Munkajogi kérdések.


tanárnő77 # 2017.06.22. 07:53

A munkáltatóm az új kinevezésem aláírása előtt nem közölte velem sem szóban sem írásban, hogy ez milyen változásokkal jár. Neki ez kötelessége lett volna. Ez főképp azért morbid, mert pont az Emberi Erőforrások Minisztériuma papol állandóan a kisgyerekes anyukák munkahelyvédelméről, aminek az alkalmazásában állok. A kinevezésemért a férjem ment be a suliba, mert én itthon szoptattam a kicsit. Azt üzenték, hogy azonnal írjam alá, mert már küldeni is kell. Én gyorsan aláírtam, a férjem már vitte is vissza. Erre több tanúm is van. Kérdésem az: hogy ha munkajogi pert indítok, mire számíthatok, illetve tehetek-e panaszt az Alapvető Jogok Biztosánál? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.22. 09:21

Olyan egyszerű lett volna: azt a kérdést, amelyet most június 17-én tettél fel, a kinevezés módosításának aláírása előtt kellett volna feltenni.

HoCsy # 2017.06.22. 12:33

Tisztelt Szakértők!
Ismét a segítségüket kérném.
Dolgozom egy cégnél, heti 5 napban (hétfőtől péntekig), napi 8 órában, három műszakos munkarendben.

Mostanában elég gyakran előfordul a cégnél, az úgynevezett elrendelt (kötelező) túlóra, ami szombati napon válik kötelezővé.
(A három műszakból eddig "csak" a délelőttös és a délutános műszakra vonatkozik.)

Kérdésem az lenne, hogy valóban kötelezhet-e a munkaadó arra, hogy ha én délutános műszakban hétfőtől péntekig (14 órától 22 óráig) ledolgozom a heti 40 órát, akkor szombaton délutánra is be kelljen mennem dolgozni (szintén délután)?

Ismereteim szerint a munkaadónak biztosítania kell a heti egybefüggő 48 órás pihenőidőt.
Ha viszont szombaton este 22 órakor fejeződik be a munkám, akkor hétfő reggel 6 óráig sehogy sincs meg a 48 óra (az ugye 32 óra, ha a beutazást nem is vesszük figyelembe, mivel a délutános hetet a délelőttös műszak követi.)

A legutolsó kötelezően elrendelt túlóra alkalmával közölték, hogy aki nem jelenik meg szombat délután, az vagy szabadságot kér, vagy orvosi igazolást visz.
Ha egyikkel sem él, akkor megvonják az étkezési utalványt és a teljesítmény %-ot a teljes hónapra. (A teljesítmény a bér 7,8%).

Tehát arra szeretném megkérni Önöket, hogy mondják el, hogy a munkaadó valóban kötelezhet-e bennünket ilyen esetben a túlórára, illetve valóban szankcionálhat-e, ha ellenszegülünk?

Gyors válaszukat köszönöm!

Tisztelettel

Holló Csilla

nonolet # 2017.06.22. 12:41

Sok csalódás fog még érni... igen elrendelheti.
Sőt, még ettől rosszabbat is elrendelhet.

Te meg felmondhatsz 30 napos határidővel.
HA!!! nem határidős végű szerződésed van velük.

starlight17 # 2017.06.26. 12:24

Tisztelt Fórum,

Jelenleg GYES-en vagyok, a munkáltatóm jelezte, hogy annak lejártával nem tud foglalkoztatni, közös megegyezéssel szüntessük meg a jogviszonyt. A GYES-t követően kivenném a szabadságomat, amely kb. 50 nap, ebből visszaszámolva 35 nap felmondási időt kezdődne a fizetett szabadság terhére a felmondás közös megegyezéssel. Nyilván a munkáltatói rendes felmondással jobban járnék mind anyagilag, mind szolgálati időben (feltéve, hogy addig nem találok más állást), de elfogadnám a közös megegyezést. Erre utaló szándéknyilatkozatot kérnek, amelyre gondolkodási időt kértem, legalább a GYES lejártáig. Amennyiben újra várandós lennék, a közös megegyezéssel történt felmondás ellenére újra védett lennék? VAgy az csak munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik? A kérdés tehát, ha aláírom a közös megegyezést, és újabb várandósság derülne ki, akár a felmondási idő alatt, akkor visszkerülnék-e az adott munkáltató foglalkoztatottjai körébe, és járna-e GYED?

pazs # 2017.06.26. 12:36

A terhesség csak a rendes femondás ellen véd, a közös megegyezés ellen nem.

GyuBar91 # 2017.06.29. 19:34

Talán ez is idetartozik:

Szabadság átvitele következő évre!

Ha egy 16 éves fiatal elhelyezkedik (nem szövetkezeten keresztül) és jan. 1-jén vagy az azt követő első munkanapon kezd, akkor hány nap szabadság jár neki? Vele köthet-e olyan megállapodást a munkáltató, hogy az életkora alapján járó pótszabadság a következő évben is kiadható? (Az utóbbi az a felnőtt munkavállalók esetében lehetséges.)

GyuBar91 # 2017.06.29. 19:36

Talán ez is idetartozik:
Szabadság átvitele következő évre!
Ha egy 16 éves fiatal elhelyezkedik (nem szövetkezeten keresztül) és jan. 1-jén vagy az azt követő első munkanapon kezd, akkor hány nap szabadság jár neki? Vele köthet-e olyan megállapodást a munkáltató, hogy az életkora alapján járó pótszabadság a következő évben is kiadható? (Az utóbbi az a felnőtt munkavállalók esetében lehetséges.)

Ezzel igen vegyesen foglalkoznak a szakmai portálok! Van, ahol azt írják, hogy igen. Van, ahol azt írják, hogy nem. Ráadásul mindkettő esetben a Munka törvénykönyvére utalnak.

anzsiee # 2017.06.30. 07:05

Szép napot!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy érdemes e a munkaügyi bíróságon panaszt vagy feljelentést tennem az előző főnökömre és cégére, ahol én 4 órás munkaszerződést írtam alá de 9 órában dolgoztam ott. Bizonyítéknak 6 havi jelenléti ívem van amin a pénzügyes kolléganő jegyzete van arról mennyi órát dolgoztam és mennyit kell nekem fizetésként kifizetni, illetve akivel együtt dolgoztam kolléganő egy ügy kapcsán ahol tanúként meghallgatták, ott nyilatkozta ezt, hogy mi együtt dolgoztunk mindennap 9 órában. Ezekkel esetleg van e esélyem vagy érdemes e elindítanom az ügyet? Mindenki évek óta így dolgozik a cégnél. Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 07:16

Épp csak az nem derült ki, mit szeretnél elérni. Pedig, az, hogy "érdemes-e", erősen függ ettől.

anzsiee # 2017.06.30. 08:09

Azt szeretném elérni, hogy felelősségre vonják ez ügyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 08:16

Édes a bosszú? Bár azt se értem, miért állnál bosszút? Ért valami olyan sérelem, amelyhez nem adtad a hozzájárulásodat.

Egyébként a munkaügyi hatóságnak lehet bejelentést tenni. Ha aztán az adóhatóság is vizsgálódni kezd, ott már te is eljárás alá vont személy leszel. Hajrá!

delac # 2017.06.30. 08:27

Tisztelt Ügyvéd Nő,Ügyvéd Úr !
Véleményét,tanácsát kérem:
a munkáltatóm bevezette a munkaidőkeretben való foglalkoztatást,ami engem hátrányosan érint,nem tudom vállalni,elfogadni.Ha emiatt felmondok akkor kaphatok-e végkielégítést,a letöltött évek megvannak.
Véleményem szerint alapjában változott az eddigi szerződésem,ami eddig heti 5 munkanapot írt elő.
Ezentúl teljesen kiszámíthatatlan,hogy heti hány napot dolgozunk,és engem hátrányosan érint.
Tudom,a munkaidőkeret lejártakor " egyenleget vonnak".

köszönöm válaszukat

anzsiee # 2017.06.30. 08:40

Igen, vádak értek és hazugság van. Hiteltelenné kell tennem, hogy bizonyítsam az igazságot.

Kisfiatal # 2017.06.30. 08:47

Üdvözlet!

Rég írtam ide :)
A téma nem teljesen ide illik talán, de nem találtam kártérítős topicot.
Szóval a következő a szitu: a munkahelyemen tönkretettem egy alkatrészt, 100%ban az én felelősségem. Kárjelentőt kitöltöttem, leírtam mi történt, mi sérült. Már akkor mondta egy illetékes hogy 168e ft ez a bizonyos alkatrész. Igenám, de egy ideje a kollektív szerződésben 200 ezerben van maximálva a kártérítés, és a cég úgy szokta csűrni-csavarni, hogy ezt az összeget mindig meg is közelítse a kárérték. FŐleg a munkadíj része. Állítólag. Namármost, a neten ugyanez az alkatrész 30 ezres nagyságrend, több helyen nézve. Cseréje nem tart tovább 10 percnél. Azaz a 100 ezret sem kell hogy megközelítse a kárérték. Még nem tudom mennyit kell fizetnem, csak próbálok felkészülni :)
Szóval a kérdésem, ha ezek után irreálisnak mondható összeget akarnak velem kifizettetni, mondjuk 180 ezret, akkor mit tehetek? Hova vihetem tovább az ügyet? Tehát van e ehhez joga a cégnek hogy quázi megkárosítsa a dolgozóit? Kiesett időt nem okoz a cégnek ez. Mert van tartalékgép, illetve javításban levő gépről levették az alkatrészt, és már vissza is tudott állni munkába a gép.
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 11:25

Nem ismerjük a kollektív szerződéseteket. Azt meg hiába mondjuk, a Mt. hogyan rendelkezik - pont azért, mert van kollektív szerződés.

Szakszervezet nincs? Ahol van kollektív, ott az is szokott lenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 11:26

Anzsiee, a jog elsődleges funkciója nem az, hogy ápolgassa a sértett egódat, és nem is a farokméregetés.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 11:28

Ha emiatt felmondok akkor kaphatok-e végkielégítést,
Nem.

éleményem szerint alapjában változott az eddigi szerződésem
Egyáltalán nem változott.

egyrejobban # 2017.06.30. 12:36

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Három éve dolgozom egy állami kórház alkalmazásában közalkalmazottként. Határozatlan időre szóló kinevezésem módosult (szakmacsoport váltás, áthelyezés miatt- saját kérésre)ez év 2017.05.01-től 2017.08.19. napjáig határozott időre helyettesítés céljából.
Egy jobb állásajánlat miatt fel szeretnék mondani! Milyen módon tudok felmondani? Kötelező a kinevezés végéig dolgoznom?
Válaszát köszönöm!

pazs # 2017.06.30. 12:43

60 napos lemondási idő letöltése után távozhatsz. Indokolni nem kell. Már ha a határozatlan kinevezésed maradt, csak a módosítás szól határozott időre (utána meg visszaállna az eredeti állapot).

egyrejobban # 2017.06.30. 12:51

Köszönöm "pazs" a válaszát. Van erre valamiféle minta, vagy internetes oldal, ahonnan le lehet tölteni?

anzsiee # 2017.06.30. 13:27

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Nem sértett egóról, hanem hamis vádakról van szó mely lassan bírósági szakaszba kerül. Felfüggesztett és pénzbírság várhat ha nem tudom bizonyítani az igazamat.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.30. 21:54

Persze. El fognak ítélni, ha nem tudod bizonyítani, hogy a valóságban nem félállásban dolgoztál. Na, hagyjál lógva...

drbjozsef # 2017.07.01. 11:50

anzsiee,

nem írtál semmit arról, hogy milyen kár ért. Feketén dolgoztál sokkal többet, mint a bejelentett időd/fizud, na bumm, sokszázezren csinálják ezt azt hiszem ebben az országban.

Mi a bajod? Nem kaptad meg az összes járandóságod?

Ha vizsgálat és elmarasztalás lesz, az nem csak a céget fogja érinteni, hanem téged is. Belementél egy jogszerűtlen dologba, neked is viselni kell majd a felelősséget a döntésedért.

Milyen igazadat? Hogy többet dolgoztál ott? Azt nem nehéz annyira a volt kollégákkal bizonyítani, ha a cég el is tünteti a papírokat.

Amíg nem írsz semmi konkrétat, addig nem lehet értelmesen válaszolni se.

lolika31 # 2017.07.03. 06:46

sziasztok, munkáltató közölte velem és a többi kollégámmal, hogy 06.30-al megszünteti a munkaviszonyunkat. Semmi papírt nem kaptunk még. Ő kérte a közös megegyezést, de én határozottan elutasítottam. Mivel már több mint 3 éve dolgozok a cégnél jár 1 havi végkielégítés, azt nem fogom veszni hagyni, sem a ki nem vett szabadságom megváltását. Ma kaptam egy mailt, hogy 5 munkanapja van arra, hogy elszámoljon a dolgozóval. Kérdésem az lenne, hogy mi van akkor, ha az 5. napon, ami most péntek elém tesz egy közös megegyezéses papírt és én az nem vagyok hajlandó aláírni. Akkor amíg ő fel nem mond az én munkaviszonyom él és erre az időszakra is jár a fizetésem és az időarányos szabadságom?
Mivel csak 17-én kezdek az új helyemen, gondoltam addig igénybe veszem az álláskeresési támogatást, de így papírok nélkül hogyan?
Előre is köszönöm a válaszokat.
loli