Munkajogi kérdések.


drbjozsef # 2017.06.09. 06:47

Fogadd el a két hónapot, és fizesd ki.
Ez szinte közös megegyezés, ha ahhoz viszonyítod, hogy a mai naptól szeptember végéig még több mint 3 és fél hónap van. Ha akarja, egészen odáig követelheti a kompenzációt, ha nem dolgozol.

főállásúanya # 2017.06.09. 09:14

Üdv Mindenki, szeretnék véleményt kérni: Lányomat főállásban alkalmazta egy vállalkozó. Hogy támogatást kapjon utána, 170 ezer bruttóval jelentette be, aminek a nettója 115e. Elvileg ezt a pénzt kellene kifizetnie, de ezzel szemben csak 70e-t fizet valójában. Minden esetben a 115 ezret íratja alá átvételre. Mellette egy olyan iratot is aláíratott vele, miszerint nem jár neki táppénz, ha beteg volna. Szerintetek?

nonolet # 2017.06.09. 10:00

Szerintem:

Méretes hülye aki aláírja, hogy
átvett 115 ezret miközben nem...
Ennyi.

Még hülyébb, aki aláírja a táppénz izét is.
Mert ilyet se lehet kikötni.

Kirúgni nem igazán lehet, amíg tart a támogatás Így nyugodtan kérje ezután a pénzét, ami jár neki.

(az eddigit persze már bukta, mert aláírt)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.09. 10:26

A táppénzről lemondás - ha egyáltalán tényleg az, nehéz elhinni - nyilván semmis. A többi meg, ahogy nonolet mondja.

Hhena # 2017.06.10. 14:54

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban kérném segítségüket:

A munkavállaló betegség miatt táppénzre ment 2017 február elején 2 hét időtartamra. A meggyógyulását követően a táppénzes papírt bevitte OEP-hez, ahol döbbentére közölték vele, hogy már 2017. január közepén kijelentette a munkáltató. Telefonált a munkáltatójának, csak hebegett-habogott a főnök, munkavállaló kérte, hogy küldjék meg neki a megszüntetéssel és az adóbevallással kapcsolatos iratokat, ekkor úgy gondolta, már nem akar ott dolgozni. Munkáltató persze nem küldött semmit, így a munkavállaló márciusban pert indított az iratok kiadása iránt. Most kártérítést szeretne kérni, mivel betegsége miatt nem tud orvosi kezeléseken részt venni, hiszen nem tud álláskeresési támogatást igényelni, és elhelyezkedni sem tud, nem kapott felmondási időre sem távolléti díjat, de tulajdonképpen felmondás sem volt.

Mit lehet tenni ilyen esetben? Kártérítés a munkatörvény szabályai szerint, vagy PTk. alapján?
Segítségüket előre is köszönöm.

nonolet # 2017.06.11. 08:09

Kártérítési per a bizonyítható-valós károkra.
Amik ez eset miatt adódtak...

Előtt egy peren kívüli egyezségi ajánlat is mehet a munkáltatónak.

Burn Out # 2017.06.11. 12:35

Most kártérítést szeretne kérni, mivel betegsége miatt nem tud orvosi kezeléseken részt venni, hiszen nem tud álláskeresési támogatást igényelni, és elhelyezkedni sem tud, nem kapott felmondási időre sem távolléti díjat, de tulajdonképpen felmondás sem volt.

Inkább keress ügyvédet. Kártérítést, mert a betegsége miatt nem tud orvosi kezeléseken részt venni? A munkáltatónak milyen felelőssége van a betegség kialakulásában? A munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt lehet kártérítést kérni, de ahogy leírtad, az nem helytálló.

oliver777 # 2017.06.11. 14:15

Üdvözlet!

Munkaidőkerettel, beosztás módosítással, rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatosan lenne néhány kérdésem.

1. A régi Mt-ben benne volt, hogy:

  • A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el.
  • A rendkívüli munkavégzés elrendelése nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, illetőleg nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan terhet.

Mindkét rendelkezés hiányzik az új Mt-ből. Gyakorlatilag nincs kötöttsége e tekintetben a munkáltatónak.

  • Nem kell magyarázni, hogy miért rendeli el, adott esetben pl. egy hétre előre elrendelheti? Honnan tudja előre, hogy rendkívüli munkavégzésre lesz szükség, szerintem ellentétes a fogalommal, és megítélésem szerint jogellenes?
  • Illetve mi a helyzet akkor, ha hivatalos ügyintézést, adott esetben egy már befizetett szabadidős programot hiúsít meg, nem lehet megtagadni a rendkívüli munkavégzést? Befizetett programra még kártérítési felelősség ráhúzható, de mondjuk hivatalos ügyintézésre már nem.

A másik a beosztás módosítása. Mt szerint legkésőbb négy nappal megelőzően lehet. De ha négy nappal korábban módosítja és mondjuk befizetett utazást hiúsít meg? Ebben az esetben van kártérítési felelőssége a munkáltatónak? Ellenkező esetben lényegében arról van szó hogy pihenőnappal előre nem lehet tervezni, mert munkáltató négy nappal megelőzően keresztbe húzhatja.

Mindezek munkaidőkeretben történő foglalkoztatásra vonatkoznak, bár szerintem ennek nagy jelentősége ezen kérdésekben nincs.

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.11. 16:46

Például, például... Van konkrét kérdésed is?

Burn Out # 2017.06.11. 17:24

A másik a beosztás módosítása. Mt szerint legkésőbb négy nappal megelőzően lehet. De ha négy nappal korábban módosítja és mondjuk befizetett utazást hiúsít meg?

Mondjuk a legtöbb munkavállaló azért előre szokta jelezni, hogy befizetett útja van és nem az utolsó négy napban.

oliver777 # 2017.06.11. 18:01

Konkrét példák:
Munkaidő keret, előző hónapban le kell adni, melyik napokon szeretnék pihenőnapot.

  1. Mivel kevés a szabadságom, egyben kértem 5 pihenőnapot, a többi hétre pedig egy-egy pihenőnap jutott. Jelzésre került, hogy fizetett út miatt kértem így, meg is kaptam. Ennek ellenére csütörtökön jelezték, hogy hétfőn dolgoznom kell (szombattól szerdáig volt az utazás befizetve.
  2. Adott munkanapom során jelezték, hogy 4 órát túlórázni kell. Nekem időpontom volt kormányablakban ügyintézésre. Állandó lakóhelyemről kellett volna átjelentkeznem, mert az ingatlan eladásra került. Ennek ellenére nem tagadhattam meg a túlórát.
  3. Június 7. napján bejelentik, hogy június 8 és június 18 között 10 órát túlórázni kell. Callcenteres munka. Honnan tudhatnák előre, hogy június 8 és 18 között több hívó lesz, és emiatt túlóra kell. Egyébként jellemzően már egy éve nincs elég munkavállalójuk, emiatt a meglévőket túlóráztatják folyamatosan.
Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.11. 20:20

1. Ha kár ért, azt meg kell térítenie a munkavállalónak.
2-3. Utólag már eléggé mindegy.

oliver777 # 2017.06.12. 08:28

Igen, csak szeretnék tisztában lenni a jogaimmal.
Ahogy hivatkoztam is a régi Mt két rendelkezését (1.A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el. 2. A rendkívüli munkavégzés elrendelése nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, illetőleg nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan terhet.), azok kikerülésével az új Mt-ből úgy tűnik mintha a munkáltató mindenféle korlátozás nélkül rendelhetne el rendkívüli munkavégzést.
Pedig szerintem a fogalomból két alapvető követelmény következik:

  1. Rendkívüli, tehát nem egy előre (akár hetekre) tervezett munkavégzés (nem azt mondom, hogy adott esetben nem elképzelhető, mondjuk egy projekt véghajrájában, hogy az határidőre teljesüljön).
  2. Rendkívüli, tehát nem a munkaerő hiányának huzamos ideig történő pótlására kitalált munkavégzési forma.

A jövőre nézve szeretnék tisztában lenni a jogaimmal, de jogi szabályozás hiányában mire hivatkozhatok, ha valós és méltányolható elfoglaltság miatt meg szeretném tagadni a túlmunkát.

blackbirka # 2017.06.12. 08:49

Tisztelt Szakértők!

Azonnali felmondást szeretnék beadni munkáltatómnak folyamatos kötelességszegés miatt. Az alábbi rövid ismertetés alapján megállná-e ez a helyét:

A munkahely/munkaterület munkavédelmileg komolyan aggályos, nagy teherbírású polcok helyett szedett-vedett házilag összetákolt, roskadozó tárolókon vannak tárolva az áruk, sok esetben akár jelentősen túlterhelve, megfelelő rögzítés nélkül. Az előírt terhelhetőség feltüntetése nyomokban sincs meg. Raklap magasítókból épített állandó tárolókban raktároznak plafonig több tonna árut, ezeket naponta géppel ki-be mozgatják egyenetlen talajon. Házilag barkácsolt szintek közötti emelőberendezést használnak, aminek a lapjáról csoda, hogy nem borul le a rátolt áru, amit rozoga multis bevásárlókocsikban továbbítanak, esetenként több száz kiló is van ezekben.

Vannak is kisebb balesetek, sérülések, persze dokumentálás az nincs.

Régóta vannak ígéretek, hogy bővítik a tároló területet, de mára annyira túlzsúfolttá vált az egész, hogy kifejezetten élet- és balesetveszélyes.
Ez szerintem olyan súlyos gondatlanság, ami jelentősen kihat a biztonságos munkavégzésre.

Rengeteg kamera van felszerelve, amik betekintési szöge nem behatolást hivatott rögzíteni, hanem a dolgozókat figyelik vele. Nem a bejáratoknál vannak csak, hanem az épület belsejében is, ahová már csak több kamerán keresztül lehetne eljutni. A felszerelésüket követően semminemű dolgozói tájékoztatásra nem került sor.

Fentiekre szeretnék választ kapni, mik az esélyeim.

Köszönöm előre is!
blackbirka

alfateam # 2017.06.12. 09:06

Ez szerintem olyan súlyos gondatlanság, ami jelentősen kihat a biztonságos munkavégzésre.

Mi vagy Te, munkavédelmi felügyelő? Tagadd meg a munkavégzést és jól kirúgnak, nem kell felmondanod.

http://www.ommf.gov.hu/

nonolet # 2017.06.12. 09:25

Mindenkinek JOG VAN!!!
Ahhoz, hogy ne veszélyeztessék fölöslegesen
az testi épséget vagy akár az életét munkavégzés közben.

Úgyhogy, kedves alfa... pofa alapra!

Csak úgy előzmény nélkül valami olyan kirívó eset kéne, dokumentáltan, bizonyíthatóan aminek a kivédése nem rajtad múlt és ne mi véletlen volt a kapott oktatás ellenére sem.

Azaz, ami valóban LEHETETLENNÉ teszi a munkaviszonyod további fenntartását.
Mert csak ez a jogos felmondási alap az azonnalira!

E nélkül marad a normál felmondás.

  • * -

Ha küzdeni akarsz és alighanem ezzel kirúgatni magad.

Akkor írásban jelezd a főgórénak, hogy
szerinted nem megfelelőek a körülmények.

Ezért ezentúl
CSAK olyan munkát végzel el,
ami biztonságosnak minősül.

A másolatot pedig kapja meg a munkavédelmi felügyelőség.
Azaz az beadványod végére írd, oda hogy:
Másolatban kapja: az illetékes felügyelet

Aztán várj, hogy mi történik :-)

Jó aligha lesz az neked, ezért készülj fel rá lélekben.

Amikor kiakarnak rúgni, javasolj közös megegyezést és érd el amit akarsz.

Vagy hagyd magad kirúgni...

alfateam # 2017.06.12. 10:13

Úgyhogy, kedves alfa... pofa alapra!
a te pofádat alapra, barom!

Honnan szeded, hogy veszélyben az élete ?! lehet, hogy egyszerűen fél, a biztonság-érzet elég szubjektív.

Ömlengsz itt fél oldalt aztán mégis-csak ide jutsz:

Vagy hagyd magad kirúgni”.

blackbirka # 2017.06.12. 13:22

"Mi vagy Te, munkavédelmi felügyelő? Tagadd meg a munkavégzést és jól kirúgnak, nem kell felmondanod."

Ahhoz azért elég ritkán kell munkaügyi felügyelő, hogy a biztonságos munkavégzést és ennek ellenkezőjét fel tudja valaki ismerni. Ha düledező rakodófelületen tonnák vannak a fejed felett, az szerinted biztonságos? Ha egy 60 kg terhelhetőségű polcon már 800 kg fémárú is volt, az biztonságos? Ez csak egyetlen polc legfelül. Naná, hogy félek tőle, hogy összeroskad. Nem akarok felsorolásokba bocsátkozni, csak két példát mondtam.
Békés, de gyors úton szeretnék távozni, de jogi hercehurcát sem szeretnék.

Mi van abban az esetben, ha beadom a felmondást, de nem tudok bemenni dolgozni, mert időközben olyan távolságra kell utaznom, hogy nem tudnék bejárni?
Azon kívül, hogy nem fizetnek egy fillért sem, mit tudnak csinálni?

Egyébként köszönöm, hogy válaszoltatok. :-)

alfateam # 2017.06.12. 13:35

Az előírt terhelhetőség feltüntetése nyomokban sincs meg.

Ha egy 60 kg terhelhetőségű polcon már 800 kg fémárú is volt, az biztonságos?

Így változnak az állításaid ?!

Naná, hogy félek tőle, hogy összeroskad.

drbjozsef # 2017.06.12. 13:57

alfateam,

ne keverd össze a teherbírás feltüntetését, meg a tényleges teherbírást. Ez utóbbit lehet akár tudni is (katalógus, net, etc) feltüntetés nélkül is.

alfateam # 2017.06.12. 14:58

ne keverd össze a teherbírás feltüntetését, meg a tényleges teherbírást.

ÉN! hol-is kevertem össze ?!

blackbirka # 2017.06.12. 14:58

drbjozsef-nek köszönöm, hogy Ő nem néz minden munkavállalót idiótának. :-)

Valóban vannak azért ismereteim logisztikai, raktározási területen...

alfateam, azzal, ha hülyének nézel, nem segítesz sokat! Szerintem sok esetben azért sincs feltüntetve a teherbírás, mert a helyi mekkelek csinálta a polcokat. Egy esetben előre szóltam a tulajnak, hogy össze fog rogyni, kinevetett. Szerinted mi történt?

alfateam # 2017.06.12. 15:28

Valóban vannak azért ismereteim logisztikai, raktározási területen.

Egy esetben előre szóltam a tulajnak, hogy össze fog rogyni, kinevetett. Szerinted mi történt?

Megsértődtél, és most elakarsz menni, csak-hát az a fránya
munkaszerződés...

blackbirka # 2017.06.12. 18:02

Nem sértődtem meg, örültem, hogy nem borult rá senkire a sok több méter hosszú fém, persze azt mondták, mi terheltük túl. Függetlenül attól, hogy csak ezen az állványon lehetett tárolni és annyit kellett felrakni, amennyit a termékmanager rendelt.

Egyébként abba a fránya szerződésben nincs benne, hogy meg kell várni, amíg valakinek leszakítja a lábát egy hasonló ilyen eset! Igaz én a sorok között nem olvastam....

Örülök, hogy ennyire munkaadó párti vagy, de ettől én nem vagyok előrébb. :-)

alfateam # 2017.06.12. 18:27

Örülök, hogy ennyire munkaadó párti vagy, de ettől én nem vagyok előrébb.

Nem vagyok és senki pártján, csak Te-vagy eltelve a logisztikai tudásoddal munkavédelmi szakmérnöknek képzeled magad.
Az első hozzászólásomba bemásoltam a Munkavédelmi Felügyelet honlapját, még-csak észre sem vetted, csak hablatyolsz a polcok teherbírásáról mintha ez a Te feladatod volna.