be akarja vezetni azt a megoldást, hogy a szabadságon lévő kollégák munkáját maradéktalanul el kell látnunk szabadságuk ideje alatt (30 napnál kevesebb, 15-20 napos nyári szabadságokról van szó). Ezt képtelen vagyok teljesíteni, mivel a saját munkámat sem lehetséges a munkaidő alatt elvégeznem. Mit tudok tenni ebben az esetben? (Azon kívül, hogy táppénzt veszek igénybe.)
Előre is megköszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.15. 18:55

Mit tudok tenni ebben az esetben?
A munkaidő végén hazamész. A feladat kiadásakor írásban jelented, hogy leterheltséged miatt határidőre elvégezni nem tudod; és kéred, hogy ha a munkáltató mégis ragaszkodik hozzá, akkor írásban közölje, a korábban kiadott - vagy állandó, rendszeres - feladataid közül melyiket mellőzd az új feladat határidős befejezése érdekében. Egyébként is rendszeresen írásban jelented, hogy a folyamatban lévő feladatok közül melyiket nem tudod időhiány miatt határidőre elvégezni.

Óvoda2017 # 2017.06.16. 05:18

Segitség!!!
Tisztelt Szakértő!
A kérdésem a következő:
Intézményvezető-helyettesi státuszt meg kell-e hirdetni, kell-e pályázatot kiirni rá?
Válaszát előre is köszönöm!

Titanilla60 # 2017.06.16. 15:01

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Nessa94 # 2017.06.16. 17:54

Üdvözlöm!

Nekem olyan problémám lenne, hogy pár napja kigyulladt egy lakás egy panelházban, mindenkit letereltek az udvarra, egy tetőtéri lakásban lakunk, 3 lakással mellettünk történt a tűzeset. Éjszakára kellett volna mennünk dolgozni, ez este fél 10kor történt, amikor elkellett hagynunk a lakást. Szóltunk a gyárnak, hogy nem tudunk bemenni mert elkellett hagynunk a lakást. A gyárnak a személyzetise felhìvott másnap, hogy mi történt és jelezte, hogy dühösek a hiányzásunk miatt és köteleznek, hogy dolgozzuk le, külömben igazolatlan napot kapunk és megvonják a prémiumunk. Felhìvtuk a katasztrófavédelmet, elkérték az adatainkat, a parancsnok engedélyezte a szóbeli igazolást, a gyár elfogadta, mára már megy a fenyegetőzés. Joggal dolgoztatják le azt az egy napot?

nonolet # 2017.06.16. 18:24

Természetesen, hisz hiányoztál.

Azaz nem teljesítetted a munkaidőd.

Nessa94 # 2017.06.16. 18:32

Tűz esetén is? Igazolással?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.16. 20:55

Dolgoztál?

tanárnő77 # 2017.06.17. 07:35

GYED majd GYES mellett félállásban dolgoztam, a szülés előtt teljes állásban. A GYES után jeleztem, hogy ismét egész állásban kívánok dolgozni. A tankerületi igazgató pedig azt üzente nekem, hogy csak a félállást tudja biztosítani számomra. Ez jogszerű?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.17. 07:48

Az attól függ, hogyan módosítottátok annak idején a kinevezésedet.

acridity # 2017.06.19. 08:50

Kedves hozzáértők!
Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok, és gyeten is vagyok.
Lehetek vállalkozó? Üzletet szeretnék nyitni. 1es adószám kell hozzá, vagy hogyan működik ez?
A főállású munkáltatómtól kell engedélyt kérnem?
Köszönöm a segítségeket.

tanárnő77 # 2017.06.21. 11:28

Tisztelt Szakértő!
Újra itt vagyok! Megnéztem a kinevezésemet! Eredetileg teljes munkaidős határozatlan, majd részmunkaidős határozatlan kinevezés GYED mellett! GYES melletti foglalkoztatásról nem készült másik kinevezés. A Mt. 23.§. szerint a GYES után visszatérő anyukát megilleti a teljes foglalkoztatás, ha jól értelmezem. Még 1 kérdés: mivel az iskola a tankerülethez került, és a tankerülethez több iskola is tartozik, megtehetik azt, hogy másik iskolába biztosítanak nekem egy + félállást? Mert a kinevezésem xy iskolára vonatkozik. A GYES-ről visszatérő anyukát védi az eredeti munkahelyre szóló visszatérés lehetősége? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.21. 12:22

Elrontottad.

munkavál # 2017.06.21. 14:34

tanárnő77! neked a Kjt paragrafusait kell olvasgatnod nem a munka törvénykönyvét. https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.21. 15:18

Nem mindegy? Határozott idejű kinevezésmódosítást kellett volna aláírnia. Határozatlan idejűt írt alá, azt nem tudja egyoldalúan módosítani.